Peolaua pärlid
Aastalõpu ohtrate pidude lauale tahaks panna midagi erilist, midagi pidulikku ja peent. Samas askeldamist on aasta viimasel kuul nii palju, et pikalt nikerdamine ei tule kõne allagi. Sellest postitusest leiad ideid, kuidas see olukord elegantselt ära lahendada. Märksõnaks on PÄRLID!
Molekulaargastronoomilised pärlid, mis need veel on?
Umamist leiad oma aastalõpu peolauale nelja maitsega molekulaargastronoomilisi pärleid – palsamiäädika, yuzu mahla. Naturaalsed maitsed on pärli sisse saadud tänu sferifikatsioonile. See on protsess, mis leiutati juba 50-ndatel – mahl segatakse vetikast saadud alginaadiga ja kastetakse seejärel kaltsiumkloriidi lahusesse. Ja voila, ongi kalamarja meenutava nälimusega pärlid valmis. Kuulsaks sai selline pärlite meisterdamine tänu kuulsale Ferran Adraile, kes oma El Bulli restoranis ohtralt molekulaargastronoomilisi võtteid kasutas.
Pärlitega on põnev mängida ja variante, mida nendega teha, on lõputult. Mina pakun tänases postituses mõned lihtsad variandid inspiratsiooniks välja.
********************************************************************************************
PALSAMIÄÄDIKA PÄRLID
Minibruschettad Brie juustu ja hurmaaga
Vaja läheb:
*viilutatud pikka saia
*veidi oliiviõli
*Brie juustu viile
*viilutatud hurmaad (või vastavalt hooajale virsikut või viigimarja)
*palsamiäädika pärleid (saad siit)
*värsket tüümianit
Tee nii:
grilli kergelt saia ja pintselda üle oliiviõliga. Lao saiale viil juustu, viil hurmaad, veidi pärleid ja oksake tüümianit.
********************************************************************************************
Melon ja prosciutto
Vaja läheb:
*magusat melonit (lõika suurteks kuubikuteks)
*vinnutatud sinki (lõika ribadeks)
*palsamiäädika pärleid (saad siit)
*värsket basiilikut
Tee nii:
keri ümber melonikuubiku sinki, tõsta peale veidi pärleid ja puista üle basiilikuga.
********************************************************************************************
YUZU PÄRLID
Minibruschettad soolalõhega
Vaja läheb:
*viilutatud pikka saia
*ürtidega toorjuustu või võid
*õrnsoolalõhe viile
*yuzu pärleid (saad siit)
*värskeid ürte (tilli, murulauku)
Tee nii:
grilli kergelt saiaviile, määri neile toorjuustu või võid. Lao igale viilule soolalõhet ja lisa veidi yuzu pärleid. Puista üle ürtidega.
Ilusat pidude aega teile!
Ostsin, läksin toidupoodi soolaforelli järgi – kohe koju katsetama – super !
Suu jookseb vett 🙂
Ulmeliselt põnevad pärlid – sünnipäeval läheb nii mõnigi käiku;)