Labneh ehk hakkame ise juustu tegema
Teisipäev, september 30, 2014Kas teadsid, et on terve rida maitsvaid juuste, mida on kodus lihtne ise valmistada? Ja veel pikem rida maitsvaid võimalusi, milliseid roogasid isevalmistatud juustust teha? Plaanin teiega siin Umami blogis neid juuste koos valmistada ja täna alustame kõige lihtsamast – teeme Lähis-Ida köökidest tuntud toorjuustu labneh´t ja paneme selle nii magusate kui soolaste toitude sisse!
Labneh on nõrutatud jogurt, nõrutamise tulemusel muutub jogurt väherasvaseks kreemiseks toorjuustuks, millega saab juustukooki küpsetada, valmistada dessertidesse kreeme, teha dipikastet, toorjuustupallikesi, võileivakatteid jne jne. Võimalused on lõputud.
Kuidas teha labneh´t?
Vaja läheb:
*Kreeka jogurtit
*puhast marlit
*sõela
(*soola/suhkrut)
Laota marli sõelale nii, et selle ääred ulatuvad üle sõela äärte. Vala marlile jogurt. Tavaliselt soovitatakse segada sool juba jogurti hulka (ca 0,5tl soola 500g jogurti kohta), aga see eeldab, et soovid kasutada oma valminud juustu just soolastes toitudes. Magusa puhul võid asendada selle suhkruga, aga kui Sa pole veel kindel, mis edasi saab või soovid poolest ühte ja poolest teist teha, siis võin kinnitada, et ilusa tulemuseni jõuad ka siis, kui soola ja suhkru alguses üldse lisamata jätad. Tõsta marli ääred keskele kokku ja keera sõlme. Tõsta sõel kausile nõrguma ja jogurti peale mõni raskus, mis vedeliku kiiremini välja pressib. Pane kogu kupatus külmkappi.
Jäta vähemalt ööpäevaks nõrguma. Kui soovid labneh´t kasutada kreemina dessertides, siis ei tasu kauemaks, kui ööpäev seda nõrguma jätta. Kui soovid voolida toorjuustupallikesi, siis tasub veel teinegi ööpäev oodata. Igatahes tasub ootamine end ära ja kui marli lahti harutad, siis ongi Sul juust valmis.
Mida labneh´st valmistada?
Ma ei liialda kui ütlen, et võimalustel ei ole otsa ega äärt – valmista kreemiseid desserte, küpseta kooke, sega kokku dipikastmeid, tee mõnusaid võileivakatteid, marineeri juustupalle maitseõlis, keeruta neid vürtsides… Mina jagan teiega täna nelja eriti lihtsat retsepti labneh kasutamiseks!
********************************************************************************************************************************
Labneh dipikaste sumahhiga
Vaja läheb:
*labneh toorjuustu
*hakitud maitsestamata pistaatsiaid
*sidrunimahla
*hakitud värsket peterselli
(*soola)
Tee nii:
Kui valmistasid oma labneh ilma soolata, siis maitsesta seda nüüd soolaga. Laota labneh taldrikule. Puista üle hakitud pistaatsiate ja peterselliga, maitsesta sumahhi ja sidrunimahlaga. Vala peale veidi head oliiviõli. Naudi köögivilja või grillitud saia kõrvale!
********************************************************************************************************************************
Labneh ja röstitud kirsstomatitega röstsaiad
Vaja läheb:
*labneh toorjuustu
*kirsstomateid
*soola
*saia
*värsket basiilikut
Tee nii:
rösti tomatid. Selleks kuumuta ahi 200 C-ni. Laota kirsstomatid ahjuplaadile, nirista neile oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga. Rösti tomateid ahjus kuni need lõhkevad ja saavad kuldsed küljed.
Tõsta tomatid ahjust välja ja grilli saiad kuldseks.
Kui valmistasid oma labneh ilma soolata, siis maitsesta seda nüüd soolaga. Määri igale röstsaiale korralik kiht labneh´t, tõsta sellele röstitud tomatid, puista üle za´atar vürtsiseguga, lisa veidi musta pipart ja värskeid basiilikulehti.
********************************************************************************************************************************
Labneh dessert granaatõunaga
Vaja läheb:
*500g jogurtist tehtud labneh toorjuustu
*50ml suhkrut
*1spl apelsiniõie vett (saad siit)
*0,5tl purustatud kardemoni (saad siit)
*0,5tl jahvatatud kaneeli (saad siit)
*näpuotsaga safraniniite (saad siit)
*1spl piima
*peotäis maitsestamata pistaatsiaid
*suur peotäis granaatõuna seemneid
*granaatõunast pressitud mahla
Tee nii:
Leota safrani niite piimas mõned minutid. Eemalda niidid. Sega labneh kokku suhkruga, lisa safranipiim, apelsiniõie vesi ja vürtsid. Sega hästi läbi. Puista klaaside põhja veidi granaatõuna seemneid, tõsta igasse klaasi labneh´t, lisa veel granaatõuna seemneid ja mahla, tõsta peale uuesti labneh´t, mahla ja hakitud pistaatsiaid!
Idee: heneedsfood.com
********************************************************************************************************************************
Labneh toorjuustupallid
Õlis marineerituna säilib labneh külmikus vähemalt nädala. Maitsestada võid nii, nagu ise soovid. Mina pakun välja ühe lahenduse. Toorjuustupalle võid tegelikult ka õlis marineerimise asemel hoopis vürtsides keerutada ja kohe lauale panna – mõned variandid on purustatud piparde segu, suitsupaprika, za´atar, sumahh, ürdisegu, erinevad vürtsisegud…
Vaja läheb:
*labneh toorjuustu
*värskeid ürte, nt tüümianit
*musta pipra terasid ja/või tšillikaunu
*soola
Tee nii:
Kui valmistasid oma labneh ilma soolata, siis maitsesta seda nüüd soolaga. Täida pool purki õliga ja lisa sellesse ürte, pipart ja/või tšillit. Veereta labneh´st pallid ja tõsta need purki õli sisse. Kui purgis on piisavalt toorjuustupalle, siis täida purk õliga kuni pallid saavad kaetud.
********************************************************************************************************************************
Edukat juustutegu ja põnevat katsetamist
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 16 500 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
Soovin liituda uudiskirjaga