Smuutid kookosveega, suvine kosutus
Kas Sa tead kui metsikult kasulik on juua naturaalset kookosvett, aga napib ideid, mil moel seda tarbida ja enda jaoks maitsvamaks muuta? Suvi on ideaalne aeg smuutide joomiseks-söömiseks ja samuti ideaalne viis, kuidas kookosvee kasulikud omadused enda heaks tööle panna. Tänasest postitusest leiad kolm erinevat, samas lihtsat, kookosveega smuuti retsepti.
Foto: Matthew Schoenfelder
Matcha maagia!
Kuidas kasutada oma roherohelise pulbriga täidetud matchapurki?
Siit leiad ideid matchaga toitude ja jookide tarvis, aga kas teadsid, et matchast saab lihtsalt ka supertõhusa näomaski, et suvine päevitunud nägu näeks välja ka värske ja särav. Postitusest leiad kolm kiiret maskiretsepti.
Matcha tee
Mis see matcha tee üldse on?
Mis selles matchas nii imelist on?
* matcha tee on rohelisest teest kordi tervislikum, kuna matchat juues juuakse ära lahustunud teelehed, aga rohelise tee puhul vaid teelehtede tõmmis;
* 1 klaas matchat võrdub antioksüdantide ja toitainete sisalduse poolest 10 klaasis rohelises tees sisalduvaga;
* matcha kiirendab ainevahetust ja põletab kaloreid;
* viib kehast mürgid välja (detox);
* tõstab tuju ja suurendab keskendumisvõimet;
* annab organismile C-vitamiini, tsinki, kroomi, magneesiumit;
* võitleb viiruste ja bakterite vastu;
* on kiudainerikas;
*alandab kolesterooli ja veresuhkrut.Nii et üks tõeliselt vägev pulber neil Jaapanlastel valmis jahvatatud.
Kuidas kogu see võlu enda kasuks tööle panna?
*Sisse juua
Väike kogus matcha pulbrit pannakse kaussi, tavaliselt bambusest lusika ehk chashaku´ga, seejärel lisatakse soe vesi. Segu vahustatakse bambusest vispli ehk chasen´iga, kuni see on täiesti ühtlane. Kuna matcha võib pisut mõrkjas olla, siis serveeritakse selle kõrvale enamasti ka väike maiustus. 40 grammist matcha pulbrist peaks saama 20 kaussi lahjemat matcha teed ehk usucha´t või 10 kaussi kanget teed ehk koicha´t. Muidugi ei juhtu midagi, kui chashaku ja chaseni asemel kasutate täiesti tavalist väikest lusikat, tee kasulikkus selle all ei kannata
Magus matcha Vietnami kohvi ainetel
Vala klaasi põhja kondenspiim. Vala kannus matcha pulbrile kuum vesi ja sega korralikult läbi. Kalla kuum matcha tee kondenspiimale. Serveeri lusikaga, et enne joomist kõik läbi segada.
*Sisse süüa!
Matchat võib lisada keeksi- või küpsisetainasse või puistata sellega üle muidu kakaokihi alla käivtiramisu-dessert.
Matcha pulbri sees võib keerutada ka lihtsaid tumeda šokolaadi trühvleid – neist kahest kokku saab tõelise antioksüdandi pommi. Ühe võimaliku retsepti selliste trühvlite tegemiseks leiad siit.
*Naha peale määrida!
Matcha+vesi
Kasu: paneb naha särama, värskendav, antiosüdandid võitlevad vananemise vastu ja uuendavad naharakke.
Matcha+jogurt
Kasu: lisaks eelneva maski juures mainitule töötab jogurt Sinu naha kasuks – selles peituv tsink vähendab aknet ja punetust, tõmbab poorid kokku. Selline mask sobib hästi ka peale päikesepõletust, sest jogurt leevendab punetust ja kipitust.
Kuiva naha puhul võib sellele maskile lisada ka supilusikatäie mett, sest see on sügavalt niisutava toimega.
Matcha+kookosõli
Kasu: Kookosõli omaltpoolt lisab matcha kasulikkudele omadustele niisutava, toitva, akne ja vananemise vastase toime!
Tugevat tervist soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!
Smuutid, suvesöök klaasis
Suvi on smuutide aeg, kas pole? Pole midagi mõnusamat, lihtsamat ja tervislikumat, kui haarata kuumal suvepäeval aiast, turult ja külmkapist meelepärast ning nendest üks mõnus kosutav smuuti kokku vuristada. Tänasest blogipostitusest leiad 5 smuuti retsepti, erinevad nii maitse, välimuse kui toime poolest!
Jäätiseks külmutatud lassi (Foto: flickr.com/photos/slaveofthepassions)
Tunnistan üles, et minu lemmik smuuti, kui seda nii nimetada võib, on lihtne mango lassi – ½ kogust mangopüreed ja ½ kogust maitsestamata jogurtit või keefiri. Ja ongi kõik. Valmib täpselt nii kiiresti kui võtab aega mangopüree purgi ja jogurtitopsi avamine ning nende sisu kokku segamine. Tulemus on ilus, maitsev ja toitev. Vahel ei jõua ma kannatada ja joon selle kohe ära, vahel panen külmkappi, et jooki hiljem jahedalt nautida, vahel külmutan hoopis sügavkülmikus pulgajäätiseks. Sama võib teha ka kõigi teiste smuutide puhul, mille retsepte teiega täna jagan. Smuutide puhul on põnev nii maitsetega mängimine kui ka see, et erinevaid koostisosi valides saab valmistada just sellise smuuti, nagu Su organismil hetkel vaja on. Vajad energiat, jõudu, hellitust kõhule või hingele, antioksüdantide laengut – õige smuuti aitab hädast välja.
Kuna suvi on mõnusate koosviibimiste aeg, siis mina pakun välja, et küllatulnud sõpradele võib eelroa asemel või magustoiduna hoopis smuutit pakkuda. Kes meist kuuma ilmaga ikka tugevat praadi ja rammusat kooki igatseb. Niisiis, siit tulevad 5 erineva funktsiooniga smuutit, milles kasutame erinevaid maitseid, vedelikke ja magusa allikaid. Loodan, et inspiratsiooni jagub! Tegevuskäik on kõigil ühesugune – kõik koostisosad saumikseri või köögikombainiga ühtalseks ja maiustama!
Superfood smuuti
Korralik annus antioksüdante ja vitamiine!
*100ml külmutatud mustikaid ja vaarikaid
*1 spl goji marju
*½ granaatõunast pigistatud mahl
*½ apelsinist pigistatud mahl
*3 spl agaavisiirupit
Banaani-maapähklivõi smuuti
Kosutus peale füüsilist pingutust!
Vaja läheb:
*2 küpset väikest banaani
*1 spl maapähklivõid
*100ml piima
*Suts kaneeli (tervisliku Tseiloni kaneeli leiad SIIT)
*1spl laimi mahla
*0,5 tl kurkumit
Pina colada
Kõhule pai ehk kuhjaga kiudaineid!
Vaja läheb:
*½ ananassi
*3tk kuivatatud ploom (kivita)
*100ml kookospiima
*2spl laimimahla
*Vajadusel steviaga magusainet maitse järgi
*Peosmuuti saamiseks lisa törts rummi!
Maasika unistus
Täielik puhkus ja nauding troopilisest vanillist ja magusast maasikast!
Vaja läheb:
*7 suurt maasikat
*1 väike küps banaan
*½ vanillikauna seemned
*100ml maitsestamata jogurtit
*2spl agaavisiirupit
Roheline energia
Ehk korralik annus energiat ja tervist rohelisest suutäiest!
Vaja läheb:
*1 avokaado
*1 roheline õun
*1tl matcha teed
*1 laimi mahl
*¼ tl riivitud ingverit
*100ml mineraalvett
*2,5 spl mett
Milline on Sinu lemmik smuuti?
Mõnusat smuutisuve soovides,
Šikid, pidulikud ja lihtsamast lihtsamad suupisted
Suviste aiapidude, pulmade, koolilõpu vastuvõttude ja lihtsalt toredate koosviibimiste tippaeg on kohe kohe käes. Seetõttu leiad tänasest postitusest hulga ideid, mille abil muuta oma laud pidulikuks, efektseks, ilusaks ja muidugi maitsvaks!
Limonaad „lapsevanema unistus“ ja stevia suhkur
Tänane jutt on magusasõpradele, tervisesõpradele, salenejatele ja lapsevanematele. Ja juttu tuleb steviast, mis on metsikult magus looduslik suhkur, millel on kuhjaga muidki häid omadusi kui ainult magus maitse.
Teeme koos ka ühe ilusa värvilise limonaadi, mille me oma peres ristisime „lapsevanema unistuseks“, sest selles puuduvad kõik need kahjulikud omadused, mille pärast me oma lastele (ja iseendale) limonaadi heldekäeliselt lubada ei taha!
Esimene kord puutusin stevia ehk suhkrulehega kokku, kui mu väsimatu aiandushuviga ema paari aasta eest ühel suvel seda kasvatama asus. Suve lõpus haljendasidki tema aias ilusad rohelised ja pagana magusad lehed. Nendega sai näiteks teed magusaks teha, aga kuna tegu oli siiski nö „heinaga“, siis jäi see suvine katsetus rohkem eksperimendiks ja väga palju kasutust tulemus ei leidnud. Vastupidiselt meie perele ei ole inimkonna jaoks tegu muide mingi uudistootega – indiaanlased on seda juba sajandeid kasutanud oma taimeteede magustamiseks ja Aasias on see samuti juba ammu laialdaselt kasutusel. Teist korda äratas stevia meie tähelepanu, kui külastasime ühel sügisel Pariisis hiiglamasuurt toidumessi SIAL. Seal presenteerisid hiinlased oma uut leiutist – helepruuni suhkrutaolist hüpermagusat looduslikku magusainet, mis koosnes sellestsamast steviast, magusast teest ja mingist tsitruselise nägu viljast, mille nime tootja ainult hiina keeles teadis. Ma polnud eales midagi nii magusat enne proovinud!
Foto: steviaiberica.blogspot.com
Arutasime asja natuke oma prantsuse partneritega Terre Exotique´st ja tuli välja, et neil on sarnane toode täiesti olemas. Algselt olid nad välja töötanud toote, milleks oli puhas stevia ekstraktist tehtud pulber, mis oli lausa 300 korda magusam kui tavaline suhkur. Mõelge, milline õnn, sööd magusat, aga jääd saledaks, hambad jäävad terveks, veresuhkur on kontrolli all jne. Aga peagi selgus, et 300-kordse magususega suhkur ei ole just lihtsalt kasutatav. See on lihtsalt liiga magus ja täiesti võimatu on seda õigesti doseerida. Niisiis asuti uuesti toodet täiustama, et see oleks sobivama kontsistentsiga ja et seda saaks kasutada igapäevases toiduvalmistamises – soojades ja külmades jookides, küpsetistes, dessertides, marinaadides, moosides jne. Ja tulemuseks on suhkruga sama magus magusaine steviaga, mis meilgi Umamis nüüd saadaval on. Nüüdseks on stevia selles täpselt suhkru väljanägemisega magusaines endale kaaslaseks saanud samuti täiesti loodusliku erythritoli, mis jagab steviaga enamust selle kasulikest omadustest – 0 kalorit, glükeemiline indeks 0, jätab hambad terveks, soodustab ainevahetust, sobib küpsetamiseks (meie magusaine steviaga talub kuni 180 kraadist kuumust).
Kõigi nende heade omaduste tõttu (ja seetõttu, et meie endi väike preili armastab väga limonaadi juua) hakkasimegi valmistama kodust limonaadi, mille ristisime „lapsevanema unistuseks“. Sest kuidas Sa ikka kutsud limonaadi, mis jätab hambad terveks, joojad saledaks, meeldib lastele (ja suurtele), näeb hea välja ja omab veel tervet rida kasulikke omadusi! Noh, kel lapsi pole, need nimetaksid seda võibolla veel „saleneja unistuseks“ või siis „südametunnistusele pai“ 🙂
Sidrunilimonaad “lapsevanema unistus”
Vaja läheb:
*100 ml värskelt pressitud sidruni mahla
*1 l mulliga vett (Vahemärkus – ära osta soolaga mineraalvett. Ja arvake ära, kuidas mulle see üldse pähe tuli 🙂 – muidugi sai see trikk endal läbi proovitud ja see ei tulnud joogi maitsele sugugi kasuks)
*maitse järgi magusainet steviaga (saad SIIT)
*soovi korral jääd
Tee nii: Pressi sidrunitest mahl, sega see mulliveega. Lisa steviaga magusaine ja sega kuni see lahustunud on. Lisa hulk värskeid tsitruste viile, vajadusel veidi jääkuubikuid ja naudi!
Maitsvaid roogasid ja tugevat tervist soovides
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 24 500 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!
Teeme viirustele 1:0 ehk India kurkumapiim
Kuna käimas on aasta kõrghetk kõikvõimalike viiruste levikuks, siis on just paras aeg jagada teiega iidset India nippi, millega viirustele 1:0 pähe teha ja tervena kui purikas läbi talve purjetada!
Tänasest postitusest leiad India kurkumapiima retsepti ja saad lähemalt lugeda täieliku supertoidu kurkumi ning teiste kasulike vürtside kohta.
Hetkel, mil ajakirjandus soovitab süüa segu sidrunist, sibulast, ingverist ja meest, ehk „imeravimit“, nagu seda nimetama on hakatud (mis on ka vaieldamatult ülimalt kasulik ja omast käest võin öelda, et täiesti söödava maitsega üllatuslikul kombel), soovitan mina teil kasu lõigata veel ühest „imeravimist“, mis on pärit Indiast, kus seda juba aastasadu on viiruste peletamiseks ja organismi tugevdamiseks valmistatud. Nimelt kurkumapiima, mille esmane võlu tuleb täiesti uskumatult laiade raviomadustega kollasest vürtsist kurkumast, mida omakorda toetavad soe piim, teised kasulikud vürtsid ja mesi või agaavisiirup, kumba ise eelistate.
Esmakordselt lugesin kurkumapiimast ühe India päritolu toidublogija postitusest, kes ütles, et nende paljulapselise pere ema käskis neil kõigil talv läbi seda juua ja neile see sugugi ei maitsenud – ema keetis seda segades kokku vaid piima ja kurkuma, jättes tähelepanuta fakti, et ravim läheb lastel paremini kurgust alla, kui see ühtaegu ka maitsev on. Retsept, mida selles postituses jagatud oli, arvestas juba ka selle tõsiasjaga. Kuu aja eest, kui perega Eestisse kolisime ja siinsete ringi uitavate viirustega kohe silmitsi seisime, asusin kurkumapiima kohta lähemalt uurima. Retsepti sai oma maitse ning erinevate allikate näpunäidete järgi timmitud ja joojad kiitsid tulemuse heaks. Soovitasin kurkumapiima ka heale sõbrannale, kes kauaoodatud puhkusereisi eel haigeks oli jäänud ja tema enesetunne läks paremaks lausa tundidega. Nii et julgen soovitada, proovige ja te ei kahetse. 🙂
Kurkumapiima vägilased on:
*KURKUM ise (leiad siit ja siit)
Kõiki kurkumi häid omadusi ei jõuaks vist ka pikas raamatus üles loetleda. Aga kui ära tuua vaid mõned, siis kurkum tugevdab immuunsüsteemi, ergutab seedimist, võitleb põletike vastu ja viimane, võibolla kõige põrutavam avastus on, et see võitlevat ka vähi vastu. Indias kasutatakse kurkumit igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamiseks, aga ka paljude haiguste, nt kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletike, köha, hemorroidide, aneemia ja akne, raviks. Kurkum on kasutusel ka kosmeetikatööstuses, sest selle head omadused mõjuvad hästi ka juustele ja nahale. Muide, lisaks on kurkum üks võimasamatest looduslikest maksapuhastajatest, nii et kurkumapiima järgi tasub haarata ka peale suuremaid pidustusi 🙂 (Allikas: foodmatters.tv).
Ühesõnaga, nagu öeldud, kurkum on tõeline SUPERTOIT!
*rammusam PIIM (kes kehakaalu pärast mures on, võib muidugi ka lahjemat kasutada)
Soe piim lisab omalt poolt kasulikke proteiine ja aitab trüptofaanil, hea une aminohappel, paremini organismis imenduda (Allikas: himalayaninstitute.org) Indias, kust kurkumipiim pärit on, kasutatakse just lehmapiima. Kes aga piimatooteid vältida soovib, võib selle asendada mõne taimse piimaga.
*värske INGVERijuur
Ingver aitab kasulikel ainetel organismis imenduda, on põletikuvastase toimega ja võitleb iivelduse vastu. Ayurveda järgi on ingver ka afrodiisiak! (Allikas: foodmatters.tv)
Kardemonil on samuti lugematu arv tervistavaid omadusi alates seedimise soodustamisest, kõikvõimalike põie- ja neeruprobleemide leevendamisest, halva hingeõhu vastu võitlemisest, stressi ravimisest kuni vähivastase toimeni välja (Allikas: herbwisdom.com).
Juba ainuüksi pool teelusikatäit kaneeli päevas aitab hoida veresuhkrut ja kolesterooli taseme kontrolli all, on põletike, kurguvalu ja kõrvetiste vastase toimega ja rikas antioksüdantide poolest. Lisaboonusena parandab kaneel meie mälu! PS! Kasuta Tseiloni kaneeli, selle tervistavad omadused on Hiina kaneelist ehk kassiast tugevamad! Võid kasutada ka jahvatatud Tseiloni kaneeli.
Ayurveda meditsiinis hinnatakse pikka pipart juba ammustest aegadest, kuna see aitab kaasa toidu seedimisele ja omastamisele, on kõikvõimalike kõhuhädade leevendaja, puhastab organismi mürkidest ja jääkainetest ja aitab kaasa pikaealisusele. Indias kasutatakse pikka pipart ka, kuna see on afrodiisiak ja aitavat kaasa viljatuse ravile. Lisaks nimetab Webmd.compika pipra kasuliku olevat bronhiidi, astma, psoriaasi, tuberkuloosi, epilepsia ja paljude teiste haiguste korral.
Pika pipra asemel võib kasutada ka musta terapipart, sest musta pipraga koos tarvitades olevat kurkumil eriti tõhus vähivastane toime!
Kõik nimetatud vürtsid, kurkum, kardemon, ingver, kaneel ja pipar omavad Ayurveedilise meditsiini kohaselt soojendavat toimet, mis aitab just külma aja viiruste vastu võidelda!
Mehhiko juurtega agaavi siirup on tervislik aseaine suhkrule või meele. Tänu eriti madalale glükeemilisele indeksile ei kõrgenda agaavisiirup veresuhkru taset ega vererõhku nagu tavaline suhkur (nt: agaavi siirupi glükeemiline indeks ehk GI on 27, mee GI 83, valge suhkru GI 92, glükoosi 137 jne /Allikas: blueagavenectar.com/). Lisaks tugevdab agaavisiirup immuunsüsteemi ning võitleb halbade mikroobide ja bakterite vastu nii välis- kui seespidisel kasutamisel.
Ühesõnaga, kujutage ette, millist võlujooki kõigi nende heade omaduste kokku segamisel endale keeta võite!
Ja nüüd siis retsepti juurde!
INDIA KURKUMIPIIM (2 klaasitäit)
* 400ml piima või mõnd taimset piima
* 1 tl kurkumit (leiad siit ja siit)
* 3 cm ingverit
* 3 puruks surutud kardemoni kupart
* Jupp kaneelikoort või jahvatatud kaneeli
* 1 pika pipra kaun (või asenda paari musta pipra teraga)
* 1,5 spl agaavisiirupit (või asenda meega)
Tee nii:
Pane kõik vürtsid piimaga koos potti. Kuumuta piima segades kuni see hakkab just-just keema tõusma. Tõsta pott tulelt ja kata kaanega. Lase mõned minutid tõmmata ja kurna siis vürtsid piimast välja. Sega juurde agaavi siirup ja joo soojana!
Püsige terved,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!