26 lihtsat ideed, mida teha granaatõuna melassiga

Pole kuigi palju toiduaineid, mis paneks särama nii magustoidu kui joogi, nii liha, kala, salatid kui ka köögiviljad. Aga just selline võlu on granaatõunamelassil ehk naršarabil. Loe edasi ja saad teada, millega tegu, ja ka ohtralt ideid, kuidas omale soetatud pudelitäiest tumepunasest kullast viimast võtta.

Foto: Tasting table

Mis on granaatõuna melass ehk naršarab?

Granaatõuna melass on paksuks ja siirupiseks keedetud granaatõuna mahl. See on lihtsalt uskumatult mitmekülgne abiline Sinu köögis. Lisaks sellele, et see sobib kõikvõimalikke erinevaid toite maitsestama, toimib see ka maitsetugevdajana. Ja nagu sellest veel vähe oleks, siis kuigi seda on raske uskuda, siis see on samal ajal nii väga hapu kui ka väga magus! Põnev, kas pole? Aga mida muud kui maagiat võikski oodata melassist, mis on saadud sellise iidse vilja nagu granaatõuna mahlast. Granaatõuna on mainitud nii koraanis kui tooras, terveid granaatõuna vilju on leitud Egiptuse vaaraode matmiskambritest ja mõned arvavad, et just granaatõun oli tegelikult vili, mis Aadamat ja Eevat paradiisiaias ahvatles. Väidetavalt oli granaatõun esimene puuvili, mida inimesed hakkasid enda tarbeks ise kasvatama. Mis on ka arusaadav, see vitamiinidest pungil (ja mineraalidest ja antioksüdantidest) vili säilis oma kõvas kestas kordi kauem kui ükskõik milline teine puuvili. Ja lõpuks, kas olete tähele pannud, et uhkel granaatõunal on lausa “kroon” peas? 🙂

Kuidas kasutada granaatõuna melassi?

Kõige tuntum on granaatõuna melass Pärsia, Türgi ja teistes Lähis-Ida köökides. Seega, kui soovite neist köökidest pärit retsepte kodus katsetada, siis on üsna kindel, et granaatõuna melassi pudel peab varuks olema. Aga kui nüüd täpsemaks minna, siis tasub katsetada naršarabi kasutamist järgmistes toitudes:

  • Maitsesta sellega salateid, nt Tabbouleh salatit (vt retsepti) või Fattoush salatit (värske salat kurgist, tomatist, Rooma saltist, sibulast, lehtpetersellist ja mündist, maitsestatud oliivõili, sumahhi ja granaatõuna melassiga, lõpuks lisatakse ka grillitud pitaleiva tükid). Valmista lihtsat tomati-sibula salatit, aga lisa ka röstitud seedriseemneid ja maitsesta granaatõuna melassiga. Tegelikult sobib granaatõuna melass ka kõige lihtsamasse salatikastmesse oliiviõlist, veiniäädikast (asenda melassiga või lisa veiniäädikale pisut melassi), soolast ja suhkrust/meest. 
  • Lisa melassiga maitset oma dipikastmetesse. Nirista pisut hummusesse (vt retsepti) või valmista muhammarat (Liibanoni dipikaste röstitud Kreeka pähklitest, röstitud paprikast ja riivsaiast, maitsestatud küüslaugu, vürtsköömne, tšilli, oliiviõli ja granaatõuna melassiga). Isegi baba ganoushi (vt retsepti) sisse võib särtsuks natuke melassi segada. 
  • Granaatõuna melass sobib suurepäraselt igasuguse liha (sea, lamba, veise, kitse, kana, vuti, pardi …) marineerimiseks ja glasuurimiseks. Sama käib ka grillitud või praetud kala kohta. Ma ise pole maksasõber, aga väidetavalt maitseb see melass imeliselt ka kanamaksaga.
  • Granaatõunamelass paneb särama ka sinu joogid – sega kokku mulliveega värskendavaks maitseveeks, lisa jääteesse, valmista kokteile (sega pisut oma mulliveini sisse?) või alkoholivabu mokteile.
  • Minu jaoks vast kõige üllatavam on see, kui hästi granaatõuna melass sobib röstitud juurviljadele, valmista näiteks röstitud lillkapsast või Brüsseli kapsaid granaatõunamelassiga või pintselda sellega baklažaaniviile enne küpsetamist. Masseeri porgandeid ja pastinaake mõne tilga melassiga enne ahju panemist. PS! Ära köögiviljade puhul melassiga üle pinguta, et köögivilja enda maitse esile jääks!
  • Ka hommikusöögil leiab granaatõuna melass kasutust – sega seda pisut oma hommikusse Kreeka jogurtisse, nirista müsli peale, röstitud viigimarjadele või lisa pisut kaerahelbepudru sisse.
  • Mõned tilgad granaatõunamelassi sobivad rubiiniks ka suupistetele –  proovi näiteks kitsejuustuga bruschettadel või küpseta lehttainal fetajuustu-viigimarja pirukas nig nirista peale melassi.
  • Magustoitudeski on see omal kohal – kõige lihtsam vast on niristada natuke melassi vanillijäätisele või pannkookidele (kõrvale sobiks ka natuke vahukoort või Kreeka jogurtit), miks mitte aga tilgutada seda pisut pavlovale ja kaunistada granaatõunaseemnetega.

baba ganoush
baba ganoush

Või vali endale meelepärane retsept Umami retseptivaramust, näiteks:

kupsetatud-viigimarjad

Granaatõuna melassi ehk naršarabi saad SIIT.

Põnevaid katsetusi soovides

Kokteili ja söödavaid putukaid, ikka nädalavahetusele mõeldes

Söödavad putukad Umamis taas saadaval!

No seekordne postitus on nüüd küll neile, kes midagi põnevat tahavad proovida! Või siis neile, kes oma sõprade suuri silmi ja imestunud nägusid näha tahavad. Nimelt asume koos Meat Market Coctail Bari andekate baarmenide Karli ja Regeriga panema paari eriti ägedaid kokteile ja nende juurde snäkiks sobivaid Jimini söödavaid putukaid! jimini

Miks üldse süüa putukaid?

Ei saa salata, selline küsimus tekib, kui vaadata, mida inimesed ümber maailma söövad. Eri kultuurides peetaksegi toiduks väga erinevaid asju. No näiteks Hiinas sõime suppi, mille tegemiseks läks vaja 5 erinevat madu ja teist suppi, mida tehti kilpkonnadest, rääkimata linnupesasupist, konnadest, tigudest, krokodillidest ja kängurudest, mida erinevaid maailma nurkades meile pakutud on. Aga meie jaoks läks piir Vietnami koerarestoranide eest, mille järgi kohe kuidagi käsi ei tõusnud ja suu ei avanenud. Isegi vaatamata sellele, et õige kuu seisu ajal koera liha söömine pidi tervisele hiiglama kasulik lema. Sellistel puhkudel tekibki vahel küsimus, et miks süüa midagi nii kummalist, kui nälg majas ei ole. 

Putukatega on asi pisut teistmoodi.

Putukate osas oli minuga isiklikult nii, et kui Tais turul või tänava ääres aegajalt kuumas õlis praetud maitsestamata tõuke, tirtse või mardikaid müüdi, siis ei tekitanud see minus mitte mingit isu. Aga kui Umami tootevalikusse lisandusid traditsioonilised Mehhiko vürtside ja laimiga maitsestatud tirtsud ehk chapulines, siis sai kogu asi minu jaoks mõtte ja proovisin need suurima heameelega ära. 

Miks siis putukatega teistmoodi on, miks neid süüa tasub:

  1. Emake Maa
    Rändtirtse (Locusta Migratoria) leidub looduslikult paljudes maailma piirkondades, eriti Saharast allapoole jäävas Aafrikas, Aasias, Austraalias ja Vahemere äärsetes piirkondades. Nende üüratu söögiisu ja suurepärane kohanemisvõime on rändtirtsudest teinud tõelise vaenlase taimedele. Hariliku jahumardika (Tenebrio molitor) elutsükkel sarnaneb liblikate omaga, mis tähendab, et nende tõugud ei sarnane täiskasvanud isenditega. Täiskasvanuna on tegu pisikeste mardikatega. Söödav on ta just algses tõugu staadiumis.
    Kuna putukad tarbivad vähe vett ja toitu ning eraldavad minimaalselt süsihappegaasi, siis on nende toiduks tarbimine keskkonnasäästlik!
  2. Kuhjaga valku
    Olenemata sellest, kas tegu on looduses kasvanud või farmis kasvatatud putukatega, sisaldavad söödavad putukad kuni 40% valku. Seetõttu propageerivad erinevad organisatsioonid (nt WHO ehk maailma tervishoiu organisatsioon) putukate söömist, et pakkuda piisavalt toitu aina kasvavale inimkonnale (kui mõelda globaalselt).
  3. Pulli saab! 🙂
    Olgem ausad, kui Sa kutsud sõbrad reede õhtul enda juurde kokteilitama ja paned lauale snäkivaagna, millel lisaks juustudele ja oliividele on ka erinevalt maitsestatud tirtsud ja tõugud, siis saad kogeda erinevaid emotsioone ja näha, kes on papist ja kes juba risti ette ei löö! Ja usu mind, kes esimese putuka ära sööb, see haarab peagi ka teise ja kolmanda järgi!
    Viimastel aastatel ongi putukate söömine ka nii Euroopas kui Ameetikas hakanud levima. Belgias valmivad putukatest tapenaadid ja pastad, USAs ja Kanadas tehakse neist valgurikast jahu ja energiabatoone. 

Igatahes, aitab nüüd pikast sissejuhatusest, asume kokteilide ja snäkkide kallale. Siinkohal hiiglasuur aitäh Regerile ja Karlile, kes aitasid leida erinevate putukate jaoks sobivad kokteilid, neid tõeliselt hingega valmistasid ja meiega jagasid.

NB! Igaks juhuks märgin ka ära, et Meat Marketi menüüs putukaid ei ole, seega kes ise kokteile valmistada ei soovi ja soovib Karli ja Regeri märjukesi originaalis tarbida ning putukaid peale hammustada, peab enne Umamist endale ühe putukapaki taskusse soetama ja siis Meat Marketisse kokteilitama minema :).

***********************************************************

Negroni / Seesami ja vürtsköömnetega tõugud

negroni

 

Negroni sisse läheb campari, mis muide on oma erkpunase värvuse saanud samuti putukatelt (just nimelt, oled tegelikult kokteile juues juba ammu putukate söömisega tutvust teinud :), selleks kasutatakse pisikesi Dactylopius coccus (emane kilptäi, ingl k cochineal) putukaid. Meat Marketi negroni on omakorda eriline, kuna sealsed baarmenid panevad kokteili 2 nädalaks tammevaati laagerduma, mis lisab kokteilile õrna aniisimaitse, mis sobib nagu rusikas silmaauku. Väike šõumoment juurde – Karl paneb hetkeks lahvatama apelsini eeterlikud õlid ja need värsked tsitruse noodid teevad kokteili eriti mahlakaks!

Vaja läheb:

tuld

seesami ja vurtskoomne tougud

 

***********************************************************

 

Bloody Mary / Rändtirtsud tomati ja pipraga

bloody mary

 

Meat Marketi luksuslik ja veidi üle võlli Bloody Mary läheb koos tirtsudega ikka päris crazy´ks kätte. Aga maitseb nii hästi, et ma võiksin seda lõunasöögiks süüa :). Ohtlik värk, ise veenaksin end, et toitun tervislikult ja söön lõunaks eriti head gazpachot! Aga nali naljaks, selline kokteil õhtu hakatuseks on ühtaegu nii eine, snäkk kui kokteil, kas pole? Muide, Bloody Maryt ei tasu shake´ida, vaid seda peab niimoodi oskuslikult “venitama”, sest muidu läheb muidu ilus ja siidjas tomatimahl inetult tükki. Väga šeff näeb välja selline venitamine, saab jälle külalisi üllatada… või siis vaipa pesta 🙂

Vaja läheb:

 

tomatimahla venitamine

verine meeri

 

***********************************************************

 

 

Margarita / Sojakastmega tõugud

margarita

 

Puhas klassika. Nii Margarita, millele Regeri soolaääre asemel pulli pärast tõuguääre meisterdas, kui ka tõukude sojakastme maitsestus, milleks on kasutatud eriti kvaliteetset Jaapani keiserlikku sojakastet (Imperial). Igati peen minu meelest!

Vaja läheb:

 

margarita in action

autor ja margarita

 

***********************************************************

 

Pisco Sour / Tirtsud Kreeka moodi

pisco sour

 

Mulle üleliia magus ei meeldi. Ei ole minu lemmikud ei hiiglamagusad magustoidud (mõtlen kohe Egiptuse ja Türgi maiuste peale ja tunnen juba suus suhkrusse pistetud suhkrut), ega ka kokteilid. Seetõttu on Pisco mulle juba meie esmakohtumisest peale Tšiilis, kokteili sünnimaal, meeldinud. See on veidi hapukas, veidi mõru (sellele lisatakse bitterit, ehk mõru tilka 🙂 ja veidi magus ka. Just nii nagu peab, kõik on tasakaalus. Lisaks meeldib mulle selle õhuline kontsistent, mis tuleb, üllatus üllatus, munavalgest! Kõrvale sobivad hästi samuti õhulised tirtsud, mis on maitsestatud oregano, tüümiani ja paprikaga.

Vaja läheb:

autor pisco ja tirts

kokteilid

Tule vali endale sobivad putukad välja ja asu kokteile shake´ima!

NB! Igaks juhuks väike hoiatus: söödavad putukad sisaldavad samu allergeene nagu koorikloomad.

Kõik Jimini putukad on Euroopas kasvatatud ja Prantsusmaal valmistatud.  Ei sisalda tehislikke lõhnaaineid ega säilitusaineid, on delikaatselt maitsestatud kõrgekvaliteetsete vürtside-ürtidega.
Kasvatatud spetsiaalselt selleks ette nähtud Atelier de Miserey farmis Ülem-Normandias, kus need peale piisavalt suureks kasvamist kuivatatakse ning maitsestatakse. Loomulikult on kuivatatud rändtirtsu maitse mahe ja pisut pähkline. 

Kirjuta postituse kommentaariks, mis on kõige erilisem/ põnevam/ haruldasem/ uskumatum asi, mida elu söönud oled! Kommenteerijate vahel loosime välja 5 pakki Jaapani keiserliku sojakastmega maitsestatud tõuke! (Loos on lõppenud!)

 

mmcb

mm mustrid

Tule vali endale sobivad putukad välja ja asu kokteile shake´ima!

 

Positiivselt üllatavaid maitseelamusi soovides, 

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Peolaua pärlid

Aastalõpu ohtrate pidude lauale tahaks panna midagi erilist, midagi pidulikku ja peent. Samas askeldamist on aasta viimasel kuul nii palju, et pikalt nikerdamine ei tule kõne allagi. Sellest postitusest leiad ideid, kuidas see olukord elegantselt ära lahendada. Märksõnaks on PÄRLID!

balsamico pearl-

(veel …)

Suvekurgid Sichuani moodi

Üks mõnusamaid suviseid ampse on väiksed krõmpsuvad värsked kurgid, kas pole? Seekordsest postitusest leiad retsepti, kuidas kurke Sichuani pipra marinaadi panna, et grilli kõrvale midagi teistsugust pakkuda ning oma sõpru millegi uuega üllatada!

sichuani kurgid

(veel …)

Smuutid kookosveega, suvine kosutus

Kas Sa tead kui metsikult kasulik on juua naturaalset kookosvett, aga napib ideid, mil moel seda tarbida ja enda jaoks maitsvamaks muuta? Suvi on ideaalne aeg smuutide joomiseks-söömiseks ja samuti ideaalne viis, kuidas kookosvee kasulikud omadused enda heaks tööle panna. Tänasest postitusest leiad kolm erinevat, samas lihtsat, kookosveega smuuti retsepti.

kookosvesi-

Foto: Matthew Schoenfelder

(veel …)

Šikid, pidulikud ja lihtsamast lihtsamad suupisted

Suviste aiapidude, pulmade, koolilõpu vastuvõttude  ja lihtsalt toredate koosviibimiste  tippaeg on kohe kohe käes. Seetõttu leiad tänasest postitusest hulga ideid, mille abil muuta oma laud pidulikuks, efektseks, ilusaks ja muidugi maitsvaks!

(veel …)

Pidulikku pühapäevasele peolauale

Seekordsest blogipostitusest leiad kaks pidulikku ja veidi erilist retsepti, mida valmistada näiteks pühapäevasele Vabariigi aastapäeva pidulauale:

*kalmaaritindipliinid kalamarjaga eelroaks ja
*musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega magustoiduks!

pliinid

(veel …)

Targad snäkid ja hummuse retsept

Sõna “snäkk” kipub enamus inimeste jaoks seostuma ebatervislikkusega. Aga see ei peaks sugugi nii olema. Seekordsest blogipostitusest:

*saad lugeda, kuidas “targalt näksida” ehk milliseid snäkke koos süüa, et neist maksimaalselt kasu lõigata ja *leiad ühe lihtsa “targa snäki” retsepti, mida ise kodus järgi teha, kui järgmine kord sõbrad külla tulevad või filmi kõrvale toidupoolist otsid.

See, et snäkid ei pea piirduma vaid kartulikrõpsude, juustukuubikute ja kommikausiga, pole vähemalt siinsele lugejaskonnale kindlasti mingi uudis. Snäkke on nii tervislikke, põnevaid kui maitsvaid, nõudku nende valmistamine siis pikemat nikerdamist või mitte. Mõne aja eest sattusin aga veebi-toiduajakirju sirvides huvitavale infole (ajakirjas Flavour Fiesta!), mis räägib sellest, milliseid tervislikke snäkke omavahel kombineerida tasuks, et mõlema snäki kasulikest omadustest maksimaalset ammutada. Tänases postituses tahangi seda infot teiega jagada, et järgmisel korral, kui sõbrad külas või perega filmivaatamine plaanis, te tumeda šokolaadi kõrvale maasikaid sööks, et raud tänu marjade C-vitamiinile paremini imenduks või krõmpsuvate paprikaribade juurde kodujuustudipi valmistaks, et köögiviljast A-vitamiin kätte saada. Erinevaid hästi koostööd tegevaid kombinatsioone näete allolevalt pildilt:

targad snäkid kasulikud

Jagan teiega ka kiiret ja lihtsat hummuse retsepti, mille kõrvale siis muuhulgas tasuks porgandeid serveerida, ikka et kasulikku A-vitamiini kätte saada. Hummus on Lähis-Ida köökides populaarne kikerhernestest dipikaste, mida serveeritakse köögiviljade või pitaleiva kõrvale. Kreemjas dipikaste on tervislik tänu kikerhernestele, mis aitavad kolesterooli kontrolli all hoida (allikas: whfoods.com), küüslaugule, külmpressitud oliiviõlile ja kaltsiumisrikastest seesamiseemnetest tehtud tahinile. Soovitan hummusele puistata ka traditsioonilist zaatari ürdisegu, mille kohta Iisraelis, Liibanonis ja Süürias usutakse, et see mõjub vaimule ergastavalt ja teeb keha tugevaks. 

hummus ja porgand

Hummus porgandiseibide kõrvale

Vaja läheb:
*1 purk keedetud kikerherneid
*2-3 spl tahinit
*1-2 küüslauguküünt
*0,5 tl vürtsköömet
*3 spl külmpressitud oliiviõli
*1 tl zaatarit
*3 spl sidrunimahla
*soola ja pipart
Serveerimiseks porgandit, teisi köögivilju, pita leiba

  Tee nii: kurna kikerherned, aga jäta vedelik alles. Pane kaussi kikerherned, tahini, küüslauk ja uhmerdatud või jahvatatud vürtsköömned. Suru või saumikserda nad ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Lisa 2 spl oliiviõli. Sega kõik ühtlaseks. Kuna hummus peaks olema kreemjas, siis lisa vajadusel vähehaaval kikerherneste vedelikku, kuni saavutad soovitud kreemise kontsistentsi. Tõsta hummus kaussi, puista üle zaatari ja ülejäänud oliiviõliga. Serveeri köögiviljade ja pitaleivaga.

 

Teeme Umami.ee blogi avamise puhul samm-sammult kevadrulle!

Juba oi-kui-ammu oleme unistanud, et Umami.ee veebipoel oleks oma blogi, kust saaksite infot ja põnevat lugemist maailma köökide, maitsete, uute retseptide, tervise ja erinevate toiduainete kohta, mille jaoks Facebooki postitused ja tootekirjeldused liialt lühikeseks jäävad. Täna teeme selle unistuse teoks. Loodan siiralt, et leiate siit tulevikus huvitavat lugemist, kasulikke näpunäiteid ja põnevaid teemasid. Kui teil endil on mõttes mõlkumas mõni teema, toiduaine või retsept, mille kohta Umami.ee blogist tulevikus lugeda sooviksite, andke meile sellest kindlasti siin blogis teada.

Kui soovid kindel olla, et kõik blogipostitused ning uued ja põnevad retseptid Sinuni jõuavad, siis telli siit Umami uudised – anname Sulle ise teada, kui midagi uut toimumas on!

Värsked kevadrullid, samm-sammult

kevadrullid

(veel …)