Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Rabarberi hooaeg!!!

Seekordsest blogipostitusest leiad põnevat lugemist selle hapu hõrgutise kohta ja kaks magusat retsepti, mida oma värsketest punastest rabarbrivartest valmistada!

rabarber-

Foto: food-and-cook.blogs.elle.es

 

Kui peale lume minekut esimesed pisikesed kortsulised punarohelised rabarbri lehekesed nina maa seest välja pistavad, siis valdab mind tõelise rabarbrifännina tunne, et „nüüd on kevad ametlikult kohal!“. Õnneks kasvavad kohe kiirelt järgi ka punased varred ja juba saabki nautima asuda. Kasutusvõimalusi on lõputult, aga esimesed varred lähevad tavaliselt lihtsalt otsapidi suhkru sisse ja krõmpsutamisele. Kas teil samamoodi? Edasi tulevad aastate jooksul välja kujunenud lemmikretseptide järgi erinevad koogid ja siis läheb juba katsetamiseks. Vahepeal, kui rabarbreid liiga palju saab, võib laste rõõmuks hulga roosat morssi keeta või kiirelt (kondenspiimaga) jäätiseks külmutada. Ideaalsed paarilised rabarbrile on minu meelest kaneelmuskaatingver, vaarikas-maasikas, mandlid ja pistaatsiad. Samuti on võimalik rabarbriviilakad tervislikuks snäkiks kuivatada!

Kui me perega aastasel ümbermaailmareisil olime, siis aegajalt meie käest ikka küsiti, et kas on mõni kodumaine toit, mille järgi me eriti igatseme.  Ja nii kummaline kui see ka ei tundu, suutsin mina välja mõelda vaid ühe asja – rabarber. Kas oli asi selles, et lahkusime Eestist kevadel, kui iga-aastane rabarbridoos polnud veel täis saanud, või milleski muus, aga nii see oli! Kannatasin oma rabarbrinälga läbi Brasiilia, Argentiina ja Tšiili, kuni  mind päästis Uus-Meremaa. Aucklandi äärelinnas elasime kooliõpetaja Lizi juures, kelle maja ees mulle kohe punased varrekesed silma hakkasid ja suu vett jooksma panid. Samal õhtul läks ahju rabarbritega hapukoorekook, mis Lizi suuri silmi tegema pani – tema polnud iial selle peale tulnud, et rabarbrit koogi sisse võiks panna (mis tekitas minus jälle küsimuse, et kus tema küll elanud oli!!!), sest nende peres oli sellest alati ainult moosi keedetud.

rabarberi kook

 

Igatahes on tegu ühe maitsva, aga tuleb välja, et ka huvitava taimega. Nimelt lugesin ma, et rabarbritaime kolm osa, leht, vars ja juur, on kõik väga erineva toimega. Kui varre kasutamise osas on meil kõigil arvatavasti mingid ideed ja kogemused olemas, siis võibolla on põnev teada, et rabarbri juurt saab kasutada naturaalse värvainena (mitte toiduvärvina), et saada tumepruuni tooni. Ja vajalik on teada, et rabarbrilehed on mürgised (sisaldavad suuremas koguses oblikhapet, mis võib tekitada oksendamist, kõhuvalu, lihasekrampe (Allikas: Terviseleht 26/2000)), neid ei tasu süüa ega oma sööki ka nende sisse mässida, kuigi oleks ju igati ahvatlev näiteks kala grillimiseks suurte mahlakate lehtede sisse keerata. Igatahes, ära seda siiski tee! Vali mõni ohutum leheke.

Rabarbriga seoses lugesin ka ühte humoorikat kildu. Nimelt olevat vanasti briti teatrites arusaamatu taustasumina tekitamiseks inimesed pobisenud sõnu „rhubarb, rhubarb!“ (ingl keeles rabarber, rabarber). Proovi järgi, kõlab tõepoolest nagu kellegi vaikne pobisemine. 

rabarberi_kook

 

Rabarbriheietuse lõpetuseks jagan teiega kahte retsepti – üks on suvine peremaigustoit riisist ja kissellist, mida on aiaaskelduste vahepeal mõnus otse külmkapist serveerimiseks võtta ja teine on kuulsa beseekattega sidrunikoogi kevadisem ja peenem variant mandlisel põhjal rabarbrikreemi ja beseele puistatud aromaatse yuzu koorega.

rabarbrikook

 

Beseekatte ja yuzu koorega rabarbrikook mandlisel põhjal

Vaja läheb:
Põhi
*200 g jahu
*60 g mandlijahu
*125 g külma võid
*90 g suhkrut
*2-3 munakollast (olenevalt munade suurusest)
*näpuotsaga soola
Rabarbrivõie
*100 ml rabarbrimahla
* 20 ml sidrunimahla
* 100 g suhkrut
*2 muna
*2 munakollast
*suts soola
*85 g võid kuubikutena
* 1,5 sl maisitärklist
Beseekiht
4-5 munavalget
1,5dl suhkrut
2 spl yuzu koort

Tee nii:

Tee tainas. Selleks sega kokku jahu, mandlijahu, suhkur ja sool. Lisa külm või kuubikutena ja töötle see kiiresti jahusegu sisse. Lisa munakollased ja sõtku need taigna sisse. Vormi tainas palliks, keera toidukilesse ja pane tunniks ajaks külmkappi. Määri koogivorm võiga (võid kasutada nii ümmargust koogivormi kui ka madala äärega ristkülikukujulist). Rulli tainas kahe toidukile vahel õhukeseks. Tõsta tainas vormi ja suru ühtlaselt vormi põhja ning külgedele. Tõsta vorm koos taignaga veel 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata taignaga “polsterdatud” vormid küpsetuspaberiga ja pane küpsetuspaberile mõned kuivatatud oad. Küpseta niimoodi kaetult ca 20 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.Rabarbrimahla saamiseks purusta umbes 300-400g rabarbreid köögikombainis või saumikseriga, aga mitte liiga peeneks. Sega juurde 1 spl suhkrut ja pane sõelale nõrguma. Mõne aja pärast võid rabarberipurust mahla läbi sõela välja pigistada.Võide tegemiseks aja pliidil suurem kauss veega kuumaks. Sega kokku sidruni- ja rabarbrimahl, suhkur, sool, munad ja munakollased. Sega vispliga ühtlaseks. Lisa võikuubikud. Tõsta saadud segu kuuma veega poti kohale ning kuumuta segu madalal kuumusel vispliga segades kuni või on sulanud. Lisa 1 spl külmas vees lahustatud tärklis. Sega vispliga ühtlaseks. Suurenda veidi kuumust segamist jätkates kuni segu muutub paksemaks. Tõsta kauss tulelt. Kui võide sees on vaatamata pidevale segamisele tükid, vala see läbi peene sõela.Vala rabarbrivõie eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel 20 minutit 180 kraadi juures. Tõsta kook ahjust välja ja lase jahtuda.Vahusta munavalged keskmise tugevusega vahuks. Lisa suhkur ja jätka vahustamist, kuni saad tugeva munavalgevahu. Tõsta saadud mass jahtunud koogile. Pista hetkeks hästi kuuma ülagrilli alla või pruunista kergelt gaasipõletiga. Puista kook üle yuzu koore puruga ja serveeri.
 
*********************************************************************************
riisipuding
 
 

Riisipuding roosiveega ja kaneeline rabarbrikissell

Vaja läheb (4-le):
Riisipuding
*110g basmatiriisi (leia siit või siit)
*600ml piima
*2 spl suhkrut
*2 spl roosivett
Rabarbrikissell
*500g rabarbreid
*1l vett
*2dl suhkrut
*1 kaneelikoor
*3spl kartulitärklist (maisitärklist võib kasutada, aga siis tuleb sogase välimusega kissell)
Tee nii:
Keeda kissell. Selleks pese rabarbrid. Noorte varte puhul pole neid vaja koorida, lõika lihtsalt viiludeks. Pane rabarber külma veega potti, lisa kaneelikoor, aja keema ja lase 10 minutit madalal kuumusel keeda, kuni rabarber on pehme. Sega hulka suhkur. Lahusta kartulitärklis vähese külma veega ja vala peene joana pidevalt segades kisselli hulka. Lase keema tõusta ja eemalda tulelt. Eemalda kaneelikoor. Kata kaanega ja lase jahtuda.Valmista riisipuding. Keeda basmatiriisi ohtras vees 20 minutit. Kurna riis. Kuumuta potis piim keema, lisa riis. Keeda madalal kuumusel ise pidevalt segades 20 minutit. Lisa suhkur ja keeda veel 10 minutit. Tõsta tulelt ja jäta puding jahtuma. Enne serveerimist sega juurde roosivesi. Serveeri rabarbrikisselliga!
 
Viljakat rabarbrihooaega soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kommentaarid

  1. Väga maitsev kook. Yuzu koore asemel kasutasin apelsini pulbrit. Ka imemaitsev.
    Ettepanek: palun lisage retsepti algusesse ka ligikaudne valmistamise aeg. Siis teaks arvestada ja ei lõpeta küpsetamist kusagil keset ööd.

  2. Minu jaoks oli kook liiga magus, nii et vähemalt munavalgevahus kasutan edaspidi oluliselt vähem suhkrut.

  3. Kuna sügavkülmas oli rabarberit siis otsustasin proovid,tegin ka mandlisel põhjal rabarberikooki.Aega võttis aga asja sai.
    Tuli ilusti välja ja maitse oli suurepärane.

  4. Tegin peaaegu selle retsepti järgi rabarberikooki ja tuli lihtsalt imeline. Asendasin nisujahu gluteenivaba jahuseguga ning või asemel 1:1 rafineerimata extra virgin kookosrasva, muu jäi samaks. Eile õhtul sai valmis ja täna lõunaks siis viimane koogiviil. Ega kauaks seda headust jagugi, olenemata sellest, kas on 1 või 10 sööjat. Ma juba sügelen uuesti valmistama. Kusjuures juba rabarberikreemi tegemisel pidin end tagasi hoidma, et seda imelist täidist koogi sisse ka jaguks. Tänud üli hea retsepti eest!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga