Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Trühvlijaht Itaalia moodi

Seekordses postituses kutsun sind koos meiega trühvleid korjama. Just neidsamu maailmakuulsaid gurmaanide lemmikuid seeni. Tegime oma ammuse unistuse minna koos päris trühvliküti ja tema väljaõppinud koeraga metsa trühvlijahile teoks Piemonte piirkonnas Itaalias, mis on selleks üks parimaid kohti maailmas, sest just siin kasvavad muude trühvlisortide kõrval ka legendaarsed Alba valged trühvlid.

Põnevat trühvli kohta

Arvatakse, et trühvleid hinnati juba Sumerite ja Babüloonlaste poolt tuhandeid aastaid enne meie ajaarvamist. Rohkem tõendeid selle kohta, et trühvlid juba ajalooliselt hinnatud olid, on pärit Renessansi ajast, kui neid kutsuti ka “rikaste inimeste küüslauguks” ja Alba valgeid ning Perigordi musti trühvleid pakuti peentel õhtusöökidel paleedes üle Euroopa. 
 
 
Trühvleid on mitmeid erinevaid sorte. Suvetrühvlid on tavaliselt soodsamad, talvised tugevama maitsega ja hinnalisemad. Kõige kallimad on Alba valged trühvlid ja Perigordi mustad talvised trühvlid. Mõlemate hooaeg on novembrist märtsini. Kuigi Alba valge trühvel oli gurmaanide seas hinnatud juba aastasadu, tegi selle maailmakuulsaks Piemonte restorani- ja hotelliärimees Giacomo Morra, kes tuli 1929. aastal ideele luua selle hõrgutise tutvustamiseks ja turistide ligimeelitamiseks pidustused ja saata igal aastal selle puhul 1 Alba valge trühvel ühele kuulsale inimesele. Nii on õnnelikuks Alba trühvli omanikuks saanud näiteks USA president Harry Truman, Briti peaminister Winston Churchill, legendaarne pesapallimängija Joe DiMaggio ja näitlejanna Marylyn Monroe.
 

Jaht algab

Meie trühvlijaht algab ühel kargel sügishommikul kell 9.30 kõrgel Piemonte kohal asuva Roddi küla kiriku juures. Vaated kohale sõites on nii lummavad, et peame pidevalt peatuma ja pilti tegema, mistõttu jääme mõned minutid hiljaks. Meid ootavad trühvlikütt Massimiliano oma khakivärvi riietes ja soge pead katmas, tõlk Roberto, kes õpib parajasti just Albas trühvlikohtunikuks ja hakkab tulevikus hindama trühvlite kvaliteeti ja hinda, ning mõned teised gurmaanid Singapurist, Itaaliast ja Suurbritanniast. 
 
Kuuleme erinevatest trühvlisortidest – kuidas suvetrühvel on soodsam, Alba valge talvine ja Perigordi must talvine aga võimsama maitsega ning hinnalisem. Nende hooaeg on just alanud, see kestab novembrist märtsini. “Praegu on eriti hea aeg trühvlite jahtimiseks,” ütleb Massimiliano, “esiteks algas just valge trühvli hooaeg ja teiseks oli äsja täiskuu, peale täiskuud saame kuni 30% rohkem trühvleid kui tavaliselt!”. Saame teada, milliste puude juurte vahel meeldib trühvlitele kasvada – erinevat tammed, sarapuud, aga ka männid ja pöögid. Kuidas treenitakse trühvlikoeri – neid hakatakse jootma lutipudelist piimaga, milles on trühvli tükk sees. Tuleb välja, et ükskõik kui hea nina inimesel pole, trühvlijahti temast ei saa – kui inimesel on ca 5 miljonit retseptorit lõhna tundmiseks, siis koeral lausa 250 miljonit. Kui uurime sigade kasutamise kohta trühvlijahis, siis selgub, et Piemontes pole kunagi sigu trühvlijahiks kasvatatud, kuna sealsed järsud nõlvad pole sigadele just kõige lihtsam maastik. Kas ei ole sead parimad jahid ööpimeduses, ajal, mil enamus trühvlijahte Piemontes tegutsevad. Mujal Itaalias ja Prantsusmaal kasutati neid küll, aga praeguseks on enamus koertele üle läinud. Itaalias on sigade kasutamine trühvlijahiks isegi aastast 1985 keelatud, kuna sead kahjustasid maad tuuseldades õrnasid trühvli niidistikke. Trühvliküttidele jällegi ei meeldinud, et liiga palju kallist kraami läks kaduma – kui trühvli kätte saanud koera hammaste vahelt saab hinnalise seene veel kätte, siis siga maiustas hõrgutise tihtipeale ära enne kui kütt kohale jõudis. 
 

Trühvlikütt Massimiliano ja tema truu “nina” Kelly

Edasi sõidame mõned kilomeetrid autoga sarapuumetsa ja kohtume Kellyga, kes on Massimiliano musta-valgekirju spanjelist trühvlinina. Asume metsas ringi jalutama, Kelly kammib põhimõtteliselt non-stop nina maas puude aluseid. Peagi ongi esimene pisike must trühvel käes. Nuusutan ja pean tunnistama, et vaatamata sellele, et pean ennast väga heaks lõhnatundjaks, siis tunnen pigem märja mulla kui hõrgu trühvli lõhna. Trühvel läheb Massimiliano rinnataskusse ja jaht võib jätkuda. Peale veel üht musta tuleb jackpot – Kelly leiab maa seest tõelise Alba valge trühvli, millest üks õnnelik tigu on tüki ära maiustanud. Sellele pole nina isegi juurde vaja panna, et tunda võimsat trühvli aroomi. Elamus! Roberto ütleb, et selle hind jääb kuskil 80 euro kanti. Mõne aja pärast kaevab Kelly eriti suure hooga ühe puu all ja seal ootab meid teinegi Valge Alba trühvel, üksjagu suurem, mille hind trühvliturul võib ulatuda kuni 200 euroni. 

 

Jaht algab!


Meister räägib, Kelly kuulab

Esimene must trühvel on leitud

Trühvlikoer Kelly otsib hõrgutist

Massimiliano ja Kelly on trühvli jälil

Teo poolt näksatud Valge Alba trühvel

Trühvleid võib Massimiliano käest kaasa osta või mõnes Piemonte restoranis proovida. Ustel on sildid, mis teatavad: “Alba Valge trühvli hooaeg on alanud!” ja kokad pakuvad oma menüüs erinevaid roogasid – pastat, muna, carpacciot, millele gurmaanid saavad lasta lisada 6-7 grammi jagu õhukesi liistakuid ehtsat valget trühvlit. Elamus, mis tasub ära proovida, aga mida korrata väga ei raatsi!
 


Alba valge trühvli hooaeg on alanud

Musta trühvli pasta Piemonte restoranis

Kui soovid ka ise trühvliga tutvust teha, siis Umamis on selleks olemas:
Musta trühvli viilud – leiad SIIT
Terve must trühvel – leiad SIIT
Musta trühvli kreem – leiad SIIT
Musta trühvli õli – leiad SIIT
Valge trühvli õli – leiad SIIT
Teemantsool Itaalia trühvliga – leiad SIIT
Viinamarjaõli musta trühvliga– leiad SIIT
 
 
Ja SELLEST postitusest leiad hulga ideid, kuidas trühvlit oma köögis kasutada: 100 võimalust: TRÜHVLID

Maitsvaid gurmee-elamusi soovides,

allkiri

juta ring

Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga