Maiustame kookosõliga
Kas oled teadlik kookosõli loendamatutest headest omadustest, aga napib ideid, kuidas seda rohkem süüa? Kui oled lisaks ka maiasmokk, siis on seekordne postitus just Sinule, sest koduses kommivabrikus valmistame täna ise kookosõlist šokolaadi, kookosemaiust ja väikseid toorjuustudesserte.
Sissejuhatuseks panen paari sõnaga kirja mõned kookosõli võlud, et oleks selge, milleks üldse tuleb nuputada välja võimalikult palju variante, kuidas endale õli sisse süüa. Niisiis, kookosõli:
* võitleb bakterite vastu;
* see ei kogune organismi rasvkoesse ja on hea ainevahetusele;
* kookosrasv madaldab halva kolesterooli taset;
* suurendab keha vastupanuvõimet haigustele;
* kookosrasval on kõrge E-vitamiini sisaldus, seega soodustab see seedimist ja vitamiinide imendumist;
* on kasulik kilpnäärme tööle;
* on hea nahale – see niisutab, ravib päikesepõletust, võitleb kortsude ja armide vastu, hoiab naha noorena jne
* suurepärane juuste hooldamiseks – kookosõli on kõõma, katkiste juukseotste ja väljalangemise vastu.
Kõige lihtsam variant rohkem kookosõli kasutada on vahetada oma tavaline toiduvalmistamiseks kasutatav toiduõli kookosõli vastu. Kuna see kannatab suurepäraselt kõrget kuumust ja säilitab sealjuures ka kasulikud omadused, siis võib kookosõliga isegi kartuleid praadida. Kuigi sellisel juhul valiksin mina isiklikult ilma maitseta kookosõli, aga see on juba maitse küsimus.
Siis on alati olemas ka võimalus kookosõli lihtsalt endale sisse süüa. Tean mitut inimest, kes hommikul peale ärkamist sissejuhatuseks tühja kõhu peale lusikatäie kookosõli söövad, et kasulikud omadused ikka kõige täiega ära saaksid kasutatud. Mina isiklikult teen talvehooajal iga päev segu 1tl külmpressitud kookosõlist, 1tl kurkumist, 1tl matcha teest ja 1tl kaneelist, saan tumerohelise pasta, jagan pereliikmete vahel ära ja söön oma osa lihtsalt ära. Maitset ei saa just ülearu meeldivaks nimetada, aga kuna võtan seda kui profülaktilist ravimit organismi tugevdamiseks, siis ma seda ei eeldagi. Samas midagi hullu ka pole, sest tõsiste talviste viiruspuhangute ajal võtab selle lusikatäie sisse isegi mu 8-aastane tütar. Ja tema juba kõike sisse ei söö.
Aga tegelikult on olemas tõeliselt meeldivaid variante, kuidas igapäevaselt rohkem kookosõli tarbida ja just need mind seda postitust kirjutama ajendasidki. Valmistame kolm maiustust, mida süües ei pea mitte südametunnistus piinama, vaid võid end kohe päris hästi tunda, et teed enda jaoks maiustades midagi head ära!
************************************************************************************
Kõigepealt midagi šokohoolikutele ehk isetehtud šokolaad kookosõlist.
KOOKOSÕLIST ŠOKOLAAD
Vaja läheb:
• 100 g külmpressitud või rafineeritud kookosõli
• 30 g kakaod (ilma suhkruta)
• Magusaks maitse järgi steviaga magusainet või agaavisiirupit või nende segu (mina kasutasin 4 tl steviaga magusainet ja 4 tl agaavisiirupit)
• Soovi korral lisandeid, nt plaksuvat suhkrut, goji- või barbarissimarju, tšilliniite, kookoshelbeid, pistaatsiapähkleid vms
Tee nii:
Sulata kookosõli potis. Selleks ei ole vaja suurt kuumust, sest kookosõli sulab juba ca 22 – 24 kraadi juures. Lisa kakao ja magusaine/siirup. Sega hästi korralikult läbi. Vala meelepärastesse silikoonist või paberist vormidesse, neist on šokolaadi hiljem lihtne kätte saada. Tõsta külmkappi tahkuma. Kui soovid oma šokolaade kaunistada, tee seda ca 5 minuti pärast, kui šokolaad veel päris tahke pole ja kaunistused kinni jäävad.
************************************************************************************
Nüüd valmistame tõelistele kookosesõpradele ühed mõnusad kookosepätsid.
KOOKOSEPÄTSID
Vaja läheb:
• 100 g kookoshelbeid
• 50 g külmpressitud või rafineeritud kookosõli
• 1 spl agaavisiirupit või mett
• 0,5 tl vanilliekstrakti
• 1 tl sidrunimahla
• 0,5 tl sidruni koort või yuzut
• näpuotsaga soola
Tee nii:
Sulata potis kookosõli ja lisa kõik ülejäänud koostisosad. Sega hästi läbi kuni kõik kookoshelbed on õlised. Jaota segu nt muffinivormidesse ja suru hästi kokku. Tõsta vorm külmikusse tahenema. Et kookospätsid kätte saada pista vormi alumine ots hetkeks kuuma vette.
P. S. Bounty sõbrad võivad ühendada esimese maiuse teisega ja teha kodused tervise-bountyd. Selleks pista valminud kookosepätsid esimese retsepti sulašokolaadi sisse ja tõsta külmikusse tahenema.
************************************************************************************
Ja kolmandaks pakun välja kergema südametunnistuse toorjuustukoogi.
MINI-TOORJUUSTUKOOGID
Vaja läheb:
• 150 ml purustatud küpsiseid
• 2 spl külmpressitud või rafineeritud kookosõli
• 200 g toorjuustu
• 200 g Kreeka jogurtit
• 50 ml mett või agaavisiirupit
• 2 spl sidrunimahla
• 1 spl vanilliekstrakti
• serveerimiseks toormoosi või marju
Tee nii:
Purusta küpsised peeneks ja sega need kookosõliga. Jaota 6 väikse klaasi vahel saadud segu ära. Sega kokku toorjuust, jogurt, mesi või siirup, vanilliekstrakt, sidrunimahl ja täida saadud kreemiga klaasid. Tõsta need paarik tunniks külmkappi ja serveeri marjade või toormoosiga.
************************************************************************************
Lisaks ära söömisele kasutan mina kookosõli veel paljudeks asjadeks: teen sellega juuksemaski, kasutan ihukreemi asemel, määrin lõhenenud huultele ja nohust räsitud ninaalusele, töötlen oma puust lõikelaudu, õlitan lapse vankri rattaid, jne jne.
Jäta siia kommentaar, kuidas Sulle meeldib kookosõli kasutada.
Tervislikumat maiustamist soovides
PS! Facebookis jälgib meid juba üle 23 300 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.
PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!