Teeme ise musta pastat

Kas teadsid, et ise värske pasta tegemine on tegelikult väga lihtne? Seekordses postituses kutsungi Sind endaga samm-sammult ise pastat valmistama. Isetehtud pastast teeme lõpuks ka ühe kiire ja lihtsa lõhepasta! Nii et mis muud kui käärime käised üles ja asume tainast sõtkuma!

NB! Kingime ühele kommenteerijale ka ühe pudeli kõrgeima kvaliteediga külmpressitud oliiviõli Itaaliast, Veronast!

Kuna musta pastat meie kaubanduses tihtipeale saada pole, siis teeme asja põnevamaks ja valmistame seepiatindiga musta pastat, mis sobib eriti hästi pastaroogadesse koos kala või mereandidega! Teeme pastat nii pasta masinaga kui ilma, sest kõigil pole spetsiaalset masinat kodus olemas ja tegelikult pole seda vaja ka. Nagu kuulus Jamie Oliver selle kohta ütles: “kõik need Itaalia Mammad, keda ma Itaalias ringi rännates kohtasin, valmistasid pastat alati käsitsi!”, nii et mõnes mõttes saabki ise rullides ja vaeva nähes autentsema tulemuse :)

Siinkohal meenub mulle üks tõeliselt maitsev õhtusöök, mil ma ise esimest korda elus musta pastat sõin. Olime Milanos külas ja perepea, pesueht itaallane, kes kõigesse toiduga seonduvasse itaallaslikult kirglikult suhtub, valmistas meile kirsstomatite ja krevettidega musta pastat. Tänase postituse lõpus valmiva lõhepasta retsept ongi tookordse toiduelamuse edasiarendus.

Eelmise aasta sügisel oli must pasta meie peres kasutusel hoopis huvitavas võtmes – nimelt kutsus tütar sõbrad Halloweeni pidama ja mina pidin hoolitsema teemakohaselt hirmuäratava menüü eest. Nii said lauale beseest tontide, ämblikuküpsiste ja muu kõrval pandud ka mustad spagetid, mille nõidadeks maskeerunud neiud peo käigus suure rõõmuga ära sõid! Nii et maitsev, eriline ja efektne, see must pasta.

Aga asume siis pastat valmistama. Etterutates võin öelda, et tiheda taigna sõtkumine on tõsine töö! Mina isiklikult olin väga õnnelik, et sain selle osa pasta valmistamisest oma mehe tugevatele kätele usaldada. :)

1 – Pane kõik vajalik valmis (pastamasin võib olla, aga hädavajalik see ei ole, maitsva pasta saab valmis ka tavalise taignarulli ja terava noa abil):

*300g jahu,
*3 suurt muna,
*2 pakki seepia tinti,
*2 spl külmpressitud oliiviõli
*vajadusel veidi külma vett

1_mise_en_place

2 – Löö munad väiksesse kaussi

2_munad

3 – Lisa munadele seepia tint

3_tint

4 – Sega munad ja tint korralikult kokku

Teeme Ise Musta Pastat

5 – Tee jahust töölauale kuhi

Teeme Ise Musta Pastat

6 – Tee kuhja keskele auk

Teeme Ise Musta Pastat

7 – Vala auku tindi-muna segu

7_tint_auku

8 – Lisa auku oliiviõli

8_oli_auku

9 – Hakka näppudega ettevaatlikult augu keskelt järjest jahu ja munasegu omavahel taignaks segama, töötades aina rohkem seest väljapoole. Ole ettevaatlik, et jahust „müürid“ ei laguneks, siis voolab kogu munasegu mööda lauda laiali. Kui kogu jahu ja munasegu on kokku segatud, siis hakka tainast sõtkuma. Sõtku kuni saad ühtlase sileda ja tiheda palli. See võib võtta oma 10-20 minutit või isegi rohkem.

9_sotku

10 – Vaat umbes selline pall peaks sõtkumise lõpus tekkima! Tainas peab olema hästi tihke, aga kui siiski tundub, et tainas on nii kuiv, et seda pole üldse võimalik kokku sõtkuda, siis tuleb käed kergelt märjaks niisutada külma veega ja seejärel edasi sõtkuda. Kui paari minuti möödudes tainas ikka liiga kuiv on, võib käte niisutamist korrata.

10_pall

11-Tee pall jahuseks

11_jahuseks

12 – Mässi taignapall toidukilesse või kata köögirätiga ja lase 15 minutit seista

12_kilesse

13 – Lõika saadud taignakogus kaheks. Kata üks osa uuesti kilega ja pane kõrvale.
Edasi on kaks varianti – taignarulli abil ja pastamasinaga. Võid teise osa taignast jahuga kaetud laual taignarulliga võimalikult õhukeseks „linaks“ rullida

Teeme Ise Musta Pastat

14 – Või, kel pasta masin olemas on, alusta masina kõige laiemast rullimisvahest ja rulli taignalehte iga laiusega vahest läbi kaks korda enne, kui keerad vahe ühe võrra kitsamaks! Jätka kuni taignalehed on hästi õhukesed.

Teeme Ise Musta Pastat

15 – Lõika saadud taignalehtedel ääred sirgeks, puista veelkord mõlemalt poolt jahuga üle ja keera taignalehed kergelt rulli. Kui kasutad pastamasinat, siis vurista saadud pastalehed lihtsalt läbi masina pastalõikuri ja ongi ilusad ühtlased pastaribad valmis!

Teeme Ise Musta Pastat

16 – Kui valmistad pastat ilma masinata, siis lõika rullid terava noaga soovitud laiuses pastaribadeks.

Teeme Ise Musta Pastat

17 – Tõsta saadud pastaribad kätega laualt ja raputa neid kuni need rullidest lahti rappuvad.

17_raputa

18 – Kasuta saadud pastat oma lemmikretsepti valmistamiseks. Kui valmistad toitu alles hiljem, siis säilita seni omatehtud pastat suletud karbis külmkapis!

Lihtne must pasta lõhe ja kirsstomatitega

Vaja läheb:
*äsja isevalmistatud seepiatindiga pastat
*250 g kirsstomateid
*300 g lõhefileed
*1 väike sibul
*2 küüslauguküünt
*½ sidruni koor
*1 tl metsikute ürtide segu või värsket tüümiani ja/või basiilikut
*150 ml kuiva valget veini
*soola ja musta pipart
*1 spl võid
*serveerimiseks külmpressitud oliiviõli
Tee nii:
Pane suur pott veega tulele, maitsesta soolaga ja lisa 1 spl oliiviõli.Haki sibul ja küüslauk peenikeseks, riivi sidruni koor. Kuumuta pannil või ja prae sibulat, küüslauku ja sidruni koort paar minutit pidevalt segades. Lisa tükkideks lõigatud lõhe. Prae paar minutit, kuni lõhe on peaaegu küps. Eemalda lõhetükud pannilt. Lisa pannile poolekslõigatud kirsstomatid, sega ja prae paar minutit. Vala pannile vein ja ürtide segu, keeda madalal kuumusel kuni veini kogus on umbes poole võrra vähenenud.Kui potis vesi keeb, lisa omavalmistatud pasta. Keeda ca 3 minutit, kurna.

Tõsta pannile tagasi lõhetükid, maitse ja maitsesta soola ning pipraga. Nüüd lisa pannile ka keedetud must pasta. Sega ettevaatlikult läbi. Maitse, kui on tarvis, lisa veidi sidrunmahla, soola või pipart. Serveerimisel vala pastale veidi kvaliteetset külmpressitud oliiviõli!

Teeme Ise Musta Pastat

 
 
Mõnusat pastarullimist soovides
allkiri
 
juta ring
 
 
 
 
 
 
 
 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo