Suveks kuhjaga mereande … ananassi carpaccio pealekauba

Kõik mereannisõbrad, see postitus on teile! Värsked mere ja tuule järgi lõhnavad mereannid sobivad eriti hästi just suvisele lauale koos jaheda veiniga, kas pole? Loe edasi, et leida kammkarbi carpaccio, taipärase mereannisalati ja kolme värskele austrile sobiva kastme retseptid. Preemiaks peale üks kiire suvine magustoit ananassist. Lisaks kirjutan, kuidas me selle postituse tarbeks Tais mereannijahil käisime.

tai mereanni salat (veel …)

Kevadine luksus – aurutatud spargel, pošeeritud muna ja trühvliga sool

Lõpuks on kevad käes, ma mõtlen kohe päriselt, õite ja sooja ja päiksega, mitte ainult kalendris. Ja esimesed kevadekuulutajad, olgu need siis naadid-nõgesed, karulauk või värske spargel, kohal. Ega neid kauaks jätku, seega jagan kiirelt ühte supermõnusat ja -kiiret kevadretsepti. Lisaks leiad seekordsest postitusest väikse nipi, kuidas ülilihtsalt mune pošeerida.

spargel

(veel …)

Superpäev supertoiduga

Mul on teile hea uudis! Umamist leiad nüüd terve rea erinevaid maailma superfood´e. Täna tutvustan Sulle lähemalt kinoad, amaranti ja chiat. Pakun välja ka retseptid hommikuks, lõunaks ja õhtuks, et saaksid ellu viia ühe tõelise superpäeva :).

supertoidud (veel …)

Labneh ehk hakkame ise juustu tegema

Kas teadsid, et on terve rida maitsvaid juuste, mida on kodus lihtne ise valmistada? Ja veel pikem rida maitsvaid võimalusi, milliseid roogasid isevalmistatud juustust teha? Plaanin teiega siin Umami blogis neid juuste koos valmistada ja täna alustame kõige lihtsamast – teeme Lähis-Ida köökidest tuntud toorjuustu labneh´t ja paneme selle nii magusate kui soolaste toitude sisse!

 labneh retseptid (veel …)

Suvekurgid Sichuani moodi

Üks mõnusamaid suviseid ampse on väiksed krõmpsuvad värsked kurgid, kas pole? Seekordsest postitusest leiad retsepti, kuidas kurke Sichuani pipra marinaadi panna, et grilli kõrvale midagi teistsugust pakkuda ning oma sõpru millegi uuega üllatada!

sichuani kurgid

(veel …)

Maitsev, ilma küpsetamata

Kui Sulle maitsevad erinevatest maailma köökidest pärit road värskest küpsetamata kalast ja lihast, nagu meilegi, või kui tahaksid nendega esimest tutvust teha, siis on tänane postitus ja selle kolm põnevat retsepti just Sinu jaoks.

Mõne aja eest ühel tuulisel sügisõhtul jalutades hakkasime arutlema selle üle, mida vastata, kui küsitakse, milline maailma eri nurkades pakutud roogadest kõige parem on olnud. Ülesanne on muidugi keeruline, sest maitsvaid toite on lugematul hulgal. Mõningase mõtlemise järel hakkasid siiski teistest eredamalt mälusopist end meenutama erinevad toorest kalast, lihast ja mereandidest road. Üllatav, kas pole! Kõigepealt rändasin mõttes tagasi Tšiilisse, kus ma esimest korda laimimahlas marineeritud kalast ja mereandidest cevichet proovisin, sealt edasi Samoale, kus pakuti sojakastmes ja seesamiõlis ning kookospiimases laimimarinaadis tuunikalaroogasid poket ja okat, siis Taisse, kus meie sõber Wan äsja turult toodud toored krevetid ära puhastas, saba pikuti pooleks lõikas ja neid siis tulises tšilli-laimikastmes serveeris, kuni Jaapani värskest kalast lõigatud sashimi ja õhukeste wagyu veiselihaviiludeni välja.

Sellise mõtterännakuga ajasin endale igatahes isu peale ja otsustasin mõnd  retsepti ka siin teiega jagada. Kuna kvaliteetne lihaveiseliha on meil kättesaadav ja samuti ka värske lõhe (küpsetamata retseptide jaoks osta kala nö kalapäeval ja väldi seismajäänud pühapäevaseid lõike), siis just nendest tänased retseptid valmivadki.

Märksõnadeks on kindlasti värskemast värskem tooraine. Lisaks anna roale kindlasti aega, sest hapud mahlad ja vürtsid, mis liha/kala “küpsetavad”, vajavad toimimiseks aega!

Piprahärg

See on üks väga laheda saamislooga retsept, millest ma juba varem kirjutanud olen. Nimelt kiitis sarnast Pärnu Jahtklubi menüüs olnud rooga oma blogis Ise tehtud.Hästi tehtud Tuuli, selle peale sai ta kirja, kus ilutses selle retsept, Tuuli jagas seda lugejatega, mina noppisin selle üles, proovisin järgi ja siin see nüüd on. Kasutada võib erinevaid pipraid. Minul läks kasutusele lausa 8 erinevat – Kameruni Penja istanduse mustvalge, külmkuivatatud roheline Madagaskarilt, Kampoti punane, Madagaskari rosee, Hiina sichuan, India pikk pipar ja Kameruni paradiisiterad.

Vaja läheb:
*lihaveise sise- või välisfileed
*vähemalt viit erinevat sorti pipart
(näiteks mustavalgetroseed, punast, rohelisttšillitpikka pipart,paradiisiterisichuani pipart vms)
*soola
*serveerimiseks röstsaia, hakitud sibulat, hakitud marineeritud kurki, ananassi tšatnit, Prantsuse sinepit vms

Tee nii:
Puhasta veisefilee kelmetest. Sega kokku piprad. Lisa samasugune kogus soola, kui Sul piparde segu on. Veereta liha soola-pipra segus ja suru nii palju seda maitseainesegu lihale külge kui õnnestub. Paki liha tihedalt toidukilesse ja pane ööpäevaks külmkappi. Peale seda tõsta liha veel 2-3 päevaks sügavkülma laagerduma.
Tõsta liha veidi enne serveerimist tavalisse külmkappi ja lõika hästi õhukesed viilud. Serveeri röstsaial koos marineeritud kurgi, hakitud sibula, tšatni ja Prantsuse sinepiga.
 

* * *

Yukhoe ehk veise tartar Korea moodi

Oma sünnimaal Koreas kuulub selle veiseliharoa juurde peenikesteks tikkudeks lõigatud õuna meenutava välimusega nashi pirn ehk liivpirn. Kuna meil seda saada pole, siis sobib asendamiseks mõni kõvem pirn.

Vaja läheb (4-le):
*500g veisefileed
*4 värsket muna (mina kasutasin vutimune)
*10 cm jupp porru valget osa
*1/3 kurgist
*1 kõva pirn
*1spl seesamiseemneid (nt ume ploomiga)
Kastme jaoks:
*4spl sojakastet
*1spl mett
*2spl riisiäädikat
*1spl seesamiõli
*1 suur küüslauguküüs
*1tl sambal oeleki või tšillihelbeid

Tee nii:
Valmista kaste. Selleks purusta küüslauk ja sega kokku sojakastme, mee, riisiäädika, seesamiõli ja sambal oeleki või tšillihelvestega.
Eemalda lihalt kelmed. Haki liha terava noaga hästi peeneks. Sega kausis liha kastmega kokku. Tõsta kõrvale maitsestuma.
Lõigu porru, kurk ja pirn peenikesteks tikkudeks. Sega kõik kokku salatiks. Jaga salat taldrikute vahel, jaota maitsestatud liha selle peale. Eralda munakollane valgest ja tõsta munakollane liha peale. Puista üle seesamiseemnetega. Serveeri kohe!

* * *

Lõhe tartar läätsede ja granadilliga

Idee kasutada lõhetükkide hapukaks marinaadiks troopilist granadilli ja lisada tumedaid läätsi, on pärit ühest Saveuri aastalõpu piduroogadele pühendatud erinumbrist.

Vaja läheb (4-le):
*300g värsket lõhefileed
*50g Beluga või Puy läätsi
*2 granadillli sisu
*1 suure laimi mahl
*1 laimi koor
*3spl külmpressitud oliiviõli
*1/2tl tšillihelbeid
*1spl sojakastet
*maitseks purustatud pikka pipart

Tee nii:
Loputa läätsed sõelal ja keeda soolaga maitsestatud vees ca 20 minutit. Kurna ja jahuta.
Loputa lõhefilee külma vee all, kuivata köögipaberiga ja lõika väikesteks kuubikuteks.
Sega kausis kokku granadillide sisu ja laimimahl. Lisa laimi koor, sojakaste, tšilli ja pikk pipar. Sega kokku läätsed, lõhetükid, oliiviõli ja kaste. Maitse ja maitsesta soolaga. Tõsta vähemalt pooleks tunniks külmkappi maitsestuma. Serveeri koos jaheda valge veiniga!
PS! maitsestamisel oleneb palju granadilli ja laimi mahlasusest. Lisa vajadusel rohkem!

Millised on Sinu senise elu eredaimad toiduelamused? 

Põnevaid toiduelamusi soovides

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile!

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 11 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

Šikid, pidulikud ja lihtsamast lihtsamad suupisted

Suviste aiapidude, pulmade, koolilõpu vastuvõttude  ja lihtsalt toredate koosviibimiste  tippaeg on kohe kohe käes. Seetõttu leiad tänasest postitusest hulga ideid, mille abil muuta oma laud pidulikuks, efektseks, ilusaks ja muidugi maitsvaks!

(veel …)

Pühadejärgne munauputus – täidetud munad 8 moodi

Kas ka Sina leiad end peale munapühi olukorrast, kus vaagen on värvilisi mune täis, aga pea ideedest, mida nendega peale hakata, tühi? Minuga juhtub seda igal aastal. Seetõttu leiadki tänasest postitusest 8 erinevat ideed, kuidas teha põnevaid ja ilusaid täidetud mune!

(veel …)

Pidulikku pühapäevasele peolauale

Seekordsest blogipostitusest leiad kaks pidulikku ja veidi erilist retsepti, mida valmistada näiteks pühapäevasele Vabariigi aastapäeva pidulauale:

*kalmaaritindipliinid kalamarjaga eelroaks ja
*musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega magustoiduks!

pliinid

(veel …)

Teeme Umami.ee blogi avamise puhul samm-sammult kevadrulle!

Juba oi-kui-ammu oleme unistanud, et Umami.ee veebipoel oleks oma blogi, kust saaksite infot ja põnevat lugemist maailma köökide, maitsete, uute retseptide, tervise ja erinevate toiduainete kohta, mille jaoks Facebooki postitused ja tootekirjeldused liialt lühikeseks jäävad. Täna teeme selle unistuse teoks. Loodan siiralt, et leiate siit tulevikus huvitavat lugemist, kasulikke näpunäiteid ja põnevaid teemasid. Kui teil endil on mõttes mõlkumas mõni teema, toiduaine või retsept, mille kohta Umami.ee blogist tulevikus lugeda sooviksite, andke meile sellest kindlasti siin blogis teada.

Kui soovid kindel olla, et kõik blogipostitused ning uued ja põnevad retseptid Sinuni jõuavad, siis telli siit Umami uudised – anname Sulle ise teada, kui midagi uut toimumas on!

Värsked kevadrullid, samm-sammult

kevadrullid

(veel …)