Kodune kommivabrik vol 1 – kookosekaramellid
Teisipäev, mai 7, 2013Kas teadsid, et on olemas lugematu hulk erinevaid põnevaid komme, mida saab ise kodus valmistada? Komme on vahva valmistada, sõpradele (või nt emale emadepäevaks) kinkida, lisaks tead siis täpselt, mida maiustused sisaldavad. Neil põhjustel otsustasimegi teha siin Umami BLOGIs postitustesarja nimega „kodune kommivabrik“, mille esimeses osas teeme üheskoos kookosekaramelle!
Kookosekaramellid, mille retsepti tänasest postitusest leiate, on pärit Nigeeriast. Mina leidsin selle retsepti aga omakorda ajakirjast Saveur, kus Nigeeriast Lagosest pärit toiduajakirjanik Yewande Komolafe kirjutab, et mäletab oma lapsepõlvest nende karamellide keetmise magustroopilist kookosekaramelli lõhna ja seda, kuidas ema hoidis terve purgitäie komme kapis valmis, et pakkuda ohtratele külalistele, kes igapäevaselt hommikust õhtuni majas sisse-välja voorisid. Aafrikas on selline oma kodus „lahtiste uste“ pidamine vist üldse tavaks, sest seda kommilugu lugedes meenus mulle mu hea kolleeg Luksemburgist, kes rääkis sarnaseid lugusid oma abikaasa Togo kodust ja kommetest. Minu meelest hea idee hoida purgitäis omavalmistatud komme kapis külaliste jaoks või juhuks, kui laps koos sõpradega õuest värske õhu käest näljasena tuppa kihutab ja midagi magusat nõuab! Retseptis on ära toodud õiged temperatuurid nende kommide tegemiseks, aga kommid saavad valmis ka ilma termomeetrita. Mina proovisin ära ja täiesti edukalt. Pealegi ei usu ma, et Nigeerias igas majapidamises kommitermomeeter käepärast on, ilmselt teevad sealsed tädid oma komme ikka kogemuse ja silma järgi!
Kodused kookosekaramellid
Vaja läheb: *2spl kookosõli *400ml kookospiima *170ml glükoosi (suurtes toidupoodides on olemas) *näpuotsaga soola *400ml suhkrut *170ml vett *Peale puistamiseks soovi korral kookoshelbeid või soolahelbeid
Tee nii: Kata 10*20cm suurune nelinurkne vorm küpsetuspaberiga ja määri kookosõliga kokku.
Sega kokku kookospiim, glükoos ja näpuotsaga soola. Kuumuta segades umbes 3 minutit, et segu läheks soojaks (aga mitte keema), eemalda pliidilt.
Sega teises potis kokku vesi ja suhkur. Kuumuta keskmisel kuumusel ilma segamata kuni saad helepruuni siirupi (kui kasutad termomeetrit, siis peaks temperatuur tõusma 155 kraadini), tõsta pott tulelt ja sega ettevaatlikult kookospiimasegu sisse (ettevaatust, kuum siirup võib pritsida). Tõsta pott kokkusegatud siirupi ja kookospiimaseguga tagasi tulele ja sega kuni segu on ühtlane, tõsta veidi kuumust. Sega pidevalt kuni karamell muutub üsna paksuks, see võib võtta üksjagu aega. Kui kasutad termomeetrit, siis peaks see näitama nüüd 115 C. Vala saadud karamellimass vormi, lase jahtuda ja tõsta külmkappi tahkuma vähemalt 4 tunniks. Kui soovid, siis puista karamelli peale kookoshelbeid või õrnu soolahelbeid.
Karamellide lõikamiseks määri terav nuga kookosõliga kokku. Saadud kommid paki küpsetuspaberist välja lõigatud kommipaberitesse.
Karamellid sulavad soojas kergesti, mina soovitan hoida neid külmkapis!
PS! Sinivalged toidunõud fotol on muide pärit imearmsast uuest Milla vanakraamipoest Tartus Tähe tänaval, soovitan soojalt!
Magusat kommikeetmist soovides,