Grill ja chill, seekord teistmoodi!
Kolmapäev, juuni 12, 2013Suvi pole mitte ainult smuutide, vaid ka särisevate grillide aeg! Tänane postitus on neile, kes tahaks vahel veidi teistmoodi grillida. Pakun välja kolm lihtsat retsepti liha maitsestamiseks, millest *üks valmib otse Himaalaja soolakivi peal, *teine pöögipuidust alusel ja *kolmas vihmase ilma kohaselt koduahjus! Boonuseks tutvustan postituse lõpus ühte ääretult põnevat snäkki Mehhikost, mis on ideaalne õlle kõrvale ampsamiseks ja külaliste pahviks löömiseks!
Meil on suvilanurgas pisike köök – kahe rauaga pliit, üks hädapärast toimiv väike ahi, potid-pannid-muu vajalik. Aga kasutust leiab see kööginurk pigem hommikuste võileibade valmistamisel, kui piduroogade keetmisel. Põhjus selles, et suvilatoidud valmivad enamasti grillil – kuni söed valmivad, tassime kõik vajaliku terrassilauale, kus valmivad salatid ja muu liha/kala kõrvane. Enamasti teeme ise kiire marinaadi liha maitsestamiseks, aga juhtub ka seda, et ostame poest juba maitsestatud liha. Vahel tahaks aga midagi hoopis uut katsetada ja siis tulevad appi sellised põnevad abivahendid, nagu Himaalaja soolakivi ja puidust grillalus ning erinevate rahvaste vürtsisegud, millest täna lähemalt kirjutan. Soolakivi puhul on tegemist 1,2kg või 3,5kg puhta Himaalaja teemantsoola kristalliga, millel on palju erinevaid kasutusvõimalusi:
* soola andva lõikealusena, nt suvistele tomati- ja kurgiviiludele vms;
* sügavkülmutatuna temperatuuri hoidva alusena sushile, juustudele või mereandidele;
* dekoratiivse kandikuna
* või, nagu meie tänases postituses proovime, grillkivina
Himaalaja soolakivi saab kasutada seni, kuni see kasutamisest otsa saab ja iga kord võib selle kasutamiseks erineva viisi valida. Peale grillimist-serveerimist tuleb kivi niiske puhta lapiga puhastada ja korralikult kuivatada. Kui võimalik, siis ära pese seda veel all – nii kulub ebaotstarbekalt palju soolakivi korraga ära! Samas pean tunnistama, et peale liha grillimist pidin kivi puhastamiseks seda siiski külma vee all puhastama. Kindlasti ei tohi kasutada puhastusvahendeid ja neid pole vajagi – sool on naturaalselt antiseptiline. Eriti hea on see, et kõik Himaalaja teemantsoola kasulikud omadused ja mineraalirikkus tulevad sellel grillitavale-serveeritavale toidule grillalusega kaasa!
Kuna on suvi ja grill niikuinii väsimatult töös on, siis leiate tänasest postitusest retsepti just teemantsoolakivi grillalusena kasutamiseks. NB! Jäta kindlasti meelde, et soolakivil grillides ei tohi lihale-kalale soola lisada, selle töö teeb Sinu eest kivi ise ära ! Niisiis, siit tuleb retsept Austraalia aborigeenide vürtsiseguga marineeritud sea kaelakarbonaadi valmistamiseks soolakivil. Samamoodi saab sealiha valmistada muidugi ka ilma soolakivita ja isegi pannil. Aga sel juhul tuleb soola lisada!
Bushfood
Foto: womensownadventure.com.au
Enne retsepti juurde asumist veel paar sõna aborigeenide vürtsisegust. Austraalia põliselanike traditsioonilisi toite kutsutakse sealmaal bushfood´iks, mis eesti keeles tähendab põõsatoit. Austraalias olles oli üks meie kindlaid soove teha tutvust nende põnevate maitsetega, mida ei leia kuskilt mujalt maailmast peale Austraalia. Kujutasin ette, et võime ükskõik millises linnas valida välja mõne bushfoodi serveeriva restorani ja uutel maitsetel hea maitsta lasta. Aga võta näpust! Otsisime nii mõnestki suurlinnast, küsisime kohalike käest, aga targemaks ei saanud. Känguruliha oli ainus asi, mida kõikjal vabalt proovida saime. Kuni Cairnsi linnakeses õnnestus lõpuks siiski leida restoran Ochre, mis on ka üks kuulsamaid bushfoodile pühendunud restorane terves Austraalias, kus kogu mitmekäiguline menüü esindas just põliselanike kasutatavaid meile tundmatuid maitseid – sõrmlaim, quandong (puuvili), Davidsoni ploom, aniismürt, sidrunmürt, tuntumatest tegelastest makadaamia pähklid, krokodill, emu, känguru jne. No vot, ja Austraalias, Alice Springsis, kokku segatud aborigeenide vürtsisegu on üks võimalus sealseid maitseid siinmail proovida, sest muude vürtside-ürtide kõrval sisaldab see sidrunmürti ja Tasmaania pipart. See vürtsisegu sobib eriti hästi erinevate lihade grillimiseks, mis on ka igati loogiline minu meelest, sest austraallased on kõvad grillijad.
Sea kaelakarbonaad aborigeenide vürtsiseguga
*1kg sea kaelakarbonaadi viile
*aborigeenide vürtsisegu
*oliiviõli
*sidrunimahla
*Himaalaja teemantsoola kivi (või maitse järgi soola)
*liha/kala ei tasu ülearu maitsestada, muidu matavad vürtsid-ürdid maheda suitsumaitse enda alla;
*puitalust tuleks enne kasutamist tunnikese vees hoida, et see põlema ei läheks;
*grill peab huugama suurel kuumusel, et puit alt mustaks söestuks, seda tugevama maitse saad;
*grilli kaas peab kinni olema, muidu lendab maitse ja aroom koos suitsuga minema;
Grill-lõhe küti vürtsiseguga
*pool pikkupidi pooleks lõigatud lõhet (mina kasutan ilma selgroota poolt)
*3 spl küti vürtsisegu
*soola
*sidrunimahla
* soovi korral pöögipuidust grillimisalust
Grillaluseta grilli kala grillil tavapäraselt, kuni kala on küps.
Chimichurri marinaadis ribid
*1kg ribisid
*4spl chimichurri maitseainesegu
*4spl oliiviõli
*1spl agaavisiirupit
*maitse järgi soola
*maitse järgi sidruni mahla
Foto: Scott L Robertson
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!