Wonton, samm sammult
Teisipäev, aprill 29, 2014Seekord valmistame koos wontoneid ja seda täiesti nullist alates. Midagi veel lihtsamat on raske ette kujutada, kohe näed! Lisaks imelihtsale wontonitainale valmivad pannil maitsvad sealihaga aasiapärased pelmeenid ja potis kirsi-šokolaadi täidisega magusad wontonid. Nii et käised üles ja sõtkuma!
Meilt on päris tihti küsitud, kas umami e-poest saaks osta sügavkülmutatud wontonitaigna lehti. Ja nüüd saabki, vt siia! Aga kuna need sulavad postiautomaadis, siis näed sellest postitusest, et neid saab väga edukalt ka ise teha. Retsept nõuab ainult kolme asja, mis igaühel enamasti kodus olemas on (jahu, sool ja vesi) ning valminud tainalehed saab edukalt sügavkülma panna, et neid sobival hetkel kasutada. Ja kui tainas valmis, siis algab alles see tõeline pidu, sest valmistamisvõimalusi on lõputult alates bambusaurutajas valminud hiinapärastest wontonitest ja pannil praetud jaapanipärastest gyozadest kuni Hiina wontonisupi või õlis frititud krõbedate maiusteni välja. Aga kõigepealt siis tainas!
Retsept on selline (ca 35 wontonilehe jaoks):
*240g nisujahu
*0,5tl soola
*120ml äsjakeenud vett
1. Mõõda välja jahu ja sool. Pane vesi keema.
2. Sõelu kaussi jahu ja sega hulka sool.
3. Pidevalt kahvli (või pulkadega) segades lisa äsjakeenud vesi.
4. Sega kõik ühtlaseks ja vormi tainast pall. Kui tundub, et vett on liiga vähe, siis lisa tulikuuma vett 1 tl haaval. Pane pall kaussi ja kata kauss niiske rätiga ca 30 minutiks.
Psst! Kuigi enamasti soovitatakse tainal lasta niiske rätiga kaetult seista, siis olen proovinud ka selle etapi vahele jätta ja toimib ka nii 🙂
5. Sõtku tainast umbes 5 minutit, kuni see on ühtlane. Rulli jahuse laua peal pikaks ca 4-5 cm läbimõõduga toruks.
6. Lõika terava noaga ühesuurused (ca 1,5cm läbimõõduga) seibid. Selleks lõika tainatoru esmalt pooleks, see omakorda pooleks jne.
7. Rulli igast seibist õhuke tainaleht.
8. Kata lahtirullitud leht mõlemalt poolt jahuga ja lao virna.
9. Nüüd teeme väheke pätti! Kogenud wontonimeistrid oskavad rullida ideaalseid ringe, aga enne, kui nii osavaks saad, kasuta klaasi ja terava otsaga nuga või sobilikku vormi, et lõigata välja ilusad ca 7-8cm läbimõõduga ringid.
Nüüd võid kohe oma valminud wontonilehtedest midagi valmistada, panna vajalik kogus jahuseid lehti toidukilesse ja maksimaalselt päevaks külmkappi või sügavkülma, et neid hiljem kasutada. Sügavkülmutatud lehed võiks eelmisel päeval enne nende kasutamist tavalisse külmikusse sulama tõsta.
Valminud tainalehti võib kasutada miljonil erineval moel, aga meie valmistame täna jaapanipäraseid gyozasid sealihatäidisega ja sügavpraetud magusaid wontoneid kirsi-šokolaadi täidisega.
Gyozad sealihatäidisega
Vaja läheb:
* 30-40 wontonilehte
(ja kui ikka ise tainast teha ei viitsi, siis valmis tainalehed saad siit)
*500ml hakitud Hiina kapsast
*1/2 spl soola
*250g sea hakkliha
*1/2 spl riivitud ingverit
* 2 küüslaugu küünt
* 1 šalottsibul
* 1spl hakitud rohelist sibulat
* 1tl gochujangi
* 2tl seesamiõli
* 1/4 tl suhkrut
Kastmeks:
* 6spl sojakastet
* 3spl riisiäädikat
* mõned tilgad tšilli õli
Tee nii:
Sega kõik täidise koostisained kokku ja sõtku-pigista kätega ühtlaseks. Tõsta iga tainalehe keskele 1 tl täidist. Tõsta tainalehe pooled kokku ja pigista näppudega keskelt tainas kokku.
Nüüd hakka järjest keskelt ääre poole väikseid volte tegema ja pigista iga volt kõvasti kokku.
Ja nüüd tee voldid teisele poole. Tulemus peaks olema umbes selline:
Lao valminud gyozad küpsetuspaberile ritta.
Kuumuta pannil õli, prae gyozad altpoolt kuldseks, vala pannile ca 50-100ml keevat vett ja kata pann kaanega. Mõne minuti pärast on maitsev roog valmis. Serveeri dipikastmega, milleks sega kokku sojakaste, riisiäädikas ja mõned tilgad tšilliõli.
Kirsi-šokolaadi täidisega wontonid
Vaja läheb:
*30 wontonilehte
*30 konservkirssi (PS! mitte kokteilikirssi)
*30 väikest šokolaadi tükki
*frittimiseks kookosõli või virgin kookosõli
*pealepuistamiseks tuhksuhkrut
Tee nii:
kuumuta potis kookosõli. Parem on kasutada pisut kitsamat potti, muidu peab ca 7cm sügavuse õlikihi saamiseks väga palju kookosõli panema. Õli on piisavalt kuum, kui sellesse visatud saiatükk kohe särisema hakkab ja ca 30 sekundiga kuldseks küpseb.
Tõsta igale tainalehele 1 köögipaberiga kuivatatud kirss ja sellele väike tükk šokolaadi. Tõsta 4 taina äärt keskele kokku ja pigista kõvasti kinni, et sisu keemise käigus välja ei tuleks. Prae kuumas õlis kuldseks. Ära korraga liiga palju wontoneid õli sisse pane, muidu jahtub õli liialt ja wontonid võivad omavahel kokku hakata. Tõsta wontonid õlist välja köögipabaerile nõrguma. Puista peale tuhksuhkrut ja serveeri kohe!
Põnevaid wontoni-ideid soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!