1-2-3 ja valmis ehk fast food @ home!
Esmaspäev, märts 4, 2013Täna leiate siit ideid kiireteks ja maitsvateks argiroogadeks, mis lisavad põnevat eksootikahõngu õhtusele toidulauale, on tervislikud ja mis kõige tähtsam – valmivad lihtsalt ning kiirelt.
Igapäevane õhtusöögi valmistamine on asi, millest ei pääse enamasti ükski perekond. Pean tunnistama, et üks suuremaid tõukejõude, miks meie peres hakati põnevate roogadega katsetama, oli see, et igal õhtul oli perele süüa vaja teha niikuinii. Toiduvalmistamine võttis meie loetud õhtustest vabadest tundidest märkimisväärse aja ja seetõttu leidsime, et selles võiks ka midagi põnevat olla, et õhtusöögi tegemine ei muutuks tüütuks kohustuseks, vaid oleks omamoodi igapäevane seiklus. Vahetevahel, kui kokkamistuhin sees on, valmib õhtusöögiks midagi aeganõudvamat ja keerulisemat. Tavaliselt tahaks aga õhtusöögi kiiresti valmis saada, et aega jääks ka ohtrate muude toimetuste jaoks, mille tarvis õhtustest tundidest piisama peab. Sellistel puhkudel tulevad eriti hästi appi erinevate maailma köökide roogade valmistamise valmissegud. Asian Home Gourmet sarja segusid kasutan ma eriti kerge südamega, sest need ei sisalda ei maitsetugevdajaid, säilitusaineid ega kunstlikke värvaineid. Nii et tervisliku ja eksootilise roa saab õhtusöögilauale kiiresti ja lihtsalt! Kõiki neid valmissegusid kasutada on imelihtne – enamasti on lisaks vaja vaid mõnda liha või kala, vahel nuudleid või riisi, mõnikord ka mõnda köögivilja. Näitena toon siinkohal ära Taipärase tom kha supi, Jaapani misosupi ja Hiina magus-hapu sealiha retseptid!
Kantoni magus-hapu sealiha
Magus-hapu sealiha on Kantoni piirkonna roog, mis on saavutanud populaarsust üle kogu maailma. Arvatakse, et see toit sai alguse 18. sajandi Hiinast, kus jõukas Longide pere testis oma kokkade oskuseid lastes valmistada just seda rooga. Hiinast välja, esialgu USA-sse levis see 20. sajandi alguses Hiinast pärit kullakaevajate ja raudteetöölistega. (Allikas: wikipedia)
Vaja läheb:
*300 g sealihatükke (või asenda sealiha kana või kalaga)
*2-3 spl maisitärklist
*1 paprika
*1 sibul
*1 väike purk konservananassi (ca 400g, vaja läheb nii ananassi kui mahla)
*soovi korral hakitud rohelist sibulat
Tee nii: 1. keeruta lihatükke tärklises ja prae need kuumas õlis pruuniks. Eemalda pannilt. 2. sega paki sisu ananassimahlaga, vala pannile ja aja keema. Lisa viilutatud paprika, sibul ja ananassitükid. Prae paar minutit. 3. lisa lihatükid, sega ja aja keema. Soovi korral puista üle hakitud rohelise sibulaga. Serveeri kohe keedetud riisiga.
Tom kha – Tai kana-kookospiimasupp
Üks kahest Tai köögi kuulsaimast supist. Tõlkes tähendab tom kha “galangali supp”, mistõttu autentse tulemuse saamiseks ei tasuks galangalit sellest supist välja jätta! Tom kha valmissegus on galangal juba lisatud. Erinevalt paljudest teistest Tai köögi kuulsaimatest roogadest ei ole tom kha tulivürtsine, vaid pigem mahe ja kookospiima tõttu kreemine. Valmis supp peaks olema ühtaegu soolane, magus, hapu, kreemine ja väga õrnalt vürtsine.
Vaja läheb:
*300g kanaliha tükke
*2 purki kookospiima
*100g šampinjone
*1 tomat
*serveerimiseks laimi mahla
Tee nii: 1. sega supipotis kokku 1 purk kookospiima, 400ml vett ja paki sisu. Aja keema. 2. lisa kanalihatükid, neljaks lõigatud šampinjonid ja sektoriteks lõigatud tomat. Lase madalal kuumusel keeda umbes 10 minutit, kuni kana on küps. 3. lisa veel 1 purk kookospiima, aja supp keema. Tõsta tulelt. Serveerimisel lisa maitse järgi laimimahla (ja vajadusel suts kalakastet, kui supp tundub liiga vähesoolane). Serveeri koos keedetud jasmiini riisiga.
Jaapani miso supp
Miso supp on kõige kuulsam ja traditsioonilisem Jaapani supp, mis koosneb dashi puljongist ja miso pastast ning millele võidakse lisada väga erinevaid lisandeid. Kõige levinum misosupp ongi selline, nagu siin allpool kirjas – tofukuubikute, wakame merevetikate (mis on juba AHG pasta sees) ja rohelise sibulaga. Misot serveeritakse restoranides eelroana, teiste toitude kõrvale või isegi hommikusöögiks koos riisiga.
Vaja läheb:
*150g siidist tofut
*600ml vett või ilma soolata kanapuljongit
*soovi korral peotäis kuivatatud wakamed (kuigi wakame on juba ka supi pasta sees olemas)
*serveerimiseks hakitud rohelist sibulat
Tee nii: 1. sega supipotis kokku vesi (või puljong) ja misosupi pasta. Lase keema tõusta. 2. lisa kuubikuteks lõigatud tofu ja soovi korral vees leotatud ning hakitud wakame. Lase keema tõusta ja eemalda tulelt. 3. serveerimisel puista üle hakitud rohelise sibulaga. Sobib ka pakkumiseks teiste Jaapani toitude ja riisi kõrvale!
Lisaks neile kolmele roale leiad Umamist hetkel ka järgmised kiirelt valmivad toidud:
*Pad thai nuudliroog (Tai köök)
*Szechuani grillribid (Hiina köök)
*Laksa supp (Singapuri köök)
*Nasi goreng riisiroog (Indoneesia)
*Vürtsikas-hapu Tom Yum supp (Tai köök)
*Võikana (India köök)
*Chow mein nuudlivokk (Hiina köök)
*Kantoni bbq marinaad (Hiina köök)
*Szechuani kung pao (Hiina köök)
*Vindaloo karri (India köök)
*Korma karri (India köök)
*Szechuani tšilli-ingveri kaste (Hiina köök)
*Sidrunheina marinaad (Vietnami köök)
*Grillmarinaad kanale ehk Kai yang (Tai köök)
Kiireid ja põnevaid argieineid soovides,
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 23 700 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!