Eestimaine tooraine, Jaapani maitsed

Kas teadsid, et jaapanlased on täielikud toidu-geeniused? Nende maitsed on viimseni timmitud ja filigraanselt viimistletud. Õnneks on viimasel ajal jaapanlaste geniaalsed toiduained saavutanud maailma kokkade seas aina enam populaarsust ja seega saame nendega aina rohkem tuttavaks. Nii tekkis ka idee teha postitus headest kodumaistest toorainetest, millele imelihtsalt saab lisanüansi anda just nendesamade geniaalsete jaapanipäraste maitsetega! Lihtne ja maitsev, mida veel ühelt õhtusöögilt tahta, kas pole?

Kui meile Umamisse Jaapani tooteid lisandub, siis olen alati täielikus elevuses. Tean, et on oodata tõeliseid maitseelamusi ja enamasti ma ei eksi. Ja ma ei ole ainuke – unagi kaste näiteks, millega on marineeritud selle postituse veiseliha, meeldis mu emale niiväga, et tema arvates võiks seda lausa pitsist juua :). Kõige traditsioonilisem viis selle kasutamiseks Jaapanis on grillitud angerjas ehk unagi. Samas sobib imehästi ka grillitud muud sorti kalale, lihale või riisitoitudele niristamiseks. Misopasta jällegi, mis maitsestab mõnusalt karamelliselt väikseid varajasi kartuleid, on tõeliselt mitmekülgne umami-laks, mis sobib nii liha marineerimiseks, supi keetmiseks kui ka köögiviljade grillimiseks. Idee eest miso-võiga kartuleid praadida pean tänama ülimalt andekat peakokka Orm Oja restoranist Art Priori, kes mulle selle imelihtsa, aga superhästi toimiva idee andis. Kurgisalat sai kastmeks ühe minu viiest kahe-koostisaine salatikastmest (luban, et jagan teiega aegamööda ka ülejäänud nelja varianti), kus nii hapukus kui soolasus tulevad ume äädikast. Ume äädika võlu on lisaks heale maitsele ka see, et kuigi see on hapu, siis tekitab see maos aluselist keskkonda. Seega sobib ka kõrvetiste või iivelduse puhul. Ja jaapanlased arvavad, et see ravib ka pohmelli. Seega, selline kurgisalat sobib ka suviste pidude järgseks hommikusöögiks :).

Aga nüüd siis retseptide juurde!

eesti tooraine jaapani maitsed

 

I – Unagi marinaadis lihaveis

Mina kasutasin siin oma viimase aja lemmiktükki, milleks on Liivimaa Lihaveise petit tender. Võib kasutada muidugi ka fileetükki. 

Vaja läheb:
* 1 terve lihaveise petite tender või fileetükk
* 100ml unagi kastet (leiad siit)
* 2spl sojakastet (leiad siit)
* praadimiseks 1spl võid
* serveerimiseks head soola
* soovi korral ponzu kastet (leiad siit)

Tee nii:
puhasta liha kelmetest. Sega unagi kaste ja sojakaste kokku, maitsesta musta pipraga. Hõõru marinaad lihale ja tõmba liha ümber tihedalt toidukile. Tõsta mõneks tunniks liha külmikusse, veel parem kui terveks ööks. 
Kuumuta ahi 180C kraadini. Tõsta liha enne küpsetamist külmikust välja vähemalt 30 minutiks. Võid lihatüki pooleks lõigata, et kiirendada küpsemist. Kuumuta pannil 1spl võid ja prae liha igalt küljelt pruuniks. Tõsta liha ahju järelküpsema. Kui sulle meeldib pigem toores ja punane liha (nagu meile), siis ca 5 minutiks. Kui eelistad küpsemat, siis kauemaks. Võta liha välja, kui see on veel grammike vähem küps, kui soovid seda süüa. Tõsta liha taldrikule ja kata fooliumiga. Lase lihal ca 5 minutit veel niimoodi “puhata”. Nüüd lõika lihast terava noaga õhukesed viilud ja puista peale veidi kvaliteetset soola. Kui soovid, siis võid kõrvale pakkuda ka ponzu kastet, mis sobib mahlaka lihaga kui valatult. 

II – Miso-võiga praetud kartulid

Vaja läheb:
*1kg väikseid värskeid kartuleid
*2spl võid
*1spl misopastat (leiad siit)

Tee nii:
Pese kartulid. Kui soovid, võid need ära koorida, aga kui kasutad varajasi kartuleid, siis pole selleks vajadust. Keeda need soolaga maitsestatud vees ära, kurna ja lase jahtuda. Kuumuta pannil või ja sega selle hulka ka misopasta. Prae kartulid kuldseks ja serveeri kohe. Nii lihtne see ongi!

III – Klopitud kurgisalat ume-vinegretiga

Vaja läheb:
*1 kurk
*1,5spl ume äädikat (leiad siit)
*2spl külmpressitud oliiviõli (proovi nt seda)
*1spl umega seesamiseemneid (leiad siit)

Tee nii:
pese kurk ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega kausis ume äädikas ja oliiviõli. Klopi kahvli või vispliga kuni saad paksu ühtlase emulsiooni. Vala see kurkidele ja lisa umega seesamiseemned. Kata kauss taldrikuga, hoia taldrikut ja kaussi hästi kõvasti koos ja klopi hoolega kurke vastu kaussi-taldrikut. Niimoodi lähevad mahlad liikuma ja maitsed segunevad kiiresti. Ongi valmis!

 

Soovin teile maitsvat suve täis geniaalseid katsetusi!

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

 

Suveks kuhjaga mereande … ananassi carpaccio pealekauba

Kõik mereannisõbrad, see postitus on teile! Värsked mere ja tuule järgi lõhnavad mereannid sobivad eriti hästi just suvisele lauale koos jaheda veiniga, kas pole? Loe edasi, et leida kammkarbi carpaccio, taipärase mereannisalati ja kolme värskele austrile sobiva kastme retseptid. Preemiaks peale üks kiire suvine magustoit ananassist. Lisaks kirjutan, kuidas me selle postituse tarbeks Tais mereannijahil käisime.

tai mereanni salat (veel …)