Limonaad „lapsevanema unistus“ ja stevia suhkur
Kolmapäev, märts 20, 2013Tänane jutt on magusasõpradele, tervisesõpradele, salenejatele ja lapsevanematele. Ja juttu tuleb steviast, mis on metsikult magus looduslik suhkur, millel on kuhjaga muidki häid omadusi kui ainult magus maitse.
Teeme koos ka ühe ilusa värvilise limonaadi, mille me oma peres ristisime „lapsevanema unistuseks“, sest selles puuduvad kõik need kahjulikud omadused, mille pärast me oma lastele (ja iseendale) limonaadi heldekäeliselt lubada ei taha!
Esimene kord puutusin stevia ehk suhkrulehega kokku, kui mu väsimatu aiandushuviga ema paari aasta eest ühel suvel seda kasvatama asus. Suve lõpus haljendasidki tema aias ilusad rohelised ja pagana magusad lehed. Nendega sai näiteks teed magusaks teha, aga kuna tegu oli siiski nö „heinaga“, siis jäi see suvine katsetus rohkem eksperimendiks ja väga palju kasutust tulemus ei leidnud. Vastupidiselt meie perele ei ole inimkonna jaoks tegu muide mingi uudistootega – indiaanlased on seda juba sajandeid kasutanud oma taimeteede magustamiseks ja Aasias on see samuti juba ammu laialdaselt kasutusel. Teist korda äratas stevia meie tähelepanu, kui külastasime ühel sügisel Pariisis hiiglamasuurt toidumessi SIAL. Seal presenteerisid hiinlased oma uut leiutist – helepruuni suhkrutaolist hüpermagusat looduslikku magusainet, mis koosnes sellestsamast steviast, magusast teest ja mingist tsitruselise nägu viljast, mille nime tootja ainult hiina keeles teadis. Ma polnud eales midagi nii magusat enne proovinud!
Foto: steviaiberica.blogspot.com
Arutasime asja natuke oma prantsuse partneritega Terre Exotique´st ja tuli välja, et neil on sarnane toode täiesti olemas. Algselt olid nad välja töötanud toote, milleks oli puhas stevia ekstraktist tehtud pulber, mis oli lausa 300 korda magusam kui tavaline suhkur. Mõelge, milline õnn, sööd magusat, aga jääd saledaks, hambad jäävad terveks, veresuhkur on kontrolli all jne. Aga peagi selgus, et 300-kordse magususega suhkur ei ole just lihtsalt kasutatav. See on lihtsalt liiga magus ja täiesti võimatu on seda õigesti doseerida. Niisiis asuti uuesti toodet täiustama, et see oleks sobivama kontsistentsiga ja et seda saaks kasutada igapäevases toiduvalmistamises – soojades ja külmades jookides, küpsetistes, dessertides, marinaadides, moosides jne. Ja tulemuseks on suhkruga sama magus magusaine steviaga, mis meilgi Umamis nüüd saadaval on. Nüüdseks on stevia selles täpselt suhkru väljanägemisega magusaines endale kaaslaseks saanud samuti täiesti loodusliku erythritoli, mis jagab steviaga enamust selle kasulikest omadustest – 0 kalorit, glükeemiline indeks 0, jätab hambad terveks, soodustab ainevahetust, sobib küpsetamiseks (meie magusaine steviaga talub kuni 180 kraadist kuumust).
Kõigi nende heade omaduste tõttu (ja seetõttu, et meie endi väike preili armastab väga limonaadi juua) hakkasimegi valmistama kodust limonaadi, mille ristisime „lapsevanema unistuseks“. Sest kuidas Sa ikka kutsud limonaadi, mis jätab hambad terveks, joojad saledaks, meeldib lastele (ja suurtele), näeb hea välja ja omab veel tervet rida kasulikke omadusi! Noh, kel lapsi pole, need nimetaksid seda võibolla veel „saleneja unistuseks“ või siis „südametunnistusele pai“ 🙂
Sidrunilimonaad “lapsevanema unistus”
Vaja läheb:
*100 ml värskelt pressitud sidruni mahla
*1 l mulliga vett (Vahemärkus – ära osta soolaga mineraalvett. Ja arvake ära, kuidas mulle see üldse pähe tuli 🙂 – muidugi sai see trikk endal läbi proovitud ja see ei tulnud joogi maitsele sugugi kasuks)
*maitse järgi magusainet steviaga (saad SIIT)
*soovi korral jääd
Tee nii: Pressi sidrunitest mahl, sega see mulliveega. Lisa steviaga magusaine ja sega kuni see lahustunud on. Lisa hulk värskeid tsitruste viile, vajadusel veidi jääkuubikuid ja naudi!
Maitsvaid roogasid ja tugevat tervist soovides
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 24 500 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!
Tahaks proovida!