Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Traditsiooniline fish & chips linnaseäädikaga

Print Recipe

Vaja läheb

  • 700 g tursa või kilttursa fileed (häda pärast sobib ka paltus, heik või molva)
  • 400 ml nisujahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola (Vaata toodet)
  • 0,5 tl purustatud musta pipart (Vaata toodet)
  • 3 spl linnaseäädikat (Vaata toodet)
  • 1 spl mett
  • 60 ml õlut
  • 300 ml mullivett
  • 1,5 spl sidrunimahla
  • 2 tk suurt kartulit sektoriteks lõigatud
  • rafineeritud kookosõli praadimiseks (Vaata toodet)

Tee nii

  1. Lõika kalafilee suuremateks piklikeks tükkideks. Veereta kalatükke 150ml jahu sees, raputa üleliigne jahu maha ja tõsta kalatükid kõrvale.

  2. Sega teises kausis kokku ülejäänud 350ml jahu, küpsetuspulber, sool, pipar, linnaseäädikas. Lisa mesi, õlu ja sidrunimahl. Vahusta vispli või mikseriga samal ajal, kui lisad mullivee. Tõsta saadud pannkoogitainast meenutav tainas kõrvale.

  3. Kuivata kartulisektorid köögipaberiga. Kuumuta ahi 130 kraadini.

  4. Kuumuta potis nii palju õli, et õlikiht oleks min 5cm sügav. Kuumuta õli nii kuumaks, et sellesse lisatud tainatilk hakkab ümberringi mullitama. Kui mulle ei teki, on õli vaja edasi kuumutada, kui tainas hakkab lausa suitsema, on õli juba liiga kuum.

  5. Prae kartulid õlis kuldseks, ca 4 minutit. Ära lisa kõiki kartuleid korraga, need jahutavad õli maha. Tõsta kartulid köögipaberile nõrguma. Kontrolli, kas õli on piisavalt kuum, kasta kalatükk tainasse ja seejärel ettevaatlikult õlisse. Keera kala aegajalt, prae kokku ca 4 minutit. Valminud kalatükid tõsta ahju sooja. Kui kogu kala on ahjus, siis friti kartulid üle, kuni need saavad krõbeda kooriku (jällegi mitte kõiki korraga). Tõsta kala kõrvale ja maitsesta kartulid soolaga.

  6. Serveerimisel tilguta kalale ja kartulitele linnaseäädikat.

Märkused

Kõik meie retseptid on testitud ja pildistatud Umami tiimi poolt.

Kommentaarid

  1. Kartuliviilud tuleb jah enne kindlasti kuivatada. Frittimiseks soovitan mitte laia madalat potti, vaid kitsamat kõrgemat nõud, nii tuleb ühtlane. Mitte ka liiga kitsast ja kõrget. Sobib selline, milles ntx pontšikuid hea teha. Ka õli võib seljuhul samaks jääda.

  2. Kas mee asemel midagi muud ei kõlba? Mul on meeallergia. Kas juba poest ostes eelnevalt paneeritud tursafilee sobib? See on odavam. Kas sobib ainult selline rasvata kala? Kas linnaseäädika asemel sobib palsamäädikas vms?

    1. Mee asemel võib kasutada näiteks agaavisiirupit. Eks võib ka eelnevalt paneeritud kala osta, kuid see ei ole lihtsalt nii maitsev. Traditsiooniliselt tehakse fish & chipsi valge kalaga. Linnaseäädikas sobib kindlasti selle roa juurde paremini kui palsamiäädikas, aga katsetada võib ikka.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Selle retsepti valmistamiseks vajad