Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Tervislikud õlid ja äädikad – Umami uus raamat ilmunud

Mul on hea meel teile teada anda, et Umami ja Varraku raamat “Tervislikud õlid ja äädikad. Teejuht põnevate maitsete maailma” on ilmunud. Selles postituses saad lähemalt teada, mida sellest värvidest ja maitsetest tulvil raamatust leida võid, saad piiluda selle kaante vahele ja  osaleda ka loosis, mille auhinnaks on 2 signeeritud värskelt ilmunud raamatut “Tervislikud õlid ja äädikad”.

tervislikud olid ja aadikad

Mõned teist on võibolla tutvunud minu eelmise raamatuga, mis keskendus maailma vürtsidele ja ürtidele, nende kasulikele omadustele, huvitavatele faktidele ja retsepti-ideedele, mida nendega teha võiks. Äsjailmunud õlide ja äädikate raamat on oma idee poolest sarnane, ainult raamatu peategelasteks on põnevad õlid ja äädikad kogu maailmast. Et ülevaade parem oleks, siis teeme õlisid ja äädikaid tutvustades maailmale lausa tiiru peale. Õlide ja äädikate avastamine oli ka minu enda jaoks ääretult põnev teekond ja leidsin enda jaoks mõned kindlad uued lemmikud. Mida siis oodata, sellest aru saamiseks lisan siia väikse väljavõtte raamatust: 

Kas tead:
– miks tasub aed-mustköömneõli hoida varuks nii viiruste ajal kui reisile minnes?
– et porgandiseemneõli kaitseb päikese eest?
– mis on äädika ema ja äädika angerjas?
– millist õli tuleks leivatainasse lisada, et leib kauem värske püsiks?
– et kaktuseseemneõli ja kibuvitsaseemneõli võitlevad usinalt kortsude vastu?
– millise õlirikka puu lehed on nii antibakteriaalsed, et nendega saab käsi pesta?
– et kanepiõli toimib toitudes loodusliku maitsetugevdajana!
– miks oli musta riisiäädika valmistamiseks kasutatav riis vanasti Hiinas lubatud vaid keisrile?
– millist äädikat soovitavad jaapanlased pohmelli vastu?
– miks on kitsed Marokos nõus lausa puu otsa ronima, et saada kätte väärtuslikke argaaniapuu vilju?
Nendele ja veel paljudele teistele küsimustele annab vastuse vürtsipoe Umami.ee perenaine Juta Raudnask. Lisaks leiate sellest raamatust retsepte ja nippe rohkem kui 40 õli ja äädika kasutamiseks.

15 lehekülge (sh sisukord) raamatuga täpsemalt tutvumiseks leiad SIIT!

Kuna õli on läbi aegade olnud üks vastuoluline toiduaine, siis peatun sissejuhatuseks sellistel küsimustel nagu oomega rasvhapped, rafineeritud õlid, mineraalõlid, küllastunud rasvhapped ja transrasvad jms. Päris tuntud õlidel, mis on meie köökides igapäevaselt kasutusel, nagu rapsiõli, või ja oliiviõli, ma seekord ei peatu, samuti jääb selle raamatu lehtedelt välja meie tuntud lauaäädikas. Aga tänu sellele mahub sinna ära terve pikk rida eriti põnevaid, maitsvaid ja kasulikke õlisid-äädikaid.

Kui sisu ja retseptide eest hoolitsesin mina, siis Henri oli see, kelle tehtud fotod selle raamatu isuäratavaks teevad! Suur-suur aitäh minu poolt selle eest. Suured tänud ka Varraku kollektiivile mõnusa koostöö eest ja muidugi taaskord Päivi Paltsile, kes nii osavalt meie kujundusideid ellu viib. Iga peatükk lõpeb retseptiideega, mis pakub ühe võimaluse kõne all oleva õli või äädika kasutamiseks toiduvalmistamisel. Et te paremini aru saaks, kuidas raamatus asjad korraldatud on, lisan siia veel mõned raamatu leheküljed!

Olid ja aadikad.indd Olid ja aadikad.indd

pavlova Tervislikud õlid ja äädikad

õlid ja äädikad Olid ja aadikad.indd

 

Kui Sul tekkis huvi ja soovid raamatut endale soetada, siis see on saadaval raamatupoodides, suuremates supermarketites ja SIIN Umamis!

Kahele lugejale loosime trükisooja raamatu ka kingituseks välja. Kui soovid loosimises osaleda, kirjuta meile, milline Umami retseptide lehel olevatest retseptidest on Sinu lemmik (loosimine 30.nov)!  Kõik meie retseptid leiad siit!

Põnevat lugemist ja uusi maitseid soovides, 

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kommentaarid

  1. Suur aitäh teile kõigile, nii tore lugeda, et meie lehe retseptidest olete endale lemmikuid leidnud! Loosiõnn naeratas seekord teile, Hele Siidra ja Kristiina (30.nov kommentaar). Võtame teiega ühendust, et auhinna kättesaamise osas kokku leppida!
    Tervitades, Juta, umami.ee

  2. Häid retsepte on palju proovitud, kindlaid lemmikuid päris välja kujunenud pole. Meelde on jäänud mango mousse, chia seemne puding ning ka makroone sai siinse retsepti järgi valmistatud. Soolase poole pealt huvitavad mind aasiapäraste suppide retseptid.
    Uus raamat tundub väga huvitav, ehk jõuluvana paotab selle mu raamaturiiulile.

  3. Minu lemmik on šokolaadimaius plaksuva suhkruga . Aga see ei tähenda, et ma “soolaseid” roogi ei hindaks 😀

  4. Mulle meeldivad: kaerapätsid, ja pistaatsia vaarika rull.Rõõm on ikka saada e-postist Teie kirja.

  5. Minu (tegelikult ka minu elukaaslase) vaieldamatuks lemmikuks on imelihtsad kaerapätsid. Üks kord proovisime ja nüüd teeme neid tihti. Lihtsuses peitub võlu!

  6. Minu absoluutseks lemmikuks on kõik vähegi aasia/taipärane, neid retsepte võiks siia isegi veelgi rohkem koguneda. Lisaks kiidan väga erinevaid joogi-ideid (mitte lihtsalt banaan+pirn stiilis smuutid), mis inspireerivad ka ise katsetama.
    Järgmisena proovin kindlasti musta kleepuvat riisi ananassiga (isegi riis juba ootab) ja kurgi-redise salatit umeboshiga 🙂

  7. Siin on palju väga häid retsepte aga eraldi tahaks välja tuua neist kahte. Esimeseks on tapioki pärlid ja see magustoit: https://umami.ee/retseptid/tapioki-kreem-vaarikate-ja-pistaatsiatega/ Mul ei olnud enne õrna aimugi tapiokist. Kui leidsin aga selle retsepti tekkis kohe tahtmine proovida ja nüüd teen tapioki pudingut väga tihti. Otsisin netist uusi retsepte ja tõlkisin eesti keelde ümber. Nüüdseks aga katsetan juba oma retseptidega. Eile tegin karamelli toorjuustuga mis oli samuti superhea! Kui ma poleks seda üht esimest retsepti näinud ei teaks ma sellest siiani midagi!
    Teine mille tahaks eraldi välja tuua on see: https://umami.ee/retseptid/miso-glasuuriga-pommu-jaapanist/ See retsept tundus nii põnev, et lausa kutsus proovima vaatamata sellele, et mul oli pommu suhtes väga suured eelarvamused. Ma kunagi olen pommut saanud ja see oli ilge jälkus! Ma aastaid ei söönud ega ostnud seda. Nüüd aga on saanud sellest mu suur lemmik! Vot mida suudab üks ilus ja ahvatlev retsept teha 🙂
    Soovin teile palju edu ja jaksu uusi retsepte lisada! Aitah maitseelamuste eest!

  8. Kuna ma praegu olen magusalainel, siis hetke lemmikretsept tuleb magustoiutude seast- mini toorjuustukoogid, njämm 🙂 Ei saa mainimata jätta, et Teil on siin palju põnevaid ja huvitavaid retsepte, mis on väärt proovimist.

  9. Kukeseene bruschettad on üks ütlemata maitsev ja kiire sügisel ise korjatud värsketest kukekatest tehtud amps.

  10. Tere Umami pere,

    Raamatu “Tervislikud õlid ja äädikad” raamatu loosimiseks tuli Teile kirjutada oma lemmikretsept. Seda on väga keeruline teha, sest ERANDITULT KÕIK retseptid Teie lehel on suurepärased!
    Lemmikuks järgi proovitud retseptiks on siiani osutunud Krõbe Õunakook Vanillikastmega 🙂

    Lugupidamisega,

    Kristi K

  11. Tundub tõesti väga huvitav raamat olevat. Juba vaatasin välja paar retsepti mida kindlasti esimese asjana katsetaksin. Aga lemmik retsepti Umami lehelt on muidugi raske välja tuua, neid on palju 🙂 Võib-olla enim kasutatud on Chia dessert vaarikatega 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga