Aleppo tšilli
6.05 €
Laos
Aleppo tšilli
Aleppo tšilli – puuviljane, mõõdukalt vürtsikas, suitsune ja maitseküllane. Lähis-Ida köögis kõrgelt hinnatud tšilli, mis on tuntud oma tasakaalus teravuse ja rikkaliku, puuviljase aroomi poolest. Need tšillihelbed on Capsicum annuum üks sortidest, mille maitses on tunda päikesekuivatatud tomati magusust, rosinat meenutavat alatooni ja õrna vürtsköömnenooti. Pisut sarnane ancho tšillile, kuid õlisem ja soolakam. Soola kasutatakse ka selle tšilli kuivatamisprotsessis. Aleppo tšilli (kutsutakse ka Aleppo pipar, Halaby tšilli, Türgis teatakse seda kui pul biber ja Armeenias kui Halebi bibar) sai oma nime Põhja-Süüria linna Aleppo järgi ning seda kasvatatakse Süürias ja Türgis. Türgis on pul biber ehk Aleppo chilli soola ja pipra järel kolmas kõige enam kasutatud maitseaine.
Teravus 6/10 – mõnusalt vürtsikas, aga mitte tuline. Ideaalne igapäevaseks kasutamiseks. Scoville’i sklaalal 10 000 SHU.
Aleppo tšilli sobib suurepäraselt nii liha, kala kui ka köögiviljaroogade maitsestamiseks. Lisa seda hummusesse, falafelitesse, munaroogadesse, röstitud köögiviljadele või vürtsikatesse kastmetesse – see annab sügavust ja soojust, ilma et varjutaks roa maitset.
Ideid Aleppo tsilli kasutamiseks:
· Liibanoni ojji (omlett): lisa ½ teelusikatäit Aleppo tšillit klopitud munadele;
· Kanakefta tšilliga: puista 1 teelusikatäis Aleppo tšillit kefta-varrastele;
· Liibanoni praekartulid: kuumuta 1 teelusikatäis Aleppo tšillit koos hakitud koriandripundi, poole sidruni mahlaga ja näpuotsatäie soolaga kõrgel kuumusel 1–2 minutit, kuni koriander närbub, seejärel vala saadud kaste eelnevalt röstitud kartulite peale;
· Hummus: lisa 1 teelusikatäis Aleppo tšillit hummusele ja sega hästi läbi enne serveerimist.
· Süüria muhammara ehk tummine röstitud paprika dip Kreeka pähklitega – serveeritakse mezze vaagnal koos baba ganoush’i ja hummusega. Juurde sobib hästi ka pita, dukkah ja tabbouleh.
Vaja läheb:
· 2 punast paprikat
· 4 sl extra virgin oliiviõli
· 115 g röstitud ja kooritud Kreeka pähkleid
· 1 küüslauguküüs (jämedalt hakitud)
· 2 ½ sl tomatipastat
· 80 g tassi riivsaia
· 2 sl granaatõunamelassi
· 1 tl Aleppo tšillit
· ½ tl suhkrut
· 1 tl sumahhi
· ½ tl soola
· ½ tl Cayenne’i pipart (kui soovid veelgi vürtsisemat)
Kuumuta ahi 220 °C-ni ja rösti paprikad umbes 30 minutit, vahepeal paar korda ümber pöörates. Tõsta paprikad ahjust välja ja pane kaussi. Kata kauss mõneks minutiks toidukilega – see hoiab auru kinni ja muudab koorimise lihtsaks. Kui paprikad on piisavalt jahtunud, koori need, eemalda seemned ja lõika viljaliha väikesteks ribadeks. Pane köögikombaini röstitud paprikaribad, 3 sl extra virgin oliiviõli ja kõik ülejäänud koostisosad. Töötle segu ühtlaseks pastaks. Enne serveerimist nirista kastmele veidi extra virgin oliiviõli ning soovi korral kaunista hakitud Kreeka pähklite ja värske peterselliga. Võib säilitada külmkapis, kuid serveeri toasoojana.
- Tootja: Terre Exotique
- Riik: Türgi
- Toote kaal: 45g


Arvustused
Tooteülevaateid veel ei ole.