Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Teekond põnevate maitseteni – Umami x Blendtec

Juta Raudnaski maailma erilisemate ja põnevate toitude nimekiri võtab silme eest kirjuks. Ta on söönud näiteks linnupesasuppi Hiinas ja nautinud tsiibetkassi seedekulgla läbinud kohvi Indoneesias. Talle ei meeldi rutiin ning seepärast on ka tema kodused toidud väga vaheldusrikkad. Seda enam, et Umami poe perenaisena leidub ka tema koduses maitseainekapis sadu erinevaid vürtse.

Tundub justkui kõik Juta eluetapid olid ettevalmistus selleks, et ta saaks rajada kunagi Umami ürdipoe. „Minu ema on kunstnik ja seega ääretult loominguline. Talle meeldib alati igal elualal kõike uut katsetada ja nii ka toidus. Isegi nõukaaja kesise toorainevaliku juures tegi ta alati midagi põnevat või proovis kuskilt kuuldud võõramaiseid retseptiasendusi meie koduköögis järele. Ju sealt see pisik sisse sai,“ usub Juta ning lisab, et soov maailmas ringi rännata ja kõikide rahvaste toite proovida tekkis tal juba väga väiksena. „Mu ema ikka räägib, et kui ta minult küsis, mida ma elus teha tahan, siis päris väiksena ütlesin, et tahan saada kõrgharidusega kokaks ja natuke hiljem, et tahan maailmas ringi rännata ja kohvikutes-restoranides käia.“ Üheks sünnipäevaks soovis ta, et pidulauale valmiksid vaid eksootilised toidud ühest nõukaaegsest piltideta kokaraamatust „Maailma rahvaste toidud“. „Võib ette kujutada, kui keeruline selle elluviimine olla võis, aga tehtud ta sai. Täpselt enam meeles pole, mis lauale jõudis, aga see on meeles, et midagi oli Korea köögist.“ Järgmine ettevalmistav samm oli abiellumine mehega, kes oli põhimõtteliselt restoranis üles kasvanud. „Seega piimasupp polnud enam täisväärtuslik õhtusöök. Pidi leiutama midagi põnevamat. Ja kuna ma ei kannata absoluutselt rutiini, siis mulle see sobis, et igast õhtusöögist sai seiklus, mitte tallatud radadel uuesti ja uuesti käimine!“

 

 

Palun mulle üks viie mao supp

Juta võiks toiduteemadel rääkima jäädagi, sest ta on kogenud nii palju. Eksklusiivsed maailma maitsed – šampanja, safran ja kaaviar, on tal mõistagi proovitud. Aga põnevamateks toitudeks peab ta hoopis kummalisi toite maailma eripaigust. „Nagu näiteks viie mao suppi, kilpkonnasuppi, keedetud merikurgi (see on tegelikult meres elav elukas) ja linnupesasuppi Hiinas, röstitud hiiglasliku vesiputuka (giant waterbug) ning sinise vere ja söödava marjaga hobuseraua krabi ehk odasaba Tais, värske vere ja hakitud südamega vesise Bali külmsuppi kuah´i ja kopi luwaki ehk tsiibetkassi seedekulgla läbinud kohvi Indoneesias.“

Eriliselt pakuvad Jutale huvi muidugi maitseained. Eriti haruldased vürtsid, mis on laiale üldsusele suhteliselt tundmatud või on kasutusel mingil väiksel maa-alal mõnes eksootilises riigis. „Näitena võin tuua Nepaalist pärit Timuti pipra või Laosest pärit Ma Khaen pipra, aga ka vürtsid, millel on põnev ajalugu või millele omistatakse rahvapärimustes maagilisi omadusi, näiteks nagu Sabapipar või tonkauba,“ nimetab ta.

Üldiselt kokkab Juta iga päev. „Viimasel ajal tunnen aina enam, et see tunne, et ma pean iga päev süüa tegema võib toidutegemisest lõbu ära võtta. Seetõttu käime ikka vahel väljas, soojendame eelmise päeva ülejääke, tellime toitu koju (kuigi see variant mulle väga ei meeldi, sest transpordil saab maitse kannatada, õhtusöögilaud ei näe üldse hea välja ja pärast teeb mind kurvaks tekkiv pakendimägi).“ Vahel kokkab kodus ka Juta 16-aastane tütar. „Meie vanema tütre eestvedamisel kokkab ta meile korra nädalas. Kuna tema loomset toitu ei valmista, siis on need meil tavaliselt taimetoidupäevad. Tal on suur Jaapani köögi vaimustus ja suurepärane maitsetunnetus.“ Pole vale väita, et Juta kodus valmivad road maailma igast nurgast. „Tihti katsetame midagi uut, aga on roogasid, mis lähevad inspiratsioonivaeguses ikka ja jälle käiku – Tai köögist tom yum supp, hakklihasalat laab ja Tai karrid, India tikka masala, Jaapani ramen, Vietnami pho, Maroko kana oliividega, Mehhiko chili con carne, Eesti köögist kotletid, ahjulõhe.“

Kõik eksootiline on kapis

Juta kodus on sadu erinevaid vürtse. „Mu vanem tütar ikka rõõmustab, et küll temal on hea erinevaid retsepte katsetada, kõik eksootiline on kapis olemas.“ Aga kindlasti mitte ei pea Juta arvates selline üüratu kogus maitseaineid igas kodus olema selleks, et mõnusalt ja maitsvalt kokata. Kõige põhilisemad kodused maitseained mis võiks olemas olla on Juta arvates küüslauk, sest see teeb kõik paremaks, aga kindlasti ka sidrun või laim, hea pipar ja hea sool ning tšillihelbed. „Need on minu meelest sellised asjad, et kui rendid reisil olles korteri, siis nendega ajab mõned päevad asja ära. Järgmiseks võiks olla olemas kaneel, vürtsköömned, värske ingver, suitsupaprika. Lisaks vürtsidele võiks olla kindlasti sojakaste, seesamiõli, austrikaste, kalakaste, hea oliiviõli. Ja siis mõned lemmikud värsked ürdid – meie puhul basiilik ja koriander, aga miks mitte ka tüümian, roheline sibul, till,“ soovitab ta.

Aga söök ei valmi ainult toorainest ja maitseainetest. Juta kodus pannakse rõhku ka köögitehnikale. Nende ostmisel lähtub Juta kindlatest kriteeriumitest. „Vaatan kindlasti kompaktsust, töökindlust ja vastupidavust – sugugi ei tahaks igal aastal kodutehnikat vahetada, sest vana läks rikki. Mulle meeldib ka kui kodumasinad kasutavad uusi innovaatilisi meetodeid ja tehnoloogiaid.“ Just seepärast jäi talle silma ka Blendtec blender. „Minu isiklik huvi Blendtec blenderi vastu tärkas siis, kui nii Umami kui Blendtec olid mõne aja eesti Joel Ostrati „Suure Õhtusöögi“ saate koostööpartnerid. Vaatasin, kui kiiresti ja osavalt see blender oma tööd tegi ja milliseid põnevaid võimalusi pakkus nagu näiteks mõne minutiga kuumade suppide valmistamine ja tundsin, et selle pilliga tahaksin ma mängida!“

 

matcha jaatis blendtec

 

Tooraine Umamist, vahend Blendtec`ilt

Mõeldud- tehtud! Sellest hetkest ei läinudki teab mis kaua aega kuniks Blendtec blender Juta koduses köögis koha sisse võttis. Umamil ja Blendtec blenderil on nii mõndagi ühist. „Meid ühendab kindlasti värske ja tervisliku toidu kõrgelt hindamine. Samuti see, et pakume võimalust valmistada ise kodus maitsvaid ning põnevaid roogasid. Kui Umami pakub selleks toiduaineid, siis Blendtec pakub selleks vahendi,“ ütleb Juta.

matcha banaani jaatisMatcha stracciatella kiirjäätis

pesto bruschettaKale ja basiiliku pesto pistaatsiapähklitega

chimichurriTraditsiooniline chimichurri grill-lihale

Tervislik toit on Juta jaoks sama oluline märksõna kui põnev ja vaheldusrikas toit.

„Kui nüüd sügavamalt mõelda, siis tervis ongi kõik. See on kõige olulisem asi maailmas, kuna kui tervist pole, siis pole mitte millelgi muul mõtet. Midagi muud ei ole võimalik siis elus nautida. Seega on see ääretult oluline asi – tuleb jälgida oma keha, süüa tervislikult, liikuda piisavalt, teha kõik, et tunda end stressivabalt.“

Olles Blendtec blenderit mõnda aega kasutanud, kirjeldab Juta selle  tervist propageerivaid võimalusi nii: „Kuna Blentec pakub võimalust ise kodus kiirelt süüa teha ja kuna värskelt kodus valmistatud toit on alati tervislikum kui valmistoodete söömine, siis juba sellega aitab Blendtec olla tervislik. Lisaks, kui sul on selline imemasin olemas, mida on lisaks veel ka lihtne puhastada, siis see ju lausa kutsub sinna puu- ja köögivilju viskama, et lisaks veel ka mõni vitamiinirohke vahepala valmistada.“ Näiteks meeldib talle Blendteciga valmistada oma suurt lemmikut – hummust. „Olen hummusest kergelt sõltuvuses ja proovin oma retsepti alati veelgi paremaks ja siidisemaks timmida.“ 

Kuigi Juta kodus on vürtse sadade kaupa ja erinevaid toidumõtteid palju, siis aeg ajalt ei tea ka tema, mida süüa teha. „Sirvin siis natuke ajakirju või Pinteresti, et ideid saada, aga lisaks on mul veel ka selline naljaks komme, et kui ma ema, õe või mõne sõbrannaga telefonis räägin, siis küsin, et mis nad täna süüa teevad, vahel napsan nende ideed endale. Teinekord aitab ka kui seisan Umamis või mõnes teises toidupoes riiulite ees ja vaatan, millise tootega idee idanema hakkab või siis nuian oma perekonnalt ideid.“ Mõnikord aga võib ka lihtsalt argise toidu põnevaks teha. „Proovides uut maitsestust, uut lisandit või uut küpsetamisviisi. No võtame näiteks kartuli. Võiks proovida näiteks misopastaga praetud kartuleid (lisab karamellist või maitset), serveerida seda lõhe, avokaado ja mustade oliividega salatil või küpsetada ahjus nii et uuristada sellesse auk ja täita see salveilehe ja suitsupeekoniga. Vahel võib ka nii väike asi nagu pastale riivitud uut sorti juust juba anda piisavalt põnevat maitsenüanssi.“ 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.