Teeme Umami.ee blogi avamise puhul samm-sammult kevadrulle!

Juba oi-kui-ammu oleme unistanud, et Umami.ee veebipoel oleks oma blogi, kust saaksite infot ja põnevat lugemist maailma köökide, maitsete, uute retseptide, tervise ja erinevate toiduainete kohta, mille jaoks Facebooki postitused ja tootekirjeldused liialt lühikeseks jäävad. Täna teeme selle unistuse teoks. Loodan siiralt, et leiate siit tulevikus huvitavat lugemist, kasulikke näpunäiteid ja põnevaid teemasid. Kui teil endil on mõttes mõlkumas mõni teema, toiduaine või retsept, mille kohta Umami.ee blogist tulevikus lugeda sooviksite, andke meile sellest kindlasti siin blogis teada.

Kui soovid kindel olla, et kõik blogipostitused ning uued ja põnevad retseptid Sinuni jõuavad, siis telli siit Umami uudised – anname Sulle ise teada, kui midagi uut toimumas on!

Värsked kevadrullid, samm-sammult

kevadrullid

Esimeseks postituseks valisime värsked kevadrullid ja nende samm-sammult meisterdamise. Seda mitmel põhjusel. Esiteks uurisime äsja Umami sõpradelt Facebookis, milline retsept meie tasuta e-kokaraamatust „Imelihtne Aasia köök“ neile (või õigemini teile :)) kõige rohkem meeldis ja tundus, et kevadrullid said kõige enam hääli (kulfi kardemoniste kirssidega, wasabi lõhe, 5-vürtsi sealiha, magushapu sealiha ja mango lassi ei jäänud ka sugugi kaugele maha). Nii mõtlesimegiet need väiksed tervislikud ja maitsvad suupisted on natuke rohkem ja lähemat tähelepanu igati ära teeninud.

Teiseks põhjuseks on see, et kevadrullid on ajalooliselt Hiina uusaastapidustuste ehk kevade pidustuste toit. Sealt ka nende nimi – kevadrullid. Kunagi arvati, et kevadrulle süües võetakse „amps kevadet“ ja see pidavat hoidma uuel aastal eemal nii kurja kui õnnetused. Kuna kohe kohe, täpsemalt 10.veebruaril algavad selleaastased Hiina uue aasta pidustused, siis on kevadrullidest kirjutamine ja nende meisterdamine täiesti ajakohane tegevus!

Image

Emotsionaalses mõttes on kevadrullide näol tegu ühe väga positiivse roaga. Esiteks on värsked kevadrullid väga tervislikud – tavaliselt täidetud hulga värskete ja vitamiinidest tulvil olevate ürtide ja köögiviljadega, ühest küljest nii maitserohked ja samas kalorivaesed. Teiseks on kevadrullide voltimine ja lõhnavate värviliste koostisosadega täitmine üks väga zen ja mõnus tegevus. Lisaks sobivad need suurepäraselt sõpradega koos õhtusöögi meisterdamiseks. Kutsu sõbrad külla, kogu hulk erinevaid ja põnevaid koostisosi (ohtratest erinevatest võimalustest kirjutan kohe pikemalt), sättige need laua keskele valmis ja laske üheskoos oma fantaasial lennata. Klaasike külma valget veini, mõnus muusika, sõpradevaheline jutukõmin ja mõnus õhtu on garanteeritud!

Kevadrullid on aegade jooksul populaarseks saanud kõikides maailma nurkades (lisaks ilmselgele Hiinale, Taiwanile, Hong Kongile, Taile, Vietnamile, pakutakse neid tihtipeale ka Austraalias, Filipiinidel, Indoneesias, Koreas ja isegi mitmetes  Euroopa riikides, Brasiilias, Argentinas, Mehhikos, Costa Rical jne). Täidised, ümbrised, kastmed ja voltimise viisid on neis riikides üsna erinevad, aga alguse on need kõik saanud ikka neistsamadest Hiina kevadrullidest. Meie teeme täna koos teiega värskeid, st frittimata, kevadrulle ja täidis meenutab vast seekord kõige enam Vietnami värskeid kevadrulle. Postituse lõpust leiad rea erinevaid ideid, millega oma kevadrulle täita ja mõned populaarsemad kastmed kevadrullide dippimiseks.

1. SEA KÕIK VALMIS Säti kõik, mida kevadrullide tegemisel tarvis läheb, valmis.

*Võta pakendist välja ja pane lauale kuhja riisipaberid. Ettevaatlikult, kuivad riisipaberid võivad kergesti murduda! *Aseta lauale puhas ja kuiv rullimisalus. Kõige paremini sobib puust lõikelaud. *Pane kausikestesse valmis kõik viilutatud ja ettevalmistatud täidise koostisosad. *Sega kokku kaste. *Tõsta lauale kann sooja veega ja madal anum, mis on piisavalt suur, et sellesse mahuks terve riisipaber.

1_mis_en_place

Kas teadsid? Sellist vajalike asjade valmis panemist nimetatakse toidumaailmas ilusa prantsuse keelse väljendiga „mis en place“ [miz_an_plas:]! Tõlkes a la kohale pandud.

2. RIISIPABER MÄRJAKS Vala soe vesi madalasse anumasse. Võta riisipaberil kahe käega äärtest kinni ja suru see korraks sooja vette.

2_riisipaber_vette

3_riisipaber_vette_uleni

Tõsta paber välja, raputa üleliigne vesi anumasse tagasi ja säti riisipaber ilusti, ilma kortsudeta, puitalusele.

4_riisipaber_puitalusele

3. KEVADRULLI SISU PAIKA Hakka riisipaberi endapoolsesse äärde täidise koostisosi laduma. Kuna värsked kevadrullid paistavad pisut läbi, siis on väga ilus, kui täidise pealmiseks ja alumiseks kihiks on ilusti ritta sätitud ürdilehed või midagi värvilist.

5_taidised_paberi_aarde

PS! Ära täidisega üle pinguta, muidu ei ole valminud kevadrulli mugav süüa või laguneb see söömise käigus üldse ära!

6_taidised_uksteise_peale

4. ALUSTA RULLIMIST Tõsta endapoolne riisipaberi äär üles, tõsta see täidise peale ja hakka rullima. Oluline on, et riisipaber oleks täidise ümber rullitud üsna tihedalt, siis on seda hiljem mugav süüa.

7_hakka_rullima

Suru endapoolne riisipaberi äär täidise alla ja rulli edasi, kuni jõuad umbes poole riisipaberini.

8_rulli

5. TÕSTA ÄÄRED KESKELE KOKKU Nüüd tõsta mõlemad riisipaberi küljed täidise peale rulli keskele kokku.

9_tosta_kuljed_peale

Nüüd näeb poolik kevadrull välja midagi ümbrikutaolist!

10_umbrikuks

PS! Värskeid kevadrulle võib tegelikult teha ka otstest lahtistena, või suletuna vaid ühest otsast. Niimoodi jääb ilus värviline täidis sööjatele ilusti paista ja igaüks näeb oma silmaga, millise täidisega tegu on!

6. JÄTKA RULLIMIST

12_ja_edasi

7. VALMIS!

Esimene kevadrull ongi valmis!

13_valmis

Võimalusel serveeri neid kohe koos meelepärase kastmega!

NB! Kui serveerimisega veel siiski veidi aega läheb, tuleks iga kevadrull eraldi köögikilesse mässida – nii ei kleepu riisipaberid omavahel kokku ja samas säilib riisipaberi niiskus ja pehmus. Meie pildiseeria jooksul valmisid kevadrullid krevettidega, mille retsept on ka Umami tasuta e-kokaraamatus „Imelihtne Aasia köök“. Selliste kevadrullide jaoks läheb vaja (10 tk):

* 1/2 väsket kurki * 1 porgand * peotäis värsket koriandrit (või kellele koriander ei meeldi, võib kasutada basiilikut) * 10 rohelise sibula vart * 20 keedetud kooritud krevetti (või 30 väiksemat) * 100g keedetud riisinuudleid * 10 lehte riisipaberit

Kastme jaoks: * 2 spl kalakastet * 1 peeneks hakitud küüslaugu küüs * 1 spl suhkrut * 1,5 spl laimimahla * 1 spl sojakastet * maitse järgi tšillit

Tee nii: Lõigu porgand ja kurk peenikesteks tikkudeks. Lõika rohelised sibulad ja pakendil näidatud juhise järgi keedetud riisinuudlid ca 5 cm pikkusteks tükkideks. Pane kõik vajalik lauale valmis. Rulli pildiseeria järgi ilusad värsked kevadrullid. Kastme valmistamiseks sega kokku kõik retseptis mainitud kastme koostisosad ning sega, kuni suhkur on lahustunud. Tšillihelbeid lisa vastavalt sellele, kui vürtsist armastad!

Veel põnevaid ideid kevadrullide meisterdamiseks

Kevadrullide sisse sobivad hästi: *sealiha (nt seesamikastmes marineeritult, eriti efektse tulemuse saab musta seesami pastaga), veiseliha, kanaliha (nt sataykastmes küpsetatult), pardiliha (nt suitsupart), seened, tofu, kala, mereannid *kurk, porgand, paprika, mango, bambusvõrsed, vetikad, idud, avokaado, suhkurherned, salatilehed *münt, koriandrilehed, basiilik, Tai basiilik, roheline sibul, murulauk, till, lehtpetersell *lase oma fantaasial lennata ja valmista ka magusa täidisega kevadrulle puuviljadega. Õrnu valgeid kevadrulle võib lauale pakkudes kaunistada ka näiteks lilleõite seguga! Veel kevadrulli kastmeid: *sega kokku riivitud ingver, hoisin kastemaapähklivõisojakaste *dipi kevadrulle magusasse tšillikastmesse, see on eriti lihtne ja kiire lahendus *sega kiire kaste kokku sojakastmest ja sidrunimahlast *magusate kevadrullide kõrvale võid serveerida näiteks kastet pistaatsiakreemist ja agaavisiirupist; karamellikastet; sulašokolaadi; või passionivilja sisu! Või on Sul endal mõni hästitoimiv järeleproovitud lemmikretsept, mille järgi kevadrulle valmistad? Jaga seda ka meiega.

 

Tervitades ja head maoaasta kevadrullide rullimist soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kommentaarid

  1. Proovisin ka kevadrutte. Õpetuse sain siit aga mina panin sisse kapsast, porgandit, porrut, rohelist sibulat, krevette, ingverit, punast paprikat, bambuse võrseid, riisinuudleid ja küüslauguküüne. Viskasin köögiviljad korra pannilt läbi ja maitsestasin heleda sojakastme, kalakastme ja magusa tšillikastmega. Praadisin pannil krõbedaks ja serveesrisin magusa tšillikastmega. Arvestasin ära, et üks minu kevadrull annab ainult 106 kcal. Väga mõnus viis köögivilju süüa 😉 Väga maitsesid ja kindlasti teen veel 🙂

  2. Minule väga meeldivad kevadrullid, kerge ja tervislik snäkk. Kastmeks olen ka teinud sojakastme, tšilli, ingveri ja küüslaugu kastet. Mõni kellele ei meeldi soja, siis suurepäraselt sobib ka magus tšillikaste või eestimaine hapukoore-dipikas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga