Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Soojad ilmad ja külmad nuudlid

Kas teadsid, et soojade ilmadega armastavad jaapanlased süüa külmi nuudleid? Ja kas suudad ette kujutada, et külmad Jaapani nuudliroad võivad täiesti võrratult maitseda? Proovi järgi – seekordsest postitusest leiad kaks külmade Jaapani nuudlite retsepti (soba ja somen nuudlitega) ning saad lugeda Jaapani kombest süüa külmi nuudleid.

sobad

Eurooplastele võib esmapilgul mõte külmade nuudlite nautimisest kummaline tunduda. Vähemalt minule küll tundus. Aga kohe kui olin näinud, milliste eht jaapanipäraselt läbimõeldud roogade, lisandite, kastmete ja serveerimisega tegu on, sain aru, et kummalist pole siin midagi ja asja tasub lähemalt uurida. Külmad nuudliroad võetakse Jaapanis menüüsse just kuumadel suvekuudel, mil mõte jahutavast toidukorrast eriti ahvatlev tundub. Just sellepärast kirjutan seda lugu nüüd, kui temperatuur vaikselt lõpuks ometi tõusma on asunud ja on hakanud tekkima väike lootusekübe, et võibolla tuleb sel aastal siiski ka suvi! Nuudlid, mida külmana süüakse, on enamasti tatranuudlid ehk sobad, peenikesed nisujahunuudlid ehk somenid ja vahel ka paksemad udonid. Kuna sobad on meil siinsamas Umamis lihtsalt kättesaadavad, siis jagan teiega kahte retsepti just nende nuudlitega. Soba nuudleid ainult tatrajahust teha on suur kunst, sest tatrajahu ei hakka hästi kokku nagu nisujahu, sellepärast on 100% tatrajahust sobad kallimahinnalised kui sellised, millesse (nagu enamustesse soba nuudlitesse) lisatakse lihtsama valmimise nimel ka nisujahu. Umamist leiad mõlemad variandid! Keedetud ja külma vee all maha jahutatud soba nuudleid serveeritakse enamasti madalas bambusanumas ehk zaru´s, seetõttu nimetatakse külmadest sobanuudlitest rooga tihti ka zaru sobaks. Keedetud ja jahutatud someneid serveeritakse aga lausa jääkuubikutel, et need ikka terve söögiaja korralikult ja tõeliselt külmad püsiksid! Aga siit siis kaks lihtsat retsepti, kuidas valmistada jahutavaid jaapanipäraseid nuudliroogasid somen ja soba nuudlitest.

Hiyashi somen (4-le)

somen_seesamiga

Vaja läheb:
*400g somen nuudleid (või kasuta soba nuudleid või 100% soba nuudleid)
*300ml dashi puljongit
*50ml sojakastet
*60ml mirinit
*0,5 pikka kurki
*Jupp värskelt riivitud ingverit
*Paar peotäit hakitud rohelist sibulat
*(Ume ploomiga) seesamiseemneid
 
Tee nii: Aja keema 300ml vett. Lisa dashi puljongi pulber, sega, kuni see on lahustunud. Nüüd lisa sojakaste ja mirin. Keeda tasasel tulel mõned minutid. Tõsta tulelt ja lase kastmel jahtuda. Aja keema suur potitäis ilma soolata vett. Keeda nuudlid pakendil antud juhendi järgi pehmeks. Kurna ja lase voolava külma vee all neil jahtuda. Jäta mõneks ajaks nuudlid sõelale nõrguma. Tõsta nuudlid kaussi. Võid kaussi, kõige alla, panna ka mõned jääkuubikud, et nuudlid tõeliselt külmad püsiksid. Sega nuudlite sisse õhukesed kurgiviilud. Tõsta nuudlikausi kõrvale lauale jahtunud kaste, riivitud ingver, rohelised sibulad ja seesamiseemned. Iga sööja maitsestab oma väikses kausikeses kastme meelepäraste lisanditega ja kastab suutäie nuudleid kastmesse ning laseb hea maitsta!
Algne retseptiidee: lafujimama.com
 

Zaru soba (4-le)

zaru_soba

Vaja läheb:
*400 g soba nuudleid, leia SIIT või SIIT
*350 ml dashi puljongit, leia SIIT või SIIT
*60 ml sojakastet
*60 ml mirinit
*Paar peotäit hakitud rohelist sibulat
*Maitse järgi wasabit
*Merevetika helbeid või vetikate segu
 
Tee nii: Aja keema 350 ml vett. Lisa dashi puljongi pulber, sega, kuni see on lahustunud. Nüüd lisa sojakaste ja mirin. Keeda tasasel tulel mõned minutid. Maitse – kaste peaks olema üsna tugeva maitsega, kui vaja, lisa veel dashi pulbrit ja/või sojakastet. Tõsta tulelt ja lase kastmel jahtuda. Aja keema suur potitäis ilma soolata vett. Keeda soba nuudlid pakendil antud juhendi järgi pehmeks. Kurna ja lase voolava külma vee all neil jahtuda. Jäta mõneks ajaks nuudlid sõelale nõrguma. Tõsta nuudlid kaussi või serveerimisvaagnale. Tõsta lauale jahtunud kaste, rohelised sibulad ja wasabi. Puista nuudlitele viilutatud norilehti või vetikate segu. Iga sööja maitsestab oma väikses kausikeses kastme meelepäraste lisanditega ja kastab suutäie nuudleid kastmesse ning laseb hea maitsta!
Algne retseptiidee: justonecookbook.com

Oishii (jp k maitsev)!

Ilusat suve soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga