Tai papaiasalat ehk Som tam

Prindi retsept

Som tam ehk papaia salat on üks Tai köögile kõige omasemaid roogasid. Värske ja krõmpsuv salat sobib imeliselt liha või riisi kõrvale. Kohalikud lisavad peoga tšillit ja varieerivad maitset lisades kuivatatud krevette, kala, nuudleid vms. Kuna selle salati valmistamiseks on vaja kasutada toorest rohelist papaiat ja seda siinsetel puuviljalettidel enamasti saada pole, siis kasutame sügavkülmutatud riivitud papaiat.

Vaja läheb

  • 250 g rohelise papaia ribasid (Saad siit)
  • 1 tk porgand
  • 0,5 tk šalottsibul
  • 1 tk küüslauguküüs
  • 4 spl kalakastet (Saad siit)
  • 4 spl laimi mahla
  • 1 spl palmisuhkrut (Saad siit)
  • 2 spl röstitud maapähkleid
  • 1 spl kuivatatud krevette (soovi korral) (Saad siit)
  • maitse järgi tšillihelbeid (Saad siit)

Tee nii

  1. Sulata papaiaribad sõelal ja kuivata korralikult köögipaberiga. Riivi porgand. Viiluta šalottsibul peenikesteks tikkudeks ja haki küüslauk. Rösti maapähklid kuumal kuival pannil. Sega kausis kokku papaia, porgand, sibul ja küüslauk.

  2. Sega kokku kalakaste, laimimahl ja palmisuhkur. Sega kuni suhkur on sulanud. Lisa maitse järgi tšillihelbeid. Vala kaste salatile ja sega kõik korralikult läbi. Kui kasutad ka kuivatatud krevette, siis lisa ka need salatisse. Haki pähklid ja puista salatile.

Kommentaarid

  1. Toorem mango sobis ka ideaalselt, siis on ta muidugi mango salat, aga suurt vahet küll pole.
    Tai salatite retseptiraamatus lisatakse kastme sisse ka tamarindi kaste.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Selle retsepti valmistamiseks vajad

logo