Imeline India köök

India… nii ilus, nii segane, nii vastuoluline. Mulle meeldib vahel India köögiga mängida. Kas oled juba proovinud? Või oled juba jõudnud sellesse äragi armuda? Seekordses postituses mängime India köögiga koos, piilume veidi selle pikka põnevasse koostisainete nimekirja, leiad mitu indiapärast retsepti. Nii et tule meiega Indiasse!

india toit

India köögist rääkides ei saa ei üle ega ümber vürtsidest. Neid kasutatakse seal heldekäeliselt ja nende aroomi järgi tunneb India toidu juba kaugelt ära. Teen kiire ülevaate vürtsidest, mida India köögis tihti kasutatakse. 

  • Vürtsköömned ei sarnane sugugi meie kodumaiste köömnetega. Minu meelest kõige iseloomulikum India vürts ja koos garam masala vürtsiseguga kõige lihtsam viis, millega toidule India hõngu lisada. PS! Kui loed eestikeelset retsepti ja seal on muude vürtside kõrval nõutud köömneid, siis suure tõenäosusega on tegu tõlkeveaga (vürtsköömen on inglise keeles cumin) ning tegelikult on nõutud vürtsköömnete kasutamine!
  • Kurkum, see kuldkollane headus, mis annab toitudele sügavsooja värvuse, aga lisab ka kuhjaga tervislikke omadusi. Tõeline supervürts!
  • Koriander on seemnetena mahe vürts, mis sobib hästi ka kodumaise leiva sisse panemiseks. Värsked koriandrilehed on aga ürt, mida õpid armastama aja jooksul ja millest siis enam kuidagi isu täis ei saa. Sobib imehästi nii külmadesse India kastmetesse kui kuumade karride peale. 
  • Roheline kardemon on meie jaoks vist ennekõike magusa sisse käiv jõuluvürts, aga India köögis kasutatakse seda aastaringselt ja nii soolastes kui magusates toitudes. 
  • Kaneeli lisatakse samuti Indias nii magusatesse kui ka soolastesse toitudesse.
  • Safran, see kurikuulus maailma kalleim vürts, annab nii värvi kui ainult safranile omast luksuslikku maitset. 
  • Ingver, tuntud nii oma headuses maitseomaduste kui tervislikkuse poolest. 
  • Sinepiseemned, Indias tihtipeale pruunid, mitte valged, nagu meie neid harjunud oleme kasutama. 
  • Mooniseemned, Indias tihtipeale valged, mitte mustad, nagu meie harjunud oleme :).
  • Münt, nii värskelt kui kuivatatud kujul, lisab India toitudesse värskust.
  • Muskaat, vaja läheb vaid pisut, aga maitset annab üksjagu.
  • Tähtaniis, ilusa lillekujulise välimusega aniisimaitseline vürts, mis on talvel eriti kasulik, kuna see aitab gripi vastu. 
  • Lambalääts, põnev mahe ja pisut karrimaitseline vürts, millel on terve pikk rida kasulikke omadusi. 
  • Karrilehed, parimad värskena, aga ka kuivatatud ajavad asja ära.
  • Must kardemon, sügavsuitsused suured kuprad, mida erinevalt tema rohelisest vennast, kasutatakse soolastes toitudes. 
  • Asaföötida, see tugevalõhnaline põrguline, mis asendab peale pannil kuumutamist sibulat ja küüslauku oma maitse poolest. 
  • Ajowan ehk karusköömned on mõnus mahe ürt, meenutab pisut punet, soodustab seedimist ja kuulub India 5-vürtsi segu panch phoran koostisesse.
  • Aed-mustköömen ehk nigella ehk kalonji on samuti maheda maitsega imeilus matt must nurgeline vürtsitera, mille maitseomadused avanevad röstimisel ja milles peituvad õlid on täiesti uskumatute raviomadustega. Kurkumi kõrval teine supervürts.
  • Tamarind on tamarindipuu kuivatatud, leotatud ja kurnatud hapu vili, mis lisabki toitudesse sellist mõnusat karamellist hapukust.  

Lisaks ohtratele vürtsidele on India köögis tähtsal kohal erinevad läätsed, basmatiriis, selitatud või ehk ghee, pistaatsiapähklid, roosivesi, kikerherned, tšatnid, marineeritud köögiviljad (pickle), lameleivad (pappadumid, chapatid, naanid…) jne. 

Mulle meeldib India köögi juures kõige rohkem see, et lauale pannakse alati korraga terve rida põnevaid roogasid – sooje ja külmi, vürtsiseid ja mahedaid, kollaseid, punaseid, valgeid ja rohelisi… Nii et alustangi siis mõnede ideede jagamisega, mida ühele indiapärasele lauale panna. Postituse lõpust leiad info selle kohta, kuidas endale tasuta proovimiseks India tooteid saada. 

 

***********************************************************************

India pannileib roti

Lihtne kikerhernejahust lameleib, mis valmib pannil. Eriti maitsva roti saab India selitatud või ghee’ga, milles on peidus palju maitsvat võimekki. 

 

India roti pannileib

Vaja läheb:
*300 g kikerhernejahu (gram-jahu)
*200 g nisujahu, eriti hea oleks chapati jahu, muidu võib leib kõva tulla
*1 tl soola
*1,5 cm pikkune värske ingveri jupp, riivitud
*0,5 tl tšillihelbeid või 1 väike hakitud tšilli
*1 hakitud punane sibul
*1 hakitud roheline sibul
*peotäis hakitud koriandrit
*2 tl karusköömneid
*0,5 tl kurkumit
*2 spl võid või ghee’d pluss veidi lisa küpsetamiseks

Tee nii:
Sega kausis kokku jahud. Lisa riivitud ingver, tšilli, sibulad, koriander, sool, karusköömned ja kurkum. Sega ühtlaseks. Lisa 150 ml toasooja vett ja sulatatud või ning sõtku tihkeks tainaks. Kata tainas niiske rätiga ja jäta pooleks tunniks seisma. Jaota tainas kaheksaks osaks. Rulli iga pall jahusel töölaual ca 0,5 cm paksuseks lamedaks ringiks. Kuumuta kuiv pann tuliseks ja tõsta esimene leib sellele paariks minutiks küpsema. Kui leib hakkab altpoolt värvi muutma, pööra teine külg. Pintselda pealmist külge kergelt või või ghee’ga. Pööra uuesti leiba. Pintselda uuesti. Eemalda kuldne leib pannilt. Küpseta samamoodi kõik 8 leiba. Serveeri läätsehautise (nt selle retsepti järgi tehtud) või mõne tšatni juurde.

 

***********************************************************************

Frititud punase sibula pätsid (Bhaji)

Kergelt vürtsikad frititud sibulakoogid sobivad India-teemalise õhtusöögi lauale või lisavad eksootikat suupistevalikusse. Sama retsepti võib kasutada ka teiste aedviljadega.

Indiaparased punase sibula fritterid

Vaja läheb:
*130 g kikerhernejahu (gram-jahu)
*6 spl maitsestamata jogurtit
*1,5 tl peeneks hakitud ingverit
*1,5 tl peeneks hakitud küüslauku
*0,5 tl vürtsköömneid
*0,5 tl tšillihelbeid
*0,5 tl kurkumit
*1 tl soola
*10 karrilehte (värsket või kuivatatut)
*peotäis värsket koriandrit
*2 punast sibulat
*toiduõli frittimiseks (soovitatavalt rafineeritud kookosõli)

Tee nii:
Sega kausis ühtlaseks kokku kikerhernejahu, vesi ja jogurt. Lisa hakitud küüslauk, ingver, vürtsköömned, tšillihelbed, kurkum, purustatud karrilehed, sool ja hakitud värske koriander. Sega kõik läbi. Koori sibulad, lõika need pooleks ja viiluta õhukeseks. Sega sibulaviilud tainasse. Kuumuta potis õli. Kui tainatilk kohe särisema hakkab, on õli frittimiseks parajalt kuum. Tõsta supilusikatäis tainaga kaetud sibulaviile õli sisse, lase umbes 20 sekundit ühtepidi küpseda ja keera teine külg. Friti umbes minut, kuni sibulapäts on kuldpruun. Tõsta sibulapäts vahukulbiga õlist välja, pane köögipaberiga kaetud taldrikule nõrguma. Serveeri soojalt. Kõrvale sobib hästi mõni tšatni, külm raita maitsestamata jogurtist, sidrunimahlast ja mündist või isegi ketšup.

***********************************************************************

2 raitat

Üks värskendav külm raita-kaste kuulub minu meelest India toidulauale igal juhul. Nimi raita tuleb hindi keelest ja on kokku pandud sõnadest, mis tähendavad musti sinepiseemneid ja teravat (maitse mõttes). Raitat nimetatakse vahel Indias ka dahi, mis tähendab hapupiima. Kõige tuntum on meile vast kurgi raita, aga Indias valmistatakse tervet rida väga erinevaid raitasid – tomati, porgandi, kõrvitsa, kartuli, mündi, koriandri, spinati, peedi, läätse, ananassi, banaani, mango, guajaavi, viinamarja jne. Raitasid serveeritakse erinevate riisi- ja lihatoitude kõrvale.

raita

Mango raita

Vaja läheb:
*250ml maitsestamata jogurtit
*1 küps mango (kooritud ja hakitud)
*0,5tl tumedaid sinepiseemneid
*1 punane tšilli
*¼ tl lambaläätse seemneid
*0,5spl gheed või õli
*näpuotsaga soola

 

Tee nii: Sega kausis kokku hakitud mango ja jogurt. Kuumuta pannil ghee/õli ja prae sinepiseemneid, kuni need lõhkema hakkavad. Lisa lambaläätsed, prae veel 30 sekundit. Eemalda tšillikaunast seemned ja haki see hästi peeneks. Vala vürtsid ja õli jogurtisse. Maitsesta vähese soolaga. Serveerimisel võid lisada hakitud koriandrilehti.

Kurgi raita

Vaja läheb:
*1 keskmise suurusega kurk
*250ml maitsestamata jogurtit
*0,5tl vürtsköömneid
*0,5tl tumedaid sinepiseemneid
*0,5spl gheed või õli
*0,5tl jahvatatud tšillit
*maitse järgi soola
*hakitud koriandrit ja münti

Tee nii: Rösti kuumal ja kuival pannil vürtsköömned ja purusta need uhmris või kohviveskis. Pese ja koori kurk, haki kurk peeneks. Sega kausis kurk ja jogurt. Kuumuta pannil ghee/õli ja prae sinepiseemneid kuni need hakkavad plaksuma. Vala sinepiseemned ja ghee raita sisse, lisa vürtsköömne pulber, tšilli ja maitsesta soolaga. Sega hästi läbi. Serveerimisel puista raitale hakitud koriandri ja mündi lehti. Serveeri läätsehautiste, riisitoitude või lameleibade kõrvale.

 

India pontšikute ehk Gulab jamuni valmistamise segu (praegu meie valikust otsas)

gulab jamun

Pontsikute valmistamine on imelihtne:

  • sega paki sisu 100ml vee või piimaga 
  • vormi õliste kätega tainast väiksed siledad pallid
  • prae kuumas õlis kuldsed pontšikud
  • keeda suhkrusiirup (300g suhkrut ja 300ml vett, maitseks veidi safranit, kardemoni, sidrunikoort või roosivett) ja vala pontšikutele 20 min enne serveerimist.

 

 

Põnevaid maitserännakuid soovide

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Tervis India vürtsidest

Seekordsest blogipostitusest leiad ühe laheda infograafiku, kus on lihtsalt ja piltlikult välja toodud, milliseid kasulikke omadusi erinevad India köögi vürtsid meile pakuvad!

india_vurtsid

Foto: herbgraphix.com

(veel …)

Teeme viirustele 1:0 ehk India kurkumapiim

Kuna käimas on aasta kõrghetk kõikvõimalike viiruste levikuks, siis on just paras aeg jagada teiega iidset India nippi, millega viirustele 1:0 pähe teha ja tervena kui purikas läbi talve purjetada!

Tänasest postitusest leiad India kurkumapiima retsepti ja saad lähemalt lugeda täieliku supertoidu kurkumi ning teiste kasulike vürtside kohta.

kurkumipiim

Hetkel, mil ajakirjandus soovitab süüa segu sidrunist, sibulast, ingverist ja meest, ehk „imeravimit“, nagu seda nimetama on hakatud (mis on ka vaieldamatult ülimalt kasulik ja omast käest võin öelda, et täiesti söödava maitsega üllatuslikul kombel), soovitan mina teil kasu lõigata veel ühest „imeravimist“, mis on pärit Indiast, kus seda juba aastasadu on viiruste peletamiseks ja organismi tugevdamiseks valmistatud. Nimelt kurkumapiima, mille esmane võlu tuleb täiesti uskumatult laiade raviomadustega kollasest vürtsist kurkumast, mida omakorda toetavad soe piim, teised kasulikud vürtsid ja mesi või agaavisiirup, kumba ise eelistate.

Esmakordselt lugesin kurkumapiimast ühe India päritolu toidublogija postitusest, kes ütles, et nende paljulapselise pere ema käskis neil kõigil talv läbi seda juua ja neile see sugugi ei maitsenud – ema keetis seda segades kokku vaid piima ja kurkuma, jättes tähelepanuta fakti, et ravim läheb lastel paremini kurgust alla, kui see ühtaegu ka maitsev on. Retsept, mida selles postituses jagatud oli, arvestas juba ka selle tõsiasjaga. Kuu aja eest, kui perega Eestisse kolisime ja siinsete ringi uitavate viirustega kohe silmitsi seisime, asusin kurkumapiima kohta lähemalt uurima. Retsepti sai oma maitse ning erinevate allikate näpunäidete järgi timmitud ja joojad kiitsid tulemuse heaks. Soovitasin kurkumapiima ka heale sõbrannale, kes kauaoodatud puhkusereisi eel haigeks oli jäänud ja tema enesetunne läks paremaks lausa tundidega. Nii et julgen soovitada, proovige ja te ei kahetse. 🙂

Kurkumapiima vägilased on:

*KURKUM ise (leiad siit ja siit)

Kõiki kurkumi häid omadusi ei jõuaks vist ka pikas raamatus üles loetleda. Aga kui ära tuua vaid mõned, siis kurkum tugevdab immuunsüsteemi,  ergutab seedimist,  võitleb põletike vastu  ja viimane, võibolla kõige põrutavam avastus on, et see võitlevat ka vähi vastu. Indias kasutatakse kurkumit igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamiseks, aga ka paljude haiguste, nt kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletike, köha, hemorroidide, aneemia ja akne, raviks. Kurkum on kasutusel ka kosmeetikatööstuses, sest selle head omadused mõjuvad hästi ka juustele ja nahale. Muide, lisaks on kurkum üks võimasamatest looduslikest maksapuhastajatest, nii et kurkumapiima järgi tasub haarata ka peale suuremaid pidustusi 🙂 (Allikas: foodmatters.tv).
Ühesõnaga, nagu öeldud, kurkum on tõeline SUPERTOIT!

*rammusam PIIM (kes kehakaalu pärast mures on, võib muidugi ka lahjemat kasutada)

Soe piim lisab omalt poolt kasulikke proteiine ja aitab trüptofaanil, hea une aminohappel, paremini organismis imenduda (Allikas: himalayaninstitute.org) Indias, kust kurkumipiim pärit on, kasutatakse just lehmapiima. Kes aga piimatooteid vältida soovib, võib selle asendada mõne taimse piimaga.

*värske INGVERijuur

Ingver aitab kasulikel ainetel organismis imenduda, on põletikuvastase toimega ja võitleb iivelduse vastu. Ayurveda järgi on ingver ka afrodiisiak! (Allikas: foodmatters.tv)

*KARDEMON

Kardemonil on samuti lugematu arv tervistavaid omadusi alates seedimise soodustamisest, kõikvõimalike põie- ja neeruprobleemide leevendamisest, halva hingeõhu vastu võitlemisest, stressi ravimisest kuni vähivastase toimeni välja (Allikas: herbwisdom.com).

*KANEELIKOOR

Juba ainuüksi pool teelusikatäit kaneeli päevas aitab hoida veresuhkrut ja kolesterooli taseme kontrolli all, on põletike, kurguvalu ja kõrvetiste vastase toimega ja rikas antioksüdantide poolest. Lisaboonusena parandab kaneel meie mälu! PS! Kasuta Tseiloni kaneeli, selle tervistavad omadused on Hiina kaneelist ehk kassiast tugevamad! Võid kasutada ka jahvatatud Tseiloni kaneeli.

*PIKK PIPAR

Ayurveda meditsiinis hinnatakse pikka pipart juba ammustest aegadest, kuna see aitab kaasa toidu seedimisele ja omastamisele, on kõikvõimalike kõhuhädade leevendaja,  puhastab organismi mürkidest ja jääkainetest ja aitab kaasa pikaealisusele. Indias kasutatakse pikka pipart ka, kuna see on afrodiisiak ja aitavat kaasa viljatuse ravile. Lisaks nimetab Webmd.compika pipra kasuliku olevat bronhiidi, astma, psoriaasi, tuberkuloosi, epilepsia ja paljude teiste haiguste korral.

Pika pipra asemel võib kasutada ka musta terapipart, sest musta pipraga koos tarvitades olevat kurkumil eriti tõhus vähivastane toime!

Kõik nimetatud vürtsid, kurkum, kardemon, ingver, kaneel ja pipar omavad Ayurveedilise meditsiini kohaselt soojendavat toimet, mis aitab just külma aja viiruste vastu võidelda!

*AGAAVISIIRUP

Mehhiko juurtega agaavi siirup on tervislik aseaine suhkrule või meele. Tänu eriti madalale glükeemilisele indeksile ei kõrgenda agaavisiirup veresuhkru taset ega vererõhku nagu tavaline suhkur  (nt: agaavi siirupi glükeemiline indeks ehk GI on 27, mee GI 83, valge suhkru GI 92, glükoosi 137 jne /Allikas: blueagavenectar.com/). Lisaks tugevdab agaavisiirup immuunsüsteemi ning võitleb halbade mikroobide ja bakterite vastu nii välis- kui seespidisel kasutamisel.

Ühesõnaga, kujutage ette, millist võlujooki kõigi nende heade omaduste kokku segamisel endale keeta võite!

Ja nüüd siis retsepti juurde!

INDIA KURKUMIPIIM (2 klaasitäit)

* 400ml piima või mõnd taimset piima
* 1 tl kurkumit (leiad siit ja siit)
* 3 cm ingverit
* 3 puruks surutud kardemoni kupart
* Jupp kaneelikoort või jahvatatud kaneeli
* 1 pika pipra kaun (või asenda paari musta pipra teraga)
* 1,5 spl agaavisiirupit (või asenda meega)

Tee nii:
Pane kõik vürtsid piimaga koos potti. Kuumuta piima segades kuni see hakkab just-just keema tõusma. Tõsta pott tulelt ja kata kaanega. Lase mõned minutid tõmmata ja kurna siis vürtsid piimast välja. Sega juurde agaavi siirup ja joo soojana!

Püsige terved,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!