Yuzu, yuzu, yuzu… mis see veel on?
Teisipäev, jaanuar 1, 2019Kas tead, et Jaapani köögis kasutatakse tervet rida eriti aromaatseid tsitruselisi? Jaapani retseptides võib kohata selliseid nimesid nagu jabara (eesti keeles ugli), kinkan (eesti keeles satsuma), kiyomi (ei tea, kas sellel üldse eestikeelset nime on), amanatsu (jaapani mõruapelsin), iyokan, sanbokan, shikwasa … aga kõige kuulsam neist on eriti aromaatne ja maitserohke yuzu! Just yuzust selles postituses juttu tuleb – mis ta on ja mis sellega ette võtta saab, lisaks kaks lihtsat retsepti yuzu kasutamiseks! PS! retseptid on suhkruvabad, aga magusad :)!
Yuzu on Citrus junos perekonnast pärit tsitruseline, mis algselt pärineb Hiinast, aga tänaseks on tuntuim Jaapanis ja Koreas. Jaapan toodab aastas 20 000 tonni yuzut, sellest üle poole kasvab Kochi piirkonnas. Väidetavalt lõhnavad sealsed mäed maikuus, kui yuzupuud õitsevad, nii tugevalt yuzuõite järgi, et seda on tunda ka kümnete kilomeetrite kaugusel. Vaat seda tahaks isegi näha… või siis tunda :). Üks yuzu puu annab aastas ainult 15-20kg vilja ja kõigest 2-3 liitrit mahla. See selgitab nii mõndagi yuzu mahla kalli hinna kohta (võrdluseks – apelsinipuult võib saada ca 55kg vilja ja 33-35 liitrit mahla). Yuzu paksu krobelise koore all on peidus palju seemneid ja ainult pisut mahla. Aga yuzu mahla võlu peitub selles, et “a little goes a long way” ehk palju polegi vaja, et selle võimas maitse ja aroom enda toitusid kaunistama panna! Maitselt unikaalne, uskumatult aromaatne, ühtaegu hapukas, mõrkjas ja magus. Vili meenutab välimuselt väikest kortsus koorega greipfruuti ja arvatakse, et yuzu ongi tekkinud metsiku hapu mandariini ja sidruni ristamisel. Yuzu’t on Jaapanis kasutatud juba üle 1300 aasta. Ajalooliselt oli yuzu Jaapanis populaarne ka vannivee lõhnastaja ja rikastajana. Usuti, et yuzu-vann on rahustav ja ravivat külmetusi! Meie peres on üks eriti hapulembene neiu sirgumas, kes võimalusel käib iga natukese aja järel külmkapi kallal yuzu mahla maitsmas. Kui pudel lahti on, siis on see varsti ka tühi 🙂
Jaapani köögis kasutatakse yuzu hapukat koort tihti roogade serveerimisel ja kaunistamisel, sellest valmistatakse marmelaadi ja kasutatakse küpsetistes, puistatakse miso-supile ja kastmetesse (nt Jaapani ponzu-kaste).
* Sellest võib teha aromaatset teed.
* Proovi maitsestada yuzu’ga grillkala, puista salatitele või küpseta yuzu-toorjuustukooki!
* Tõelise gurmee-elamuse saamiseks puista yuzy’t austritele või carpaccio’le, maitsesta vaarika sabayon’i (sabayon on klassikaline Prantsuse-Itaalia päritolu magus kaste) või grillitud virsikuid.
Yuzu koor kuulub vahel apelsinikoore asemel Jaapani seitsme vürtsi segu ehk shichimi togarashi (saad siit) koostisesse. Arvatakse, et shichimi togarashi vürtsisegu sündis juba 17. sajandil tolleaegses Edos (praegune Tōkyō) ja seda segasid kokku apteekrid. Tänapäeval on klaaspurk punaka seguga peaaegu iga Jaapani restorani laual.
Kui värsket yuzut pole alati lihtne kätte saada, siis yuzu võrratust maitsest ei pea loobuma. Appi tulevad 100% yuzu mahl (saad siit) ja yuzu koor (saat siit).
Kuna me yuzut nii armastame, siis on Umami tootevalikus terve rida yuzu-tooteid. Nagu näiteks Jaapani matcha tee yuzuga, Korea tee yuzu ja meega (yuja cha), Jaapani kaste wasabi ja yuzuga, yuzu ponzu, seesamiseemned yuzuga ja yuzu jäätis.
Ja nüüd siis retseptide juurde! 🙂
***************************************************************************************************************************************
Yuzu curd ehk yuzuvõie
Teate ju küll seda siidist sidrunivõiet ehk lemon curdi. Kui Sul on käepärast pudel yuzu mahla, siis saad lihtsa vaevaga ühe vägeva yuzu curd´i. Ja kuna mina katsetan hetkel viimasel ajal väga populaarset süsivesikuvaba keto-toitumist, siis on minu curd ka suhkruvaba (mis saab veel parem olla, kui maiustada nii, et suhkrut ei söö!). Kes aga suhkruga soovib teha, võib minu retsepti stevia rahumeeli suhkruga asendada.
Vaja läheb:
*120 ml (sula)võid
*100 ml steviat (saad SIIT)
*80 ml yuzu mahla (saad SIIT)
*6 munakollast
Tee nii:
sulata või potis ja eemalda tulelt. Sega kokku stevia ja yuzu mahl, sega kuni stevia on sulanud. Lisa saadud magustatud yuzu mahl sulavõile. Nüüd vispelda sisse munakollased ja tõsta pott uuesti tulele. Kuumuta aeglaselt, ise pidevalt vispliga segades. Ühel ilusal hetkel hakkab segu paksenema ja paksenema hakkab ta suure kiirusega. Taba see hetk ära, keera kuumus kohe minimaalseks ja sega elu eest, et vältida klompide tekkimist (kui see siiski juhtub, siis ära heida meelt, vaid aja oma yuzu curd läbi peene sõela). Kui saad ilusa läikiva kreemi, siis tõsta pott tulelt.
Kasuta näiteks pavlova sees (muide, kas pavlova saad teha suhkruvaba, kasutades steviat), röstsaial, magustoitudes, pannkookidel, jäätise või vahukoore maitsestamiseks jne jne.
***************************************************************************************************************************************
(Skinny) yuzu-gini kokteil
See aromaatne kokteil on neile, kellele hiiglamagusad kokteilid mokkamööda ei ole. Värske ja värskendav, särtsakate tsitruse nootidega! Väike magusus tuleb steviast, mis tähendab, et tegu on praktiliselt suhkruvaba kokteiliga! Suurepärane neile, kes rannavormis soovivad püsida või seda saavutada! 🙂
Vaja läheb:
*2 spl yuzu mahla (saad SIIT)
*1 tl steviat (saad SIIT)
*sorts head džinni
*Club Sodat (ilma suhkruta)
*jääd
*soovi korral rafineerimata roosuhkrut klaasi ääristamiseks
Tee nii:
kui soovid klaasile suhkruäärt, siis vala ühele taldrikule veidi vett ja teisele suhkrut. Kasta klaasiäär vee sisse (max 4 mm ca) ja seejärel suhkrusse. Liiguta klaasi suhkrus, et kogu äär suhkruseks saaks. Jäta klaas kuivama, et suhkur ääre külge kinni hakkaks.
Vala klaasi yuzu mahl ja stevia. Sega kuni stevia on lahustunud. Lisa jää ja maitse järgi džinni. Täida klaas Club Sodaga ja serveeri kohe.
Veel retsepte yuzuga (retseptide nägemiseks kliki retsepti nimel):
Kalorivaba yuzu limonaad
Kerge salat Jaapani kirsiõite nuudlitega
Ahjukala yuzuga fenkoli salatil
Beseekatte ja yuzu koorega rabarbrikook mandlisel põhjal
Yuzu-jäätis
***************************************************************************************************************************************
Tsitruselisi yuzu-katsetusi soovides,
yuzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Seda proovin vanaaastaõhtul,üllatan sõpru,omapärane