26 lihtsat ideed, mida teha granaatõuna melassiga

Pole kuigi palju toiduaineid, mis paneks särama nii magustoidu kui joogi, nii liha, kala, salatid kui ka köögiviljad. Aga just selline võlu on granaatõunamelassil ehk naršarabil. Loe edasi ja saad teada, millega tegu, ja ka ohtralt ideid, kuidas omale soetatud pudelitäiest tumepunasest kullast viimast võtta.

Foto: Tasting table

Mis on granaatõuna melass ehk naršarab?

Granaatõuna melass on paksuks ja siirupiseks keedetud granaatõuna mahl. See on lihtsalt uskumatult mitmekülgne abiline Sinu köögis. Lisaks sellele, et see sobib kõikvõimalikke erinevaid toite maitsestama, toimib see ka maitsetugevdajana. Ja nagu sellest veel vähe oleks, siis kuigi seda on raske uskuda, siis see on samal ajal nii väga hapu kui ka väga magus! Põnev, kas pole? Aga mida muud kui maagiat võikski oodata melassist, mis on saadud sellise iidse vilja nagu granaatõuna mahlast. Granaatõuna on mainitud nii koraanis kui tooras, terveid granaatõuna vilju on leitud Egiptuse vaaraode matmiskambritest ja mõned arvavad, et just granaatõun oli tegelikult vili, mis Aadamat ja Eevat paradiisiaias ahvatles. Väidetavalt oli granaatõun esimene puuvili, mida inimesed hakkasid enda tarbeks ise kasvatama. Mis on ka arusaadav, see vitamiinidest pungil (ja mineraalidest ja antioksüdantidest) vili säilis oma kõvas kestas kordi kauem kui ükskõik milline teine puuvili. Ja lõpuks, kas olete tähele pannud, et uhkel granaatõunal on lausa “kroon” peas? 🙂

Kuidas kasutada granaatõuna melassi?

Kõige tuntum on granaatõuna melass Pärsia, Türgi ja teistes Lähis-Ida köökides. Seega, kui soovite neist köökidest pärit retsepte kodus katsetada, siis on üsna kindel, et granaatõuna melassi pudel peab varuks olema. Aga kui nüüd täpsemaks minna, siis tasub katsetada naršarabi kasutamist järgmistes toitudes:

  • Maitsesta sellega salateid, nt Tabbouleh salatit (vt retsepti) või Fattoush salatit (värske salat kurgist, tomatist, Rooma saltist, sibulast, lehtpetersellist ja mündist, maitsestatud oliivõili, sumahhi ja granaatõuna melassiga, lõpuks lisatakse ka grillitud pitaleiva tükid). Valmista lihtsat tomati-sibula salatit, aga lisa ka röstitud seedriseemneid ja maitsesta granaatõuna melassiga. Tegelikult sobib granaatõuna melass ka kõige lihtsamasse salatikastmesse oliiviõlist, veiniäädikast (asenda melassiga või lisa veiniäädikale pisut melassi), soolast ja suhkrust/meest. 
  • Lisa melassiga maitset oma dipikastmetesse. Nirista pisut hummusesse (vt retsepti) või valmista muhammarat (Liibanoni dipikaste röstitud Kreeka pähklitest, röstitud paprikast ja riivsaiast, maitsestatud küüslaugu, vürtsköömne, tšilli, oliiviõli ja granaatõuna melassiga). Isegi baba ganoushi (vt retsepti) sisse võib särtsuks natuke melassi segada. 
  • Granaatõuna melass sobib suurepäraselt igasuguse liha (sea, lamba, veise, kitse, kana, vuti, pardi …) marineerimiseks ja glasuurimiseks. Sama käib ka grillitud või praetud kala kohta. Ma ise pole maksasõber, aga väidetavalt maitseb see melass imeliselt ka kanamaksaga.
  • Granaatõunamelass paneb särama ka sinu joogid – sega kokku mulliveega värskendavaks maitseveeks, lisa jääteesse, valmista kokteile (sega pisut oma mulliveini sisse?) või alkoholivabu mokteile.
  • Minu jaoks vast kõige üllatavam on see, kui hästi granaatõuna melass sobib röstitud juurviljadele, valmista näiteks röstitud lillkapsast või Brüsseli kapsaid granaatõunamelassiga või pintselda sellega baklažaaniviile enne küpsetamist. Masseeri porgandeid ja pastinaake mõne tilga melassiga enne ahju panemist. PS! Ära köögiviljade puhul melassiga üle pinguta, et köögivilja enda maitse esile jääks!
  • Ka hommikusöögil leiab granaatõuna melass kasutust – sega seda pisut oma hommikusse Kreeka jogurtisse, nirista müsli peale, röstitud viigimarjadele või lisa pisut kaerahelbepudru sisse.
  • Mõned tilgad granaatõunamelassi sobivad rubiiniks ka suupistetele –  proovi näiteks kitsejuustuga bruschettadel või küpseta lehttainal fetajuustu-viigimarja pirukas nig nirista peale melassi.
  • Magustoitudeski on see omal kohal – kõige lihtsam vast on niristada natuke melassi vanillijäätisele või pannkookidele (kõrvale sobiks ka natuke vahukoort või Kreeka jogurtit), miks mitte aga tilgutada seda pisut pavlovale ja kaunistada granaatõunaseemnetega.

baba ganoush
baba ganoush

Või vali endale meelepärane retsept Umami retseptivaramust, näiteks:

kupsetatud-viigimarjad

Granaatõuna melassi ehk naršarabi saad SIIT.

Põnevaid katsetusi soovides

Suvekurgid Sichuani moodi

Üks mõnusamaid suviseid ampse on väiksed krõmpsuvad värsked kurgid, kas pole? Seekordsest postitusest leiad retsepti, kuidas kurke Sichuani pipra marinaadi panna, et grilli kõrvale midagi teistsugust pakkuda ning oma sõpru millegi uuega üllatada!

sichuani kurgid

(veel …)

Smuutid kookosveega, suvine kosutus

Kas Sa tead kui metsikult kasulik on juua naturaalset kookosvett, aga napib ideid, mil moel seda tarbida ja enda jaoks maitsvamaks muuta? Suvi on ideaalne aeg smuutide joomiseks-söömiseks ja samuti ideaalne viis, kuidas kookosvee kasulikud omadused enda heaks tööle panna. Tänasest postitusest leiad kolm erinevat, samas lihtsat, kookosveega smuuti retsepti.

kookosvesi-

Foto: Matthew Schoenfelder

(veel …)

Šikid, pidulikud ja lihtsamast lihtsamad suupisted

Suviste aiapidude, pulmade, koolilõpu vastuvõttude  ja lihtsalt toredate koosviibimiste  tippaeg on kohe kohe käes. Seetõttu leiad tänasest postitusest hulga ideid, mille abil muuta oma laud pidulikuks, efektseks, ilusaks ja muidugi maitsvaks!

(veel …)

Pidulikku pühapäevasele peolauale

Seekordsest blogipostitusest leiad kaks pidulikku ja veidi erilist retsepti, mida valmistada näiteks pühapäevasele Vabariigi aastapäeva pidulauale:

*kalmaaritindipliinid kalamarjaga eelroaks ja
*musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega magustoiduks!

pliinid

(veel …)

Targad snäkid ja hummuse retsept

Sõna “snäkk” kipub enamus inimeste jaoks seostuma ebatervislikkusega. Aga see ei peaks sugugi nii olema. Seekordsest blogipostitusest:

*saad lugeda, kuidas “targalt näksida” ehk milliseid snäkke koos süüa, et neist maksimaalselt kasu lõigata ja *leiad ühe lihtsa “targa snäki” retsepti, mida ise kodus järgi teha, kui järgmine kord sõbrad külla tulevad või filmi kõrvale toidupoolist otsid.

See, et snäkid ei pea piirduma vaid kartulikrõpsude, juustukuubikute ja kommikausiga, pole vähemalt siinsele lugejaskonnale kindlasti mingi uudis. Snäkke on nii tervislikke, põnevaid kui maitsvaid, nõudku nende valmistamine siis pikemat nikerdamist või mitte. Mõne aja eest sattusin aga veebi-toiduajakirju sirvides huvitavale infole (ajakirjas Flavour Fiesta!), mis räägib sellest, milliseid tervislikke snäkke omavahel kombineerida tasuks, et mõlema snäki kasulikest omadustest maksimaalset ammutada. Tänases postituses tahangi seda infot teiega jagada, et järgmisel korral, kui sõbrad külas või perega filmivaatamine plaanis, te tumeda šokolaadi kõrvale maasikaid sööks, et raud tänu marjade C-vitamiinile paremini imenduks või krõmpsuvate paprikaribade juurde kodujuustudipi valmistaks, et köögiviljast A-vitamiin kätte saada. Erinevaid hästi koostööd tegevaid kombinatsioone näete allolevalt pildilt:

targad snäkid kasulikud

Jagan teiega ka kiiret ja lihtsat hummuse retsepti, mille kõrvale siis muuhulgas tasuks porgandeid serveerida, ikka et kasulikku A-vitamiini kätte saada. Hummus on Lähis-Ida köökides populaarne kikerhernestest dipikaste, mida serveeritakse köögiviljade või pitaleiva kõrvale. Kreemjas dipikaste on tervislik tänu kikerhernestele, mis aitavad kolesterooli kontrolli all hoida (allikas: whfoods.com), küüslaugule, külmpressitud oliiviõlile ja kaltsiumisrikastest seesamiseemnetest tehtud tahinile. Soovitan hummusele puistata ka traditsioonilist zaatari ürdisegu, mille kohta Iisraelis, Liibanonis ja Süürias usutakse, et see mõjub vaimule ergastavalt ja teeb keha tugevaks. 

hummus ja porgand

Hummus porgandi kõrvale

Vaja läheb:
*1 purk keedetud kikerherneid
*2-3 spl tahinit
*1-2 küüslauguküünt
*0,5 tl vürtsköömet
*3 spl külmpressitud oliiviõli
*1 tl zaatarit
*3 spl sidrunimahla
*soola ja pipart
Serveerimiseks porgandit, teisi köögivilju, pita leiba

  Tee nii: kurna kikerherned, aga jäta vedelik alles. Pane kaussi kikerherned, tahini, küüslauk ja uhmerdatud või jahvatatud vürtsköömned. Suru või saumikserda nad ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Lisa 2 spl oliiviõli. Sega kõik ühtlaseks. Kuna hummus peaks olema kreemjas, siis lisa vajadusel vähehaaval kikerherneste vedelikku, kuni saavutad soovitud kreemise kontsistentsi. Tõsta hummus kaussi, puista üle zaatari ja ülejäänud oliiviõliga. Serveeri köögiviljade ja pitaleivaga.

 

Teeme Umami.ee blogi avamise puhul samm-sammult kevadrulle!

Juba oi-kui-ammu oleme unistanud, et Umami.ee veebipoel oleks oma blogi, kust saaksite infot ja põnevat lugemist maailma köökide, maitsete, uute retseptide, tervise ja erinevate toiduainete kohta, mille jaoks Facebooki postitused ja tootekirjeldused liialt lühikeseks jäävad. Täna teeme selle unistuse teoks. Loodan siiralt, et leiate siit tulevikus huvitavat lugemist, kasulikke näpunäiteid ja põnevaid teemasid. Kui teil endil on mõttes mõlkumas mõni teema, toiduaine või retsept, mille kohta Umami.ee blogist tulevikus lugeda sooviksite, andke meile sellest kindlasti siin blogis teada.

Kui soovid kindel olla, et kõik blogipostitused ning uued ja põnevad retseptid Sinuni jõuavad, siis telli siit Umami uudised – anname Sulle ise teada, kui midagi uut toimumas on!

Värsked kevadrullid, samm-sammult

kevadrullid

(veel …)