Pühadejärgne munauputus – täidetud munad 8 moodi

Kas ka Sina leiad end peale munapühi olukorrast, kus vaagen on värvilisi mune täis, aga pea ideedest, mida nendega peale hakata, tühi? Minuga juhtub seda igal aastal. Seetõttu leiadki tänasest postitusest 8 erinevat ideed, kuidas teha põnevaid ja ilusaid täidetud mune!

Kuna eelmise nädala postitusse sai reastatud terve hulk huvitavaid munavärvimise ideid, siis ei suutnud me ka ise vastu panna ja värvisime taaskord liiga palju mune. Lisaks saabusid kõik pühapäeva hommikusele munakoksimisele tulnud sõbrad omavärvitud ilusate munadega. Nii et pingutasime mis me pingutasime, aga pühapäeva õhtuks oli meie vaagnal siiski taarkord liiga palju mune järel! Sel aastal vaatasin seda kuhja aga üsna kerge südamega, sest mul oli nende kõigi jaoks plaan – terve hulk erinevaid täidetud mune. Et seda rõõmu ka teiega jagada, panen kõik kaheksa Vahemere, Jaapani, Lähis-Ida, Tai ja India maitsetega täidetud munade retsepti siia tänasesse postitusse kirja! Osad munad, täpsemalt neist kõige eestipärasemad mädarõika, tilli ja kalamarjadega, said enne täidetud munade valmistamist mõned tunnid riivitud keedupeedis marineeritud, et tulemus efektselt värviline oleks!

taidetud_munad

 

Põhiretsept:

Kõigi kaheksa erineva retsepti aluseks on see lihtne põhiretsept, mida siis vastavalt isule ja soovile saab edasi maitsestada.

Vaja läheb:
*6-8 keedetud muna
*40-50g toasooja võid
*2 spl majoneesi

Tee nii: Koori munad. Lõika need pikku pidi pooleks ja eemalda munakollased. Purusta munakollased kahvliga ühtlaseks massiks, lisa toasoe või ja majonees. Sega kuni saad ühtlase kreemja kontsistentsiga munamassi.

I Srirachaga taipärased munad

Sriracha on kuulus Tai tšillikaste, mille järgi ollakse eriti hullud lisaks Taile ka Ameerikas. Ameeriklastele meeldib oma täidetud mune, mida seal nimetatakse deviled eggs ehk kuradi munad, srirachaga maitsestada. Tai hõngu ja maitset annavad juurde ja kalakaste ja värske koriander!

Vaja läheb:
*Sriracha tšillikastet
*Sidruni mahla
*Kalakastet
*Kaunistamiseks musta soola ja värsket koriandrit

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi sriracha tšillikastet ja lisa maitseks veidi sidrunimahla ja kalakastet. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, kaunista musta soola ja värske koriandriga.

II Suitsupaprikaga hispaaniapärased munad

La Verast, Hispaaniast, pärit suitsutatud paprikat peetakse maailma parimaks. Vürtsikilu (või kasuta anšoovist) ja oliiv sobivad sellega suurepäraselt kokku neid hispaaniapäraseid täidetud mune maitsestama!

Vaja läheb:
*Suitsutatud paprikat
*Soola
*Musta pipart
*Kaunistamiseks vürtsikilu (või anšoovist) ja oliivi

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi suitsutatud paprikat ja lisa maitseks veidi soola ja pipart. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, kaunista vürtsikilu ja viilutatud oliiviga.

II Garam masala ja mango tšatniga indiapärased munad

Garam masala annab neile täidetud munadele mõnusa indiapärase karrimaitse, mango tšatni lisab veidi päikselist magusust ja aed-mustköömned efektse välimuse!

Vaja läheb:
*Garam masala vürtsisegu
*Mango tšatnit
*Kaunistamiseks aed-mustköömneid

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi garam masala vürtsisegu. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, lisa väike lusikatäis mango tšatnit ja kaunista aed-mustköömnetega.

IV Musta seesami ja sichuani pipraga jaapanipärased munad

Jaapani musta seesami kreem annab lisaks pähklisele maitsele ka põneva värvitooni. Sichuani piprad lisavad tsitruselist pipramaitset ja ilusa lilleõisi meenutava välimuse. Jaapanis kasutatakse tihti sancho marju, mis on sichuani pipra teradega äravahetamiseni sarnased. Soolakas sojakaste ja mõned tilgad seesamiõli seovad kõik ühtseks jaapanipäraseks tervikuks kokku!

Vaja läheb:
*Musta seesami kreemi
*Sojakastet
*Kaunistamiseks sichuani pipraterasid ja paar tilka seesamiõli

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi musta seesami kreemi ja lisa maitseks veidi sojakastet. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, kaunista szechuani pipra ja seesamiõliga.

V Trühvlisoola ja lilleõitega täidetud munad

Trühvlid ja muna on juba ammu teada hästitoimiv kooslus. Neis täidetud munades saavad nad kaaslaseks Himaalaja teemantsoola, Itaalia värske külmpressitud oliiviõli ja uhked värvilised söödavad lilleõied Prantsusmaalt! Gurmee pärast munapühi!

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi trühvliga soolahelbeid ja lisa maitseks veidi oliiviõli. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, kaunista söödavate lilleõitega.

VI Apteegitilli ja tilliga munad heeringamarjaga

Soolakas heeringamari sobib värske tilli ja sidrunimahlaga lihtsalt võrratult kokku! Põneva õrnalt aniisise maitsenüansi lisavad apteegitilli seemned, mis on kala(marja) maitsestamiseks alati kindla peale minek!

Vaja läheb:
*Apteegitilli seemneid
*Värsket tilli
*Heeringamarja
*Sidrunimahla
*Musta pipart

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi värsket tilli ja veidi purustatud apteegitilli seemneid. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga. Sega heeringamari värske hakitud tilli, vähese sidrunimahla ja musta pipraga. Tõsta heeringamarja salat täidetud munale.

VII Täidetud munad mädarõika ja lõhemarjaga

Klassikalised ja kaunid täidetud munad mädarõika ja lõhemarjaga! Kes soovib sama asja veidi põnevamalt teostada, võib mädarõika asemel kasutada wasabit ja murulaugu asemel puistata lõhemarja üle peenikeste nori lehtede viiludega!

Vaja läheb:
*Mädarõigast või wasabit
*Soola
*Musta pipart
*Lõhemarja
*Kaunistuseks värsket murulauku või nori ribasid

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse järgi mädarõigast ja maitseks veidi soola/pipart. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, tõsta igale munale lõhemarja ja kaunista hakitud murulauguga.

VIII Harissa ja zaatariga täidetud munad Lähis-Ida moodi

Vürtsikas harissapasta, kvaliteetne oliiviõli ja mõnus zaatari ürdisegu, mis lisaks heale maitsele pidi ka targaks tegema, sobivad koos hästi maitsestama ka täidetud mune! Pähklist maitset ja rohelist ilus lisavad hakitud pistaatsiad!

Tee nii: Lisa põhiretsepti järgi tehtud munamassile maitse harissat ja lisa maitseks veidi oliiviõli. Täida tordipritsi abil munavalgepoolik saadud massiga, raputa igale munale zaatari ja kaunista hakitud pistaatsiapähklitega.

taidetud munad

Kirjuta meile ka, mida Sina peale pühi üle jäävate munadega peale hakkad?

Ilusat kevadet soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo