Soovin saada tasuta e-kokaraamatut:

Saad tasuta e-raamatu ja liitud Umami uudiskirjaga. Juba üle 30 000 liituja!

Mandli madeleine´d ja pirni tarte tatin

Sügis on käes ja samuti on käes kõikvõimalike küpsetiste aeg. Tänasest postitusest leiad kahe klassikalise küpsetise – madeleine keeksikeste ja tagurpidi koogi ehk tarte tatini – veidi uutmoodi variandid. Ütleme siis, et alanud sügise puhul!

Ma ei mäletagi nii ilusat sügist kui selle aasta oma. Nii palju päikest, soojad ilmad, igas värvitoonis lehed ja kuldne valgus. Vaikselt hakkavad sügisesed road ka toidulauale tagasi hiilima. Endalegi märkamatult olen juba mitmeid pikka hautamist nõudvad pajaroad ahju pistnud, mis toa mõnusalt soojaks kütavad. Potti lisatud vürtsid lisavad omaltpoolt isuäratavad aroomid. Ja kooke küpsetama kutsub selline ilm samuti tihedamalt kui suvel.

Eelmisel nädalal õnnestus meil seda sügist maitsta ka eriti meeldival viisil. Käisime õhtusöögil Tchaikovsky restoranis, kus just oli käiku läinud uus sügismenüü, mille märksõnadeks seened ja ulukid. Proovitud seene- ja jänesepelmeenid, homaarisupp safraniga ja hirveliha võib liialdamata kokku võtta kui ühed paremad toidud, mida iial Eestis söönud oleme. Täielik sümfoonia, nagu restorani tunnuslause ka lubab!

Aga mina lubasin teiega jagada kahe klassikalise küpsetise veidi teistmoodi variante ja seda ma ka teha kavatsen. Kõigepealt Prantsuse madeleine keeksikeste mandline variant, mis mulle meeldib traditsioonilisest retseptist rohkemgi. Mulle lihtsalt meeldib see ekstra pähkline mahlasus, mille mandlijahu küpsetistele annab.

Mandli madeleined

mandli_madeleine

Vaja läheb:

*50g nisujahu
*50g mandlijahu
*2 muna
*suts soola
*näpuotsaga küpsetuspulbrit
*80g roosuhkrut 
*1 vanillikauna seemned
*75g sulatatud võid
*4spl mandlilaaste

Tee nii:

Sega jahud ja küpsetuspulber kokku. Vahusta teises kausis munad soolaga. Lisa suhkur ja vanillikaunast välja kraabitud seemned. Vahusta veel veidi. Lisa jahusegu ja sulavõi. Sega ühtlaseks tainaks. Kata kauss toidukilega ja tõsta 2 tunniks külmkappi.
Kuumuta ahi 190 kraadini. Määri vorm võiga kokku ja täida ca 3/4 ulatuses tainaga. Puista igasse vormi veidi mandlilaaste. Küpseta umbes 10 minutit kuni madeleined on kuldsed.
 

* * *

Tänase teise retsepti idee sain ma oma viimase aja lemmikajakirjast Food & Travel, kus klassikalist lehttaignapõhjal tagurpidikooki tarte tatin´i oli soovitatud küpsetada pirnide ja Szechuani (Sichuani) pipraga. Retsept sai järgi proovitud, natuke timmitud ja heaks kiidetud. Sobib imehästi sügisõhtuseks magusa-ampsuks, kõrvale maitse järgi vahukoort, jäätist või Kreeka jogurtit!

Tarte tatin pirnide ja Sichuani pipraga

pirni_tarte_tatin

Vaja läheb:

*60g võid
*75g roosuhkrut
*5 pirni, kooritud, süda eemaldatud, poolitatud
*1 kaneelikoor
*1 tähtaniis 
*1 vanillikaun, pikuti poolitatud
* mõned sichuani pipra terad, purustatud
* 1/2 sidruni riivitud koor
* 1 pakk valmis lehttainast
Serveerimiseks vahukoort, jäätist või Kreeka jogurtit

Tee nii:

Kuumuta ahi 200C. Sulata pannil või, lisa suhkur ja kuumuta kuni see on kuldne. Lao pirnid lõikepool üleval pannile, üks keskele ja teised selle ümber. Vala neile lusikaga pannilt sulatatud suhkrut. Lisa vanillikauna poolikud, kaneelikoor, tähtaniis ja puista üle vähese purustatud sichuani pipraga. Lõika lahtirullitud tainas 24cm läbimõõduga ringiks. Torka põhja sisse noaga augud ja tõsta tainas pirnidele. Topi noaga taina ääred otsapidi pirnide alla. Tõsta pann ahju (tee enne koogitegu kindlaks, et Sinu panni võib ikka ahju panna, väga head on nt eemaldatava varrega pannid) ja küpseta ca 20 minutit kuni tainas on pealt kuldpruun. Kui mul sellist panni veel polnud, mida ahju panna võib, siis valasin pannil sulatatud või ja suhkru segu lihtsalt koogivormi ja ladusin kõik muu juba edasi sinna peale. Nii ei jää tarte tatin panni puudumise pärast tegemata. Kui kook on valmis, tõsta see ahjust välja ja lase mõned minutid taheneda. Siis tõsta suur taldrik tagurpidi koogi peale ja keera kiiresti pann teistpidi, nii et kook ilusti taldrikule jääb. Ole väga ettevaatlik, sest vedel suhkur on kohutavalt kuum ja põletab nahale sattudes!
 

Kirjuta meile, millised toidud sügise saabudes Sinu toidulaual valitsevad?

Kirevat sügist soovides,

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile!

PS! Facebookis jälgib meid juba ligi 11 000 toidusõpra. Tule ka: Umamipood

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga