Salapärane tonka uba ja üks kreemine kook tonkaga
Kolmapäev, jaanuar 30, 2013Tänases postituses saad lähemalt tuttavaks viimasel ajal toidusõprade seas üha rohkem populaarsust kogunud magusa vürtsi tonkaga ja leiad ka ühe lihtsa kreemise koogi retsepti, milles tonka uba ära proovida.
Mis on tonka uba?
Veel viie aasta eest olin mina ise see, kes Nami-nami foorumis tõstatas küsimuse, et misasi see tonka uba on, mida ma välismaiste toiduajakirjade retseptides vahel näinud olin, ja kust seda leida võiks. Sain teada, mis see on, ka selle, et Eestist seda osta ei saa, ja leppisin faktiga, et sel ajahetkel oli minu parim võimalus tonka asendamine vanillikaunaga! Tänaseks on eestlaste toiduteadlikkus ja katsetamishimu aga suure sammu edasi arenenud ja seetõttu leidsime Umamis, et käes on aeg tonka uba kõigile kättesaadavaks teha! Tonka uba on tonka puu seeme ja pärit on see Lõuna-Ameerika vihmametsadest. Aromaatne vili meenutab pisut vanilli ja mandleid, tundlikum maitsemeel võib ära tunda ka kaneeli, karamelli ja nelgi noote. Mehhikos lisatakse pisut tonka uba tihtipeale vanilliekstrakti sisse, et rõhutada aromaatsust. Tonka uba sobib imehästi kookide, küpsiste, kreemide, jäätiste ja muude dessertide sisse, aga samuti nagu vanilli puhul, võib sellega lisada eksootilist maitseelamust soolastesse toitudesse (proovi näiteks tiigerkrevettide või kammkarpide marineerimiseks). Tänu erakordsetele lõhnaomadustele kasutatakse seda ka seepide, parfüümide, küünalde ja tubaka valmsitamisel. Tonka puhul räägitakse enamasti ka selle toksilise kumariini sisaldusest, mistõttu selle müük USAs lubatud ei ole. Euroopas ja mujal peetakse tonka kasutamist ohutuks. Selleks, et kumariini kogus ohtlikuks osutuks, peaks neid ube sööma peotäite kaupa, aga tegelikult piisab ühe suure koogi maitsestamiseks umbes 1/3 oast. The Atlantic kirjutab, et ühest oast piisab umbes 80 portsjoni maitsestamiseks. Selleks, et kumariini kogus oleks tervisele kahjulik, tuleks korraga ära süüa vähemalt 30 uba. Sellistes kogustes on kahjulikud ka teised tuntumad vürtsid, nagu näiteks kaneel.
Müstiline tonka
Mõnedes voodoo ringkondades omistatakse tonka oale maagilisi võimeid. Näiteks pidavat tonka uba käes hoides ja soovi soovides soov täide minema. Uba tuleb peale soovi täitumist aga maha matta. Samuti arvatakse, et tonka oa abil on võimalik ihaldatu endasse armuma panna. Ka peetakse tonkat afrodisiaagiks!
Kreemjas kook tonka oaga
Kuna prantslased kasutavad tonka uba juba aastaid oma hõrgutiste maitsestamiseks, siis on ka meie esimene tonka-retsept pärit Prantsusmaalt. Täpsemalt põlise pariislase, parfüümitootja ja keraamiku Pierre´i retseptikogust, kes seda ajakirja Zeste veergudel jagas. Tulemus on kreemjas ja tänu selles kasutatud ohtrale suvikõrvitsale õrnroheline, tonkaoa tõttu aromaatne ja põnevate maitsenüanssidega. Soovi korral võib koogivormi põhja enne taigna valamist katta meelepäraste marjadega – sõstarde, kirsside, vaarikate või mustikatega.
Vaja läheb:
• umbes 1 – 1,2 kg suvikõrvitsat
• 90 – 100 g võid
• 4 suurt muna
• 70 g suhkrut
• 1/3 peenelt riivitud tonka uba
(või asenda see vanillikauna seemnetega või 1 tl vanilliekstraktiga)
• 150 g jahu
• soovi korral marju
Tee nii: Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri ümmargune koogivorm põhjast ja külgedelt võiga kokku, kata õhukese jahukihiga. Koori ja tükelda suvikõrvits(ad). Aja suur potitäis vett keema ja keeda suvikõrvitsatükke ca 15 minutit. Kurna suvikõrvits korralikult (lase sõelal jahtuda) ja purusta suures kausis saumikseriga ühtlaseks heleroheliseks püreeks. Lisa suvikõrvitsapüreele tükeldatud toasoe või, kasuta mikserit või saumikserit, kuni saad ühtlase segu. Vahusta teises kausis munad ja 70g suhkrut. Lisa munasegu suvikõrvitsa-või segusse. Riivi 1/3 tonka uba ja lisa 150g jahu, sega kuni saad ühtlase (üsna vedela) taigna. Kui kasutad marju, kata vormi põhi marjadega. Vala tainas vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus ca 40-50 minutit. Katsu tikuga, kas kook on valmis. Kui tikk saab taignaseks, keera kuumus veidi maha ja hoia kooki veel 10 minutit ahjus. Tõsta kook ahjust välja ja lase umbes 10 minutit jahtuda. Keera kook serveerimistaldrikule ja lase hea maitsta! Kõrvale sobib hästi mõni hapukas marjakaste (juhul, kui küpsetasid ilma marjadeta koogi).
Põnevaid katsetusi soovides
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!
Kasutatud allikad: *ajakiri Zeste *Wikipedia *oysterfoodandculture.com *theatlantic.com
Viimase aja parim leid. Olen asendanud vaniljekauna tonka oaga näiteks creme bruleed ja panna cottat tehes, lisanud keeksidele jne.