Külas Tenuta le Luci oliiviistanduses
Esmaspäev, august 25, 2014Kui armastad head oliiviõli samamoodi nagu mina, siis on tänane postitus just Sulle. Kohe saad tuttavaks Umbertoga, kes valmistab Tenuta le Luci oliiviõli, näed lähemalt tema istandust ja leiad ka ühe põneva retsepti, mida Umberto naine Marzia soovitab heast oliiviõlist valmistada. Niisiis, la bella Italia ja un buon olio d´oliva!
Postituse lõpus saad teada, kuidas võita endale 1 pudel seda head külmpressitud oliiviõli!
Külastasime Umbertot ja Tenuta le Luci istandust hilissügisel, kui oliivikorje just algamas oli. Tee istandusse on kitsas ja kulgeb mööda mäekülgi siksakitades, nii et meie ühine sõber Luca nõuab, et ta tuleb meile alla orgu vastu, muidu võib vihmalibedal teel kehvasti minna. Mänõlva pidi ülespoole liikudes oleme ümbritsetud kõige ilusamatest vaadetest ümbritsevatele oiivi- ja viinamarjaväljadele. Õuele jõudnud, tervitavad meid sõbralik Umberto, tema särtsakas naine Marzia ja nende koer Perla. Nagu Itaaliale kohane, kutsutakse meid peale esimest embamist kiiresti tuppa, kus on juba valmis pandud pikk laud ja terve rida Marzia hõrgutisi. Nurgas praksuv kamin peletab sügise hõngu ja eelroaks on ilusti vaagnatele sätitud grillitud suvikõrvitsaviilud, täidetud tomatipoolikud, koha peal kasvanud ja valmistatud väiksed mustad oliivid, peterselli ja sibulaga oad, bruschettad ja muidugi külmpressitud Tenuta oliiviõli. Kõrvale ohtralt Tenuta veini. Järgmiseks on Marzia keetnud sügisese kõrvitsasupi pastalõikudega, millele muidugi nõristatakse maitseks peale oliiviõli, seejärel saabub särisevalt pannilt valge veiniga maitsestatud kana mustade oliividega. Iga uue roa juurde maitseme aga järgmist Tenuta veini, üks parem kui teine. Magusa piruka kõrvale tuuakse lauda kannuga proseccot ja morsiklaasid. Tuleb tunnistada, et olin prosecco osas seni pimeduses elanud. Mul polnud õrna aimugi, et traditsiooniliselt tuuaksegi see lauale morsikannus ja serveeritakse tavalistest klaasidest. Kuna Tenuta asub just põhilises prosecco tootmise piirkonnas, siis võib kuuldut kindlasti usaldada. Küll nemad juba teavad,kuidas selle proseccoga asjad käivad!
Enne kange kohvi juurde asumist lähme istandusega tutvuma ja järskudele oliivisaludega kaetud nõlvadele uudistama. Umberto ja Marzia juures töötab juba mitu aastat kaks rumeenlast, kes aitavad istandust pidada. Äsja on alustatud oliivide korjamisega, seega veedavad nemad enamuse oma sügisestest päevadest puu otsas. Tenutas korjatakse oliive alati ja ainult käsitsi, sest ükski masin pole hinnalise vilja vastu niisama õrn kui korjaja käsi. Masinate poolt muljutud oliividest tuleb mõrkjas oliiviõli, Tenuta õli happesus on aga maksimaalselt 0,2%. Nii et tegu on tõeliselt mahedamaitselise heinarohelise õliga. Tenuta istandus on põnev sellepoolest, et see on kõige põhjapoolsem laiuskraad, kus üldse oliiviõli toota saab. See on võimalik tänu suurele Garda järvele, mis asub istandusest vaid mõne kilomeetri kaugusel ja teeb talved mahedamaks ning toob suvel kohale vihmad. Oliivikasvatuseks kasutatakse vaid bioloogilisis vahendeid. Isegi viga saanud puud ravitakse määrides sellele mesilaste toodetud taruvaiku.
Tagasi jõudes ootab meid juba laual kange Itaalia kohv, mille kõrvale serveeritakse grappat. Umberto tutvustab meile kommet lisada grappapudelisse väike puuoks, et lisada põnevaid maitse- ja aroominüansse. Proovime kirsipuuga maitsestatud grappat ja tõepoolest on sellel õrn kirsimekk juures. Luca soovitab valada törts grappat kohvi sisse või ampsata grappa kõrvale šokolaadi. Kõik variandid saavad proovitud ja heaks kiidetud.
Marzia jagab rõõmuga täpseid näpunäiteid, kuidas tema valmistatud roogasid tehakse. Samas annab ta kaasa retsepti, milles hea oliiviõli tõeliselt omal kohal on.
Haug Marzia moodi
*1 terve puhastatud haug
* 2 sellerivart
* 1 sibul
* 1 porgand
* peotäis lehtpeterselli
*1 tomat
* 6-10 anšoovist
* valget kuiva veini
* valge veini äädikat
* kvaliteetne tuunikalakonserv
* extra virgin oliiviõli
* kvaliteetset soola ja pipart
* serveerimiseks kappareid
Tee nii:
pese haug korralikult. Sega suures potis pool osa vett ja pool osa kuiva valget veini. Lisa soola, mõned pipraterad, porgand, seller, sibul, tomat, petersell ja veidi oliiviõli. Lisa terve haug ja aja vesi keema. Keeda madalal kuumusel kuni kala on küps, ca 15-20 minutit. Tõsta kala välja ja lase täielikult jahtuda. Nüüd eemalda nahk ja luud ning tee võimalikult suured kalaliha tükid. Tõsta vaagnale.
Sel ajal kui haug jahtub, valmista kaste. Selleks pane väiksesse kaussi 6-10 anšoovisefileed ja lisa 6-8 spl valge veini äädikat. Tõsta pott tulele ja suru anšoovised kahvliga puruks. Teises kausis sega kokku tuunikalatükid ja heldelt oliiviõli. Purusta saumikseriga ühtlaseks. Lisa veiniäädikas keenud purustatud anšoovised. Vala saadud kaste haugitükkidele. Puista peale kapparit.
Tõsta serveerimiseni külmkappi!
Kui soovid ka Tenuta oliiviõli proovida, kirjuta meile, milline on Sinu lemmikretsept oliiviõliga. Ühele õnnelikule loosime välja pudeli Tenuta le Luci 2013. aasta külmpressitud oliiviõli!
Mõnusaid maitseelamusi soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 16 200 toidusõpra. Tule ka: Umamipood.
Aitäh kõigile vastajatele. Seekord naeratas loosiõnn Maren Pärnale. Palju õnne. Võtame Sinuga ühendust võidu kättetoimetamise osas.
Hetkel kasutan oliiviõli niristades seda püreesuppidele ning kindlasti ei puudu oliiviõli ka mõnusalt avokaadovõileivalt koos mõne soola-pipratera ja tilga laimimahlaga.
Olio verde on meie peres ja minu köögis asendamatu. Lemmikroogadest ei tule olio verdeta toime mozzarella di bufalast, heast balsamicost ja oma aia lihatomatitest caprese, pesto ega hummuse valmistamisel. Ja kui imehea antipasto on murumaitselise olio verde sisse kastetud soe ciabatta 😀
http://kulinaarsedkatsetused.blogspot.com/2010/03/olio-verde-ihu-ja-hinge-palsam.html
Hetke maitsvamaks lemmikuks on saanud grillitud suvikõrvits ja peet koos mozarella, oliiviõli ja kõige värskema maitsetaimega, mis aias leidub!
Minu suur lemmik on marineeritud peet ja head oliivõli kasutades on kogu maitse gamma veel täiuslikum. Sel suvel tegin purkidesse ka kuivatatud tomateid, mis lisades küüslauku ja basiilikut ning imelist oliivõli, moodustab hea koosluse.
Kuigi ühed lemmikud retseptid väga hea oliiviõliga on tõesti lihtsalt sellised, milles kasutan lihtsalt mõnda saia ning oliiviõli (sh sool, pipar) või siis pasta oliiviõli, värskete ja maitsvate tomatite, basiilikuga, siis eriti lemmikuks on vaniljejäätis tõesti kvaliteetse oliiviõliga. Üllatavalt hea avastus ning väga maitsev.
Soe focaccia niristatud üle külmpressitud oliiviõliga ja maldon soolahelvestega….
Tomat, basiilik, oliiviõli
Minu arust on imelihtne ja hea Eestimaine retsept see, kui purustad küüslaugu küüned oliiviõlisse ja natuke basiilikut või peterselli, musta pipart ning pintseldada sellega üle vanakooli panniliibud ning panna ahju:) Kartul saab väga maitsev:)
Igal pool on oliiviõli hea, aga kõige kohustuslikum on värsketes salatites, eriti kui salati peale panna kerges oliiviõlis praetuid saiakuubikuid.
Kui on hea, st. vägahea õli, siis on kõik retseptid kuhu seda peale niristan lemmikud;) Aga nüüd suvel on olnud tihti nii: arbuus, punane sibul, feta, must pipar ja ohtralt head õli 🙂
Pole just mingi retsept, aga mulle meeldib oliiviõli värskelt pressitud porgandimahla sisse panna
Minu suur lemmik on klassikaline roog spaghetti aglio e olio rohke musta pipraga 🙂
aga kui ausalt üles tunnistada, siis head oliivõli söön päris niisama, tüki saiaga 😛
Värske salat:kirsstomatid,punane sibul,lehtsalat,värske kurk,küüslauk,oliiviõli,sool,palsamiäädikas.
killu@ut.ee:
Kindel lemmik on isetehtud tomatikaste. Paksupõhjalise poti põhjas kuumutan oliiviõlis kergelt läbi küüslaugu ning lisan siis tükeldatud tomatid. Tavaliselt olen liiga laisk, et tomateid koorida. Järgnevalt olen lisanud tšillikauna ja meresoola ning siis lasknud jupp aega podiseda. Kõige lõpus annavad õige maitse lusikatäis mett ja peotäis värsket basiilikut.
Liivi Orav:
Imeline artikkel! Toredad pildid oliivipuudest ja sealsest loodusest ning vahvad toidud ka . mulle meeldis enam see viimane – haug Marzia moodi.