Teeme viirustele 1:0 ehk India kurkumapiim

Kuna käimas on aasta kõrghetk kõikvõimalike viiruste levikuks, siis on just paras aeg jagada teiega iidset India nippi, millega viirustele 1:0 pähe teha ja tervena kui purikas läbi talve purjetada!

Tänasest postitusest leiad India kurkumapiima retsepti ja saad lähemalt lugeda täieliku supertoidu kurkumi ning teiste kasulike vürtside kohta.

kurkumipiim

Hetkel, mil ajakirjandus soovitab süüa segu sidrunist, sibulast, ingverist ja meest, ehk „imeravimit“, nagu seda nimetama on hakatud (mis on ka vaieldamatult ülimalt kasulik ja omast käest võin öelda, et täiesti söödava maitsega üllatuslikul kombel), soovitan mina teil kasu lõigata veel ühest „imeravimist“, mis on pärit Indiast, kus seda juba aastasadu on viiruste peletamiseks ja organismi tugevdamiseks valmistatud. Nimelt kurkumapiima, mille esmane võlu tuleb täiesti uskumatult laiade raviomadustega kollasest vürtsist kurkumast, mida omakorda toetavad soe piim, teised kasulikud vürtsid ja mesi või agaavisiirup, kumba ise eelistate.

Esmakordselt lugesin kurkumapiimast ühe India päritolu toidublogija postitusest, kes ütles, et nende paljulapselise pere ema käskis neil kõigil talv läbi seda juua ja neile see sugugi ei maitsenud – ema keetis seda segades kokku vaid piima ja kurkuma, jättes tähelepanuta fakti, et ravim läheb lastel paremini kurgust alla, kui see ühtaegu ka maitsev on. Retsept, mida selles postituses jagatud oli, arvestas juba ka selle tõsiasjaga. Kuu aja eest, kui perega Eestisse kolisime ja siinsete ringi uitavate viirustega kohe silmitsi seisime, asusin kurkumapiima kohta lähemalt uurima. Retsepti sai oma maitse ning erinevate allikate näpunäidete järgi timmitud ja joojad kiitsid tulemuse heaks. Soovitasin kurkumapiima ka heale sõbrannale, kes kauaoodatud puhkusereisi eel haigeks oli jäänud ja tema enesetunne läks paremaks lausa tundidega. Nii et julgen soovitada, proovige ja te ei kahetse. :)

Kurkumapiima vägilased on:

*KURKUM ise (leiad siit ja siit)

Kõiki kurkumi häid omadusi ei jõuaks vist ka pikas raamatus üles loetleda. Aga kui ära tuua vaid mõned, siis kurkum tugevdab immuunsüsteemi,  ergutab seedimist,  võitleb põletike vastu  ja viimane, võibolla kõige põrutavam avastus on, et see võitlevat ka vähi vastu. Indias kasutatakse kurkumit igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamiseks, aga ka paljude haiguste, nt kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletike, köha, hemorroidide, aneemia ja akne, raviks. Kurkum on kasutusel ka kosmeetikatööstuses, sest selle head omadused mõjuvad hästi ka juustele ja nahale. Muide, lisaks on kurkum üks võimasamatest looduslikest maksapuhastajatest, nii et kurkumapiima järgi tasub haarata ka peale suuremaid pidustusi :) (Allikas: foodmatters.tv).
Ühesõnaga, nagu öeldud, kurkum on tõeline SUPERTOIT!

*rammusam PIIM (kes kehakaalu pärast mures on, võib muidugi ka lahjemat kasutada)

Soe piim lisab omalt poolt kasulikke proteiine ja aitab trüptofaanil, hea une aminohappel, paremini organismis imenduda (Allikas: himalayaninstitute.org) Indias, kust kurkumipiim pärit on, kasutatakse just lehmapiima. Kes aga piimatooteid vältida soovib, võib selle asendada mõne taimse piimaga.

*värske INGVERijuur

Ingver aitab kasulikel ainetel organismis imenduda, on põletikuvastase toimega ja võitleb iivelduse vastu. Ayurveda järgi on ingver ka afrodiisiak! (Allikas: foodmatters.tv)

*KARDEMON

Kardemonil on samuti lugematu arv tervistavaid omadusi alates seedimise soodustamisest, kõikvõimalike põie- ja neeruprobleemide leevendamisest, halva hingeõhu vastu võitlemisest, stressi ravimisest kuni vähivastase toimeni välja (Allikas: herbwisdom.com).

*KANEELIKOOR

Juba ainuüksi pool teelusikatäit kaneeli päevas aitab hoida veresuhkrut ja kolesterooli taseme kontrolli all, on põletike, kurguvalu ja kõrvetiste vastase toimega ja rikas antioksüdantide poolest. Lisaboonusena parandab kaneel meie mälu! PS! Kasuta Tseiloni kaneeli, selle tervistavad omadused on Hiina kaneelist ehk kassiast tugevamad! Võid kasutada ka jahvatatud Tseiloni kaneeli.

*PIKK PIPAR

Ayurveda meditsiinis hinnatakse pikka pipart juba ammustest aegadest, kuna see aitab kaasa toidu seedimisele ja omastamisele, on kõikvõimalike kõhuhädade leevendaja,  puhastab organismi mürkidest ja jääkainetest ja aitab kaasa pikaealisusele. Indias kasutatakse pikka pipart ka, kuna see on afrodiisiak ja aitavat kaasa viljatuse ravile. Lisaks nimetab Webmd.compika pipra kasuliku olevat bronhiidi, astma, psoriaasi, tuberkuloosi, epilepsia ja paljude teiste haiguste korral.

Pika pipra asemel võib kasutada ka musta terapipart, sest musta pipraga koos tarvitades olevat kurkumil eriti tõhus vähivastane toime!

Kõik nimetatud vürtsid, kurkum, kardemon, ingver, kaneel ja pipar omavad Ayurveedilise meditsiini kohaselt soojendavat toimet, mis aitab just külma aja viiruste vastu võidelda!

*AGAAVISIIRUP

Mehhiko juurtega agaavi siirup on tervislik aseaine suhkrule või meele. Tänu eriti madalale glükeemilisele indeksile ei kõrgenda agaavisiirup veresuhkru taset ega vererõhku nagu tavaline suhkur  (nt: agaavi siirupi glükeemiline indeks ehk GI on 27, mee GI 83, valge suhkru GI 92, glükoosi 137 jne /Allikas: blueagavenectar.com/). Lisaks tugevdab agaavisiirup immuunsüsteemi ning võitleb halbade mikroobide ja bakterite vastu nii välis- kui seespidisel kasutamisel.

Ühesõnaga, kujutage ette, millist võlujooki kõigi nende heade omaduste kokku segamisel endale keeta võite!

Ja nüüd siis retsepti juurde!

INDIA KURKUMIPIIM (2 klaasitäit)

* 400ml piima või mõnd taimset piima
* 1 tl kurkumit (leiad siit ja siit)
* 3 cm ingverit
* 3 puruks surutud kardemoni kupart
* Jupp kaneelikoort või jahvatatud kaneeli
* 1 pika pipra kaun (või asenda paari musta pipra teraga)
* 1,5 spl agaavisiirupit (või asenda meega)

Tee nii:
Pane kõik vürtsid piimaga koos potti. Kuumuta piima segades kuni see hakkab just-just keema tõusma. Tõsta pott tulelt ja kata kaanega. Lase mõned minutid tõmmata ja kurna siis vürtsid piimast välja. Sega juurde agaavi siirup ja joo soojana!

Püsige terved,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 22 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Kommentaarid

  1. Kurkumipiim on üks ütlemata maitsev ja mis peamine väga kasulik jook.
    Teen seda tervele perele ja keegi pole nina krimpsutanud :)
    Soovitan!

    1. Tere, Indias tehakse seda jooki tõesti lehmapiimaga. Samas võib asendada mõne meeldiva taimse piimaga, nt riisi, mandli, kookose vms. Tervitades, Juta, umami.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo