Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga! Juba üle 25 000 liituja!

26 lihtsat ideed, mida teha granaatõuna melassiga

Pole kuigi palju toiduaineid, mis paneks särama nii magustoidu kui joogi, nii liha, kala, salatid kui ka köögiviljad. Aga just selline võlu on granaatõunamelassil ehk naršarabil. Loe edasi ja saad teada, millega tegu, ja ka ohtralt ideid, kuidas omale soetatud pudelitäiest tumepunasest kullast viimast võtta.

Foto: Tasting table

Mis on granaatõuna melass ehk naršarab?

Granaatõuna melass on paksuks ja siirupiseks keedetud granaatõuna mahl. See on lihtsalt uskumatult mitmekülgne abiline Sinu köögis. Lisaks sellele, et see sobib kõikvõimalikke erinevaid toite maitsestama, toimib see ka maitsetugevdajana. Ja nagu sellest veel vähe oleks, siis kuigi seda on raske uskuda, siis see on samal ajal nii väga hapu kui ka väga magus! Põnev, kas pole? Aga mida muud kui maagiat võikski oodata melassist, mis on saadud sellise iidse vilja nagu granaatõuna mahlast. Granaatõuna on mainitud nii koraanis kui tooras, terveid granaatõuna vilju on leitud Egiptuse vaaraode matmiskambritest ja mõned arvavad, et just granaatõun oli tegelikult vili, mis Aadamat ja Eevat paradiisiaias ahvatles. Väidetavalt oli granaatõun esimene puuvili, mida inimesed hakkasid enda tarbeks ise kasvatama. Mis on ka arusaadav, see vitamiinidest pungil (ja mineraalidest ja antioksüdantidest) vili säilis oma kõvas kestas kordi kauem kui ükskõik milline teine puuvili. Ja lõpuks, kas olete tähele pannud, et uhkel granaatõunal on lausa “kroon” peas? 🙂

Kuidas kasutada granaatõuna melassi?

Kõige tuntum on granaatõuna melass Pärsia, Türgi ja teistes Lähis-Ida köökides. Seega, kui soovite neist köökidest pärit retsepte kodus katsetada, siis on üsna kindel, et granaatõuna melassi pudel peab varuks olema. Aga kui nüüd täpsemaks minna, siis tasub katsetada naršarabi kasutamist järgmistes toitudes:

  • Maitsesta sellega salateid, nt Tabbouleh salatit (vt retsepti) või Fattoush salatit (värske salat kurgist, tomatist, Rooma saltist, sibulast, lehtpetersellist ja mündist, maitsestatud oliivõili, sumahhi ja granaatõuna melassiga, lõpuks lisatakse ka grillitud pitaleiva tükid). Valmista lihtsat tomati-sibula salatit, aga lisa ka röstitud seedriseemneid ja maitsesta granaatõuna melassiga. Tegelikult sobib granaatõuna melass ka kõige lihtsamasse salatikastmesse oliiviõlist, veiniäädikast (asenda melassiga või lisa veiniäädikale pisut melassi), soolast ja suhkrust/meest. 
  • Lisa melassiga maitset oma dipikastmetesse. Nirista pisut hummusesse (vt retsepti) või valmista muhammarat (Liibanoni dipikaste röstitud Kreeka pähklitest, röstitud paprikast ja riivsaiast, maitsestatud küüslaugu, vürtsköömne, tšilli, oliiviõli ja granaatõuna melassiga). Isegi baba ganoushi (vt retsepti) sisse võib särtsuks natuke melassi segada. 
  • Granaatõuna melass sobib suurepäraselt igasuguse liha (sea, lamba, veise, kitse, kana, vuti, pardi …) marineerimiseks ja glasuurimiseks. Sama käib ka grillitud või praetud kala kohta. Ma ise pole maksasõber, aga väidetavalt maitseb see melass imeliselt ka kanamaksaga.
  • Granaatõunamelass paneb särama ka sinu joogid – sega kokku mulliveega värskendavaks maitseveeks, lisa jääteesse, valmista kokteile (sega pisut oma mulliveini sisse?) või alkoholivabu mokteile.
  • Minu jaoks vast kõige üllatavam on see, kui hästi granaatõuna melass sobib röstitud juurviljadele, valmista näiteks röstitud lillkapsast või Brüsseli kapsaid granaatõunamelassiga või pintselda sellega baklažaaniviile enne küpsetamist. Masseeri porgandeid ja pastinaake mõne tilga melassiga enne ahju panemist. PS! Ära köögiviljade puhul melassiga üle pinguta, et köögivilja enda maitse esile jääks!
  • Ka hommikusöögil leiab granaatõuna melass kasutust – sega seda pisut oma hommikusse Kreeka jogurtisse, nirista müsli peale, röstitud viigimarjadele või lisa pisut kaerahelbepudru sisse.
  • Mõned tilgad granaatõunamelassi sobivad rubiiniks ka suupistetele –  proovi näiteks kitsejuustuga bruschettadel või küpseta lehttainal fetajuustu-viigimarja pirukas nig nirista peale melassi.
  • Magustoitudeski on see omal kohal – kõige lihtsam vast on niristada natuke melassi vanillijäätisele või pannkookidele (kõrvale sobiks ka natuke vahukoort või Kreeka jogurtit), miks mitte aga tilgutada seda pisut pavlovale ja kaunistada granaatõunaseemnetega.

baba ganoush
baba ganoush

Või vali endale meelepärane retsept Umami retseptivaramust, näiteks:

kupsetatud-viigimarjad

Granaatõuna melassi ehk naršarabi saad SIIT.

Põnevaid katsetusi soovides

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga