See pkhali on üks põnev roog. Esiteks ostad poest suure kilekotitäie värsket spinatit ja peale mõningast töötlemist hoiad selle asemel käes pisikest vaevu ühe rusika suurust tumerohelist spinatipalli. Segad aga kõik ained kokku ja vaatad, et see pudrutaoline ollus küll pildistamiseks ei kõlba. Maitsed ja mõtled, et midagi pidi retseptis küll valesti olema, sest peale kange küüslaugu pole ühtegi muud maitset tunda. Aga retseptis on üks “aga”! Nimelt tuleb see roheline mass panna pikaks ajaks külmkappi seisma, no ikka kohe terveks ööks või veel kauemakski, kui kannatust on! Ja siis, nagu võluväel, taandub kange küüslauk ja laseb enda kõrvale püünele teised – Kreeka pähkli, lambaläätse, estragoni ja koriandri. Silud aga saadud pasta vaagnale, puistad peale tumepunaseid granaatõunaseemneid ja imede-ime – toit näeb veel lisaks kaunis välja ka! Süüa võib pkhalit värskel saial, salatina või dipikastmena (siis peaks selle aga pisut vedelama tegema, kui minul siin välja pakutud on). Gruusias pakutakse selle kõrvale tihtipeale ka roosat pkhalit, kus spinat on peedi vastu välja vahetatud. Usun, et mõlemad maitsevad ühtmoodi hästi!

Gruusia spinati dipikaste pkhali

Prindi retsept

Vaja läheb

  • 700 g värsket spinatit
  • 100 g Kreeka pähkleid
  • 4 tk küüslauguküünt
  • 1/4 tl koriandriseemneid (purustatud) (Vaata toodet)
  • 1/4 tl lambaläätse (Vaata toodet)
  • näpuotsaga tšillit (Vaata toodet)
  • 1,5 spl valge veini äädikat
  • 1 tk sibulat (peeneks hakitud)
  • 3 spl värskeid koriandrilehti (hakitud)
  • 1,5 spl estragoni (hakitud)
  • maitse järgi soola (Vaata toodet)

Serveerimiseks

  • granaatõunaseemneid

Tee nii

  1. Aja suur pott soolaga maitsestatud vett keema ja keeda spinateid selles umbes 1 minut. Kurna ja lase sõelal jahtuda. Pane spinat puhta köögirätiku sisse ja vääna nii palju vett välja, kui vähegi suudad. Nüüd ongi suur spinatikogus väikseks palliks muutunud. Haki spinat nii peenikeseks, kui saad, aga ära püreesta. Pane spinat kõrvale!

  2. Purusta saumikseri või köögikombainiga ühtlaseks seguks Kreeka pähklid, küüslauk, koriandriseemned, lambalääts, tšilli ja äädikas, millele lisa 3-4 spl sooja vett. Tulemus peaks olema umbes paksema majoneesi kontsistentsiga, vajadusel lisa veel mõned supilusikatäied sooja vett.

  3. Sega saadud Kreeka pähkli kreem kokku hakitud spinatiga. Lisa peeneks hakitud sibul, estragon ning koriandri lehed. Maitsesta soolaga. Pane pkhali kaussi ja kata toidukilega. Pane kauss vähemalt 8 tunniks külmkappi.

  4. Enne serveerimist maitsesta oma pkhali vajadusel veel soola ja veiniäädikaga üle. Serveerimiseks pane pkhali vaagnale, silu spaatliga, puista üle granaatõunaseemnetega. Serveeri värske saiaga!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Selle retsepti valmistamiseks vajad

logo