Tomati tarte tatin
Print Recipe
Tarte tatin on Prantsuse köögist pärit tagurpidi kook, mis traditsiooniliselt on magus ja valmib õuntega. Meie teeme siin aga soolast tomatitega varianti, mis sobib hästi nii lõuna- kui õhtueineks!
Vaja läheb
- 400 g lehttainast
- 9 tk väiksemat tihket tomatit
- 30 g võid
- 2 hakitud küüslauguküünt
- 1 spl pruuni suhkrut (Vaata toodet)
- 2 spl palsamiäädikat (Vaata toodet)
- 1 muna
- värsket basiilikut serveerimiseks
Kastme jaoks
- 20 g võid
- 2 hakitud šalottsibulat
- 1/2 riivitud sidruni koor
- peotäis hakitud värsket peterselli
- 200 ml vahukoort
- 80 ml vett
- soola ja pipart
Tee nii
-
Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Lõika tomatid sektoriteks ja eemalda seemned. Kuumuta pannil või, prae küüslauk klaasjaks, lisa pruun suhkur ja palsamiäädikas ning sega kuni suhkur sulab. Lao tomatid ühe kihina nahapool all pannile ja prae umbes 5 minutit, kuni nad kergelt karamellistuvad.
-
Õlita 6 väikest tartletivormi või 1 suurem. Kata vormi(de) põhi tomatitega, ladudes need ettevaatlikult üksteise kõrvale. Lõika tainast vormiga ühesuurused kettad ja aseta tainaring tomatitele. Lükka taina ääred kergelt tomatite alla.
-
Vahusta muna kahvliga ja pintselda tainas munaga üle. Küpseta umbes 15 minutit kuni tainas on kuldne. Pööra tarte tatin taldrikule.
-
Kuni tarte tatin küpseb, valmista kaste. Selleks sulata või, prae šalottsibul klaasjaks. Lisa vahukoor, riivitud sidrunikoor ning petersell, sega ja lase keema tõusta. Lisa keev vesi, sega ning keeda madalal tulel vahepeal segades kuni kastme kogus pisut väheneb. Maitsesta soola ja musta pipraga. Vala kaste ümber tarte tatin´i, kaunista mõne värske basiiliku lehega ja serveeri kohe.
Märkused
Meie veinisoovitus: Punane vein Plaisir Rogue IGP 2022
Kõik meie retseptid on testitud ja pildistatud Umami tiimi poolt.