Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Suveks kuhjaga mereande … ananassi carpaccio pealekauba

Kõik mereannisõbrad, see postitus on teile! Värsked mere ja tuule järgi lõhnavad mereannid sobivad eriti hästi just suvisele lauale koos jaheda veiniga, kas pole? Loe edasi, et leida kammkarbi carpaccio, taipärase mereannisalati ja kolme värskele austrile sobiva kastme retseptid. Preemiaks peale üks kiire suvine magustoit ananassist. Lisaks kirjutan, kuidas me selle postituse tarbeks Tais mereannijahil käisime.

tai mereanni salat

Mereanniteemaline postitus hakkas idanema juba talvel, kui me Tais olles ühel täiskuuõhtul mererannas asuvasse restorani õhtusöögile läksime. Mõni päev varem olime käinud taipärases mereannirestoranis, mis kohalike seas väga populaarne on, ja seal proovitud austritega omlett Hoy Tod (mis on Tais väga kuulus roog), tegi lausa nukraks. Koheva omleti sees olid austrid muutunud kõige tavalisemaks merekarbi lihaks ja sellest merevärskest hõrgust õndsusest, mida üks värske auster endast toorena kujutab, polnud sõna otseses mõttes haisugi järel. Mõtlesin siis, et läänemõjutustega luksusrestoran on just õige koht, kus oma tärganud isu värske suussulava austri järele rahuldada. Mõnes mõttes nii oligi – austrid olid ausad, värsked, lõhnavad, aga kastmed, mis sinna juurde pakuti, olid pehmelt öeldes sobimatud. Niisiis tilgutasin oma austritele lihtsalt värsket sidrunimahla, mis tegelikult ongi üks parimaid viise austri nautimiseks, vähemalt minu meelest. Igatahes lubasin siis, et ma teen vähemalt kolm paremat kastet, millega austreid serveerid ja kavatsesin neid ka blogilugejatega jagada.

ohtusook rannal

Viimase Tai reisi ajal tekkis meil ka uus lemmik Tai roog, nimelt selleriga vürtsikas mereannisalat Yam talay. Eriti meeldis mulle, kui sellesse oli lisatud ka veidi valget lume seent (saad siit). Aga ilma on levinum ja samuti ülihea. Seega oli selge, et ka selle salati retsept siia postitusse ilmub.

Ja kammkarbid, minu kauaaegsed lemmikud. Nendega oli sama lugu nagu austritega, küpsetati neid grillil, peal kiht krõbedaid sibulaid ja riivsaia, aga kammkarp kuidagi ei säranud piisavalt. Lisaks võiks öelda, et kammkarbid ei maksa Tais üldse mitte midagi. Samas on need väiksed ja müüakse koos liha ümbritseva kile ja marjaga, mistõttu vajavad pisut puhastamist. Aga maitse on ikka täiesti õige. Niisiis, et kammkarp säraks, siis lisandus retseptinimekirja ka kammkarbi carpaccio.

kammkarbid tai moodi

Postitus algas varahommikuse retkega ahvide mäe ehk Khao Takiabi jalamil asuvale kalaturule. Siis on kogu kraam kõikse värskem, ega see lõunane põrgukuumus toorele kalale just head ei tee. Edasi tuli ette võtta kõik oma miimika ja žestide esitamise oskused, sest meie ja kohalike loogikad olid, nagu arvata võiski, täielikus vastuolus. Muuga saime veel hakkama, aga kui soovisin austrit koos austri karbiga osta, siis läks asi keeruliseks. Neile vist ei mahtunud pähe, miks keegi midagi nii jaburat võiks soovida. Lõpuks, pärast mitme müügikoha ees võimlemist, jõudsime ühe eriti taibuka noore neiu juurde, kes sai meist aru. Müüs ikkagi puhastatud austrid karbis, aga andis pealekauba mõned austrikarbid ka kaasa. Mis iseenesest oligi parem lahendus, sest austrikarbi avamine pole üldse mitte lihtne ettevõtmine. Ostsime suuri krevette, kalmaare (salati jaoks), austreid ja kammkarpe, kõike ikka isuga, kõik kokku läks maksma alla 10 euro!!! Tegelikult tuli koju jõudes välja, et need soodsad Tai austrid ei ole üldse mitte nii hõrgud ja õrnad, kui Fine de Claire austrid, on tihkemad ja neid kuidagi ei taha kurgust alla libistada. Selles osas on siinkandi mereannivalik niisiis parem, et kui ikka värske austri ostad, siis on see “see õige”.

kao takiab

mereannimyyja

 

Meil siin Eestis peab kahjuks mereandide eest pisut rohkem raha välja käima, aga võibolla maitseb tulemus sellevõrra veel peenemalt ja erilisemalt. Tooreste mereandide serveerimise puhul tasub kindlasti jälgida, millal on poes kalapäev ja olla kohe kohal, et kõige värskem kraam endaga koju kaasa viia.

Yam Talay ehk Tai mereanni salat

yam talay

Vaja läheb:

*100g kalmaari (puhastatud ja rõngasteks lõigatud)
*300g suuri krevette (puhastatud)
*0,5 sibulat (õhukesteks viiludeks lõigatud)
*1 hakitud tšilli (kohalikud soovitasid panna 20tk!!!) või tšillihelbeid
*100ml selleri lehti *1 tomat (sektoriteks lõigatud)
*3spl kuivatatud sidrunheina või 3 värsket vart
*2 kahvrilaimi lehte
*3 rohelise sibula vart (hakitud)
*1spl küüslauku (hakitud)
*4spl laimi mahla
*3spl kalakaste
*2tl palmisuhkrut
*peotäis värsket koriandrit

Tee nii: Aja potis vesi keema koos sidrunheina ja laimilehtedega. Keeda 5 minutit, lisa mereannid. Lase 2 minutit keeda ja tõsta mereannid välja. Sega kausis sibul, küüslauk, kalakaste, laimimahl, suhkur ja tšilli. Sega kuni suhkur on sulanud. Nüüd lisa koriander, selleri lehed, hakitud roheline sibul ja tomat. Sega kõik hästi läbi. Lisa mereannid, sega veelkord ja serveeri kohe.

*****************************************************************************************************************************************

Kammkarbi carpaccio

kammkarbi carpaccio

Vaja läheb:
*200g puhastatud kammkarpe
*1tl laimi koor
*1 laimi mahl
*veidi suhkrut
*2spl oliiviõli
*1 šalottsibul
*soola ja pipart (see roog on koht, kuhu lisada parimat musta pipart, mis võimalik leida, nt seda Penja pipart)
*veidi värsket koriandrit
*veidi tšillit või tšillihelbeid

Tee nii: lõika kammkarbid ristipidi õhukesteks viiludeks. Laota need ühe kihina taldrikule. Sega kokku laimi mahl, suhkur ja oliiviõli. Piserda saadud kaste kammkarpidele. Maitsesta kammkarpe soola ja pipraga. Puista üle õhukeste laimi koore ja tšilli tikkudega, imeõhukeste šalottsibula rõngaste ja koriandri lehtedega. Lase külmkapis 20 minutit või kauem maitsestuda, naudi külma valge veini kõrvale.

*****************************************************************************************************************************************

3 kastet austrile

kastmed austritele

I kaste:
*60ml sojakastet
*60ml riisiäädikat
*2tl seesamiõli
*2tl riivitud ingverit
*0,5 linnusilma tšillit
*1-2 rohelise sibula vart

II kaste:
*120ml punase veini äädikat
*2 šalottsibulat
*60 ml sidrunimahla
*1spl murulauku
*musta pipart ja soola maitse järgi

III kaste:
*1 tomat (nahk eemaldatud, seemned välja võetud ja purustatud)
*näpuotsaga tšillit
*1 šalottsibul
*1spl värsket koriandrit
*1tl laimimahla
*maitse järgi soola

Tee nii: sega kastme koostisosad kokku. Serveeri  värsket austrit valades sellele vahetult enne suhu pistmist meelepärast kastet.

*****************************************************************************************************************************************

Magustoiduks sobib hästi üks kiire ananassi carpaccio.

Ananassi carpaccio

ananassi carpaccio

Vaja läheb:
*1 magus ananass
*sidrunimahla
*kookospalmisuhkrut
*veidi kaneeli
*soovi korral pisut tšillit
*serveerimiseks värsket münti

Tee nii: Koori ananass ja lõika hästi õhukesteks viiludeks. Laota lõigud suurele vaagnale, puista üle suhkruga, pigista peale laimimahla, maitsesta kaneeli või/ja tšilliga, lisa mõned mündilehed. Lase 10 minutit jahedas maitsestuda ja serveeri suviseks magusaks.

*****************************************************************************************************************************************

Ohtralt mõnusaid suviseid koosviibimisi soovides

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.
PS! Facebookis jälgib meid juba ligi 19 000 toidusõpra. Tule ka: Umamipood.
PS! Umami on nüüd ka Instagramis, jälgi meie tegemisi siin.

Kommentaarid

  1. Mereannid maitsevad mulle väga, eriti kammkarbid, ja Tai toidud on ülimaitsvad, tänud suurepäraste retseptide eest!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga