Vetikasalat ehk tervislik ja kerge amps otse merest
Teisipäev, juuni 3, 2014Kui ka Sulle maitsevad erinevad vetikad ning neist valmistatud tooted, siis on mul Sinu jaoks üks rõõmusõnum ja retsept. Nimelt saad nüüd Umamist vetikate segusalatit, millest valmib lihtsa vaevaga üks ilus ja tervislik salat! Just sellest segust ja sellest salatist tänases postituses lähemalt räägingi.
Viimasel ajal tundub mulle, et lahti on läinud täielik vetikahullus. Ja seda ka oma kodus ringi vaadates, sest kui üks 8-aastane laps nurub muudkui vetikatšipse, siis on ju tegu täieliku hullusega. Aga pole ka imestada, sest vetikad on puhas superfood, tervisele ütlemata kasulikud ja maitsvad veel pealekauba.
Miks vetikad siis ikkagi nii kasulikud on?
* head seedimisele ehk rikkalikult kiudaineid ja teevad pikemaks ajaks kõhu täis;
* ohtralt toitaineid, samad vähe kaloreid (erinevates vetikates on hiigelkogused joodi, kaltsiumit, foolhapet, magneesiumit, B-vitamiine jne);
* ennetavad kõrge vererõhu teket ja on kasulikud südamele (uuringud näitasid, et Okinawa elanikud, kes on maailma kõige pikema keskmise elueaga kogukond ja kes söövad iga päev mitu portsjonit vetikaid, ei kannata vererõhu ega kolesterooli probleemide käes);
* aitab lahti saada organismi sattunud mürkainetest, olgu need siis pärit suitsetamisest, tihedast liiklusest või tööstusreostusest;
* võib aidata reguleerida hormonaaltasakaalu organismis (hetkel on käimas uuringud, et tõestada vetikate vähivastast toimet);
* on organismile suurepäraseks toonikuks, olgu siis pärast haigust või vägevat pidu;
(allikas: theguardian.com)
Kuna erinevatel vetikatel on erinevad kasulikud omadused, siis on eriti tore süüa salatit, mis koosneb kohe mitmest söödavast vetikast. Sellist võimalust pakubki meie uus vetikasalat, mis sisaldab kombut, agarit, vetikate varsi ja punaseid vetikaid.
Kiire vetikasalat
Vaja läheb:
*1 pk vetikate salatit (saad siit)
* 2-3spl sojakastet (saad siit)
* 1spl riisiäädikat (saad siit)
* mõned tilgad seesamiõli (saad siit)
* soovi korral mõned tilgad tšilliõli (saad siit)
Tee nii:
pane vetikad kaussi ja vala neile soe vesi. Leota ca 20 minutit ja kurna vetikad. Lisa sojakaste, riisiäädikas, seesamiõli ja soovi korral tšilliõli. Ongi valmis! 20g pakist vetikatest saab ca 200g salatit.
Meile maitseb hästi veel:
* Salat wakamest (wakame saad siit)
* Krõbedad vetika tšipsid (vetikakrõpsud saad siit)
* Muidugi norilehe sisse rullitud sushi ja isetehtud noritšipsid (nori leiad siit)
* ja kui tervisele mõelda, siis õunamahla sisse segatud lusikatäis spirulinat (spirulina saad siit)
* Olen lugenud, et Jaapani naised pidavat end bikiinivormi ajama juues pool tundi enne söömist klaasitäies vees lahustatud agar agarit, mis siis maos paisub ja tekitab kiiresti täiskõhutunde andes lisaks palju kasulikke toitaineid (kui tahad järgi proovida, siis saad agar agari siit)
* Kalaroogade kõrvale maitseb hästi vetikavõi, mille valmistamiseks on ideaalne vetikate segu (vetikate segu saad siit)
Vetikakasvatus Hiinas, Fujiani provitsis (foto: seaweedindustry.com)
Ühesõnaga, miljon erinevat võimalust nende vetikatega, vaja vaid veidi eksperimenteerida.
Põnevaid maitseelamusi soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 15 500 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
Tere Juta!
Tegelikult võib öelda enamuse rohelise kohta, et see on kasulik. Ju ta nii ongi, muidu me ei elaks siin. Aga samas näiteks saurused pistsid rohelist, mis ei aidanud neid väljasuremisest…
Arvan, et on üks pisiasi, millele tuleks mõelda-kui japsid on näiteks harjunud vetikaid sööma, siis see ei tähenda, et me pistame vetikaid ja elame 150 aastaseks, me organism ei suuda neid sellises suunas töödelda.
Aga maitseb-loomulikult!
Tere Jüri. Nii ta on tõesti, et enamus rohelist on meile kasulik. Ja karta on, et ka vetikate söömine ei päästa meid ühel hetkel teise ilma minemisest :), nii nagu sauruseidki!
Olen samuti lugenud paari artiklit sel teemal, et siinsete inimeste magu pole harjunud vetikaid seedima, samas vähemalt hetkel on ülekaalus need arvamused, mis väidavad, et vetikate söömine siiski on kasulik. Eks sellega, nagu iga muu asjaga siin elus, tuleb mõõdukas olla vist.
Mulle ka maitseb, seda enam on tore mõelda, et vast on ikka kasulik ka 🙂