Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Vaaritame vaarikatest – 3 uut suveretsepti

Kui juunis hõiskasin siin teiega, et maasikad on valmis, siis nüüd on järg vaarikate käes! Pakun välja 3 uut retsepti, millest üks on nii lihtne (vaarika ampsud), et selle valmistamise võib suisa lastele jätta, teine on ühtaegu nii maitsev kui tervislik (kihiline suhkruvaba vaarikadessert) ja kolmas on maiuspala kõigile magusasõpradele ning küpsetajatele (vaarika blondie)! Siit nad tulevad!

 

Šokolaadised vaarika ampsud

vaarika amps

 

Vaja läheb:
*hulk suuremaid vaarikaid
*hulk valge šokolaadi nööpe
*hulk tumeda šokolaadi nööpe

Tee nii:
pista iga vaarika sees olevasse auku 1 (või kui mahub, siis 2) šokolaadi nööpi. Serveeri mõnusa suvise suupistena! 🙂

 

********************************************************************************************

 

Vaarika blondie

Igaks juhuks alustan sellest, et blondie on tuntud seest niiske šokolaadiküpsetise brownie heledam “õde” ehk siis brownie, milles on kasutatud valget šokolaadi. Kuna valge šokolaad on ise suhteliselt magus, siis sobib vaarika hapukus selle juurde eriti hästi!

vaarika blondie

Vaja läheb:
*100ml sulatatud võid
*150ml roosuhkrut
*2 muna
*suts soola
*240ml nisujahu (mina kasutasin heledat speltanisu jahu)
*60ml hakitud valge šokolaadi nööpe või riivitud valget šokolaadi
*200ml vaarikaid
*peotäis kookolaaste

Tee nii:
kuumuta ahi 180 kraadini. Kata ca 20cm küljega ruudukujuline ahjuvorm küpsetuspaberiga. Sulata või, lisa sellesse suhkur ja näpuotsaga soola ning sega, kuni suhkur on sulanud. Lisa lahti klopitud munad ja klopi segu õhulisemaks. Lisa valge šokolaad ja nisujahu ning sega ühtlaseks. Vala tainas vormi. Puista üle vaarikatega ja küpseta 30 minutit. Tõsta blondie ahjust välja ja puista üle kookoshelvestega. Pista kook veel paariks minutiks ahju, kuni kookoshelbed hakkavad äärtest kuldseks muutuma. Tõsta blondie ahjust välja ja lase täielikult jahtuda. Lõika blondie ruutudeks ja puista soovi korral peale tuhksuhkrut. 

blondie vaarikaga

 

********************************************************************************************

 

Kihiline vaarika-sarapuupähkli dessert (suhkruvaba)

kihiline vaarikadessert

Vaja läheb:
*15 väikest kivita datlit
*120ml õlivaba sarapuupähkli jahu
*2spl sarapuupähkli õli
*2spl kakaod või tumedat šokolaadi
*1spl chia seemneid

*6spl purustatud vaarikaid
*3spl paksu kookospiima (kookospiima purgi avamisel on tavaliselt osa sisust paksem kookoskoor, kasuta seda)
*3spl külmpressitud kookosõli (kui soovid piimavaba desserti) või 3spl Kreeka jogurtit (kui soovid lahjemat desserti)
*3spl steviaga magusainet

*6spl purustatud mustikaid
*3spl paksu kookospiima (kookospiima purgi avamisel on tavaliselt osa sisust paksem kookoskoor, kasuta seda)
*3spl külmpressitud kookosõli (kui soovid piimavaba desserti) või 3spl Kreeka jogurtit (kui soovid lahjemat desserti)
*3spl steviaga magusainet

Tee nii:
lõika datlid neljaks, tõsta need koos sarapuupähkli jahu, sarapuupähkli õli, kakao (või hakitud tumeda šokolaadi) ja chia seemnetega köögikombaini või muusse lõiketeradega purustajasse. Purusta kuni saad ühtlase tumepruuni puru, mis on nii maitsev, et selle võiks niisama nahka pista. Aga hoia end tagasi, sest seda puru läheb veel vaja :). Purusta saumikseriga vms vaarikad kookospiima ja kookosõli või Kreeka jogurtiga. Maitsesta stevia magusainega. Tee sama mustikatega. Lao dessert klaasidesse – kõigepealt üks kiht puru, seejärel vaarikakreem, siis jälle puru ja peale mustikakreem. Võid vabalt kasutada ka ainult vaarikaid või asendada mustikad mõne muu meelepärase marjaga. Tõsta desserdid mõneks ajaks külmikusse. Serveeri marjadega. 
P. S. Kui puru üle jääb, siis see maitseb oivaliselt lihtsalt Kreeka jogurtiga, millesse on segatud värskeid marju.

 

Või leiad meie varasematest vaarikaretseptidest midagi isuäratavat? 

Imelihtsad pistaatsia-vaarika
rullid

pistaatsia vaarika rull

Chia dessert vaarikatega

chia-dessert.jpg

Vaarika ja kookose semifreddo

vaarika_kookose_semifreddo1

Tapioki Kreem Vaarikate Ja
Pistaatsiatega

tapiokk

Vaarikad jogurtis

vaarikas_jogurtis

Apelsiniõie vee panna cotta

apelsinivee_panna_cotta_1

 

Võrratut vaarikasuve soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kommentaarid

  1. Helen,
    Olen huvitatud retseptist, aga ka mõtlen et natuke imelikud kogused, eriti see, et mõõtühik on ml… küpsetasin cheesecake brownies, seal oli kindel retsept, koosnes iseenesest brownie’st ja kohupiima osast…tumešokolaadiga osa koostis oli selline:
    “Portsjon on mõeldud ruudukujulisele vormile, mille külg on 20 või 23 cm. Esimene variant on ideaalne, 23 cm vormis, mida ka soovitatakse, on kook üsna madal, kuigi maitset see kuidagi ei mõjuta.

    Tooted šokolaadikihi jaoks:
    85 g võid, tükkideks lõigatud
    115 g tumedat šokolaadi 60%, tükeldatud
    2/3 tassi suhkrut (võite kasutada võrdsetes osades helepruuni ja tavalist) – grammides see teeb ~ 133g
    2 suurt muna toatemperatuuril
    1/2 tassi (70 g) jahu – vot, siin ongi see… aga kui näiteks ma tahaksin teha ilma kohupiima kihita, siis kõik kogused x2korda, ja ikka jahu mitte 151g (240 ml jahu=151,2 g)
    1 sp.l. kakaopulber
    1/8 tl. soola
    1 tl. looduslik vanilje essents
    1/2 tassi (80 g) šokolaaditükke (nööpe)”

  2. Katsetasin ka vaarika blondiet ja see tuli imeline. Jälgisin täpselt retsepti ja küpsetasin 20 cm läbimõõduga ümaras vormis. Kindlasti läheb kordamisele.

  3. Tegin ka vaarika blondiet ning eelneva kommentaari tõttu vähendasin jahu kogust, kuid tainas jäi endiselt väga-väga paks ning lõpptulemuseks oli pigem üks suur kuiv küpsis. Äärmiselt pettunud ja rohkem seda retsepti katsetama ei kutsu.

  4. Tere, julgen kahelda vaarika blondie jahu koguses, kuna tainas tuleb niivõrd paks, et seda ei ole võimalik kokku segada. On see kogus ikka kindlasti 240ml?

    1. Helen, meie Tallinna Umamilane Kadi just tegi seda kooki ja pärisin temalt aru, jahukogus on õige, tainas tulebki väga paks, aga lõpptulemus tuli tal väga hea välja. Kliendid ka kiitsid 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga