Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Jaapani 7 maitset – Shichimi togarashi ja ahjuribid

Kas teadsid, et kuulsat Jaapani 7-vürtsi segu Shichimi togarashit on kodus lihtne ise valmistada? Kas teadsid, et sellel maitseainesegul on terve hulk põnevaid kasutusvõimalusi? Tänases postituses segamegi 7 vürtsi ise kokku, lisaks leiad ka shichimi togarashiga ahjuribide retsepti ja saad lähemalt lugeda jaapanlaste lemmitsitruselisest, yuzust!

  Paljudes maailma köökides on oma kuulsad vürtsisegud – hiinlastel kergelt aniisine 5-vürtsisegu, Lähis-Ida köökide zaatar, marokolaste raz el Hanout, Lõuna-Prantsusmaa herbes de provence, Jamaica jerk, India köögi garam masala jne. Jaapanlaste laual seisab aga 7-vürtsisegu ehk Shichimi togarashi. Mõned neist segudest on meil valmiskujul Umamis saada, teisi on põnev ise kokku segada.

shichimi

Mõte ise shichimi togarashit teha ja seda tegu siin blogiveergudel teiega jagada sai alguse Jaapani kuulsast tsitruselisest yuzust, mille eriti aromaatne ja maitseküllane kuivatatud koor meil müügil on. 7-vürtsisegu retsept varieerub vastavalt selle kokkusegaja eelistustele – valikus on tšillihelbed, sansho marjad või sama maitsega sichuani pipar, mustad ja/või valged seesamiseemned, jahvatatud ingver, hakitud nori lehed, mooniseemned, kuivatatud apelsini või aromaatse yuzu tsitruse koor. Yuzu on Jaapanis metsikult kasvav tsitruseline. Maitselt unikaalne, äärmiselt aromaatne, ühtaegu hapukas-mõrkjas-magus. Vili meenutab välimuselt väikest greipfruuti, arvatakse, et yuzu on tekkinud metsiku hapu mandariini ja sidruni ristamisel. Yuzut on Jaapanis kasutatud juba Tangide dünastiast alates, mil see oli populaarne ka vannivee lõhnastajana. Yuzu vann on rahustav ja ravib külmetusi. Jaapani köögis kasutatakse yuzu hapukat koort tihti roogade serveerimisel ja kaunistamisel, sellest valmistatakse marmelaadi ja kasutatakse küpsetistes, puistatakse miso supile ja kastmetesse (nt Jaapani ponzu kaste), sellest võib teha aromaatset teed, maitsestada grillkala, tõelise gurmee-elamuse saamiseks võib yuzyt puistata austritele või carpacciole, maitsestada vaarika sabayon´i või grillitud virsikuid. Ja meie kasutame oma shichimi togarashi vürtsisegu sees samuti yuzu koort.

Jaapani_vanaema_yuzude_ja_kassiga

Foto: whitemanekicat.p1.bindsite.jp

Yuzu on mitmel korral pildile sattunud ka ühes vahvas fotoseerias, milles jaapanlasest fotograaf Miyoko Ihara oma 88-aastase vanaema ja tema eri värvi silmadega kassi päevatoimetusi on pildistanud. Yuzu poseerib seal nii portreel, põllul, kus vanaema viljadega lõbusalt žonglöörib, kui ka vannilõhnastajana. Nii et igati tähtis tegelane, see yuzu jaapanlaste jaoks.

Arvatakse, et Shichimi togarashi vürtsisegu sündis juba 17. Sajandil tolleaegses Edos (praegune Tokyo) ja seda segasid kokku apteekrid tänu koostisosade kasulikele omadustele. Tänapäeval on klaaspurk punaka seguga pea iga Jaapani restorani laual. Kuna 7-vürtsisegu sobib eriti ideaalselt kokku sealihaga, siis pakun täna endavalmistatud segu kasutamiseks välja ühe mõnusa ahjuribide retsepti. Aga toite, millele shichimi togarashi võlu lisab, on lugematul hulgal. Loetlen siinkohal üles näiteks soovitused, mida selle vürtisegu kasutamisvõimaluste kohta on Showhound toidufanattide foorumis välja pakkunud erinevad kommenteerijad üle maailma: *ahjukartulitel koos sutsu riisiäädikaga *aurutatud (soja)ubadel *puistatuna meloni- või arbuusitükkidele *popcorni maitsestamiseks *tumeda šokolaadi desserdil *nuudlisuppidel ja riisiroogadel *munatoitudes *grilllihal ja –kalal *salatikastmes koos hakitud maapähklitega *sushi peal.

togarashi-

Mina pakun välja sellise shichimi togarashi retsepti:

*1,5tl purustatud kuivatatud tšillit või tšillihelbeid
*0,5tl jahvatatud ingverit
*1tl mooniseemneid
*1tl yuzu koort (või kuivatatud apelsinikoort)

Tee nii: Sega kõik koostisosad uhmris kokku ja suru nuiaga kõik ühtlaseks vürtsiseguks. Pane kaanega suletavasse purki ja hoia kuivas ning jahedas. Kasuta erinevate toitude maitsestamiseks!

ahjuribid
ahjuribid

Shichimi togarashiga ahjuribid

Vaja läheb:
*800g searibisid
*50ml sojakastet + 1tl pintseldamiseks
*25ml riisiäädikat + 0,5tl pintseldamiseks
*2spl shichimi togarashi 7-vürtsisegu + veidi lisaks serveerimiseks
*25ml agaavisiirupit + 1tl pintseldamiseks

Kui sa ise vürtsisegu kokku segada ei taha, siis kasuta seda shichimi togarashit.

Tee nii: Sega kokku 50ml sojakastet, seesamiõli, 25ml riisiäädikat, 2 spl 7-vürtsisegu ja 25ml agaavisiirupit. Hõõru saadud marinaadiga searibid sisse. Pane ribid kilekotti ja vala ülejäänud marinaad nende peale. Sulge kilekott tihedalt ja pane külmkappi umbes 1-2 tunniks maitsestuma. Kuumuta ahi 180 kraadini, tõsta marineeritud ribid ühe kihina ahjuvormi ja kata vorm fooliumiga. Küpseta 30 minutit. Eemalda foolium ja tõsta temperatuuri 200 kraadini. Küpseta ca 50-60 minutit, poole küpsetamise pealt ribide külge keerates, kuni ribid on läbi küpsenud. Pintselda aegajalt ribisid 1 tl sojakastmest, 0,5tl riisiäädikast ja 1tl agaavisiirupist kokku segatud vedelikuga. Serveerimisel puista ribidele veel veidi vürtsisegu!
 
Põnevaid maitseelamusi soovides,
 
allkiri
juta ring
   
 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga