Pidulikku pühapäevasele peolauale

Seekordsest blogipostitusest leiad kaks pidulikku ja veidi erilist retsepti, mida valmistada näiteks pühapäevasele Vabariigi aastapäeva pidulauale:

*kalmaaritindipliinid kalamarjaga eelroaks ja
*musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega magustoiduks!

pliinid

Pühapäeval on Eestil sünnipäev, ja mitte lihtsalt sünnipäev, vaid lausa 95. aasta juubel! Meie tähistame seda päeva tavaliselt üsna vaikselt, natuke pidulikuma õhtusöögi või peenema toiduelamusega, soovime üksteisele, sõpradele ja sugulastele “head Vabariigi aastapäeva!” või “palju õnne Eestile!” ja vaatame veidi teemakohalisi saateid telekast. Hirmsasti tahaks siinkohal teie käest kuulda, millised on teie pere Vabariigi aastapäeva tähistamise traditsioonid, aga hetkel on Umami blogisse kommentaaride lisamine kahjuks häiritud, nii et küsin seda siis Umami.ee Facebooki lehel. Loodetavasti saab see kommenteerimise olukord lähinädalail parandatud.

Isamaalist meeleolu lisab meie peres 7-aastane Eva Maria, kelle kirjutuslaual lehvib juba ammu sini-must-valge lipp ja kes Vabariigi aastapäevale mõeldes ühel õhtul sellise meeleoluka “Eesti-pildi” joonistas. Härra pildil ei ole muide ei keegi muu, kui Toomas Hendrik Ilves ise :)

Mina omaltpoolt püüan ka mitte maha jääda ja pakun välja kaks pidulikumat rooga, mis pidulauale hästi sobivad. Kalamarjaga pliinid said seekord šiki tumeda värvuse ja õrna meremeki seepiatindist (idee pärineb ajakirja Saveuri aastalõpunumbrist) ja musta seesami-mango desserdile võiks nimeks panna “magusad lilleõied Eestile!”, sest seda kaunistavad söödavad lilleõied.

Mustad pliinid kalamarjaga

Vaja läheb:
*1 muna
*150ml maitsestamata jogurtit
*1 spl oliiviõli+lisa praadimiseks
*100g jahu
*1/2 kuivpärmi pakist
*veidi soola
*1 pakk seepia tinti
*100g maitsestamata toorjuustu
*1spl sidrunimahla
*musta pipart, soola
*50g suitsulõhet
*värsket tilli
*dekoratiivset soola, nt punast või musta soola Havailt
 
Tee nii:
Sega kokku muna, jogurt, 1 spl oliiviõli, jahu, kuivpärm, sool ja seepiatint. Klopi, kuni kõik on ühtlaseks massiks segunenud. Kui tainas tundub liiga vedel, lisa veel veidi jahu. Tulemus peaks pannkoogitainast veidi paksem olema. Kata kauss rätiga ja lase umbes 1 tund taignal seista. Sega tainas uuesti läbi.
Prae pannil kuumas oliiviõlis väiksed pliinid. Säti mõlemalt poolt praetud pliinid vaagnale.
Sega toorjuust sidrunimahlaga, maitsesta soola ja pipraga. Lõika lõhe umbes pliinide suurusteks tükkideks. Säti igale pliinile lõhetükk, teelusikatäis toorjuustu, puista üle värske tilli ja dekoratiivse soolaga. Säti kaunistuseks kõige peale veel mõned kalamarja pallikesed. Serveeri kohe!
 
 

Musta seesami ja mangoga toorjuustudessert lilleõitega (4 suurt või 8 väikest pokaali)

Vaja läheb:
*100 g Digestive küpsiseid
*25g musta seesami kreemi
*2 spl tumedat muscovado suhkrut

*400ml mangopüreed
*4 želatiini lehte
*1/2 tl yuzu koort (või asendada riivitud laimi koorega)

*170g maitsestamata toorjuustu
*200ml vahukoort
*40g suhkrut
*2 spl sidruni mahla
*1 vanillikauna seemned

*söödavaid kuivatatud lilleõisi (nt rukkililled, saialilled, roosi õielehed vms)

Tee nii:
purusta küpsised peeneks ja ühtlaseks. Sega juurde musta seesami kreem kuni kogu mass on ühtlast tooni. Lisa muscovado suhkur ja sega läbi. Jaota saadud küpsisesegu pokaalide vahel ära ja suru kergelt pokaali põhjale kokku. Muscovado annab desserdi alumisele kihile karamellist mekki. Pane želatiinilehed külma vette umbes 4-5 minutiks ligunema. Kuumuta potis mangopüree. Tõsta pott tulelt, pigista želatiinilehtedest ülearune vesi välja ja sega need kuumutatud mangopüreesse kuni nad täielikult sulavad. Sega juurde yuzu koor (või laimi koor). Jaota mangosegu pokaalide vahel ära. Tõsta pokaalid min 3 tunniks külmkappi, et mangopüree tarretuks.
Sega kokku vahukoor ja suhkur. Vahusta pehmeks vahuks, lisa toorjuust, sidrunimahl ja pikkupidi poolitatud vanillikaunast kraabitud vanilliseemned. Vahusta mikseriga veel veidi, kuni saad õhulise toorjuustukreemi. Jaota kreem pokaalidesse. Puista igale pokaalile värvilisi kuivatatud lilleõisi. Serveeri kohe või pane veel mõneks ajaks enne serveerimist pokaalid külmkappi.
Serveeri näiteks jahutatud Nvy passionfruit sparkling vahuveiniga!

 
 
Seepiatindi pliinide ja musta seesami-mango desserdi jaoks vajamineva leiad siit:
*seepia tint 
*punane Alae sool 
ja must laavasool Havailt
*musta seesami kreem 
*mangopüree 
*yuzu koor
*Bourboni vanillikaunad
*söödavaid kuivatatud lilleõisi
 
Ilusat ja pidulikku Vabariigi aastapäeva teile,

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo