5 lihtsat nippi imeliste salatite valmistamiseks

Suvi on salatite tippaeg! Oma koduaia-kurkidest ja heast eestimaisest hapukoorest tehtud grillikõrvane on imeline, selles pole kahtlustki. Samuti piisab tihtipeale magusast tomatist, mahlakast sibulast ja tõeliselt heast oliiviõlist! Aga salatite maailmal on veel palju rohkem meile pakkuda ja oma panuse sellesse maitserohkesse maailma annavad põnevad pähkli- ja seemneõlid ning naturaalsed maitseäädikad. Neist võib igaüks kokku segada imelisi suviseid salatikastmeid, kasvõi erineva igaks suvepäevaks.

Kust aga tulevad parimad õlid ja äädikad?

Kuidas valida selliseid, mis maitsevad suurepäraselt ning on ka tervisele kasulikud? Seda käisime uudistamas keset Prantsusmaad, Rhone´i Alpides asuvas Huilerie Beaujolaise õliveskis, kus Jean Marc Montegottero oma väikse tiimiga tõeliselt maitsvaid gurmeeõlisid ja -äädikaid valmistab.

Imeline Beaujolaise loodus

Huilerie Beaujolaise õliveski

Kõik sai alguse 1981. aastal, kui Jean Marci Itaalia päritolu vanemad Beaujeu nimelises ajaloolises Beaujolaise piirkonna pealinnakeses endale poeruumid ostsid ja selle õue pealt mahajäetud 19. sajandi õliveski leidsid. Veskit polnud juba aastaid kasutatud, aga Jean Marci sütitasid juba siis prantslaslik-itaallaslikul kombel head maitsed ja koos mehhaanikust isa Dario abiga pandi veski tööle ja asuti katsetama. Juba aasta pärast asuti ümberkaudsetele inimestele nende puudelt korjatud Kreeka pähklitest õli pressimise teenust pakkuma. Aga see Jean Marci ei rahuldanud, tema soovis luua tõeliste gurmeetoodete sarja. Ta õppis Isère´ist pärit õlimeistri Gustave Pascali käe all selgeks ameti saladused ja asus välja timmima kõige õigemaid röstimise temperatuure ja kestvusi, et jõuda parima maitseni.

Aastal 1987 sündis Huilerie Beaujolaise naturaalsete virgin õlide sari, mille moto on lihtne: 1 vili, 1 õli. See tähendab, et iga õli koosneb 100% ühest viljast, see ei sisalda muid komponente, säilitusaineid ega lisaaineid. Järgemööda nägid ilmavalgust Kreeka pähkli õli, sarapuupähkli õli, mandliõli, kõrvitsaseemneõli, pekaaniõli, pistaatsiaõli jne. Peagi lisandusid tõeliselt naturaalsed äädikad õuntest, küdooniatest, datlitest, mustikatest, vaarikatest jne.

Huilerie Beaujolaise butiik, mis asub vana õliveski juures
Mekime õlisid ja äädikaid

Michelini kokkade lemmik

Kui keegi midagi hinge ja südamega teeb, siis ei jää see tavaliselt märkamata. Nii jõudiski kuuldus Huilerie Beaujolaise ausatest maitsetest peagi Prantsuse tippkokkadeni. Nii võib tänaseks üles lugeda mitukümmend Michelini tärnidega pärjatud tippkokka, kelle köögis on Huilerie Beaujolaise õlid ja äädikad igapäevaselt kasutuses – alates legendaarsetest Prantsuse köögivõluritest nagu Alain Ducasse, Régis et Jacques Marcon, Anne Sophie Pic kuni kurikuulsa briti Gordon Ramsey´ni välja. “Mul on väga vedanud”, kiidab Jean Marc oma õnne, “et meie veski asub siin kuulsate Prantsuse kulinaarpiirkondade Burgundia ja Bresse´i vahel, Lyoni külje all, kus toimub kokkade olümpia, kümned tippkokad on meist vaid pooletunnise sõidu kaugusel.” Huilerie Beaujolaise veski tooted on koos Austraalia ja Prantsusmaa tiimidega jõudnudki ka kokkade olümpia finaalvõistluse lavalaudadele.

Jean Marc ise oma veskis toimetamas

Kirega valmistatud õlid

Kui oleme koos Jean Marciga tiirutanud silmipimestavalt kauni loodusega Beaujolaises, viinamarjaväljade (sealtkandist pärinevad tõeliselt maitsvad punased veinid nagu Morgon, Brouilly, Fleurie) ja Rhone´i Alpi mägede vahel, möödunud metsikutest metspähklisaludest ja imetlenud Beaujolaise´i loodust mäenõlvalt, kust ilusa ilmaga lausa 300km kaugusele võivat näha, võtab Jean Marc silmade särades põuest välja väikse pudeli haruldast metsiku sarapuupähkli õli. Meile maitsmiseks. Seda valmistab veski vaid parimatele tippkokkadele, igal aastal imepisikese koguse, sest töö, mida selleni jõudmine nõuab, on meeletu. Kõigepealt mäenõlvadel asuvate metsikute sarapuude küljest pähklite korjamine, siis nende imepisikeste pähklite kestast välja saamine ja puhastamine, siis kuivatamine ja kerge röstimine ja seejärel pressimine. Maitse on jumalik ja selles on tunda Jean Marci kirge, mille ta oma veski õlide ja äädikate valmistamisse on pannud!

Huilerie Beaujolaise valik
Töö veskis: käimas on maapähklite röstimine

Aga kuidas siis need õlid ja äädikad oma salatite kasuks tööle panna? 

Suvise salati kiirabi!

Et iga järgmine värske salat eelmisest erinevaid ja uusi maitseelamusi pakuks, siis jagan teiega imelihtsaid ja –kiireid 2-koostisainega salatikastmete retsepte:

  1. Kreeka pähkli õli + šerri või valge veini äädikas
  2. Pistaatsiapähkli õli + värske apelsini mahl
  3. Kõrvitsaseemneõli + meeäädikas
  4. Hea oliiviõli + kalamansi äädikas
  5. Hea oliiviõli + datli äädikas

 Kõigi kastmete valmistamine käib ühtmoodi: sega koostisained korralikult kokku ja vala salatile!

 

Mõned retseptid õlide ja äädikate kasutamiseks:

kitsejuustu pirukas
Kitsejuustu pirukad Kreeka pähklitega
sparglid
Sparglid parmesani ja meeäädikaga
Bruschettad sarapuupahklioliga
Bruschettad sinihallitusjuustu ja pirniga
veisesalat
Grillitud nektariini salat veiseliha ja mustikaäädikaga
maguskartuli salat
Röstitud maguskartuli ja kitsejuustu salat
kupsetatud-viigimarjad
Küpsetatud viigimarjad
Jäätis kõrvitsaseemneoliga
Jäätis kõrvitsaseemne kastmes

*********************************************************************************************************************

Suve täis maitsvaid salateid soovides,

allkiri

juta ring

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga