Seenesõbrad, siin on teile kaks sügisest retsepti ja pikemalt seenejuttu :)

Kas oled kirglik seenesõber? Võis praetud puravikud ja koorene kukeseenekaste ei jäta sind sugugi külmaks? Siis sukeldu sügavamale nende maitsvate sügisandide maailma, vaata, milliseid põnevaid seeni veel maailmas leidub ja valmista koos meiega üks mõnus sügisene supp ja maitsev burger.

Mulle isiklikult on vist seened alati meeldinud. Pean tunnistama, et ma pole kõige tublim seeneline olnud mis puudutab nende korjamist metsast ja olen omad seened pigem turult „korjanud“, aga see ei tähenda, et minu isu nende järgi väiksem oleks.

Lisaks juba mainitud kukekatele ja puravikele ja muudele headele kodumaistele seentele, meeldivad mulle hästi ka eksootilisemad isendid. Näiteks valge lume seen, mis hüdreeritult näeb välja nagu valge ilus looma magu (kõige paremas mõttes:), mida hiinlased panevad magustoidu sisse koos goji marjadega, aga mida mulle meeldib Kagu-Aasia kombel salatitesse ja suppidesse pista. Või siis mustad pilve kõrvad, mis näevad tõesti hüdreeritult välja justkui kellegi süsimustad kõrvalestad (jällegi, ainult parimas võimalikus mõttes :):), mis aga sobivad võrratult nii aasiapäraste vokkide, suppide kui ka näiteks omleti sisse. Rääkimata maitserohkest šiitakest, mis on imeline Hiina lehtnaeri ehk pak choy´ga austrikastmesse praetult või miso supi sisse viilutatult, aga millele hiinlased omistavad ka mürke väljutavaid ja nooreks tegevaid omadusi. Noh ja siis on ju veel niitjad enokid, mis on efektsed ja maitsvad, lähevad hästi samuti suppidesse, vokkidesse, salatitesse jne.

seeneturul
Seeneturul

Eelmisel nädalal sattusin väiksele turule Brüsseli Luksemburgi väljakul, kuhu oli kohale tulnud ka värsketele metsaseentele spetsialiseerunud väikefirma. Mulle tundus, et ma olen siit ilmast lahkunud ja jõudnud seenetaevasse :). Näiteks olid müügil täiesti keedetud merivähki meenutava värvitooniga suured keerdus homaari-seened (Hypomyces lactifluorum ). Lugesin hiljem, et need sobivad eriti hästi kala juurde ja annavadki õrna meremaitset. Või siis erkoranžid korditsepsid ehk kedristõlvikud (Cordyceps militaris), mis tegelikult polegi päris seened, vaid parasiidid, mis kinnitavad ennast putukale selga, hakkavad seal kasvama ja mumifitseerivad putuka, siis pistavad pea läbi maapinna välja ja tekitavad selle nö seeneosa. Või siis sinijalad (Lepista nuda), mis on muidu lumivalged, aga nende jalad on kaunist õrn-lillakat sinist värvi. Veel oli üks inimpea suurune isend, mis tõlke järgi oleks pidanud olema timpnarmik (Hydnum repandum, prantsuse keelest tõlkes lamba jalg, inglise keeles magushammas või siiliseen), aga selle kohta ma kuskilt infot ei leidnud, et see nii suureks võiks paisuda. Värsketest šiitakest, maitakest, austerservikust, kukeseenest, puravikust, mustast torbikseenest jm rääkimata. Ühesõnaga, oli mis seal oli, aga mulle tekitas see tunde, et ma pean nüüd ja kohe midagi põnevat seentest kokkama. Ja kuna on veel sügis, siis võtame ette sõbrad puravikud, sest need teevad ilusa sügise veelgi ilusamaks oma maitserohkuse (neis on ju palju umamit) ja tummisusega. Puraviku sõpradeks valisin seekord mõnusa magusa pastinaagi ja mahlaka veiseliha.

Röstitud pastinaagi ja küüslaugu supp võis praetud puravikega

pastinaagi ja puraviku supp

Vaja läheb:

* 4tk keskmise suurusega pastinaaki
* 4tk keskmise suurusega kartulit
* 4tk suuremat küüslauguküünt
* 6spl külmpressitud oliiviõli
* 0,5tl kuivatatud tüümianit
* 1,3-1,5l vett
* 2-3tl kanapuljongi kontsentraati (või köögivilja)
* 2spl riivitud parmesani juustu
* 300g puravikke
* 2 šalottsibulat
*1,5spl võid
* maitsestamiseks soola ja pipart
* 2spl pekaanipähkli õli
* serveerimiseks värskelt purustatud tšilli-küüslaugu-soola segu ja hakitud lehtpeterselli

 

Tee nii:

Kuumuta ahi 180 kraadini. Koori pastinaagid, kartulid ja küüslauk. Lõika kartulid ja pastinaagid tükkideks. Pane kõik ahjuvormi. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga. Nirista peale oliiviõli ja rösti ahjus kuldseks. Tõsta köögiviljad potti, lisa keev vesi ja puljongi kontsentraat. Lase keema tõusta ja keeda ca 15 minutit. Purusta köögivili saumikseriga. Tõsta pott tagasi tulele ja lisa parmesan. Maitse ja maitsesta vajadusel üle.

Puhasta ja viiluta seened. Koori ja viiluta šalottsibulad. Pane või pannile ja prae sibulaid ja seeni pidevalt segades kuni need on ilusti pruunid. Maitsesta soola ja pipraga.

Tõsta supp kaussidesse, tõsta igale supile ka seeni. Tilguta peale pähkliõli, purusta tšilli-küüslaugu helbeid ja puista üle hakitud peterselliga.

 

Sügisene puraviku – veiselihaburger

veise puraviku burger

Vaja läheb:

* 400g lihaveise hakkliha
* 1 muna
* 0,5spl austrikastet
* 1spl sojakastet
* pisut suitsutatud paprikat või peeneks hakitud chipotle tšillit
* vajadusel soola ja musta pipart
* 4 head burgerikuklit (või küpseta ise)
* 300g puravikke
* 2 šalottsibulat
* 1,5spl võid
* paar tilka seesamiseemneõli
* peotäis värskeid spinatilehti
* 4 viilu gouda vm head juustu
* 6spl majoneesi
* 1-2tl sambal oeleki või sriracha kastet
* soovi korral serveerimiseks seesamiseemneid ume ploomiga

 

Tee nii:

Sega kokku hakkliha ja muna. Maitsesta austri- ja sojakastmega, suitsupaprika või chipotle tšilliga.

Sega majonees kokku sambal oeleki või srirachaga.

Prae pannil sulatatud võis viilutatud puravikud ja šalottsibulad ilusti kuldpruuniks. Maitsesta soola ja pipraga, lisa paar tilka seesamiõli.

Lõika burgerikuklid ristipidi pooleks. Kuumuta ahi 180 kraadini. Prae pannil hakklihasegust burgerid. Tõsta veiseburger saia alumisele poolele, tõsta sellele juustuviil ja küpseta ahjus kergelt üle, kuni juust ära sulab. Kuumuta ka sai ülemist osa veidi ahjus. Tõsta burger ahjust välja, pane juustu peale spinatit ja praetud seeni. Lisa kaste ja kata burger saia ülemise poolega. Puista soovi korral üle ume ploomiga maitsestatud seesamiseemnetega. Serveeri kohe! Kõrvale sobivad hästi näiteks isetehtud maguskartuli tšipsid!

brusselis

Mõnusat seenesügist soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 24 500 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo