Ramen nuudlisupp, külma aja kosutus

Meil siin ikka seda külma aega jätkub ja seetõttu on minu meelest täiesti omal kohal lõputu hulk soojendavaid roogasid. On ju nii? Jaapanlastel on samuti pool aastat külma ilma ja seetõttu on nad välja mõelnud terve rea erinevaid sooje ramen (ja teisi) nuudlisuppe, mis sobivad külmetavate näppude ja punase ninaga nagu rusikas silmaauku. Tänasest postitusest leiad ühe eriti mõnusa rameni retsepti kaua küpsenud seakülje ja kreemja misopuljongiga. 

Jaapanis on nii, et pea igal piirkonnal on oma viis ja retsept, kuidas ramenit keeta. Kõige levinumad on vast nii Jaapanis, kui ka üle maailma, miso ramen (nagu meie täna valmistame), shio (soola) ja soja ramen. Aga minu kõigi aegade lemmik on tonkotsu ramen, mida keedetakse mituteist tundi ja selline keetmine lõpeb täiesti uskumatu heleda kreemise puljongiga, mille kreemisus tuleb pikalt keedetud kontidest, mitte vahukoorest vms. Jaapanis olles sattusin sellest lausa sõltuvusse. Kui tagasi lendasime ja juba lennujaamas lendu ootasime, siis tormasin veel nagu hull mööda lennujaama ja otsisin oma viimast rameni kausi täit. Väljaspool Jaapanit pole ma seda õiget, nii pikalt keedetud ramenit kuskil müügil näinud. Minu esimeses raamatus, “Samba, sake ja tšillikaun”, on aga retsept täiesti olemas, kuidas kodus ise see kreemine tonkotsu valmis keeta. Kel aega ja ettevõtmist jagub, soovitan soojalt!

Kõiki ramen nuudleid iseloomustab liha või kalapuljong ja nisujahust pikad nuudlid, mida on igati viisakas ramenikohas pika laua taga aurava kausi kohale kummardunult kõva häälega endale sisse luristada. Täiesti täiesti autentsed ramen nuudlid on valmistatud lisaks nisujahule, soolale ja veele veel spetsiaalsest aluselisest kansui veest. Samas saab absoluutselt õige rameni maitse kätte ka tavaliste Hiina munanuudlitega. Üldse arvatakse, et rameni juured on pärit Hiinast. 

 

Miso ramen kauaküpsenud seaküljega

ramen nuudlid

Vaja läheb:

*Keeda puljong (keeda ise kanakontidest või naturaalsetest soolata puljongipakkidest), lisa keetmisel mõned ingveriviilud, jupp porrut, paar küüslauguküünt ja Premium sojakaste (ca 4spl 1liitri kohta). Mina soovitan jaapanipärase puljongi saamiseks lisada keetmisel ka dashi puljongi pakikese

Kurna ja lisa puljongile (1liitri kohta):
*0,5tl gochujangi 
*2spl misopastat 
*1spl mirinit

Nüüd on supipõhi valmis, valmista ette lisandid!

Chashu ehk kauaküpsenud seakülg

Vaja läheb:
*340g seakülge
*1spl soola
*4cm ingverit
*120ml vett
*60ml saket
*60ml sojakastet
*60ml mirin
*3spl suhkrut
*rohelist sibulat

NB! Ära seda sealiha välja jäta, sest see on kogu asja keskpunkt ja igat küpsenud minutit väärt, usu mind!
Tee nii: Prae sea pooled potis pruuniks, aja vedelikud, sool ja suhkur potis keema, lisa liha, ingver ja rohelist sibulat. Kata fooliumiga nii, et äärtest saab aur välja, keeda ca 1h, võta foolium ära, keeda edasi kuni kaste poti põhjas on paks ja kleepuv. Kokku võtab see ikka oma paar tundi aega. Lõika liha ristipidi triibulisteks viiludeks.

Ülejäänud lisandid:
*keeda valmis Hiina munanuudlid
*keeda seest pehmed munad, koori ettevaatlikult ja pane need marinaadi sisse seisma (marinaadiks sega iga 2 muna kohta kokku 2spl sojakastet, 2spl mirin, 6spl vett). 
*valge osa porrust (lõika peenikesteks tikkudeks)
*hakitud roheline sibul 
*nori tšipsi tükid 
*tšilliõli + seesamiõli võrdsetes kogustes kokku segatuna supile tilgutamiseks
*marineeritud ingver
*umega seesamiseemned 
*pilve kõrva seened või šiitake seened (leota külmas vees, loputa ja keeda läbi, viiluta ja tõsta külmikusse oma aega ootama)
*Jaapani 7-vürtsisegu
*Praetud šalottsibul

Pane supp kokku: tõsta kaussi nuudleid, vala peale kuum puljong. Lisa lihaviilud, porrut, rohelist sibulat, ingverit, seeni, poolik muna ja vetika krõpsud. Tilguta peale õlide segu, puista veidi 7-vürtsisegu ja/või umega seesamiseemneid ja praetud šalottsibulat. 

 

**************************************************************

Kel aga parasjagu supikeetmiseks mahti pole, siis neile soovitan külastada Tartus Tasku keskuse Cookbooki kohvikut, kus käimasoleva Rahvusköökide festivali raames on pakkumisel üks mõnus ramen supp. Tasku Rahvusköökide festival kulmineerub sel laupäeval, 10. oktoobril, Suure toidupeoga, kus ka Umami oma toodetega väljas on. Tule põnevaid maitseid uudistama!

 

Auravaid kausitäisi soovides,

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 19 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo