Jaapani 7 maitset – Shichimi togarashi ja ahjuribid
Esmaspäev, aprill 22, 2013Kas teadsid, et kuulsat Jaapani 7-vürtsi segu Shichimi togarashit on kodus lihtne ise valmistada? Kas teadsid, et sellel maitseainesegul on terve hulk põnevaid kasutusvõimalusi? Tänases postituses segamegi 7 vürtsi ise kokku, lisaks leiad ka shichimi togarashiga ahjuribide retsepti ja saad lähemalt lugeda jaapanlaste lemmitsitruselisest, yuzust!
Paljudes maailma köökides on oma kuulsad vürtsisegud – hiinlastel kergelt aniisine 5-vürtsisegu, Lähis-Ida köökide zaatar, marokolaste raz el Hanout, Lõuna-Prantsusmaa herbes de provence, Jamaica jerk, India köögi garam masala jne. Jaapanlaste laual seisab aga 7-vürtsisegu ehk Shichimi togarashi. Mõned neist segudest on meil valmiskujul Umamis saada, teisi on põnev ise kokku segada.
Mõte ise shichimi togarashit teha ja seda tegu siin blogiveergudel teiega jagada sai alguse Jaapani kuulsast tsitruselisest yuzust, mille eriti aromaatne ja maitseküllane kuivatatud koor meil müügil on. 7-vürtsisegu retsept varieerub vastavalt selle kokkusegaja eelistustele – valikus on tšillihelbed, sansho marjad või sama maitsega sichuani pipar, mustad ja/või valged seesamiseemned, jahvatatud ingver, hakitud nori lehed, mooniseemned, kuivatatud apelsini või aromaatse yuzu tsitruse koor. Yuzu on Jaapanis metsikult kasvav tsitruseline. Maitselt unikaalne, äärmiselt aromaatne, ühtaegu hapukas-mõrkjas-magus. Vili meenutab välimuselt väikest greipfruuti, arvatakse, et yuzu on tekkinud metsiku hapu mandariini ja sidruni ristamisel. Yuzut on Jaapanis kasutatud juba Tangide dünastiast alates, mil see oli populaarne ka vannivee lõhnastajana. Yuzu vann on rahustav ja ravib külmetusi. Jaapani köögis kasutatakse yuzu hapukat koort tihti roogade serveerimisel ja kaunistamisel, sellest valmistatakse marmelaadi ja kasutatakse küpsetistes, puistatakse miso supile ja kastmetesse (nt Jaapani ponzu kaste), sellest võib teha aromaatset teed, maitsestada grillkala, tõelise gurmee-elamuse saamiseks võib yuzyt puistata austritele või carpacciole, maitsestada vaarika sabayon´i või grillitud virsikuid. Ja meie kasutame oma shichimi togarashi vürtsisegu sees samuti yuzu koort.
Foto: whitemanekicat.p1.bindsite.jp
Yuzu on mitmel korral pildile sattunud ka ühes vahvas fotoseerias, milles jaapanlasest fotograaf Miyoko Ihara oma 88-aastase vanaema ja tema eri värvi silmadega kassi päevatoimetusi on pildistanud. Yuzu poseerib seal nii portreel, põllul, kus vanaema viljadega lõbusalt žonglöörib, kui ka vannilõhnastajana. Nii et igati tähtis tegelane, see yuzu jaapanlaste jaoks.
Arvatakse, et Shichimi togarashi vürtsisegu sündis juba 17. Sajandil tolleaegses Edos (praegune Tokyo) ja seda segasid kokku apteekrid tänu koostisosade kasulikele omadustele. Tänapäeval on klaaspurk punaka seguga pea iga Jaapani restorani laual. Kuna 7-vürtsisegu sobib eriti ideaalselt kokku sealihaga, siis pakun täna endavalmistatud segu kasutamiseks välja ühe mõnusa ahjuribide retsepti. Aga toite, millele shichimi togarashi võlu lisab, on lugematul hulgal. Loetlen siinkohal üles näiteks soovitused, mida selle vürtisegu kasutamisvõimaluste kohta on Showhound toidufanattide foorumis välja pakkunud erinevad kommenteerijad üle maailma: *ahjukartulitel koos sutsu riisiäädikaga *aurutatud (soja)ubadel *puistatuna meloni- või arbuusitükkidele *popcorni maitsestamiseks *tumeda šokolaadi desserdil *nuudlisuppidel ja riisiroogadel *munatoitudes *grilllihal ja –kalal *salatikastmes koos hakitud maapähklitega *sushi peal.
Mina pakun välja sellise shichimi togarashi retsepti:
Tee nii: Sega kõik koostisosad uhmris kokku ja suru nuiaga kõik ühtlaseks vürtsiseguks. Pane kaanega suletavasse purki ja hoia kuivas ning jahedas. Kasuta erinevate toitude maitsestamiseks!
Shichimi togarashiga ahjuribid
Kui sa ise vürtsisegu kokku segada ei taha, siis kasuta seda shichimi togarashit.