Makroonid – see ei ole raketiteadus

Kas tunned makroonide küpsetamise ees aukartust? Selleks pole mingit põhjust, mõnda lihtsat näpunäidet jälgides tulevad makroonid just sellised, nagu peab – pealt siledad ja pragudeta, ringikujulised ja ilusa jalaga. Seekordsest postitusest leiad õnnestuvate makroonide retsepti, näpunäited, mida jälgida ja ideed, mida katsetada!

makroonid

Sissejuhatuseks pean tunnistama, et minu esimene makroonitegu, mis on nüüdseks juba paljude aastate taha jäänud, ei olnud õrnade värviliste mandlikoogikeste fiesta, vaid totaalne fiasko. Võtsin mõned aastad hoogu ja järgmist makrooniküpsetust võis juba peaaegu õnnestumiseks nimetada. Tänaseks võin öelda, et oleks ma neid reegleid, mida kohe teiega jagama asun, siis, aastate eest, teadnud ja järginud, siis oleksin fiaskost pääsenud ja kohe fiestat nautida saanud. Nii lihtne see ongi.

PS! nr 1: Järgi retsepti!

Makroonid ei ole küpsetis, mida umbes teha. Kõike tuleb kaaluda ja lisanditega tuleb väga ettevaatlik olla. Isegi üleliia palju toiduvärvi või maitseks lisatud sidrunimahla võib taina tasakaalust välja viia ja tulemuse ära rikkuda. Kui tahad tulemuses kindel olla, siis maitsesta makrooni küpsetise osa pigem vürtsidega (vanill, kardemon, tonka uba vms) ja mängi rohkem täidistega. 

PS! nr 2: Sõelu mandlijahu!

Kuigi mandlijahule otsa vaadates tundub see üsna ühtlane, siis sõelumise tulemusel näed, et selles on palju suuremaid mandlitükke, mis teevad siledad makroonid krobeliseks ja vajutavad oma raskusega munavalgevahu kokku. Nii et sõelu mandlijahu, veel parem kui sõelud ka tuhksuhkrut.

soelutud jahu

PS nr 3: Löö õhumullid välja!

Löö ahjuplaati koos makrooniringidega 3-5 korda kõvasti vastu lauda enne kui need seisma jätad. Nii lööd makroonitainast õhumullid välja ja tulemus on palju siledam ja ühtlasem. Näed siin pildil neid väikseid auke, need ongi mullid, mis löömise tulemusel pinnale tõusid!

pannil ja mullid valjas

PS! nr 4: Lase makroonidel enne ahju minekut seista!

See on nüüd ülioluline etapp nii jala tekkimiseks kui pragude vältimiseks. Seismise käigus munavalge hüübib kergelt makrooni pinnal ja makroonile tekib õrn kest ümber. Ahju panemisel hakkab tainas kerkima, kui kest ei ole piisavalt tugev (st et makroonid ei ole piisavalt kaua seisnud), siis kerkib tainas küpsemisel läbi makrooni pealispinna ja tekitab praod. Kui aga kest on piisavalt tugev, siis ei saa tainas läbi pealispinna kerkida ja kergitab makroonile ilusa jala alla. Ja just seda me ju soovisimegi! Lase makroonidel enne ahju panekut seista ca 25-30 minutit!

Arvesta aega alates viimasest pannile pigistatud makrooniringist. Võin omast kogemusest kinnitada, et see on minutite küsimus. Tegin ühe pannitäie arvestades aega esimesest pannile pigistatud makroonist ja võite arvata, et viimased makroonid sellel pannil said endale ahjus inetud praod peale!

PS! nr 5: Ära küpseta makroone liiga kaua!

Kui makroonid liiga kauaks ahju jäävad, siis muutub nende ilus kirgas värv pruunikaks! Vt järgmist pilti, kus roosakatest makroonidest sai ilus helepruun :). Samuti ei jää sel juhul makroon seest mahlane ja pehme, vaid küpseb läbinisti krõbedaks mandliküpsiseks, mis on ka väga maitsev, aga see pole ju õige makroon. Kui oled makroone kergelt liiga kaua küpsetanud, siis tõsta need aga koos täidisega ööseks kaanega karbis külmikusse seisma. Järgmiseks päevaks on nad oluliselt pehmemaks muutunud.

makroonid liiga kaua ahjus

PS! nr 6: Küpseta makroone piisavalt kaua!

Minu katsetused näitavad, et makroonid tahavad ahjus olla 150C juures ca 15 minutit. Kuna ahjud ei ole päris täpsed, siis tasub makroonide küpsetamisel enam-vähem ahjuvalves olla, et olukord kontrolli all hoida. Vähemalt seni, kuni ahju iseärasused teada on ja mitu õnnestunud laari valminud on. Kui makroonid liiga vara ahjust välja võtta, siis ei ole kest piisavalt tugev ja jalg vajub jahtumise käigus lössi. Samuti ei saa liiga lühikese küpsemisaja puhul makroone küpsetuspaberi küljest kätte. Kui makroonid paberil kinni on, siis lase neil täiesti ära jahtuda paberil ja siis saad nad paremini kätte.

***********************************************************************************************************

makroonid valmis

Makrooni põhiretsept (ca 10 suuremat valmis makrooni)

Vaja läheb: 

*80g sõelutud mandlijahu (mandlijahu saad siit)

*130g sõelutud tuhksuhkrut

*2 munavalget (toatemperatuuril)

*30g valget suhkrut

*2tl (mitte kuhjaga) looduslikku toiduvärvi (soovi korral)

Tee nii:

Kuumuta ahi 150C-ni.

Sõelu kaussi mandlijahu, tuhksuhkur ja pulbriline toiduvärv. Sega kõik hästi ühtlaseks kokku.

Kui oled unustanud munad enne küpsetamist toatemperatuurile tõsta, siis ära heina meelt – hoia mune 5 minutit soojas vees ja võid neid kohe kasutama asuda. Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja kui kasutad, siis ka vanillikaunast kraabitud seemned, purustatud kardemon, riivitud tonka uba või muud vürtsid, ning vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks. No ikka nii tugevaks, et seda saab peaaegu noaga lõigata ja et võid kaussi tagurpidi pea kohal hoida ilma, et vaht pähe kukuks.

Sega mandlijahusegu munavalgete sisse. Kasuta selleks spaatlit ja sega aeglaselt segu alt üles poole tõstes. Nii naljakas kui see ka ei kõla, siis ca 65 korda spaatliga segades peaks tulemus olema ühtlane, aga mitte üleliia segatud. Liigne segamine viib munavalgevahust kogu õhu välja ja tulemus on liiga vedel tainas.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta makroonitainas pritskotti ja pigista ahjuplaadile enamvähem ühesuurused ringid. Löö plaati 3-5 korda vastu lauda, et tainast tuleksid välja õhumullid. Kui makroonidel on taina pigistamisest tipud, siis tee näpp märjaks ja silu õrnalt ühtlaseks. Lase makroonidel 25-30 minutit seista.

Tõsta makroonid ahju ja ole valvel, aga ära ahjuust vahepeal ava. Ca 15 minuti pärast peaksid need olema valmis. Nüüdseks peaksid makroonidel olema ilusad jalad all, aga värv ei ole veel pruunistuma hakanud. Tõsta makroonid välja ja lase jahtuda.

Valmista meelepärane täidis, tõsta 1tl ühele makrooni põhjale ja suru õrnalt teine makrooni pool peale. Kui soovid makroone järgmiseks päevaks hoida, siis pane need kaanega karpi ja tõsta külmkappi. Minu meelest ongi nad parimad järgmisel päeval.

makroonid vaagnal

Mõned ideed makroonide maitsestamiseks:

* Roosi makroonid vaarika kreemiga

Lisa makrooni tainasse 2tl punast toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 2tl roosivett

Vaarika kreemi jaoks:

*60g võid

*75g tuhksuhkrut

*3spl vaarikatest pressitud mahla

*soovi korral veidi punast toiduvärvi

Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, vaarikatest pressitud mahl ja soovi korral toiduvärv. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.

*Pistaatsia/vanilli makroonid tumeda šokolaadi ganache´ga

Lisa munavalgele 1/2 vanillikaunast välja kaabitud vanilliseemned ning makrooni tainasse 2tl rohelist toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 1tl pistaatsiakreemi

Šokolaadi ganache´i jaoks:

*100ml vahukoort

*100g tumedat šokolaadi

Kuumuta potis vahukoor, aga ära keema lase. Tõsta pott tulelt vahetult enne, kui koor keema hakkab minema. Lisa hakitud šokolaad ja vispelda kuni saad läikiva ühtlase kreemi. Lase veidi taheneda ja kasuta makroonide vahel.

*Sidruni makroonid mango kreemiga

Lisa makrooni tainasse 2tl kollast toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 1,5tl sidrunimahla.

Mango kreemi jaoks:

*60g võid

*60g tuhksuhkrut

*3spl mangopüreed

*soovi korral veidi oranži toiduvärvi

Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, mangopüree ja soovi korral toiduvärv. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.

***********************************************************************************************************

Õnnestunud makroonikatsetusi soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kommentaarid

  1. Tere!
    Makroonid ei ole besee küpsised, et 150 kraadises ahjus neid küpsetada! Meie eestlaste ahjud kodudes ei võta makroonide temperatuuri aga kahjuks välja ja 300 kraadises ahjus küpsemisaeg olgu vähemalt 18 min, kui on kuumemas ahjus, siis veel vähem. Seega on antud retsept juba loodud läbi kukkuma, kuna 150 kraadiga ei saa makroone kohe mitte kuidagi.

    1. Tere Liisa. Mulle tundub, et peate 300 kraadi puhul silmas Fahrenheiti skaalat (300F on Celsiuse skaalal just täpselt 150C, mida soovitame ka makroonide küpsetamiseks), mitte Celsiust, milles meie Eestis ja ka siinses retseptis temperatuuri arvestame. Kui te peate siiski Celsiuse kraade silmas, siis tekib mul küsimus, et kas olete proovinud panna makroonitainast kunagi 18 minutiks 300C kraadisesse ahju? Ma arvan, et ei ole, kui te sellise soovituse siia kirjutate, kuna sellise temperatuuri juures saab neist 18 minutiga söetükid.
      Kõik siinsed pildid on tehtud just täpselt siinset retsepti järgides minu enda poolt, seega näete, et 150C kraadi juures tulevad ilusad jalaga makroonid, seest pehmed ja mahlased, pealt krõpsuvad nagu esimene jää. Rääkisin mõne aja eest ühe Eesti makroonitootjaga ja tema ütles, et kasutab just siit saadud retsepti oma küpsetiste valmistamiseks!
      Ilusat sügist soovides, Juta, umami.ee

    1. Tere Piret. Kui aus olla, siis ma ei oska sellele küsimusele vastata, kuna pole ise järgi proovinud. Kuna suhkur seob, aga stevia mitte, siis ma kahtlustan, et kahjuks ei pruugi see eksperiment õnnestuda. Kui järgi proovite, siis andke oma tulemustest meilegi teada :).
      Tervitades, Juta, umami.ee

  2. Tere!

    Tegin kõik 100% retsepti järgi aga taigen jääb liiga paks. Ei ole selline õhuline, vaid raske ning pritsikotist on seda äga raske välja suruda. Mingitest õhumullidest ei saa rääkidagi. Kas asi võib olla ka mandlijahus, et on niidöelda “vale” jahu makroonide jaoks?

    1. Tere Gerli. Vabandan, et vastus viibis. Paksu taina põhjuseks võib olla see, et kasutasite väikseid mune, mispuhul munavalge kogus on liiga väike antud mandlijahu kohta. Proovige suuremate munadega teinekord ja vaadake, kas tulemus on parem.
      Tervitades, Juta, umami.ee

  3. Jälgisin täht tähelt retsepti aga peale 15 minutit küpsetamist olid makroonid alt pehmed/sültjad. Jalg oli neil muidu ilusti alla kerkinud.

    Seega panin nad tagasi ahju ja küpsetasin seekord pöördõhuga veel 10 minutit otsa. Ma ei olnud kindel, kas nad muidu jahtudes kõvaks lähevad?

    Peale lisaküpsetust olid 90% makroonidest alt endiselt nätsked. Sokolaadikreem tuli ka liiga vedel ja kogu kompott liiga magus.

    Ma ei tea mida ma valseti tegin 😀

    1. Tere Heleri. Kas oled kasutanud oma ahju temperatuuri kontrollimiseks kasutada ahjutermomeetrit? Kodused ahjud kahjuks tihtipeale valetavad. Minu enda oma ka ja seetõttu kasutan selliste asjade puhul nagu makroonid ahjutermomeetrit.
      Šokolaadi ganache´il peab laskma natuke aega seista, siis läheb see paksemaks (šokolaad hakkab uuesti tahkeks muutuma, kui temperatuur langeb). Siis, kui õige paksus on saavutatud, ongi õige aeg see makroonipoolte vahele panna.
      Mis magususse puutub, siis makroonid ongi ühed tõeliste magusasõprade maiustused :)
      Tervitades,
      Juta

  4. Huvitav, millest võib see olla, et ahjus küpsedes tekkis enamustel see ilus “jalake”. Ahjust välja võttes aga vajusid kõik mul kohe kokku.. nu ja seest olid ka tühjad :( ometigi vastu lauda sai ikkkka mitu korda taotud, nii et õhumullid kenasti välja tulid…

    1. Tere Marit,
      kopeerin siia lõigu postitusest, mis vastab teie küsimusele: Kui makroonid liiga vara ahjust välja võtta, siis ei ole kest piisavalt tugev ja jalg vajub jahtumise käigus lössi.
      Proovige järgmisel korral veidi rohkem ahjus hoida, kuid tõesti veidi.
      Tervitades,
      Juta, umami.ee

    2. Aitäh.. kindlasti ei anna alla ja proovin jälle. Tglt koostisosade kokkupanek on nii lihtne ja kiire.. kuid tõesti, eksimiseks ruumi pole. Samas kui nad lõpuks ikka ideaalselt on välja tulnud, kaunistavad nad igat lauda 😍

  5. Tere!
    Kavatsen ka oma esimesed makroonid teha ja loen erinevaid retsepte. Sinu oma on puust ja punaselt, aitähh! Kui teed tainast, kas Sa sinna mingit vedelikku ei lisa? Päikest!

    1. Tere Heli,
      vabandan, et vastan hilinemisega. Nüüdseks teil vist juba makroonid tehtud :). Aha jah, makroonitaina ainus vedelik on munavalge.
      Tervitades, Juta, umami.ee

  6. Kuidas näevad õiged makroonid välja? Kas õiged on siis kui pealiskihi all on õhk või peab olema täis? Olen teinud prantsuse makroone ja muudkui tulevad seest tyhjad. :( Neist praakidest ei taha ennast paksuks ka sööta 😀

    1. Tere Merle. Tegelikult ei peaks olema need pealiskihi alt tühjad. Kui lugeda veebist õpetusi, siis öeldakse, et selline probleem võib tekkida, kui tainas on pisut liiga vähe segatud. Kindel muidugi ei saa ma selles olla. Kas vastu lauda lööte panni enne ahju panemist, et õhumullid välja tuleksid?
      Tervitades, Juta, umami.ee

    1. Mina tegelikult polegi munavalgeid kaalunud, olen kasutanud lihtsalt M suurusega mune.
      Tervitades, Juta, umami.ee

  7. Šokolaadi ganachei osa retseptist on küll jura. Vahukoore soojendamise järel ei läinud see üldse vahtu!

    1. Tere. Ganache ei peagi tegelikult vahtu minema, seda peab vispliga segama lihtsalt, kuni tume šokolaad kuumas vahukoores sulab ja tekib paks läikiv kreem (aga mitte vaht)! Tervitades, Juta, umami.ee

  8. Väga hea retsept! Olen paar korda varem ka makroone teinud, aga esimene kord segasin liiga vähe ja teine kord liiga palju. Nüüd õnnestusid suurepäraselt, see 65 korda ongi täpselt paras :) Küpsetasin 13 minutit ja jahtudes tulid ilusasti paberi küljest lahti ka.
    Aitäh hea retsepti eest ja ilusat kevadet! :)

  9. Tegin täna elus esimest korda ja võib öelda, et suures plaanis õnnestusid. :) Kahjuks tekkisid väikesed praod sisse, aga see oli enda süü. Mõtlesin, et enne ahju panemist 25-30 min hoida pole nii oluline ja hoidsin u 20 min. Hiljem lugesin korralikult ja sain aru, et olin eksinud. Aga oma vigadest õpitaksegi ja üldjoontes läks esimese korra kohta väga hästi!
    Aitäh retsepti eest!

    1. Tere, teemantkommuun. Ikka tean, kui kahjulikud on sünteetilised toiduvärvid. Just sellepärast kasutamegi looduslikke toiduvärve (ja ka müüme neid Umamis), milles pole midagi kahjulikku!

    2. Jah!!!Minule tunduvad kah, et makroonid on väga head ja magusad!!!Väga kenad jõulude ajaks lauale panna kah!!!Ma tean, et kui ise teha, siis on need kindlasti maailma parimad!!!
      Ma olen ostnud Kaubamajast kah selliseid kunagi!!!Seal myyakse ju pakkidena…Ja pealegi kindlasti myyakse ka mujal – näiteks Stockmannis või Solarises!!!

  10. Aitäh postituse eest! Millised konkreetsed toiduvärvid ( Umamis müüdavad tooted?) on nende pildil olevate makroonide tegemiseks kasutatud?

    1. Tore, kui huvitav postitus sai, Eva. Kasutasin siin punast (http://www.umami.ee/epood/Punane-toiduvarv–looduslik/), sellega on tehtud kollase makrooni vahel olev kreem ja need väiksed makroonid, mis ma üle küpsetasin :). Rohelisega (http://www.umami.ee/epood/Roheline-toiduvarv–looduslik/) tegin pistaatsiamakroone ja kollasega sidrunimakroone (http://www.umami.ee/epood/Kollane-toiduvarv–looduslik/). See kollane on minu isiklik suur lemmik, superhea lahustuvus, isegi valges šokolaadis ja kirgas värv, mis kannatab hästi ka küpsetamist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo