Ăśhe kausi road – sushi, smuuti ja superfood puder
Kas Sulle meeldiks, kui palju maitsvaid ja kasulikke toiduaineid mahuks ĂĽhte söömaaega ära nii, et ei peaks ohtralt erinevaid roogasid vaaritama? Vot siis on seekordne postitus just Sinule, sest tänased rikkalikud retseptid mahuvad igaĂĽks ära vaid ĂĽhte kausikesse. Paneme kokku ĂĽhe kausitäie sushit (jah, õige jutt, kausitäis sushit), teise kaussi vuristame valmis smuuti, millele lisame kuhjaga muud head ja kolmandasse keedame ĂĽhe superfood pudru.Â
Minu jaoks meenutab selline erinevate ilusate kokkusobivate toiduainete ĂĽhte kaussi kokku kuhjamine kohe jaapanlasi. Nende köögis on see levinud ja sealt olen ka mina selle pisiku kĂĽlge saanud. Sellepärast alustamegi ĂĽhest jaapanipärasest kausitäiest, mis on inspireeritud sushist. Aga tegelikult ei peaks sellised ilusad ja toitvad kausitäied sugugi vaid Jaapani köögiga piirduma ja sellepärast leiate sellest postitusest ka ĂĽhe toitva smuuti ja supertoitudest pungil pudru retsepti. Nii et ĂĽks kausitäis igaks söömaajaks – hommikuks kinoapuder, lõunaks kerge smuuti ja õhtul pere või sõpradega kausitäis sushit :).Â
Sushi – kauss
Must riis on puhas tervis juba omaette, kuna selles on nii suures koguses rauda, valku, antioksĂĽdante ja kiudaineid, siis oli see vanasti Hiinas lubatud vaid keisrile ja seda hakati nimetama “keelatud riisiks”. Samuti on kõigest heast pungil rasvane kala, edamame oad, avokaado, seesamiseemned ja vetikatest tehtud tšipsid. Rääkimata sellest, et see kõik maitseb hästi!
Riisi jaoks läheb vaja:
*2dl musta kleepuvat riisi või  sushiriisi
*3dl vett
*2spl riisiäädikat
*1tl soola
*1tl suhkrut
Pese riisi korralikult sõelal jooksva kĂĽlma vee all. Pane riis potti ja kata puhta kĂĽlma veega. Leota riisi ca 1 tund kĂĽlmas vees. NĂĽĂĽd kurna riis ja raputa sõelal kuivemaks. Aja vesi keema ja vala riis keevasse vette. Lase kiiresti keema tõusta, sega aegajalt riisi. NĂĽĂĽd keera kuumus võimalikult madalaks, kata pott kaanega ja lase riis valmis keeda, see ei tohiks keeda pudruks, aga peaks kokku kleepuma. Sushiriisi puhul võtab see umbes 10-15 minutit, musta riisi puhul ĂĽle poole tunni, maitse vahepeal riisi. Keeda, kuni vedelik on riisi sisse imbunud, kui musta riisi puhul tundub, et riis pole valmis, aga vedelik on ära auranud, siis lisa vähehaaval vett. Tõsta pott tulelt ja jäta veel mõneks minutiks kaane alla hauduma. NĂĽĂĽd sega kokku riisiäädikas, suhkur ja sool, piserda see riisile ja sega korralikult läbi. Musta riisi puhul võid jätta riisiäädika, soola ja suhkru lisamise ära, sest selles riisis on isegi nii palju maitset. Laota riis laiapõhjalisse kaussi, kata niiske riidega ja lase jahtuda. Ă„ra pane riisi kĂĽlmkappi!Â
*4spl sojakastet
*1spl mirinit
*0,5tl seesamiõli
*0,5 laimist pigistatud mahl
*1 avokaado
*vetika tšipse
*musti seesamiseemneid ja/või ume ploomiga seesamiseemneid
*edamame ubeÂ
*roosat sushi ingverit (leia siit või siit)
*************************************************************************************************
Â
Smuuti-kauss
Selline kausitäis smuutit sobib hästi hommikueineks (näeb nii särtsakas välja ka, et teeb hommiku kohe ilusaks), kergeks lõunaks (pärast mida kontoris uni peale ei tiku), trennieelseks energialaksuks või õhtuseks maiustamiseks. Marjadest saab antioksüdante, kanepiseemnetest väärtuslikke oomega rasvhappeid, maapähklivõist häid valke jne jne.
Vaja läheb:
*180g Kreeka jogurtit (võid kasutada ka keefiri või kookospiima)
*100ml kĂĽlmutatud vaarikaid
*3spl roosuhkrut, kookospalmisuhkrut või agaavisiirupit või 3spl steviat
*1tl vanilliekstrakti
Serveerimiseks:
*kanepiseemneid
*maapähklivõid
*mustikaid
*pekaanipähkleid ja pistaatsiaid
Tee nii: purusta saumikseriga või blenderis vaarikad kokku jogurti, vanilliekstrakti ja magusainega. Vala saadud smuuti kaussi, puista peale mustikaid (või teisi marju), pekaanipähkleid (või teisi pähkleid), kanepiseemneid ja maapähklivõid (maapähklivõid saab paremini valada, kui seda enne kergelt potis kuumutada).
Â
*************************************************************************************************
Â
Superfood-puder
Kas pole ilus puder? Lisaks ilule on selles ohtralt kõike kasulikku – mineraale, vitamiine, rasvhappeid, kiudaineid, antioksĂĽdante jne. Superalgus igale päevale minu meelest. Magustamiseks keetsin kinoad koos datlitega, aga kellel sellest magusast väheks jääb, võib lisada muud magustajat, nt agaavisiirupit või mette või mõnda head suhkrut.Â
Â
Vaja läheb:
*120ml keetmata kinoad
*360ml vett
*120ml kookospiima
*4 datlitÂ
*soovi korral veidi agaavisiirupit
*0,5tl jahvatatud kaneeli
*0,25tl jahvatatud kardemoni
*soovi korral 0,5 tonka ubaÂ
Serveerimiseks:
*kookoslaaste
*banaani
*mango
*chia seemneidÂ
*goji marju
*tumedat šokolaadi
Tee nii: loputa kinoad sõelal kĂĽlma voolava vee all. Pane kinoa potti koos vee, datlite ja kookospiimaga, lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel 15 minutit, lisa kaneel, kardemon ja riivitud tonka uba, keeda veel 5 minutit. Vajadusel lisa veel veidi kookospiima. Tõsta tulelt ja pane kaussi. Lisa banaani- ja mangoviile, puista peale chia-seemneid, kookoslaaste ja goji-marju. Kõige peale purusta tumeda šokolaadi nööpe.Â
Tervist täis maitsvaid kausitäisi soovides
Â
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!