kurkum1.jpg
kala_mandariinikastmes4.jpgsatay_nuudlid4.jpgkurkum_piim1.jpgkana_satay_maapahklikastmes7.jpg

Kurkum ehk kollajuur

1.79 €


Laos

Vali kogus:
  • Toode on laos, saame selle kohe teele panna!
  • 14 päeva tagastusõigus internetist ostmisel
  • Tasuta transport al. 30EUR ostusummast!
  • Kaup kätte 2-3 tööpäevaga.

Kurkum 100g

Kurkum on ingveri sugulane, pärit Lõuna-Aasiast. Kurkumi kuivatatud ja peenestatud kollane juur kuulub karripulbri koostisesse. Kurkum on ingveri sugulane. Kurkumi keedetud, kuivatatud ja pulbriks peenestatud kollane juur kuulub karripulbri koostisesse. Kurkumit kasutatakse eriti laialdaselt India köögis, aga ka Kagu-Aasia köökide (Tai, Malaisia, Indoneesia) soolastes toitudes. Ka Lähis-Ida köögis on kurkum tähtis koostisosa – peaaegu kõiki Pärsia köögi praetud roogasid alustatakse sibula ja kurkumi praadimisest õlis. Vietnamis lisatakse kurkumit paljudesse suppidesse ja vokiroogadesse. Kurkumat saab kasutada ka naturaalse värvainena sooja sügava kollase saamiseks. 

Kurkum on tervisele väga kasulik järgmistel põhjustel, see:

* tugevdab immuunsüsteemi,
* ergutab seedimist,
* võitleb põletike vastu,
* aitab pohmelli vastu,
* võitleb vähi vastu.

*Üks viimase aja suuri meditsiiniavastusi on, et koos musta pipraga kasutades on kurkumil vähivastane toime. 
*Külmetushaiguste puhul tasub meega soojale piimale lisada ka kurkumit, nii on tervistav mõju mitu korda tugevam. Mina püüan talvisel viiruste ajal oma pere toitudesse igapäevaselt pisut kurkumit peita, sest tegu on tõelise supertoiduga!
*Lahtisele haavale puistatud kurkumikiht aitab haaval kiiresti paraneda.
*Kurkum on erakordselt kasulik ka näo- ja juuksehoolduses, kuid arvestama peab tugeva kollase värvusega, mille mahakulumine võtab pärast protseduuri pisut  aega.

Retseptid kurkumiga:

Läätse dhal
stitud India pähklid kurkumi ja chiaga
Kana-satay maapähklikastmega (Malaisia/Indoneesia)
Cha ca kala Vietnamist
* India kurkumapiim
* Satay nuudlid kanaga
* Kreveti madras kuuslaugu naan ja kurgi raita
Tursk pidurüüs, mandariini ja Tai ürtidega

Kas teadsid kurkuma kohta?

Keskaegses Euroopas tunti kurkumit kui India safranit, kuna seda kasutati tihti odavama alternatiivina safranit nõudvates retseptides. Nii saadi küll toidule kollane värv, aga safrani ja kurkumi maitseomadused erinevad kui öö ja päev!
 
Kurkumi kodumaal Indias peetakse seda kõikvõimsaks ravimiks, millest on kasu paljude erinevate probleemide puhul – igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamisel, aga ka paljude haiguste, nt kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletiku, köha, hemorroidide, aneemia ja akne, ravis. Kurkumit kasutatakse nii ajurveeda meditsiinis kui ka ilumaailmas.
 
Püha kurkum.
Läbi aegade on kurkumit Indias peetud heaendeliseks vürtsiks ning seetõttu on seda kasutatud nii pulmapidustustel kui mitmesuguste religioossete tseremooniate käigus. Sellel on oluline roll nii budismis kui ka hinduismis. Buda munkade oranže rüüsid värviti vanasti just kurkumiga. Kollakasoranži värvuse tõttu seostati kurkumit päiksega või hinduismis Vishnuga. Kollast värvi on ka energiatšakra, mis India traditsioonilise meditsiini järgi on ainevahetuse ja seedesüsteemis keskuseks. Oranži värvi on aga sakraaltšakra, mis on seotud paljunemisfunktsioonidega. 
Indias ja Mauritiusel teeb pruut  enne pulmi läbi puhastava rituaali – hõõrub oma nägu ja keha kurkumiga. 
 
  • Tootja: Natco
  • Päritolumaa: India