Rabarberi hooaeg!!!

Seekordsest blogipostitusest leiad põnevat lugemist selle hapu hõrgutise kohta ja kaks magusat retsepti, mida oma värsketest punastest rabarbrivartest valmistada!

rabarber-

Foto: food-and-cook.blogs.elle.es

 

Kui peale lume minekut esimesed pisikesed kortsulised punarohelised rabarbri lehekesed nina maa seest välja pistavad, siis valdab mind tõelise rabarbrifännina tunne, et „nüüd on kevad ametlikult kohal!“. Õnneks kasvavad kohe kiirelt järgi ka punased varred ja juba saabki nautima asuda. Kasutusvõimalusi on lõputult, aga esimesed varred lähevad tavaliselt lihtsalt otsapidi suhkru sisse ja krõmpsutamisele. Kas teil samamoodi? Edasi tulevad aastate jooksul välja kujunenud lemmikretseptide järgi erinevad koogid ja siis läheb juba katsetamiseks. Vahepeal, kui rabarbreid liiga palju saab, võib laste rõõmuks hulga roosat morssi keeta või kiirelt (kondenspiimaga) jäätiseks külmutada. Ideaalsed paarilised rabarbrile on minu meelest kaneelmuskaatingver, vaarikas-maasikas, mandlid ja pistaatsiad. Samuti on võimalik rabarbriviilakad tervislikuks snäkiks kuivatada!

Kui me perega aastasel ümbermaailmareisil olime, siis aegajalt meie käest ikka küsiti, et kas on mõni kodumaine toit, mille järgi me eriti igatseme.  Ja nii kummaline kui see ka ei tundu, suutsin mina välja mõelda vaid ühe asja – rabarber. Kas oli asi selles, et lahkusime Eestist kevadel, kui iga-aastane rabarbridoos polnud veel täis saanud, või milleski muus, aga nii see oli! Kannatasin oma rabarbrinälga läbi Brasiilia, Argentiina ja Tšiili, kuni  mind päästis Uus-Meremaa. Aucklandi äärelinnas elasime kooliõpetaja Lizi juures, kelle maja ees mulle kohe punased varrekesed silma hakkasid ja suu vett jooksma panid. Samal õhtul läks ahju rabarbritega hapukoorekook, mis Lizi suuri silmi tegema pani – tema polnud iial selle peale tulnud, et rabarbrit koogi sisse võiks panna (mis tekitas minus jälle küsimuse, et kus tema küll elanud oli!!!), sest nende peres oli sellest alati ainult moosi keedetud.

rabarberi kook

 

Igatahes on tegu ühe maitsva, aga tuleb välja, et ka huvitava taimega. Nimelt lugesin ma, et rabarbritaime kolm osa, leht, vars ja juur, on kõik väga erineva toimega. Kui varre kasutamise osas on meil kõigil arvatavasti mingid ideed ja kogemused olemas, siis võibolla on põnev teada, et rabarbri juurt saab kasutada naturaalse värvainena (mitte toiduvärvina), et saada tumepruuni tooni. Ja vajalik on teada, et rabarbrilehed on mürgised (sisaldavad suuremas koguses oblikhapet, mis võib tekitada oksendamist, kõhuvalu, lihasekrampe (Allikas: Terviseleht 26/2000)), neid ei tasu süüa ega oma sööki ka nende sisse mässida, kuigi oleks ju igati ahvatlev näiteks kala grillimiseks suurte mahlakate lehtede sisse keerata. Igatahes, ära seda siiski tee! Vali mõni ohutum leheke.

Rabarbriga seoses lugesin ka ühte humoorikat kildu. Nimelt olevat vanasti briti teatrites arusaamatu taustasumina tekitamiseks inimesed pobisenud sõnu „rhubarb, rhubarb!“ (ingl keeles rabarber, rabarber). Proovi järgi, kõlab tõepoolest nagu kellegi vaikne pobisemine. 

rabarberi_kook

 

Rabarbriheietuse lõpetuseks jagan teiega kahte retsepti – üks on suvine peremaigustoit riisist ja kissellist, mida on aiaaskelduste vahepeal mõnus otse külmkapist serveerimiseks võtta ja teine on kuulsa beseekattega sidrunikoogi kevadisem ja peenem variant mandlisel põhjal rabarbrikreemi ja beseele puistatud aromaatse yuzu koorega.

rabarbrikook

 

Beseekatte ja yuzu koorega rabarbrikook mandlisel põhjal

Vaja läheb:
Põhi
*200 g jahu
*60 g mandlijahu
*125 g külma võid
*90 g suhkrut
*2-3 munakollast (olenevalt munade suurusest)
*näpuotsaga soola
Rabarbrivõie
*100 ml rabarbrimahla
* 20 ml sidrunimahla
* 100 g suhkrut
*2 muna
*2 munakollast
*suts soola
*85 g võid kuubikutena
* 1,5 sl maisitärklist
Beseekiht
4-5 munavalget
1,5dl suhkrut
2 spl yuzu koort

Tee nii:

Tee tainas. Selleks sega kokku jahu, mandlijahu, suhkur ja sool. Lisa külm või kuubikutena ja töötle see kiiresti jahusegu sisse. Lisa munakollased ja sõtku need taigna sisse. Vormi tainas palliks, keera toidukilesse ja pane tunniks ajaks külmkappi. Määri koogivorm võiga (võid kasutada nii ümmargust koogivormi kui ka madala äärega ristkülikukujulist). Rulli tainas kahe toidukile vahel õhukeseks. Tõsta tainas vormi ja suru ühtlaselt vormi põhja ning külgedele. Tõsta vorm koos taignaga veel 30 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata taignaga “polsterdatud” vormid küpsetuspaberiga ja pane küpsetuspaberile mõned kuivatatud oad. Küpseta niimoodi kaetult ca 20 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.Rabarbrimahla saamiseks purusta umbes 300-400g rabarbreid köögikombainis või saumikseriga, aga mitte liiga peeneks. Sega juurde 1 spl suhkrut ja pane sõelale nõrguma. Mõne aja pärast võid rabarberipurust mahla läbi sõela välja pigistada.Võide tegemiseks aja pliidil suurem kauss veega kuumaks. Sega kokku sidruni- ja rabarbrimahl, suhkur, sool, munad ja munakollased. Sega vispliga ühtlaseks. Lisa võikuubikud. Tõsta saadud segu kuuma veega poti kohale ning kuumuta segu madalal kuumusel vispliga segades kuni või on sulanud. Lisa 1 spl külmas vees lahustatud tärklis. Sega vispliga ühtlaseks. Suurenda veidi kuumust segamist jätkates kuni segu muutub paksemaks. Tõsta kauss tulelt. Kui võide sees on vaatamata pidevale segamisele tükid, vala see läbi peene sõela.Vala rabarbrivõie eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel 20 minutit 180 kraadi juures. Tõsta kook ahjust välja ja lase jahtuda.Vahusta munavalged keskmise tugevusega vahuks. Lisa suhkur ja jätka vahustamist, kuni saad tugeva munavalgevahu. Tõsta saadud mass jahtunud koogile. Pista hetkeks hästi kuuma ülagrilli alla või pruunista kergelt gaasipõletiga. Puista kook üle yuzu koore puruga ja serveeri.
 
*********************************************************************************
riisipuding
 
 

Riisipuding roosiveega ja kaneeline rabarbrikissell

Vaja läheb (4-le):
Riisipuding
*110g basmatiriisi (leia siit või siit)
*600ml piima
*2 spl suhkrut
*2 spl roosivett
Rabarbrikissell
*500g rabarbreid
*1l vett
*2dl suhkrut
*1 kaneelikoor
*3spl kartulitärklist (maisitärklist võib kasutada, aga siis tuleb sogase välimusega kissell)
Tee nii:
Keeda kissell. Selleks pese rabarbrid. Noorte varte puhul pole neid vaja koorida, lõika lihtsalt viiludeks. Pane rabarber külma veega potti, lisa kaneelikoor, aja keema ja lase 10 minutit madalal kuumusel keeda, kuni rabarber on pehme. Sega hulka suhkur. Lahusta kartulitärklis vähese külma veega ja vala peene joana pidevalt segades kisselli hulka. Lase keema tõusta ja eemalda tulelt. Eemalda kaneelikoor. Kata kaanega ja lase jahtuda.Valmista riisipuding. Keeda basmatiriisi ohtras vees 20 minutit. Kurna riis. Kuumuta potis piim keema, lisa riis. Keeda madalal kuumusel ise pidevalt segades 20 minutit. Lisa suhkur ja keeda veel 10 minutit. Tõsta tulelt ja jäta puding jahtuma. Enne serveerimist sega juurde roosivesi. Serveeri rabarbrikisselliga!
 
Viljakat rabarbrihooaega soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Imeline India köök

India… nii ilus, nii segane, nii vastuoluline. Mulle meeldib vahel India köögiga mängida. Kas oled juba proovinud? Või oled juba jõudnud sellesse äragi armuda? Seekordses postituses mängime India köögiga koos, piilume veidi selle pikka põnevasse koostisainete nimekirja, leiad mitu indiapärast retsepti. Nii et tule meiega Indiasse!

india toit

India köögist rääkides ei saa ei üle ega ümber vürtsidest. Neid kasutatakse seal heldekäeliselt ja nende aroomi järgi tunneb India toidu juba kaugelt ära. Teen kiire ülevaate vürtsidest, mida India köögis tihti kasutatakse. 

  • Vürtsköömned ei sarnane sugugi meie kodumaiste köömnetega. Minu meelest kõige iseloomulikum India vürts ja koos garam masala vürtsiseguga kõige lihtsam viis, millega toidule India hõngu lisada. PS! Kui loed eestikeelset retsepti ja seal on muude vürtside kõrval nõutud köömneid, siis suure tõenäosusega on tegu tõlkeveaga (vürtsköömen on inglise keeles cumin) ning tegelikult on nõutud vürtsköömnete kasutamine!
  • Kurkum, see kuldkollane headus, mis annab toitudele sügavsooja värvuse, aga lisab ka kuhjaga tervislikke omadusi. Tõeline supervürts!
  • Koriander on seemnetena mahe vürts, mis sobib hästi ka kodumaise leiva sisse panemiseks. Värsked koriandrilehed on aga ürt, mida õpid armastama aja jooksul ja millest siis enam kuidagi isu täis ei saa. Sobib imehästi nii külmadesse India kastmetesse kui kuumade karride peale. 
  • Roheline kardemon on meie jaoks vist ennekõike magusa sisse käiv jõuluvürts, aga India köögis kasutatakse seda aastaringselt ja nii soolastes kui magusates toitudes. 
  • Kaneeli lisatakse samuti Indias nii magusatesse kui ka soolastesse toitudesse.
  • Safran, see kurikuulus maailma kalleim vürts, annab nii värvi kui ainult safranile omast luksuslikku maitset. 
  • Ingver, tuntud nii oma headuses maitseomaduste kui tervislikkuse poolest. 
  • Sinepiseemned, Indias tihtipeale pruunid, mitte valged, nagu meie neid harjunud oleme kasutama. 
  • Mooniseemned, Indias tihtipeale valged, mitte mustad, nagu meie harjunud oleme :).
  • Münt, nii värskelt kui kuivatatud kujul, lisab India toitudesse värskust.
  • Muskaat, vaja läheb vaid pisut, aga maitset annab üksjagu.
  • Tähtaniis, ilusa lillekujulise välimusega aniisimaitseline vürts, mis on talvel eriti kasulik, kuna see aitab gripi vastu. 
  • Lambalääts, põnev mahe ja pisut karrimaitseline vürts, millel on terve pikk rida kasulikke omadusi. 
  • Karrilehed, parimad värskena, aga ka kuivatatud ajavad asja ära.
  • Must kardemon, sügavsuitsused suured kuprad, mida erinevalt tema rohelisest vennast, kasutatakse soolastes toitudes. 
  • Asaföötida, see tugevalõhnaline põrguline, mis asendab peale pannil kuumutamist sibulat ja küüslauku oma maitse poolest. 
  • Ajowan ehk karusköömned on mõnus mahe ürt, meenutab pisut punet, soodustab seedimist ja kuulub India 5-vürtsi segu panch phoran koostisesse.
  • Aed-mustköömen ehk nigella ehk kalonji on samuti maheda maitsega imeilus matt must nurgeline vürtsitera, mille maitseomadused avanevad röstimisel ja milles peituvad õlid on täiesti uskumatute raviomadustega. Kurkumi kõrval teine supervürts.
  • Tamarind on tamarindipuu kuivatatud, leotatud ja kurnatud hapu vili, mis lisabki toitudesse sellist mõnusat karamellist hapukust.  

Lisaks ohtratele vürtsidele on India köögis tähtsal kohal erinevad läätsed, basmatiriis, selitatud või ehk ghee, pistaatsiapähklid, roosivesi, kikerherned, tšatnid, marineeritud köögiviljad (pickle), lameleivad (pappadumid, chapatid, naanid…) jne. 

Mulle meeldib India köögi juures kõige rohkem see, et lauale pannakse alati korraga terve rida põnevaid roogasid – sooje ja külmi, vürtsiseid ja mahedaid, kollaseid, punaseid, valgeid ja rohelisi… Nii et alustangi siis mõnede ideede jagamisega, mida ühele indiapärasele lauale panna. Postituse lõpust leiad info selle kohta, kuidas endale tasuta proovimiseks India tooteid saada. 

 

***********************************************************************

India pannileib roti

Lihtne kikerhernejahust lameleib, mis valmib pannil. Eriti maitsva roti saab India selitatud või ghee’ga, milles on peidus palju maitsvat võimekki. 

 

India roti pannileib

Vaja läheb:
*300 g kikerhernejahu (gram-jahu)
*200 g nisujahu, eriti hea oleks chapati jahu, muidu võib leib kõva tulla
*1 tl soola
*1,5 cm pikkune värske ingveri jupp, riivitud
*0,5 tl tšillihelbeid või 1 väike hakitud tšilli
*1 hakitud punane sibul
*1 hakitud roheline sibul
*peotäis hakitud koriandrit
*2 tl karusköömneid
*0,5 tl kurkumit
*2 spl võid või ghee’d pluss veidi lisa küpsetamiseks

Tee nii:
Sega kausis kokku jahud. Lisa riivitud ingver, tšilli, sibulad, koriander, sool, karusköömned ja kurkum. Sega ühtlaseks. Lisa 150 ml toasooja vett ja sulatatud või ning sõtku tihkeks tainaks. Kata tainas niiske rätiga ja jäta pooleks tunniks seisma. Jaota tainas kaheksaks osaks. Rulli iga pall jahusel töölaual ca 0,5 cm paksuseks lamedaks ringiks. Kuumuta kuiv pann tuliseks ja tõsta esimene leib sellele paariks minutiks küpsema. Kui leib hakkab altpoolt värvi muutma, pööra teine külg. Pintselda pealmist külge kergelt või või ghee’ga. Pööra uuesti leiba. Pintselda uuesti. Eemalda kuldne leib pannilt. Küpseta samamoodi kõik 8 leiba. Serveeri läätsehautise (nt selle retsepti järgi tehtud) või mõne tšatni juurde.

 

***********************************************************************

Frititud punase sibula pätsid (Bhaji)

Kergelt vürtsikad frititud sibulakoogid sobivad India-teemalise õhtusöögi lauale või lisavad eksootikat suupistevalikusse. Sama retsepti võib kasutada ka teiste aedviljadega.

Indiaparased punase sibula fritterid

Vaja läheb:
*130 g kikerhernejahu (gram-jahu)
*6 spl maitsestamata jogurtit
*1,5 tl peeneks hakitud ingverit
*1,5 tl peeneks hakitud küüslauku
*0,5 tl vürtsköömneid
*0,5 tl tšillihelbeid
*0,5 tl kurkumit
*1 tl soola
*10 karrilehte (värsket või kuivatatut)
*peotäis värsket koriandrit
*2 punast sibulat
*toiduõli frittimiseks (soovitatavalt rafineeritud kookosõli)

Tee nii:
Sega kausis ühtlaseks kokku kikerhernejahu, vesi ja jogurt. Lisa hakitud küüslauk, ingver, vürtsköömned, tšillihelbed, kurkum, purustatud karrilehed, sool ja hakitud värske koriander. Sega kõik läbi. Koori sibulad, lõika need pooleks ja viiluta õhukeseks. Sega sibulaviilud tainasse. Kuumuta potis õli. Kui tainatilk kohe särisema hakkab, on õli frittimiseks parajalt kuum. Tõsta supilusikatäis tainaga kaetud sibulaviile õli sisse, lase umbes 20 sekundit ühtepidi küpseda ja keera teine külg. Friti umbes minut, kuni sibulapäts on kuldpruun. Tõsta sibulapäts vahukulbiga õlist välja, pane köögipaberiga kaetud taldrikule nõrguma. Serveeri soojalt. Kõrvale sobib hästi mõni tšatni, külm raita maitsestamata jogurtist, sidrunimahlast ja mündist või isegi ketšup.

***********************************************************************

2 raitat

Üks värskendav külm raita-kaste kuulub minu meelest India toidulauale igal juhul. Nimi raita tuleb hindi keelest ja on kokku pandud sõnadest, mis tähendavad musti sinepiseemneid ja teravat (maitse mõttes). Raitat nimetatakse vahel Indias ka dahi, mis tähendab hapupiima. Kõige tuntum on meile vast kurgi raita, aga Indias valmistatakse tervet rida väga erinevaid raitasid – tomati, porgandi, kõrvitsa, kartuli, mündi, koriandri, spinati, peedi, läätse, ananassi, banaani, mango, guajaavi, viinamarja jne. Raitasid serveeritakse erinevate riisi- ja lihatoitude kõrvale.

raita

Mango raita

Vaja läheb:
*250ml maitsestamata jogurtit
*1 küps mango (kooritud ja hakitud)
*0,5tl tumedaid sinepiseemneid
*1 punane tšilli
*¼ tl lambaläätse seemneid
*0,5spl gheed või õli
*näpuotsaga soola

 

Tee nii: Sega kausis kokku hakitud mango ja jogurt. Kuumuta pannil ghee/õli ja prae sinepiseemneid, kuni need lõhkema hakkavad. Lisa lambaläätsed, prae veel 30 sekundit. Eemalda tšillikaunast seemned ja haki see hästi peeneks. Vala vürtsid ja õli jogurtisse. Maitsesta vähese soolaga. Serveerimisel võid lisada hakitud koriandrilehti.

Kurgi raita

Vaja läheb:
*1 keskmise suurusega kurk
*250ml maitsestamata jogurtit
*0,5tl vürtsköömneid
*0,5tl tumedaid sinepiseemneid
*0,5spl gheed või õli
*0,5tl jahvatatud tšillit
*maitse järgi soola
*hakitud koriandrit ja münti

Tee nii: Rösti kuumal ja kuival pannil vürtsköömned ja purusta need uhmris või kohviveskis. Pese ja koori kurk, haki kurk peeneks. Sega kausis kurk ja jogurt. Kuumuta pannil ghee/õli ja prae sinepiseemneid kuni need hakkavad plaksuma. Vala sinepiseemned ja ghee raita sisse, lisa vürtsköömne pulber, tšilli ja maitsesta soolaga. Sega hästi läbi. Serveerimisel puista raitale hakitud koriandri ja mündi lehti. Serveeri läätsehautiste, riisitoitude või lameleibade kõrvale.

 

India pontšikute ehk Gulab jamuni valmistamise segu (praegu meie valikust otsas)

gulab jamun

Pontsikute valmistamine on imelihtne:

  • sega paki sisu 100ml vee või piimaga 
  • vormi õliste kätega tainast väiksed siledad pallid
  • prae kuumas õlis kuldsed pontšikud
  • keeda suhkrusiirup (300g suhkrut ja 300ml vett, maitseks veidi safranit, kardemoni, sidrunikoort või roosivett) ja vala pontšikutele 20 min enne serveerimist.

 

 

Põnevaid maitserännakuid soovide

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Ühe kausi road – sushi, smuuti ja superfood puder

Kas Sulle meeldiks, kui palju maitsvaid ja kasulikke toiduaineid mahuks ühte söömaaega ära nii, et ei peaks ohtralt erinevaid roogasid vaaritama? Vot siis on seekordne postitus just Sinule, sest tänased rikkalikud retseptid mahuvad igaüks ära vaid ühte kausikesse. Paneme kokku ühe kausitäie sushit (jah, õige jutt, kausitäis sushit), teise kaussi vuristame valmis smuuti, millele lisame kuhjaga muud head ja kolmandasse keedame ühe superfood pudru. 

Minu jaoks meenutab selline erinevate ilusate kokkusobivate toiduainete ühte kaussi kokku kuhjamine kohe jaapanlasi. Nende köögis on see levinud ja sealt olen ka mina selle pisiku külge saanud. Sellepärast alustamegi ühest jaapanipärasest kausitäiest, mis on inspireeritud sushist. Aga tegelikult ei peaks sellised ilusad ja toitvad kausitäied sugugi vaid Jaapani köögiga piirduma ja sellepärast leiate sellest postitusest ka ühe toitva smuuti ja supertoitudest pungil pudru retsepti. Nii et üks kausitäis igaks söömaajaks – hommikuks kinoapuder, lõunaks kerge smuuti ja õhtul pere või sõpradega kausitäis sushit :). 

Sushi – kauss

Must riis on puhas tervis juba omaette, kuna selles on nii suures koguses rauda, valku, antioksüdante ja kiudaineid, siis oli see vanasti Hiinas lubatud vaid keisrile ja seda hakati nimetama “keelatud riisiks”. Samuti on kõigest heast pungil rasvane kala, edamame oad, avokaado, seesamiseemned ja vetikatest tehtud tšipsid. Rääkimata sellest, et see kõik maitseb hästi!

sushi kauss

Riisi jaoks läheb vaja:
*2dl musta kleepuvat riisi või  sushiriisi
*3dl vett
*2spl riisiäädikat
*1tl soola
*1tl suhkrut

Tee nii:
Pese riisi korralikult sõelal jooksva külma vee all. Pane riis potti ja kata puhta külma veega. Leota riisi ca 1 tund külmas vees. Nüüd kurna riis ja raputa sõelal kuivemaks. Aja vesi keema ja vala riis keevasse vette. Lase kiiresti keema tõusta, sega aegajalt riisi. Nüüd keera kuumus võimalikult madalaks, kata pott kaanega ja lase riis valmis keeda, see ei tohiks keeda pudruks, aga peaks kokku kleepuma. Sushiriisi puhul võtab see umbes 10-15 minutit, musta riisi puhul üle poole tunni, maitse vahepeal riisi. Keeda, kuni vedelik on riisi sisse imbunud, kui musta riisi puhul tundub, et riis pole valmis, aga vedelik on ära auranud, siis lisa vähehaaval vett. Tõsta pott tulelt ja jäta veel mõneks minutiks kaane alla hauduma. Nüüd sega kokku riisiäädikas, suhkur ja sool, piserda see riisile ja sega korralikult läbi. Musta riisi puhul võid jätta riisiäädika, soola ja suhkru lisamise ära, sest selles riisis on isegi nii palju maitset. Laota riis laiapõhjalisse kaussi, kata niiske riidega ja lase jahtuda. Ära pane riisi külmkappi! 
 
Kala jaoks läheb vaja:
*200-300g värsket lõhefileed
*4spl sojakastet
*1spl mirinit
*0,5tl seesamiõli
*0,5 laimist pigistatud mahl

 
Tee nii: eemalda terava noaga kala nahk (sellest saab muide maailma parimad tšipsid, kui eemaldad soomused, pintseldad nahka mõlemalt poolt õliga, lisad veidi head soola ja küpsetad 10 minutit 180 kraadises ahjus küpsetuspaberil) ja lõika kalafilee tükkideks. Sega kokku sojakaste, mirin, seesamiõli ja laimi mahl, vala kalatükkidele, sega läbi ja tõsta vähemalt 30 minutiks külmkappi.
 
Serveerimiseks läheb vaja
*1 avokaado
*vetika tšipse
*musti seesamiseemneid ja/või ume ploomiga seesamiseemneid
*edamame ube 
*roosat sushi ingverit (leia siit või siit)
 
Tee nii: tõsta kaussi riis, lisa sellele mõned supilusikatäied marineeritud kala. Viiluta ja koori avokaado, pese edamame oad külma jooksva vee all sõelal, lõika vetika tšipsid väiksemateks tükkideks. Lisa kaussi viilutatud avokaadot, edamame ube, sushi ingverit, puista peale seesamiseemneid ja vetikatšipsi tükke. Soovi korral lisa sojakastet ja wasabit.
 

*************************************************************************************************

 

Smuuti-kauss

Selline kausitäis smuutit sobib hästi hommikueineks (näeb nii särtsakas välja ka, et teeb hommiku kohe ilusaks), kergeks lõunaks (pärast mida kontoris uni peale ei tiku), trennieelseks energialaksuks või õhtuseks maiustamiseks. Marjadest saab antioksüdante, kanepiseemnetest väärtuslikke oomega rasvhappeid, maapähklivõist häid valke jne jne.

smuuti kauss

Vaja läheb:
*180g Kreeka jogurtit (võid kasutada ka keefiri või kookospiima)
*100ml külmutatud vaarikaid
*3spl roosuhkrut, kookospalmisuhkrut või agaavisiirupit või 3spl steviat
*1tl vanilliekstrakti

Serveerimiseks:
*kanepiseemneid
*maapähklivõid
*mustikaid
*pekaanipähkleid ja pistaatsiaid

Tee nii: purusta saumikseriga või blenderis vaarikad kokku jogurti, vanilliekstrakti ja magusainega. Vala saadud smuuti kaussi, puista peale mustikaid (või teisi marju), pekaanipähkleid (või teisi pähkleid), kanepiseemneid ja maapähklivõid (maapähklivõid saab paremini valada, kui seda enne kergelt potis kuumutada).

 

*************************************************************************************************

 

Superfood-puder

Kas pole ilus puder? Lisaks ilule on selles ohtralt kõike kasulikku – mineraale, vitamiine, rasvhappeid, kiudaineid, antioksüdante jne. Superalgus igale päevale minu meelest. Magustamiseks keetsin kinoad koos datlitega, aga kellel sellest magusast väheks jääb, võib lisada muud magustajat, nt agaavisiirupit või mette või mõnda head suhkrut. 

 Superfood puder

Vaja läheb:
*120ml keetmata kinoad
*360ml vett
*120ml kookospiima
*4 datlit 
*soovi korral veidi agaavisiirupit
*0,5tl jahvatatud kaneeli
*0,25tl jahvatatud kardemoni
*soovi korral 0,5 tonka uba 

Serveerimiseks:
*kookoslaaste
*banaani
*mango
*chia seemneid 
*goji marju
*tumedat šokolaadi

Tee nii: loputa kinoad sõelal külma voolava vee all. Pane kinoa potti koos vee, datlite ja kookospiimaga, lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel 15 minutit, lisa kaneel, kardemon ja riivitud tonka uba, keeda veel 5 minutit. Vajadusel lisa veel veidi kookospiima. Tõsta tulelt ja pane kaussi. Lisa banaani- ja mangoviile, puista peale chia-seemneid, kookoslaaste ja goji-marju. Kõige peale purusta tumeda šokolaadi nööpe. 

 

Tervist täis maitsvaid kausitäisi soovides


 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Maailma lihtsaim gurmee-dessert

Iial pole piisavalt palju lahedaid ideid, kuidas kiirelt ja lihtsalt midagi eriti efektset ja maitsvat lauale saada. On ju nii?! Eriti just dessertide osas, sest keegi meist ei taha ju poole peo pealt kööki magustoitu vaaritama minna. Ja seekordsest postitusest leiad 5 maailma lihtsaimat retsepti, mille abil tõelised gurmeedesserdid ühe hetkega valmis saada. Vaja on vaid head jäätist ja põnevaid maitseid.

pistaatsia

(veel …)

Vaata, kuidas valmib Tai banaanipannkook roti

Tai on tänavatoidu paradiis, seda teab vist iga toiduhuviline. Ja üks meeldejääv tänavatoit magusasõpradele, mis siinsetel tänavatel uskumatu kiirusega valmib ja keele alla viib, on kohalik banaanipannkook ehk roti. Tänasest postitusest leiad roti retsepti ja video, kuidas see Tai tänaval reaalselt valmib!

roti meister

(veel …)

Pähkel šokolaadis – kiire, lihtne, maitsev ja ilus

Mõnusatest kohvikõrvastest pole kunagi küllalt, kas pole. Täna jagan teiega retsepti (või no olgem ausad, see kahe komponendiga snäkk pole retsept, vaid idee), kuidas panna tervislik tume šokolaad ja tervislik Kreeka pähkel kokku ja saada magus snäkk, mis on ühtaegu maitsev, tervislik, ilus vaadata ja imelihtne teha.

kr pahkel sokolaadis-

Kreeka pähkel šokolaadis

Vaja läheb:

* Kreeka pähkleid (saad siit)

* tumeda šokolaadi nööpe (saad siit)

Tee nii:

sulata veevannil šokolaad (seda kulub suurte vaoliste pähklite katmiseks üksjagu palju). Nööbid sulavad eriti kiiresti ja ühtlaselt, aga võib kasutada muidugi ka hakitud tumedat šokolaadi. Pista puhas nõel Kreeka pähkli sisse ja kasta see sulašokolaadi. Lase üleliigsel šokolaadil tagasi potti nõrguda ja tõsta pähkel köögipaberiga kaetud alusele. Kui kõik pähklid on šokolaadi sisse kastetud, tõsta alus külmkappi vähemalt tunniks ajaks kuni šokolaad tahkeks muutub.

Ja nii lihtne selle ilu tegemine ongi!

Geniaalseid maitseelamusi soovides,

 

Superpäev supertoiduga

Mul on teile hea uudis! Umamist leiad nüüd terve rea erinevaid maailma superfood´e. Täna tutvustan Sulle lähemalt kinoad, amaranti ja chiat. Pakun välja ka retseptid hommikuks, lõunaks ja õhtuks, et saaksid ellu viia ühe tõelise superpäeva :).

supertoidud (veel …)

Isetehtud raffaellod valge šokolaadi ja pistaatsiapähklitega

Täna leiate siit ühe imelihtsa retsepti, mis sobib suurepäraselt aastalõpu pidude, kingituste ja lume aega! Umami koduses kommivabrikus valmivad valge šokolaadiga kookosekommid a la raffaello! Suurepärane magus amps, kingitus kallitele inimestele või hõrk kohvikõrvane.

kodused raffaellod

(veel …)

Labneh ehk hakkame ise juustu tegema

Kas teadsid, et on terve rida maitsvaid juuste, mida on kodus lihtne ise valmistada? Ja veel pikem rida maitsvaid võimalusi, milliseid roogasid isevalmistatud juustust teha? Plaanin teiega siin Umami blogis neid juuste koos valmistada ja täna alustame kõige lihtsamast – teeme Lähis-Ida köökidest tuntud toorjuustu labneh´t ja paneme selle nii magusate kui soolaste toitude sisse!

 labneh retseptid (veel …)

Šokolaadikook, kuhu peita kõik need suvikõrvitsad

Kui ka Sinul juhtub suve lõpus alati nii, et head inimesed, kel rohenäpu geen olemas, jagavad lahkelt ilusaid priskeid suvikõrvitsaid, aga ideid jääb aina vähemaks, siis on seekordne postitus Sinu jaoks. Teeme suvikõrvitsaga šokolaadikooki, mida terve pere armastab. See on vist küll maailma lihtsaim viis panna lapsed suurtes kogustes köögivilju sööma 🙂

suvikorvitsa sokolaadi kook

(veel …)

Mandlikorvid rabarbrikreemiga

Kui Sul on aias veel veidi rabarberit, siis soovitan proovida neid krõbedaid mandlikorvikesi taevaliku rabarbrikreemiga. Meil kadusid need laualt hetkega ja usun, et sama võib ka teiega juhtuda!

Image

(veel …)

Mmmm… vaarika ja kookose semifreddo

Suvekuumus krutib taas tuure üles ja see tähendab, et on just paras aeg pista sügavkülma üks jahutav jäätisedessert. Tänasest postitusest leiad suussulava vaarika-kookose semifreddo retsepti, mida ma kuumaks suveks soojalt soovitan!

Image

(veel …)

Mandli madeleine´d ja pirni tarte tatin

Sügis on käes ja samuti on käes kõikvõimalike küpsetiste aeg. Tänasest postitusest leiad kahe klassikalise küpsetise – madeleine keeksikeste ja tagurpidi koogi ehk tarte tatini – veidi uutmoodi variandid. Ütleme siis, et alanud sügise puhul!

(veel …)

Matcha maagia!

Kuidas kasutada oma roherohelise pulbriga täidetud matchapurki?
Siit leiad ideid matchaga toitude ja jookide tarvis, aga kas teadsid, et matchast saab lihtsalt ka supertõhusa näomaski, et suvine päevitunud nägu näeks välja ka värske ja särav. Postitusest leiad kolm kiiret maskiretsepti.

 

matcha_pulber

Matcha tee

 

Mis see matcha tee üldse on?

Matcha on jahvatatud roheline Jaapani tee, mida serveeritakse traditsioonilise teetseremoonia käigus. Rohelise tee lehtede peeneks pulbriks jahvatamine ja selle kuuma veega teeks vispeldamine sai populaarseks juba Songi dünastia võimuloleku ajal (960-1279). Sealt levis see komme zen budismi munkadega Jaapanisse, kus on populaarne tänase päevani.Matcha teepulbri valmistamine algab juba mitu nädalat enne teelehtede korje algust, kui teepõõsad kaetakse, et varjata neid  otsese päiksevalguse eest. See aeglustab kasvu, muudab lehed tumedamaks roheliseks ja tekitab lehtedes aminohappeid. Korje ajal valitakse välja vaid kõige ilusamad teelehed. Matcha jaoks laotatakse lehed laiali kuivama, eemaldatakse rootsud ja jahvatatakse kivide vahel peeneks pulbriks. 30 grammi matcha jahvatamine võib võtta aega kuni 1 tund.Matcha tee on Jaapanis teede kuningas ja ka kodumaal on tegu kallihinnalise delikatessiga. Jaapanis olles läksime koos oma sõbra Tadashiga oma elu esimest tassikest matcha teed proovima ja ta tunnistas, et see on elu esimene matcha-tass ka tema jaoks – tema peres selliseks luksuseks vahendeid lihtsalt polnud. Matcha tee on maitselt ja aroomilt heinane ja õrnalt mõrkjas.
Matcha_tee_ja_vispel
 
Foto: rivertea.com
 

Mis selles matchas nii imelist on?

Matcha tee on võrreldamatult tervislik:
* matcha tee on rohelisest teest kordi tervislikum, kuna matchat juues juuakse ära lahustunud teelehed, aga rohelise tee puhul vaid teelehtede tõmmis;
* 1 klaas matchat võrdub antioksüdantide ja toitainete sisalduse poolest 10 klaasis rohelises tees sisalduvaga;
* matcha kiirendab ainevahetust ja põletab kaloreid;
* viib kehast mürgid välja (detox);
* tõstab tuju ja suurendab keskendumisvõimet;
* annab organismile C-vitamiini, tsinki, kroomi, magneesiumit;
* võitleb viiruste ja bakterite vastu;
* on kiudainerikas;
*alandab kolesterooli ja veresuhkrut.Nii et üks tõeliselt vägev pulber neil Jaapanlastel valmis jahvatatud.
 

Kuidas kogu see võlu enda kasuks tööle panna?

*Sisse juua

Kõige lihtsam ja traditsioonilisem on muidugi keeta matchast teed.
Väike kogus matcha pulbrit pannakse kaussi, tavaliselt bambusest lusika ehk chashaku´ga, seejärel lisatakse soe vesi. Segu vahustatakse bambusest vispli ehk chasen´iga, kuni see on täiesti ühtlane. Kuna matcha võib pisut mõrkjas olla, siis serveeritakse selle kõrvale enamasti ka väike maiustus. 40 grammist matcha pulbrist peaks saama 20 kaussi lahjemat matcha teed ehk usucha´t või 10 kaussi kanget teed ehk koicha´t. Muidugi ei juhtu midagi, kui chashaku ja chaseni asemel kasutate täiesti tavalist väikest lusikat, tee kasulikkus selle all ei kannata 
Kui tee tundub liiga vähehuvitav, siis lisa näiteks lusikatäis oma jäätisekokteili või smuuti sisse. Või valmista Vietnami kohvi ainetel üks magus kondenspiimaga matchajook.
 vietnami_matcha
 
Vietnami matcha
 

Magus matcha Vietnami kohvi ainetel

Vaja läheb:
*1tl matcha pulbrit
*100ml kuuma vett
*4-5 spl magusat kondenspiima (või taimset kondenspiima)
 
Tee nii:
Vala klaasi põhja kondenspiim. Vala kannus matcha pulbrile kuum vesi ja sega korralikult läbi. Kalla kuum matcha tee kondenspiimale. Serveeri lusikaga, et enne joomist kõik läbi segada.
 

*Sisse süüa!

Tänapäeval kasutatakse matchat ka erinevate toiduainete valmistamisel – matchaga soba (tatrajahu) nuudlid, roheline matcha jäätis, mochi riisijahumaiustused, kommid, makroonid, juustukoogid jne. Matchat võib kasutada, et anda looduslike vahenditega oma küpsetistele ilus roheline värv ja palju tervistavaid omadusi.Jaapanis on populaarne roheline matcha jäätis. Kes ei viitsi ise jäätist valmistada, võib teha „petu“jäätist ehk segada veidi matcha pulbrit oma lemmikule plombiirile või vanillijäätisele.
Matchat võib lisada keeksi- või küpsisetainasse või puistata sellega üle muidu kakaokihi alla käivtiramisu-dessert.
Matcha pulbri sees võib keerutada ka lihtsaid tumeda šokolaadi trühvleid – neist kahest kokku saab tõelise antioksüdandi pommi. Ühe võimaliku retsepti selliste trühvlite tegemiseks leiad siit.
 
 matchamisu matcha_truhvlid 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Naha peale määrida!

Ja siit tuleb nüüd võibolla midagi üllatavat. Matchas peituvad antioksüdandid, vitamiinid, mineraalid ja toitained tulevad kasuks ka nahahoolduses. Jagan teiega kolme imelihtsat retsepti, kuidas matcha pulbrist nahka särama panevaid maske valmistada.
 
matcha_mask  matcha_mask_naole(1)  
 

Matcha+vesi

Kõige lihtsama maski saad, kui lisad matchale mõned tilgad vett, segad kreemjaks ja määrid näole. Hoia 15 minutit nahal ja loputa siis leige veega maha.
Kasu: paneb naha särama, värskendav, antiosüdandid võitlevad vananemise vastu ja uuendavad naharakke.

Matcha+jogurt

Lisa matchale vee asemel maitsestamata jogurtit. Hoia 15 minutit nahal ja loputa siis leige veega maha.
Kasu: lisaks eelneva maski juures mainitule töötab jogurt Sinu naha kasuks – selles peituv tsink vähendab aknet ja punetust, tõmbab poorid kokku. Selline mask sobib hästi ka peale päikesepõletust, sest jogurt leevendab punetust ja kipitust.
Kuiva naha puhul võib sellele maskile lisada ka supilusikatäie mett, sest see on sügavalt niisutava toimega.

Matcha+kookosõli

Viimane on täielik power-mask, sest selle tegemiseks tuleb matchapulbrile lisada veidi kookosõli. Muu on sama – sega ühtlaseks, kanna näole, hoia  15 minutit, loputa leige veega.
Kasu: Kookosõli omaltpoolt lisab matcha kasulikkudele omadustele niisutava, toitva, akne ja vananemise vastase toime!
 

Tugevat tervist soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

 

Kodune kommivabrik vol 2 – kolm sorti suussulavaid komme

Seekord leiavad kommisõbrad meie „kommivabriku“ postitusest lausa kolm retsepti:
*tuntud after eight mündimaiuste koduse (ja muide väga lihtsa) variandi,
*veel lihtsama eriti mõnusa kohvikõrvase šokolaadi-pistaatsia fudge´i ja
*kerged ning jahutavad marjad jogurtis.
Nii et mis muud, kui hakkame maiustama!

vaarikad

Suvel juhtub minu meelest tavalisest rohkem seda, et järsku on külalised ukse taga ja neile tuleb kibekiirelt midagi kohvi kõrvale pakkuda. Ega suuri praade keegi ei oota ega soovigi. Palju lahedam on, kui sellisteks puhkudeks on külmkappi varutud enda valmistatud ilusaid maiuseid, mille valmistamine käib justkui muuseas ja ei nõua liiga palju köögis veedetud minuteid, mis kõik ju muidu suve nautimise arvelt napsata tuleks. Niisiis, 1 kuulus after eight, 1 õige magus fudge ja 1 värske ning tervislik vaarikas (või muu mari) jogurtis.

after eight

Kodune after eight

Vaja läheb:
*200 g tumedat šokolaadi
*1 munavalge
*0,5 tl mündi eeterlikku õli (toiduvalmistamiseks sobilikku)
*220 g tuhksuhkrut
*suts looduslikku rohelist toiduvärvi või pisut matcha teed
 
Tee nii:
Sulata vesivannil pool šokolaadist. Kata õhukese šokolaadikihiga kas küpsetuspaberiga kaetud koogivorm või paberist muffinivormid. Tõsta külmkappi min 30 minutiks tahkuma.
Vahusta munavalge ja sega pool sellest tuhksuhkrusse. Lisa mündi õli ja toiduvärv või matcha tee. Sega korralikult ja lisa ülejäänud munavalge. Sega korralikult, kuni saad ühtlase paksu kreemi. Kata šokolaadikiht õhukese kihi saadud mündikreemiga ja tõsta taas min 30 minutiks külmkappi.
Kui mündikiht on tahkeks muutunud, sulata ülejäänud šokolaad veevannil ja kata mündikiht veel ühe šokolaadikihiga. Tõsta kommid külmkappi kuni serveerimiseni. Kui kasutasid kommide tegemiseks suuremat vormi, siis murra serveerimiseks suupärased tükid.
 
 
 fudge
 

Šokolaadi – pistaatsiapähkli fudge

Vaja läheb:
* 200g tumedat šokolaadi
* 100g maitsestamata pistaatsiapähkleid
* 250g kondenspiima
* 20g võid
* suts soola
* soovi korral veidi rummi või brändit
 
Tee nii:
Kuumuta kondenspiim, tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud šokolaad ning või ja sega, kuni saad ühtlase massi. Sega juurde pähklid, sool ja kui kasutad, siis rumm või brändi.
Polsterda nelinurkne vorm küpsetuspaberiga ja vala fudge-mass vormi. Tõsta paariks tunniks külmkappi tahenema. Lõika vahetult enne serveerimist väiksed ruudud ja serveeri kohvi kõrvale.
 
 
vaarikas_jogurtis
 

Tervislik suveamps – marjad jogurtis

Vaja läheb:
*200g paksu Kreeka jogurtit
*maitse järgi steviaga magusainet (võib kasutada ka suhkrut)
*1 vanillikauna seemned või 1tl vanilliekstrakti
*200ml vaarikaid või väikseid maasikaid
 
Tee nii:
Sega jogurtisse vanilliseemned või –ekstrakt, lisa maitse järgi steviaga magusainet või suhkrut. Jogurtikiht võib üsna magus olla, sest mari pakub vastukaaluks hapukust. Pista hambaork marja sisse ja kasta paksu jogurtisse. Tõsta jogurtiga kaetud mari küpsetuspaberiga kaetud vaagnale. Tee nii kõigi marjadega, aga jäta marjade vahele ruumi, et nad kokku ei puutuks vaagnal. Tõsta vaagen sügavkülma ca 30-60 minutiks.
Jäised jogurtiga marjad on parimad mõned minutid peale sügavkülmast välja võtmist  – enne on need liiga jäised ja külmad, pärast sulavad aga täiesti pehmeks. Nii et naudi tempokalt ja saad mõnusa jahutava snäki.
 
 
Loodan, et leidsite siit valikust midagi enda jaoks.
Head kommimeisterdamist ja magusat suve jätku,
 
 

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Pidulikku pühapäevasele peolauale

Seekordsest blogipostitusest leiad kaks pidulikku ja veidi erilist retsepti, mida valmistada näiteks pühapäevasele Vabariigi aastapäeva pidulauale:

*kalmaaritindipliinid kalamarjaga eelroaks ja
*musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega magustoiduks!

pliinid

(veel …)

Salapärane tonka uba ja üks kreemine kook tonkaga

Tänases postituses saad lähemalt tuttavaks viimasel ajal toidusõprade seas üha rohkem populaarsust kogunud magusa vürtsi tonkaga ja leiad ka ühe lihtsa kreemise koogi retsepti, milles tonka uba ära proovida.

tonka_uba

Mis on tonka uba?

Veel viie aasta eest olin mina ise see, kes Nami-nami foorumis tõstatas küsimuse, et misasi see tonka uba on, mida ma välismaiste toiduajakirjade retseptides vahel näinud olin, ja kust seda leida võiks. Sain teada, mis see on, ka selle, et Eestist seda osta ei saa, ja leppisin faktiga, et sel ajahetkel oli minu parim võimalus tonka asendamine vanillikaunaga! Tänaseks on eestlaste toiduteadlikkus ja katsetamishimu aga suure sammu edasi arenenud ja seetõttu leidsime Umamis, et käes on aeg tonka uba kõigile kättesaadavaks teha! Tonka uba on tonka puu seeme ja pärit on see Lõuna-Ameerika vihmametsadest. Aromaatne vili meenutab pisut vanilli ja mandleid, tundlikum maitsemeel võib ära tunda ka kaneeli, karamelli ja nelgi noote. Mehhikos lisatakse pisut tonka uba tihtipeale vanilliekstrakti sisse, et rõhutada aromaatsust. Tonka uba sobib imehästi kookide, küpsiste, kreemide, jäätiste ja muude dessertide sisse, aga samuti nagu vanilli puhul, võib sellega lisada eksootilist maitseelamust soolastesse toitudesse (proovi näiteks tiigerkrevettide või kammkarpide marineerimiseks). Tänu erakordsetele lõhnaomadustele kasutatakse seda ka seepide, parfüümide, küünalde ja tubaka valmsitamisel. Tonka puhul räägitakse enamasti ka selle toksilise kumariini sisaldusest, mistõttu selle müük USAs lubatud ei ole. Euroopas ja mujal peetakse tonka kasutamist ohutuks. Selleks, et kumariini kogus ohtlikuks osutuks, peaks neid ube sööma peotäite kaupa, aga tegelikult piisab ühe suure koogi maitsestamiseks umbes 1/3 oast. The Atlantic kirjutab, et ühest oast piisab umbes 80 portsjoni maitsestamiseks. Selleks, et kumariini kogus oleks tervisele kahjulik, tuleks korraga ära süüa vähemalt 30 uba. Sellistes kogustes on kahjulikud ka teised tuntumad vürtsid, nagu näiteks kaneel.

Müstiline tonka

Mõnedes voodoo ringkondades omistatakse tonka oale maagilisi võimeid. Näiteks pidavat tonka uba käes hoides ja soovi soovides soov täide minema. Uba tuleb peale soovi täitumist aga maha matta. Samuti arvatakse, et tonka oa abil on võimalik ihaldatu endasse armuma panna. Ka peetakse tonkat afrodisiaagiks!

tonka_kook_vaarikatega

Kreemjas kook tonka oaga

Kuna prantslased kasutavad tonka uba juba aastaid oma hõrgutiste maitsestamiseks, siis on ka meie esimene tonka-retsept pärit Prantsusmaalt. Täpsemalt põlise pariislase, parfüümitootja ja keraamiku Pierre´i retseptikogust, kes seda ajakirja Zeste veergudel jagas. Tulemus on kreemjas ja tänu selles kasutatud ohtrale suvikõrvitsale õrnroheline, tonkaoa tõttu aromaatne ja põnevate maitsenüanssidega.  Soovi korral võib koogivormi põhja enne taigna valamist katta meelepäraste marjadega – sõstarde, kirsside, vaarikate või mustikatega.

Vaja läheb:

• umbes 1 – 1,2 kg suvikõrvitsat
• 90 – 100 g võid
• 4 suurt muna
• 70 g suhkrut
• 1/3 peenelt riivitud tonka uba
(või asenda see vanillikauna seemnetega või 1 tl vanilliekstraktiga)
• 150 g jahu
• soovi korral marju

Tee nii: Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri ümmargune koogivorm põhjast ja külgedelt võiga kokku, kata õhukese jahukihiga. Koori ja tükelda suvikõrvits(ad). Aja suur potitäis vett keema ja keeda suvikõrvitsatükke ca 15 minutit. Kurna suvikõrvits korralikult (lase sõelal jahtuda) ja purusta suures kausis saumikseriga ühtlaseks heleroheliseks püreeks. Lisa suvikõrvitsapüreele tükeldatud toasoe või, kasuta mikserit või saumikserit, kuni saad ühtlase segu. Vahusta teises kausis munad ja 70g suhkrut. Lisa munasegu suvikõrvitsa-või segusse. Riivi 1/3 tonka uba ja lisa 150g jahu, sega kuni saad ühtlase (üsna vedela) taigna. Kui kasutad marju, kata vormi põhi marjadega. Vala tainas vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus ca 40-50 minutit. Katsu tikuga, kas kook on valmis. Kui tikk saab taignaseks, keera kuumus veidi maha ja hoia kooki veel 10 minutit ahjus. Tõsta kook ahjust välja ja lase umbes 10 minutit jahtuda. Keera kook serveerimistaldrikule ja lase hea maitsta! Kõrvale sobib hästi mõni hapukas marjakaste (juhul, kui küpsetasid ilma marjadeta koogi).

tonka_kook_poldmarjadega

Põnevaid katsetusi soovides

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kasutatud allikad: *ajakiri Zeste *Wikipedia *oysterfoodandculture.com *theatlantic.com