Toome jõulud koju
Pühapäev, detsember 11, 2016Kui poodides ja tänavapildis algab jõulutunde tekitamine juba novembrikuus, siis oma koju peame me selle kõik ise tekitama. Seekord kutsungi ma teid jõuluhõngu looma – keetma jõulujooke, valmistama jõulumaiustusi ja isetehtud jõulukinke!
Jõuluselt vürtsikas kuum kakao
Kuumad joogid käivad ikka talve ja jõuluajaga kokku. Samamoodi soojendavad vürtsid. Panime need kaks kokku ja saime kuuma vürtsidega jõulukakao. Kes piima ei soovi, võib seda kakaod valmistada ka näiteks pähklipiimaga, siis lisandub veel üks jõuluajaga sobilik maitse ja tulemuseks on pähkline vürtsidega jõulukakao!
Vaja läheb (1-le):
*200ml piima või pähklipiima
*1,5tl 100% kakaod (saad siit)
*1tl kookospalmisuhkrut või agaavisiirupit (saad siit ja siit)
*1/4tl Tseiloni kaneeli (saad siit)
*näpuotsaga jahvatatud tšillit (saad siit)
*1/4tl vanillipastat või –ekstrakti
Kuumuta potis piim, lisa kõik ülejäänud koostisosad. Sega kuni kõik on ühtlaselt segunenud, maitse ja maitsesta oma maitse järgi vajadusel üle. Serveeri kuumalt!
Suhkruvaba hõõgvein
Kas ka Sulle tunduvad poe hõõgveinid liiga magusad? Minul isiklikult pole mingit tahtmist ilma asjata hulgi valget suhkrut sisse süüa. Ja just sellepärast valmistan ma ise oma hõõgveinid. Sel aastal avastasin eriti toreda viisi, kuidas üleliigset suhkrut vältida – nimelt lisan ma glögi sisse ananassimahla, mis annab ise magusust. Kes soovib pisut magusamat, võib lisada veidi steviaga magusainet.
Vaja läheb (1-le):
*200ml punast veini
*100 ml ananassipüreed või – mahla või näiteks apelsinimahla
*2 Tseiloni kaneelikoort (saad siit)
*1 spl apelsinikoort (saad siit, siin sees on küll pisut suhkrut ka. Kui suhkrut täielikult vätida soovid, siis koori ise puhaste apelsinide koort hõõgveini jaoks.)
*1 tähtaniis
*0,5tl nelki
*0,5tl kardemoni (suru noaküljega kuprad kergelt katki)
*soovi korral põnevate maitsenüansside lisamiseks pisut sabapipart ja Tasmaania pipart
*soovi korral 1tl steviaga looduslikku magusainet (saad siit)
Sega kõik koostisained potis kokku ja kuumuta. Ära keema lase tõusta. Kui hõõgvein on kohe kohe keema tõusmas, siis tõsta pott tulelt ja kata kaanega. Lase 5 minutit maitsestuda. Seega, kes soovib, võib nüüd oma joogi läbi peene sõela sõeluda. Serveeri kuumalt!
Ise tehtud vahukommid
Minu meelest on see täiesti uskumatu, kuidas želatiinist, veest ja suhkrust sellised vahused kommid võib saada. Sobivad ka jõuluselt vürtsika kuuma kakao peale. Või kui lähete talvel metsa grillima, siis selliseid vahukomme saavat edukalt ka grillida. Retsept on pärit Nami-Namist. Maitsesta nii nagu soovid, minu variant on laimi ja vanilliga, aga miks mitte proovida kakaod, mündi õli, kaneeli, kookoshelbeid vms.
Vaja läheb:
*150g suhkrut
*125ml vett
*10g želatiinilehti
*1tl vanillipastat (saad siit)
*1spl laimimahla
*0,5spl maisitärklist
*2,5spl tuhksuhkrut
Sega tuhksuhkur maisitärklisega. Kata ca 20*20cm vorm küpsetuspaberiga ja puista sellele veerand tuhksuhkru-maisitärklisesegust. Pane želatiinilehed vette paisuma. Sega potis suhkur ja vesi, lisa törts laimimahla. Tõsta pott pliidile ning kuumuta segu keemiseni. Keeda tasasel tulel 10 minutit. Lase saadud siirupil paar minutit jahtuda. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale siirupile. Sega kuni želatiin on sulanud.
Vahusta kuuma siirupit mikseriga kuni saad tiheda paksu vahu. See võib võtta 10 minutit või rohkemgi, olenevalt mikserist. Vahustamise lõpus maitsesta segu vanilliga või mõne muu enda valitud maitseainega. Kalla vaht küpsetuspaberiga kaetud ja tuhksuhkruseguga üle puistatud vormi ning määri ühtlaselt laiali. Lase jahedas toas 3 tundi kuni üleöö tarretuda.
Pane lauale küpsetuspaber. Puista sellele pool tuhksuhkru-maisijahu segust. Kummuta vahukomm küpsetuspaberile ning tõmba ära kommi põhjas olev paber. Kalla peale viimane osa suhkru-tärklisesegust ja aja käega laiali. Lõika vahukomm parajateks tükkideks. Veereta komme mahapudenenud tuhksuhkrusegus, et ka lõikekohad saaksid kaetud. Nii ei hakka kommid üksteise külge kleepuma.
Isetehtud šokolaadimaiustused ehk šokolaadi mendiant´id
Prantslased nimetavad selliseid isetehtud hea ja paremaga kaetud šokolaadikettaid mendiant. See enamasti jõulude ajal valmistatav maius tähistavat hoopis nelja kerjavat munka. Originaalis peakski olema igal medalil 4 erinevat eri värvi kaunistust – rosinad dominikaani munkade auks, sarapuupähklid augustiinlaste auks, viigimari fransiskaanidele ja mandel karmeliitidele. Meie siin jätsime kogu selle ajaloo ja traditsioonid mängust välja ja tegime lihtsalt ilusaid kaunistatud šokolaadimedaleid, mis sobivad hästi magusaks isetehtud jõulukingituseks!
Vaja läheb:
* tumedat šokolaadi või tumeda šokolaadi nööpe ja
* meelepäraseid kaunistusi, nt
–plaksuvat suhkrut (saad siit)
–söödavaid lilleõisi (saad siit)
–pekaanipähkleid (saad siit)
–maitsestamata pistaatsiaid (saad siit)
–apelsinikoore tükke (saad siit)
–tšillihelbeid (saad siit)
–kookoslaaste (saad siit)
-hapukaid barbarissimarju või goji marju (saad siit ja siit)
jne jne
Sulata potis šokolaad (ära keema lase). Vala sulašokolaadist küpsetuspaberile ringikujulised šokolaadilaigud. Kaunista meelepäraselt ja tõsta külmikusse tahkuma.
Kui valminud šokolaadimedalid ilusti ära pakkida, saad ilusa väikse isetehtud jõulukingi.
Isetehtud kingitus – talvine kehavõi nahale
Täiesti geniaalne ja imelihtne viis, kuidas ise absoluutselt looduslik, jumalikult lõhnav, pehme ja siidine kehavõi valmis teha! Ilusasse kaunistatud purki panduna saab sellest tõeliselt igaldusväärve jõulukingitus!
Vaja läheb:
*1 osa külmpressitud kookosõli (saad siit)
*1 osa kakaovõid (saad siit)
*soovi korral mõnda meeldivat eeterlikku õli mõned tilgad (kuigi ma kinnitan, et seda pole vaja, sest kookose ja kakao lõhnad on niigi võrratud)
Mõõda kookosõli ja kakaovõi potti. Sega ja kuumuta, kuni kõik on ühtlaselt õliks sulanud. Tõsta pott külmikusse ja oota, kuni õli uuesti tahkeks muutub. See võib võtta olenevalt kogusest pool tundi kuni 2 tundi. Kui soovid lisada ka eeterlikku õli, siis tilguta mõni tilk potti. Nüüd võta appi mikser ja mikserda 5–10 minutit, kuni saad tugeva vahukoore moodi vahu. Tõsta valminud kehavõi purki(desse) ja hoia toatemperatuuril.
Pitsilised piparkoogid
Piparkoogitainast ma teiega siinkohal tegema ei hakka. Minu meelest on kõigil peredel oma lemmik piparkoogitaina retsept aastate jooksul välja kujunenud ja paljud pered ostavad oma taina poest. Ausaltöeldes kuulun mina nende viimaste hulka, kuna jõuluaeg on meie jaoks aasta kiireim aeg üldse ja kiired lahendused on eriti teretulnud. Selle aasta valikust on mulle kõige parema mulje jäänud Gourmet Clubi piparkoogitainas, mis on pakitud nii, et sellesse on surutud üks suur kaneelikoore kang. Selline armas lisand, mis ei anna suurt midagi, aga mida on nii tore leida!
Miks ma üldse kirjutan piparkookidest on see, et oleme siin oma pere plikadega avastanud, et kõige ilusamad piparkoogid tulevad siis, kui kaunistada neid valge glasuuri ja puhta tumeda sulašokolaadiga. Pidulikku kullasära oleme lisanud plaksuva suhkruga (saad siit), mis on ka sööjale vahva üllatus, kui see suus plaksuma hakkab. Isegi meie 3-aastane Emily jättis kõik kollased ja roosad glasuurid sinnapaika ja nõudis aina valget enda kätte. Sellised piparkoogid on eriti pitsilised ja pidulikud ja kui neisse enne küpsetamist ka auk sisse teha, siis sobiksid imeliselt ka jõulupuu ehtimiseks, kas pole?
Imelist jõuluaega soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 23 300 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!
Minu jõululauale lähevad kindlasti šokolaadi mendiant´id ja suhkruvaba hõõgvein,pitsiliste piparkookide tegu algab juba täna! Tänud ja maitsvaid pühi!
plaanis teha lastega vahukomme ja shokolaadimedaleid, muidugi ka piparkooke, ootame et hakkaks koolivaheaeg ja ei peaks enam pead vaevama matemaaatikaga
See suhkruvaba hõõgvein on väga hea-kindlasti teen seda ka jõululauale!