Traditsiooniline Põhja-Aafrika tagine pott
54.99 €
Laost otsas
- Laost otsas
-
14 päeva tagastusõigus internetist ostmisel
Tagastatud kaup peab olema kasutamata ja originaalpakendis.
Tagastuse juurde lisada ostu tõendav dokument -
Tasuta transport al 30 EUR ostusummast!
Kui ostate alates 30 eurost, siis postitame teile pakiautomaati tasuta. Kulleriga -50%
- Kaup kätte 2-3 tööpäevaga.
Traditsiooniline Põhja-Aafrika tagine pott
Tagine või ka tajine on Põhja-Aafrikast Magribi piirkonnast pärit roog, mis ongi nime saanud poti järgi, milles seda valmistatakse. Tajine nõud toidu valmistamiseks on mainitud esmalt “Tuhat ja üks ööd” muinasjuttudes. Samasugust nõud kasutatakse ka Lähis-Idas, kus seda kutsutakse qidra.
Pott koosneb kahest osast – alumisest lamedapõhjalisest madalate servadega potist ja koonusekujulisest kaanest. Kaane mõte on kõik kontsentreerunud vedelik tagasi alla juhtida, seda protsessi saab veelgi intensiivistada pannes kaane otsas asuvasse nõgususse külma vett. Traditsiooniliselt küpsetatakse tajines toitu süte kohal, hoides süte ja poti vahel parajat distantsi. Tänapäeval võib tagine asetada ka madala kuumusega ahju või madalal kuumusel gaasi- või elektripliidile, et toit saaks vaikselt ja pikalt haududa. Gaasipliidi puhul on soovitatav kasutada gaasileegi hajutit.
Poti mõõdud: poti läbimõõt ülaosas 26 cm, põtipõhja läbimõõt 18 cm.
Kasutamine: 24h enne esimest kasutuskorda asetage tagine vette seisma. Vees leotamine muudab tagine tugevamaks ning soodustab tagine terveks jäämist kokkamise ajal. Kui kasutate taginet harva, leotage taginet tund aega enne igat kasutuskorda.
Õlitamine: teine efektiivne viis taginet tervena hoida on õlitada pott seest ja kaanelt päevalilleõliga ning hoida15 – 30 min madala kuumusega ahjus. Nii imab pott sisse õli ja samal ajal harjub kuumusega ning sedasi võib potti kasutada korduvalt ilma uuesti õlitamata.
Temperatuur: tagine ei talu järske temperatuuri muutusi. Potti ei tohi tõsta otse tulisest ahjust külma kraani alla ega külmkapist kuuma ahju. Sellistel juhtudel on suur purunemise oht!
Taginega kokkamine: taginega kokkamine on ülimalt lihtne. Asetage tagine kauss madalale kuumusele gaasipliidile (kasutades leegihajutit) ja laske sellel üles soojeneda. Valage kaussi kiht õli ja kui tagine on soe, asetage muu söök sisse. Pidage meeles, et liha/kala tuleks asetada kõige põhja. Väike näpunäide: enne liha/kala lisamist praadige need tavalisel pannil. Köögiviljad pannakse järgmisena sisse ning vürtsid ja ürdid jäävad kõige peale. Koostisosad, mille valmimine võtab kõige enam aega, pange poti keskossa. Nüüd asetage kaas peale ja laske söögil haududa aeg ajalt õrnalt segades.
Tagine puhastamine:
Kõige paremini saab taginet puhastada käsitsi. Kasutage väikest kogust puhastusainet ja pehmet harja. Liiga kauaks potti mitte vette jätta ja hallituse vältimiseks kuivatada põhjalikult.
Tiit –
Väga hea õpetus.