Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Tom Yum Goong

Print Recipe

Tai kuulsaim supp on just see teravhapu Tom yum supp, mida võib valmistada lisaks krevettidele ka kanalihast.

Kogus 4 portsjonit

Vaja läheb

  • 1 l kanapuljong (Vaata toodet)
  • 4 spl sidrunhein (või 2 värske sidrunheina vart) (Vaata toodet)
  • 4 spl galangal (või 4 cm värsket) (Vaata toodet)
  • 5 tk kahvrilaimi lehed (Vaata toodet)
  • või 1 pk tom yum ürdisegu (sidrunhein, laimilehed, galangal) sügavkülmast (Vaata toodet)
  • 2-3 tk šalottsibul
  • 2 tk tomat (hakitud)
  • 1 peotäis šampinjonid või austerservikud
  • 10 tk krevett (või 200g kanafileed)
  • 4-6 spl vahukoor
  • 400 ml kookospiim (Vaata toodet)
  • 2 spl Tai tšillipastat (nam prik pao) (Vaata toodet)
  • 1-2 tl palmisuhkur (Vaata toodet)
  • 4-6 tl kalakaste (Vaata toodet)
  • 2 tk laimist pigistatud mahl
  • 1 peotäis värske koriander
  • veidi tšillihelbed (Vaata toodet)
  • jasmiiniriis (serveerimiseks) (Vaata toodet)

Tee nii

  1. Valmista kõik ette. Pese galangalijuur korralikult ära ja viiluta diagonaalis peenteks viiludeks või leota kuivatatud galangalit kuumas vees. Kui kasutad värsket sidrunheina, siis eemalda sellelt välimine kiht, haki ülejäänu diagonaalis peenteks viiludeks (PS! Supi sees võib kasutada kogu sidrunheina, ka vart). Eemalda laimilehtedelt leheroots. Kui kasutad sügavkülmutatud ürte, siis sulata need ja kasuta nii, nagu värskeid. Koori krevetid, jäta saba külge, tee noaga seljale sisselõige ja puhasta. Lõika laimid sektoriteks ja eemalda kivid, et oleks hea mahla välja pigistada. Koori šalotid, lõika pooleks. Lõika tomatist sektorid. Pese ja haki koriander. Aja puljong tugevalt keema. Lisa galangal, sidrunhein, laimilehed, šalotid ning keeda mõned minutid. Lisa tomat ja seened. Keeda veel veidi. Lisa tšillipasta (see ei ole üldse vürtsine, pigem magus), sega ja aja keema. Lisa krevetid. Kui krevetid hakkavad valmima, seega peaaegu kohe, maitsesta suhkru, kalakastme ja laimimahlaga, et leida piisav magusus, soolasus ja hapukus. Lisa vahukoor ja soovi korral kookospiim, sega pidevalt, et supp jääks kreemine, mitte tükiline. Võta tulelt, lisa tšilli (ettevaatlikult, juurde saab alati lisada), maitse üle, kas supp on samal ajal soolane, magus, hapu, vürtsine ja kreemine. Maitsesta veel, kui vaja. Raputa üle värske koriandriga ja serveeri Tom Yum aurutatud jasmiiniriisiga. Aroy mak mak! (tai k. Väga väga maitsev!)

Märkused

Kuna alati pole aega vaaritada, aga isu on suur, siis meil on varuks veel 2 varianti Tom Yum sõpradele:

1. Kui Sa soovid lihtsamat teed minna, siis võid kasutada ka meie TOM YUMi valmispastat mille leiad siit.

2. Ja kõige lihtsam variant muidugi on kasutada juba valmis Tom Yum suppi, mille leiad siit.

 

Kõik meie retseptid on testitud ja pildistatud Umami tiimi poolt.

Kommentaarid

  1. See on mu lemmiksupp. Avastasin Umami hiljuti just tänu sellele, et otsisin selle supi koostisosi 🙂

  2. Mulle meeldib kika õige Tai Tom Tim supp. See on mõnusalt vürtsikas ja mu naine teeb seda oivaliselt. Eks igal ühel ole oma maitse.

  3. Suurepärane supp, mida soovitan kõigile. Ei oskagi muud öelda :). Mõnusalt kreemine, soolane, hapu ja magus, nagu retsept ütleb 🙂

  4. Selle retsepti järgi tehes tuli imehea supp. Galangali asemel kasutasin ingverit, aga muud ained olid olemas. Nam prik pao annab just selle õige maitse. Tasub kasutada võimalikult suuri krevette, pisikestega ei tulnud pooltki nii hea kui suurtega.

    Aga retseptis on osa õpetusest kaks korda kirja saanud 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Selle retsepti valmistamiseks vajad