Superpäev supertoiduga

Mul on teile hea uudis! Umamist leiad nüüd terve rea erinevaid maailma superfood´e! Täna tutvustan Sulle lähemalt kinoad, amaranti, chiat ja inchi õli! Pakun välja ka retseptid hommikuks, lõunaks ja õhtuks, et saaksid ellu viia ühe tõelise superpäeva:)!

supertoidud

See on lausa uskumatu kui palju erinevaid põnevaid retsepte on viiamasel ajal maailmas sündinud erinevate supertoitudega. Toite, mis näevad head välja, maitsevad suurepäraselt ja mida süües võid kindel olla, et teed endale just sel hetkel suure heateo süües väärtuslikku toitu! Mina igatahes olen katsetamistega täies hoos. Ühel päeval oli mul plaanis lausa kaheksa erineva retsepti proovimine, aga tuleb tunnistada tõde, et peale kuuendat mu jõud rauges ja kaks retsepti jäid järgmiseks päevaks. :) Teen otsa lahti ja jagan täna Sinuga neist kolme esimest – hommikut alustame chia seemnetega, lõuna veedame kinoa ja inchi saatel ja õhtul maiustame amarandiga!

Hommik ja chia

Chia on salvei ja mündi sugulane, mis on pärit Mehhikost ja Guatemalast. Asteekide ajal olevat see olnud sama hinnatud vili nagu mais. Olen lugenud, et kui sealsed sõjamehed läksid terve päev kestvale sõjaretkele ja söögikraami nappis, siis sõid nad jõu saamiseks just chia seemneid, sest neid väikestes ilusates terakestes on peidus hiiglama palju kasulikku. Aga enne kui kõigest heast lähemalt kirjutan, vaata kui ilusad need seemned on:

chia seemned-

Miks chia seemned nii kasulikud on?

*kõrge väärtuslike rasvhapete sisaldus (ALA tüüpi omega 3),
*suurepärane taimsete valkude ja kiudainete allikas, samas gluteenivabad,
*hulganisti antioksüdante,
*väga kõrge eluksvajalike mineraalide (nt Ca, Fe, Zn) ja vitamiinide sisaldus (nt B1),
*head ajule, veresuhkru kontrollimiseks ja mürkide eemaldamiseks organismist.

Pean siiski mainima, et lisaks kogu sellele headusele sisaldavad chia seemned ka mõningaid antinutriente, mis ei lase päris kogu sellel toredusel täies ulatuses meie organismi imenduda.

Soovitatav päevane annus täiskasvanule kuni 2spl/päevas, lastele kuni 1tl/päevas.

Chia dessert vaarikatega

chia dessert

Vaja läheb:

*4spl chia seemneid (saad siit)
*250ml mandlipiima (või piima, sarapuupähkli piima, riisipiima vms)
*1 vanillikauna seemneid
*150g vaarikaid (või muid marju)
*2spl agaavisiirupit, mett või roosuhkrut või näpuotsaga steviaga magusainet

Tee nii: sega kokku piim, chia seemned, vanilliseemned ja enda valitud magustaja. Sega hästi ja tõsta min 1 tunniks külmkappi. Serveerimiseks purusta marjad (lisa soovi korral samuti veidi midagi magusat) ja tõsta need chiakreemile.

/retseptiidee: sabrinasue.blogspot.de/

*******************************************************************************************************

Lõuna kinoa ja inchiga

Kinoa ehk eesti keeles Tšiili hanemalts on pärit Boliiviast, Peruust ja Tšiilist kus seda on kasvatatud juba üle 5000 aasta. Inkade jaoks oli tegu püha toiduga ja nad nimetasid seda “kõigi seemnete emaks”. Kinoa kohta lugesin, et Lõuna-Ameerikat vallutanud hispaanlased keelasid kohalikel kinoa kasvatamise ära (kuna seda kasutati põlisrahvaste religioossetes tseremooniates), põletasid kinoa põllud ja ähvardasid keelust üleastujail käe otsast raiuda. Need meetodid mõjusid ja pikka aega ei kasvatatud kinoad, kuni alles 80-ndatel sellele traditsioonile uus elu anti. Traagiline lugu selle kinoaga!

Inchi on aga neist neljast eestlastele vast kõige tundmatum supertoit. Aga oi kui elevuses ma olin, kui esmakordselt inchi õlist ja tema omadustest lugesin. Peruu Amazonist pärit ja seal tuhandeid aastaid toiduks kasutatud külmpressitud ja töötlemata inchi õli (Plukenetia volubilis) on hea omega-3 rasvhapete ja a- ja e-vitamiini allikas. Lisaks on see värske, mahe ja kerget pähklise maitsega (meenutab maitselt natuke ube ja värsket kartulit). Inchi õli on võitnud erinevaid auhindu tervisetoidu ja gurmeetootena. Inchi õli sobib salatitele ja smuutidesse, aga ka toidulisandina sisse võtmiseks või isegi nahale määrimiseks.

inchis

Miks kinoa nii kasulik on?

*taimse valgu rikas (15-16% valku),
*kõrge E ja B vitamiinide, aminohapete, kaltsiumi, raua ja fosfori sisaldusega,
*kergesti seeditav ja meeldiva maitsega.
*gluteenivaba.

Miks inchi õli nii kasulik on?

*Kõrgeima asendamatute rasvhapete sisaldusega taimne saadus (sisaldab üle 90% väärtuslikke rasvhappeid, millest üle 50% on omega-3);
*Sisaldab ideaalses vahekorras Omega 3-, 6- ja 9 rasvhappeid (ALA tüüpi)
*kergesti seeditav, töötlemata, külmpressitud, kolesteroolivaba
* ei sisalda elavhõbedat
*sobilik nii rasedatele kui lastele

*sisaldab antioksüdante alfa-tokoferooli ja beetakaroteeni

*Inchi õli, erinevalt linaseemne õlist, ei sisalda raua ja teiste kasulike ainete imendumist takistavaid antinutriente (fütiinhapet).

Kinoasalat inchi vinegretiga

kinoa inchi salat

Vaja läheb:

*200ml kinoad (saad siit)
*300ml vett
*1tl (Himaalaja) soola
*1 pakk väikseid spinatilehti (pese ja kuivata)
*2 apelsini
*1 granaatõun
*suur peotäis pistaatsiapähkleid
*suur peotäis värsket koriandrit (kes koriandrit ei armasta võib selle nt basiiliku vastu vahetada)

Vinegreti jaoks:

*6spl inchi õli (saad siit)
*6spl külmpressitud oliiviõli
*7spl riisiäädikat
*soovi korral maitse järgi agaavisiirupit, mett või roosuhkrut
*musta pipart maitsestamiseks (soovitan Penja musta pipart, te ei vaheta seda iial tagasi tavalise musta pipra vastu!)
*maitse järgi head soola (nt Himaalaja soola)
*1 šalottsibul

Tee nii: loputa kinoad sõelal külma vee all. Tõsta kinoa vee ja 1 tl soolaga potti. Lase keema tõusta, keera kuumus madalaks ja kata pott kaanega. Lase ca 15-18 minutit podiseda. Tõsta tulelt ja sega kahvli abil õhuliseks. Pese ja kuivata salatilehed ja jaota need neljale taldrikule. Jaota salati peale kinoa. Lõika apelsini viljaliha sektoreid eraldavate kilede vahelt välja ja laota salatile. Eemalda granaatõunaseemned koorest ja jaota salatile. Valmista vinegrett. Selleks viiluta sibul hästi peeneks. Vispelda kokku õlid, äädikas ja soovi korral magustaja. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa sibulaviilud ja vispelda ühtlaseks läikivaks vinegretiks. Jaota kaste salatitele. Puista salatid üle koriandri ja hakitud pistaatsiatega.

*******************************************************************************************************

 Õhtu amarandiga

Amarant ehk rebashein näeb välja nagu teravili, aga tegelikult on tegu rohttaime ja selle seemnetega. Ka amarant on pärit Lõuna-Ameerikast, kus see oli juba Asteekide jaoks väga oluline toidupoolis. Tänaseni valmistatakse sealkandis õhitud amarandist mee, suhkrumelassi või šokolaadiga segatud maiust nimega alegria, mis tähendab tõlkes “rõõmu”. Amaranti võib keeta nagu riisi, süüa pudruna (võta 1 osa amaranti ja 2-3 osa vett, keeda 25 minutit) või õhkida seda nagu popcorni. Loputa seemneid sõelal jooksva vee all enne keetmist.

Miks amarant nii kasulik on?

*gluteenivaba taimse valgu allikas,
*sisaldab eluksvajalikke aminohappeid, sh lüsiini, mida leidub vähestes teraviljades. Lüsiin annab energiat, suurendab vastupidavust ja aeglustab vananemist.
*Kõrge kiudainete, magneesiumi ja raua sisaldus.

Amarandi-pähkli ruudud

amarandi maius

Vaja läheb:

*120ml roosuhkrut
*60ml tahinit (saad siit)
*2spl külmpressitud kookosõli
*3spl kakaod
*0,5tl soola
*120ml vett
*360ml õhitud amaranti (saad siit)
*60ml hakitud pähkleid (mina kasutasin pistaatsiaid ja mandleid)

Tee nii: Kõigepealt valmista õhitud amarant. Selleks võta paksu põhjaga pott või pann (kaanega) ja kuumuta see korralikult üles. Nüüd tõsta potti/panni 1 spl amaranti ühe kihina. Kata pann/pott kohe kaanega. Amaranditerad peaksid hetke pärast lõhkema hakkama. Kui lõhkemine lõppema hakkab, tõsta pann/pott kiiresti tulelt ja vala õhitud amarandid kaussi. Korda seda protsessi kuni saad soovitud koguse õhitud amaranti. Nüüd sega potis kokku retsepti 6 esimest koostisosa. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel 5-10 minutit, kuni saad paksu veniva vedeliku. Lisa amarant ja hakitud pähklid. Sega kõik ühtlaseks. Kata madal vorm toidukilega ja suru amarandisegu kõvasti ühtlaselt vormi põhja. Tõsta tunnikeseks külma ja lõika ruutudeks.

/Retseptiidee: lovefoodeat.com/

*******************************************************************************************************

Supertoitudest rääkides on palju juttu omega rasvhapetest. Lisan siis infoks, miks on omega rasvhapped meile vajalikud? Need on

*põletike vastu
*hea liigestele
*tugevdab südant
*kasulik juustele, küüntele, nahale, silmadele
*aitab kaasa keskendumisele ja õppimisele
*aitab tervislikus kaalus püsida

PS! neid rasvhappeid keha ise ei tooda, need on nn asendamatud rasvhapped!

*******************************************************************************************************

Põnevaid katsetusi supertoitudega,

 

Kommentaarid

  1. Chiad on mul tihti pudru sees kasutuses. Teen pudru veidi vedelama, lisan chia seemneid ja lasen neil seal veidi paisuda. Ülihea krõmpsuv puder tuleb.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo