Mandli madeleine´d ja pirni tarte tatin
Pühapäev, september 29, 2013Sügis on käes ja samuti on käes kõikvõimalike küpsetiste aeg. Tänasest postitusest leiad kahe klassikalise küpsetise – madeleine keeksikeste ja tagurpidi koogi ehk tarte tatini – veidi uutmoodi variandid. Ütleme siis, et alanud sügise puhul!
Ma ei mäletagi nii ilusat sügist kui selle aasta oma. Nii palju päikest, soojad ilmad, igas värvitoonis lehed ja kuldne valgus. Vaikselt hakkavad sügisesed road ka toidulauale tagasi hiilima. Endalegi märkamatult olen juba mitmeid pikka hautamist nõudvad pajaroad ahju pistnud, mis toa mõnusalt soojaks kütavad. Potti lisatud vürtsid lisavad omaltpoolt isuäratavad aroomid. Ja kooke küpsetama kutsub selline ilm samuti tihedamalt kui suvel.
Eelmisel nädalal õnnestus meil seda sügist maitsta ka eriti meeldival viisil. Käisime õhtusöögil Tchaikovsky restoranis, kus just oli käiku läinud uus sügismenüü, mille märksõnadeks seened ja ulukid. Proovitud seene- ja jänesepelmeenid, homaarisupp safraniga ja hirveliha võib liialdamata kokku võtta kui ühed paremad toidud, mida iial Eestis söönud oleme. Täielik sümfoonia, nagu restorani tunnuslause ka lubab!
Aga mina lubasin teiega jagada kahe klassikalise küpsetise veidi teistmoodi variante ja seda ma ka teha kavatsen. Kõigepealt Prantsuse madeleine keeksikeste mandline variant, mis mulle meeldib traditsioonilisest retseptist rohkemgi. Mulle lihtsalt meeldib see ekstra pähkline mahlasus, mille mandlijahu küpsetistele annab.
Mandli madeleined
Vaja läheb:
*50g nisujahu
*50g mandlijahu (saad siit)
*2 muna
*suts soola
*näpuotsaga küpsetuspulbrit
*80g roosuhkrut
*1 vanillikauna seemned (saad siit)
*75g sulatatud võid
*4spl mandlilaaste
Tee nii:
Kuumuta ahi 190 kraadini. Määri vorm võiga kokku ja täida ca 3/4 ulatuses tainaga. Puista igasse vormi veidi mandlilaaste. Küpseta umbes 10 minutit kuni madeleined on kuldsed.
* * *
Tänase teise retsepti idee sain ma oma viimase aja lemmikajakirjast Food & Travel, kus klassikalist lehttaignapõhjal tagurpidikooki tarte tatin´i oli soovitatud küpsetada pirnide ja Szechuani (Sichuani) pipraga. Retsept sai järgi proovitud, natuke timmitud ja heaks kiidetud. Sobib imehästi sügisõhtuseks magusa-ampsuks, kõrvale maitse järgi vahukoort, jäätist või Kreeka jogurtit!
Tarte tatin pirnide ja Sichuani pipraga
Vaja läheb:
*60g võid
*75g roosuhkrut
*5 pirni, kooritud, süda eemaldatud, poolitatud
*1 kaneelikoor (saad siit)
*1 tähtaniis (saad siit)
*1 vanillikaun, pikuti poolitatud (saad siit)
* mõned sichuani pipra terad, purustatud (saad siit)
* 1/2 sidruni riivitud koor
* 1 pakk valmis lehttainast
Serveerimiseks vahukoort, jäätist või Kreeka jogurtit
Tee nii:
Kirjuta meile, millised toidud sügise saabudes Sinu toidulaual valitsevad?
Kirevat sügist soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba ligi 11 000 toidusõpra. Tule ka: Umamipood